FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#61 24 Oct 2008 11:57   

Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?

ja lutuje większe elementy nie scalaki tylko rezystory itp itd i robię to lutownicą 60 watt telpold chyba polskie znalazłem w piwnicy w kurzu odcięty kabel naprawiłem i spisuje się bardzo dobrze. ostatnio w obi widziałem transformatorówkę 100watt ale cena mnie odepchneła 99.99 zł nie znam sie ile kosztują takie lutownice ale na mój fundusz to raczej dużo , narazie wystarcza mi ta polska :P
Back to top

dorotata
Poziom 15
Poziom 15

Post#62 11 Nov 2008 18:59   

Ilu z Was używa PT968? Jakie są opinie(doświadczenia) na temat w/w stacji? Oczywiście wiem, że są lepsze ale za tą cenę do moich potrzeb bez BGA.....
Czekam na opinie Kolegów.
doro
Back to top

mari1111
Poziom 8
Poziom 8

Post#63 12 Nov 2008 16:19   

dorotata ja używam PT968, powiedzmy sobie szczerze i bez kolorowania rzeczywistości jak za taką cenę to jest rozsądny wybór (a że chiński i co z tego, pokaż mi coś co nie ma w środku czegoś z chin), używam jej jakieś 1,5 roku bez BGA i jak narazie spisuje się bez zarzutu.
Jak kupisz stację to pozbieraj sobie kilka płyt do starych pc tak aby sobie poćwiczyć i zaoszczędzić sobie nerwów jak Ci przyjdzie coś zrobić na poważnie.
P.S. Częściej używam kolby niż hota.
Back to top

dorotata
Poziom 15
Poziom 15

Post#64 12 Nov 2008 17:55   

Do tej pory używałem opalarki ( z różnym skutkiem, bardzo często pozytywnym), najczęsciej do wylutu. Kolbę miałem welleropodobną bez pętli temperaturowej i jakoś szło. Czas na zmiany a kasa ograniczona. Gdzie ją można ...najtaniej?
doro
Back to top

mari1111
Poziom 8
Poziom 8

Post#65 12 Nov 2008 21:30   

Witam.
Trochę się spóźniłeś jeszcze do końca października mogłeś stację kupić za jakieś 260-270 pln, teraz niestety droższy dolar daje się we znaki i stacje kosztują 330 pln więc masz do wyboru kupujesz teraz albo czekasz aż "dólar" spadnie.
Ile to potrwa (spadek dolara) nikt nie wie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Nov 2008 21:30   

Back to top

dorotata
Poziom 15
Poziom 15

Post#66 18 Nov 2008 17:38   

Kupiłem za 330pln. Jest niezła za te pieniądze. Trochę głośna ale da się żyć.
nie bardzo kumam do czego mogą przydać się widełki których fotkę dołączam. Czyżby do podważania ?
Back to top

mari1111
Poziom 8
Poziom 8

Post#67 20 Nov 2008 15:02   

Witam w gronie posiadaczy stacji 968 :)
Nawiązując do twojego ostatniego postu i zdjęcia to faktycznie jest to "przyrząd" do podważania demontowanych układów, fakt że jest on tylko jedno wymiarowy ale to już inna historia.
Tak więc reasumując jego przydatność jest raczej ograniczona.
P.S.
Dodam tylko, że czasami zdarza mi się z niego korzystać ale to bardzo sporadycznie, ale jak dają trzeba brać :D
Back to top

dorotata
Poziom 15
Poziom 15

Post#68 20 Nov 2008 15:37   

Próbowałem nią prawie wszystkiego. Większe chipy podgrzewam wstępnie 150-220C póżniej uderzeniowo ok 300c(w zależności od wielkości tematu) i po robocie. Kolba również sprawuje się dobrze przy drobnicy(do tego pewnie była zaprojektowana). Przy odrobinie pomyślunku można bardzo dużo tematów załatwić. Teraz należało by dobrać dobrą pastę(topnik) by się nie pociąć przy poważnej robocie -co polecacie?
doro
Back to top

Kubek76
Poziom 3
Poziom 3

Post#69 21 Nov 2008 13:20   

Dołączę się do tematu i powiem, że dotychczas użytkowałem lutownicy Elwik LERT-24 i byłem z niej zadowolony. Niestety braciszek pod moją nieobecność pożyczył sobie ją ale zapomniał o trafo 24v i gamoń podłączył pod 230V. Jak nie trudno się domyśleć trafiła do kosza (popalone elementy, ścieżki i grzałka). Kupiłem drugą taką i zniechęciłem się do Elwika. Dwa razy w ciągu roku wymieniałem grzałkę, a dodam, że na maksymalnych temp. niegdy nie pracowałem, może taki feler tego modelu. Teraz kupię coś innego producenta.
Back to top

listek_
Poziom 16
Poziom 16

Post#70 23 Nov 2008 18:22   

Witam szanownych kolegow.
Pozwole sobie dorzucic swoje 3 grosze do tematu.

Lutownica transformatorowa to dobre rozwiazanie dla lutujacych sporadycznie i raczej duze elementy PGA oraz kable. Zalety to chyba tylko cena.. Wady- wiry magnetyczne powoduja ruchy cyny na grocie, koncowka grota (sila rzeczy) nie jest uziemiona, waga, brak precyzyjnych koncowek.

Solomon SL20. Bardzo przyzwoita lutownica, groty wysokiej jakosci, dobra stabilizacja temperatury. Cala seria SL (10, 20, 30)jest bardzo udana. Roznica polega na sposobie ustawiania temperatury. Kabel niestety nie jest silikonowy. Cena atrakcyjna SL10 okolo 200PLN, SL20 240PLN, SL30 330PLN. Pracowalem z ta lutownica kilka lat i nigdy mnie nie zawiodla. Wada moze byc to ze troche dlugo sie nagrzewa.

Weller WD1 hi-end jezeli chodzi o lutownice kolbowa. Kabel silikonowy, szybko sie nagrzewa, groty bardzo wysokiej jakosci, precyzyjny wskaznik temperatury. Wada moze byc cena 1200PLN.

Na elwiku nie pracowalem ale sluszalem ze jest daleki od idealu.

Aoye 906- Mam ja juz pare lat. Hot air jak dla mnie udany. Lutowalem nim uBGA na plytach tel komorkowych, oraz BGA w laptopach. Dla czystej ciekawosci powiem ze udalo mi sie nia na skrajnym ustawieniu podtopic szklo :D Powiedzmy ze byl to stress test ktory stacja zdala.
Do kolby jednak mam zastrzezenia. Groty miernej jakosci, slaba moc, kabel nadaje sie od razu do wymiany. Z reszta nie uzywam jej.

Aoye 968- Mialem z nia problemy. Hot air malo precyzyjny w ustawieniu temperatury. Kolba podobnie jak w 906. Mozliwe ze trafilem na jakas wadliwa serie. Zle mi sie na tej stacji pracowalo. Wydaje mi sie ze tak samo mozna trafic na zonka kupujac 906. Jezeli cos jest produkowane przez wiezniow politycznych w chinach to ciezko oczekiwac jakosci. Cena dobra ale jak odliczymy marze clo to wydaje sie troche za niska..

Mam pytanie. Czy ktos z Was mial okazje pracowac z lutownicami infrared? Mam na mysli sprzet do lutowania duzych ukladow BGA (mostki procesory). Czy ktos z kolegow ma doswiadczenie z Martin Reball-03.1?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Nov 2008 18:22   

Back to top

yild
Poziom 12
Poziom 12

Post#71 27 Nov 2008 17:12   

Witam (pierwszy post)

Chciałem zająć się procesorami ARM jednak nie mam czym lutować smd - w tym wypadku QNP64-144 pin - miałem chęć używać do projektów moduły z procesorami dostępnymi w kristech/kamami/propox/etc. jednak trochę to drogie - średnio licząc stówa za moduł (cena samego procesora maks. 60 złotych) więc postanowiłem że jednak tylko w testach będę jeden moduł używać a finalne rozwiązanie lutować - i tu jest problem - nie mam czym.

Myślałem nad PT 803 lub XY369 + grot minifala - nie mam za dużo środków na to - nie chciałbym przekroczyć 220 złotych.

Czy ktoś mógłby mi coś doradzić ? może jakiś inny producent/model

aha... dotychczas nie miałem żadnego doświadczenia odnośnie montażu SMD :)

dziękuje... :)
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#72 20 Dec 2008 19:34   

dorotata -te widełki z założenia mają służyć to uchwycenia lutowanego\wylutowywanego elementu.
Piszę "z założenia", gdyż niespecjalnie się spełniają w tej roli, lepszy jest chwytak podciśnieniowy.

yild -PT803 nie. To stacja do mniej ambitnych celów, brak wyswietlanej temperatury wydmuchiwanego powietrza.

mari1111 -też mam 968 i doceniam brak logiki w postępowaniu konstruktora, w czyim umyśle zrodził się pomysł aby stacji nie wyposażyć w wyłącznik....
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2008 19:34   

Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#73 20 Dec 2008 19:34   

Może więc coś takiego?
do kupienia w http://www.tme.eu/pl/
Pozdrawiam.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#74 20 Dec 2008 19:39   

http://www.hotair.pl/product_info.php?products_id=3663
ta jest niezła, aczkolwiek nie 937++, a 937 ( regulacja pokrętłem)
Back to top

Buz10
Poziom 2
Poziom 2

Post#75 20 Dec 2008 22:21   

To w końcu co sądzicie o PT 937
Długo się nagrzewa? Głośno pracuje?
Jakie są ogólne wrażenia? Jakieś wady?
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#76 20 Dec 2008 22:28   

Już ci piszę.
Szybko sie grzeje, góra 20 sekund i masz np 370st.
Bardzo cicha, nic nie buczy. Jak dla mnie za cienka w rękojeści i po dłuższej pracy drętwieją mi palce, ale to może sprawa złego krążenia?
Jest bardzo lekka, co czasami jest wadą-nie zawsze chce się utrzymac w podstawce.
Ale i tak wolę ją niż Elwika.
Back to top

Buz10
Poziom 2
Poziom 2

Post#77 20 Dec 2008 22:48   

Czy w 936/937 jest jakiś czujnik (np. dziwięk) nagrzania do podanej temperatury? W 936 to tego służy dioda czy ona świeci po podłaczeniu do zasilania? Czuć różnice pomiędzy 40 a 35W?
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#78 20 Dec 2008 22:55   

nie ma żadnego dźwięku, wskazanie wyświetlacza stabilizuje się na zadanej wartości.
Back to top

Buz10
Poziom 2
Poziom 2

Post#79 20 Dec 2008 23:06   

Jak kontroluje się temperaturę w 936 i jak w 937?
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#80 20 Dec 2008 23:31   

Kręcąc pokrętłem ustawiasz temperaturę, w tym czasie wyświetlacz pokazuje ile nakręciłeś ( jak kręcisz szybko to ostatnia cyfra na wyświetlaczu "szaleje") , przestajesz kręcić-wyświetlacz po pół sekundy pokazuje ile jest aktualnie.
Jak dojdzie do zadanej wyświetlacz przestaje naliczać "w górę".
Uwierz-działa to bezkłopotliwie.
Jeżeli temperatura na grocie spadnie o 8 st (!) lutownica się dogrzewa.
Back to top

Buz10
Poziom 2
Poziom 2

Post#81 20 Dec 2008 23:41   

Wielkie dzięki, jednak kupie 937 :D
Back to top

darek-stasiak
Poziom 19
Poziom 19

Post#82 21 Dec 2008 00:19   

WITAM co sądzicie o tym:http://www.cybor-tech.com.pl/grupa3.php?tree=859 ZD-915 .916?
Back to top

Adrian456
Poziom 9
Poziom 9

Post#83 21 Dec 2008 18:50   

Jakim groten najlepiej lutować standardowe elementy bez lutowania powierzchniowego? Za cienki nie dobry więc 3,2mm był by dobry czy 2mm lub inne żeby cyna dobrze się rozpływała po lutowanym elemencie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Dec 2008 18:50   

Back to top

milew
Poziom 8
Poziom 8

Post#84 23 Dec 2008 00:18   

Jakim sprzętem powinienem zainteresować się jeśli potrzebuję od czasu do czasu przelutować przewody. Wymienić kondensatory na płycie czy zasilaczu. Czy ewentualnie pokusić się o wymianę jakiegoś chipu na płycie. Nie potrzebuję robić tego często, ale od czasu do czasu a jeśli już to nie chiałbym męczyć się z nieudanym zakupem sprzętu.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#85 23 Dec 2008 16:41   

Adrian456 wrote:
Za cienki nie dobry więc 3,2mm był by dobry czy 2mm lub inne?

Tak, albo zakończony soczewkowo o średnicy 3 mm, albo płaski 3 mm. Cieńszym też polutujesz, ale musisz go przykładać bokiem.
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#86 02 Jan 2009 10:50   

Napisz czy to mają być komponenty SMD czy PTH. I czy będą jakieś elementy w obudowach QFP albo BGA?

milew wrote:
Jakim sprzętem powinienem zainteresować się jeśli potrzebuję od czasu do czasu przelutować przewody. Wymienić kondensatory na płycie czy zasilaczu. Czy ewentualnie pokusić się o wymianę jakiegoś chipu na płycie. Nie potrzebuję robić tego często, ale od czasu do czasu a jeśli już to nie chiałbym męczyć się z nieudanym zakupem sprzętu.

Back to top

tomsoft
Poziom 10
Poziom 10

Post#87 05 Jan 2009 01:40   

Powiem tak.Stacje za duże pieniądze? O.K. jak kogoś stać! Ale po co ,to trochę tak jak z komputerami "Syn musi mieć , bo potrzebny do nauki" - czytaj GRANIA.Ja swoją stację kupiłem przypadkiem w LARO(sklep elekrtoniczny) -cyfrowa regulacja temp. Up - Down ,pamięć nieulotna 3 temperatur,groty podobne do tych jakie ktoś wyżej zamieścił w linku (z tym,że ja stosuje inne od Solomona choć gość w sklepie twierdził,że nie pasują)podstawka i itp. dałem za to bo była to podobno ostatnia i w dodatku ich produkcja 120 zł.Mam 5 lat,zdarzyło się nie raz zostawić włączoną na
całą noc i żyje.Wcześniej sporo lutowałem transformatorówką.Sporo prac serwisowych (monitory,TV,DVD,drukarki,trochę kompów i SMD w rozsądnej wielkości też)poprostu nie dajmy się zwariować! Jak ktoś chce i ma do tego dryg to można,a jak nie to i cud mu nie pomoże.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#88 05 Jan 2009 01:46   

tomsoft wrote:
Stacje za duże pieniądze?

No ale nie każda jest droga.
Back to top

blackduck
Poziom 2
Poziom 2

Post#89 13 Jan 2009 14:17   

Lukasz12510 wrote:
Ja mam lutownice grzałkową i transformatorową i jeszcze żadnego kabelka dobrze nie udało mi sie zlutować cyna spływa jak po kaczce. Czyszcze, drapie, skubie i grot zawsze mam czyściutki. I kalafonią smaruje i nic. Sąsiad ma taki rosyjski zielony płyn i tylko w tym umasza i smaruje cyną jak masłem. Może ktoś zna jakiś dobry środek??

Polecam paste do lutowania KONTAKT niemieckiej firmy armack lub polska AG ( o wiele lepsza od kalafoni ) , po użyciu lutuje się bez problemu. Można ją kupić w sklepie z materiałami do lutowania http://sklep.zatechs.com

Dodano po 17 [minuty]:

milew wrote:

Z własnego doświadczenia polecam lutownicę gazową - gaz nie jest drogi a starcza na długo, mamy za to mniej kabli, wygodniejszą pracę a po odkęceniu grotu gorące powietrze ( króre przyda sie do koszulek termokurczliwych lib przy wylutowywaniu ) lub mikropalnik ;)
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#90 14 Jan 2009 11:39   

Chciałbym zobaczyć jak gazówką lutujesz jakieś chipy na PCB

blackduck wrote:
Lukasz12510 wrote:
Ja mam lutownice grzałkową i transformatorową i jeszcze żadnego kabelka dobrze nie udało mi sie zlutować cyna spływa jak po kaczce. Czyszcze, drapie, skubie i grot zawsze mam czyściutki. I kalafonią smaruje i nic. Sąsiad ma taki rosyjski zielony płyn i tylko w tym umasza i smaruje cyną jak masłem. Może ktoś zna jakiś dobry środek??

Polecam paste do lutowania KONTAKT niemieckiej firmy armack lub polska AG ( o wiele lepsza od kalafoni ) , po użyciu lutuje się bez problemu. Można ją kupić w sklepie z materiałami do lutowania http://sklep.zatechs.com

Dodano po 17 [minuty]:

milew wrote:

Z własnego doświadczenia polecam lutownicę gazową - gaz nie jest drogi a starcza na długo, mamy za to mniej kabli, wygodniejszą pracę a po odkęceniu grotu gorące powietrze ( króre przyda sie do koszulek termokurczliwych lib przy wylutowywaniu ) lub mikropalnik ;)

Dodano po 3 [minuty]:

milew podaj konkretnie jakie komponenty chciałbyś lutować...ile tego dziennie będziesz robił..???
Do lutowania przewodów może przydać się zwykła lutownica kolbowa
jeśli chodzi o "jakieś chipy" to musisz sprecyzować jakie to komponenty:
QFP monżna polutować zwykła stacją lutowniczą z grotem "minifala", natomiast do napraw BGA potrzebujesz już hot-air ze statywem i podgrzewaczem

milew wrote:

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?
Page 3 of 16 Go to page Previous  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Next
Jump to page:
Similar topics
Jakie kulki do lutowania bga ??? (1)
Jakie narzędzia do warsztatu ? (13)
Jaki TOPNIK do lutowania wybrać (2)
Narzędzia do lutowania QFN (22)
Jakie narzędzia (ściągacz izolacji,zaciskarka konektorów) (8)
Podstawy lutowania - kilka słów o trudnej sztuce lutowania... (25)

Page generation time: 1.422 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed