FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 04 Aug 2008 20:31   

W związku z pojawiającymi się bardzo często pytaniami podobnej treści tworzę ten temat, żeby zebrać wszystko w jedną bazę "co kupić?" odnośnie sprzętu do lutowania (lutownice, stacje lutownicze, cyny, pasty, itd.). Jeśli wypali pomysł to z resztą zrobię podobnie.
Zasady:
- Najpierw przeglądamy cały dział czy już ktoś tego nie szukał.
- Posty z linkami do allegro bezwględnie będę usuwał.
- Każdy nowo stworzony temat o podobnej tematyce (czyli co kupić ze sprzętu do lutowania) będzie bezwględnie usuwany.
- Offtopy będą usuwane.

Airnox
Back to top

bubi89
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 04 Aug 2008 23:33   

Re: Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?

Na początek przygody z lutowaniem przydadzą się: lutownica transformatorowa, lutownica oporowa, cyna, kalafonia, bądź pasta lutownicza. Oczywiście w naszym kąciku elektronika nie powinno zabraknąć szczypcy do obcinania nóżek elementów, jak i pęsety do przytrzymywania tych mniejszych elementów, przydatnym i nie drogim narzędziem jest odsysacz do cyny. Są to rzeczy, które z reguły na początek wystarczają.
Back to top

panther88
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 05 Aug 2008 00:43   

Proponuję wpisywać sprawdzone, niezawodne urządzenia lub przestrzegać przed "bublami". Kupiłem niedawno lutownicę powietrzną i punktową w jednym PT-803. Z powietrzną nie mam kłopotów ale igłówka praktycznie do niczego się nie nadaje. Pozdrawiam
Back to top

neo_dc
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 05 Aug 2008 09:15   

A ja PT-803 lutuję bez problemów nawet drobne smd :) Grot, który już był w stacji spełnia moje oczekiwania, hot-air też jest ok. Wiadomo, że nie dorówna stacji za 1000 pln, ale jak na wymagania amatorskie w zupełności wystarcza.

Jak ktoś pisał odsysacz do cyny, przydają się różnego rodzaju pensety i naprawdę dobre obcinaczki ( nie znam fachowej nazwy ), nie warto tutaj kupować za 5 zł na bazarku.

Przydaje się też plecionka miedziana tam, gdzie odsysacz nie zawsze daje radę - tania i jak się troche wprawi to wystarcza na dość długo ( potrafi wessać naprawdę dużo cyny )

Przydaje się też lupa, tzw. "trzecia ręka" i czasami malutkie imadełko stołowe, ( nie wszystkie płytki są tak lekkie że utrzyma je trzecia ręka i nie chcą leżeć na stole ) ale to już rzadziej.

Nie polecam żadnych firm bo fanatykiem żadnej nie jestem, trzeba patrzeć na stosunek cena/jakość wyrobu.
Back to top

chudybyk
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 05 Aug 2008 10:48   

Od niedawna mam w pracy stację lutowniczą PACE. Uważam, że to świetny sprzęt dla precyzyjnych prac. Kosztuje sporo, ale można nią przylutować albo poprawiać luty kilkusetnóżkowych scalaczków w rastrze 0.5 mm (grot z minifalą). Do tego nagrzewa się w kilka sekund a groty można wymieniać w trakcie pracy - w 2 sekundy. Z grubszymi sprawami też jest dobrze, bo grzałka jest zintegrowana z grotem i niby delikatny grocik, ale potrafi dogrzać by rozlutować kondensatory na płycie głównej.
Back to top

Rolnik95
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 05 Aug 2008 13:15   

Mam pytanie jaka to jest lutownica powietrzna? I ile może kosztowac?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Aug 2008 13:15   

Back to top

FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 05 Aug 2008 15:56   

Jest to lutownica która lutuje gorącym powietrzem (nie płomieniem), zamiast standardowego grota masz dyszę (w różnych kształtach), z której leci gorące powietrze. Temperaturę powietrza oraz strumień powietrza z reguły można płynnie regulować. Lutując gorącym powietrzem nie ma fizycznego kontaktu lutownicy z lutowiem jak jest to w przypadku lutownic ze standardowym grotem.
Urządzenie to jest przydatne do lutowania układów w technologii montażu powierzchniowego, kiepsko sprawdzają się przy lutowaniu kabelków, tutaj prym wiodą "transformatorówki"
Ceny stacji lutującej gorącym powietrzem "Hot Air" zaczynają się już od 150zł a górna granica to myślę że kilkanaście tysięcy złotych...

Pozdrawiam.

Kilka fotek poglądowych:
Back to top

szabla12
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 05 Aug 2008 18:01   

Witam ,przyznaje racje koszt dobrej stacji wynosi kilka tysięcy zł,posiadam stacje Wellera Wr3000 wraz z Wrk cena jest pokażna ale ma w sobie wszystko.rewelacyjnie pracuje,co do past lub żeli,znakomicie spisuje się żel z firmy Renexa droga ale ma wspaniałe cechy nie dymi i nie kaszlesz po tym jak g...........lik.co do past polecam polską Firmy Cynela są dobre tylko z tym że trzeba zawsze umyć po lutowaniu,a cena jest naprawde niska.
Pozdrawiam.
Back to top

siewcu
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 05 Aug 2008 19:39   

Mam podobny zestaw i jestem raczej zadowolony :) Odsysacz działa dobrze, a lutownica się nie psuje. Nie pasuje mi tylko czas nagrzewania - ok. 5min(chyba, że to normalne...). Jak za tą cenę myślę, że się opłaca :)
Back to top

Wise
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 05 Aug 2008 19:50   

siewcu wrote:
Mam podobny zestaw i jestem raczej zadowolony :) Odsysacz działa dobrze, a lutownica się nie psuje. Nie pasuje mi tylko czas nagrzewania - ok. 5min(chyba, że to normalne...). Jak za tą cenę myślę, że się opłaca :)

A można wiedzieć do czego jej używasz? Co lutujesz?

Czas nagrzewania to dla mnie mały pikuś:D

Ten odsysacz się nagrzewa i ściąga do siebie ciekłą cynę?
Back to top

siewcu
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 05 Aug 2008 20:53   

Tak. Dokładnie tak działa. Wciskasz tłoczek, grzejesz i odsysasz przyciskiem. A używam jej do lutowania zwykłych rzeczy i robię to raczej rzadko, nie jestem jakimś zapalonym elektronikiem. Żadnych SMD i innych tego typu rzeczy, nie znam się aż tak. Ostatnio kolega lutował nią wzmiacniacz i całkiem ładnie wyszło :)
Back to top

dreaper
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 05 Aug 2008 23:05   

Jeśli ktoś szuka profesjonalnych rozwiązań to polecam Wellera - tanio nie jest, ale ta stacja to marzenie.
Back to top

bubi89
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 06 Aug 2008 00:25   

panther88 wrote:
Proponuję wpisywać sprawdzone, niezawodne urządzenia lub przestrzegać przed "bublami". Kupiłem niedawno lutownicę powietrzną i punktową w jednym PT-803. Z powietrzną nie mam kłopotów ale igłówka praktycznie do niczego się nie nadaje. Pozdrawiam

Mam w domu stacje PT-803 i igłówką lutuje mi się wspaniale, powiedz czemu według Ciebie jest z nią coś nie tak?? powinniśmy na to zwrócić uwagę przyszłym nabywcą.Nie jest to dyskusja poza tematem, lecz rozwianie wątpliwości. Dodam jeszcze, że ma ją mój znajomy i uważa, ze jest ok.
Back to top

ostry_18
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 06 Aug 2008 09:57   

Koledzy, wiadomo że stacje, hot-airy i wogóle są najlepsze, ale nawet drobne SMD (obudowy tsop, nie 'duże' soic) da się lutować przy odrobinie wprawy zwykła grzałkową za 20 złotych. To taka informacja dla początkujących, żeby od razu nie mysleli że SMD==wielki wydatek na stację lutowniczą:)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Aug 2008 09:57   

Back to top

bubi89
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 06 Aug 2008 10:46   

ostry_18 wrote:
Koledzy, wiadomo że stacje, hot-airy i wogóle są najlepsze, ale nawet drobne SMD (obudowy tsop, nie 'duże' soic) da się lutować przy odrobinie wprawy zwykła grzałkową za 20 złotych. To taka informacja dla początkujących, żeby od razu nie mysleli że SMD==wielki wydatek na stację lutowniczą:)

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam jednak zwykłą lutownicą grzałkową zajmuje to nie co więcej czasu. Jednak do lutowania hot-airem też trzeba nabyć wprawy.
Back to top

ks_fenix
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 06 Aug 2008 14:44   

Ja polecam także stację PT-803. Co do lutowania to znam ludzi którzy szybciej lutują układy SMD zwykłą lutownica grzałkową niż inni hot airem.
Back to top

panther88
Poziom 9
Poziom 9

Post#17 06 Aug 2008 18:41   

Quote:
Mam w domu stacje PT-803 i igłówką lutuje mi się wspaniale, powiedz czemu według Ciebie jest z nią coś nie tak?? powinniśmy na to zwrócić uwagę przyszłym nabywcą.Nie jest to dyskusja poza tematem, lecz rozwianie wątpliwości. Dodam jeszcze, że ma ją mój znajomy i uważa, ze jest ok.

Widocznie tylko z moją PT 803 jest coś nie tak...bardzo słabo mi grzeje choć jest nowa. żeby roztopić przeciętny lut , trzeba trzymać grot przynajmniej 5 sekund jak nie dłużej.
Back to top

majster256
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 06 Aug 2008 18:48   

a regulacja temp?
Back to top

panther88
Poziom 9
Poziom 9

Post#19 06 Aug 2008 19:47   

majster256 wrote:
a regulacja temp?

Temperatura jest ustawiona zawsze na max.
Aha, przy tej stacji uważać na lutownicę powietrzną ponieważ już w połowie zakresu można sobie usmażyć płytke :p Ja ustawiam zawsze na 2, góra 2,5 z 8. (Bynajmniej ja tak mam)
Back to top

bubi89
Poziom 17
Poziom 17

Post#20 07 Aug 2008 00:37   

panther88 wrote:

Temperatura jest ustawiona zawsze na max.
Aha, przy tej stacji uważać na lutownicę powietrzną ponieważ już w połowie zakresu można sobie usmażyć płytke :p Ja ustawiam zawsze na 2, góra 2,5 z 8. (Bynajmniej ja tak mam)

No na 8 bez problemu można usmażyć płytkę:) Co do grotówki to pewnie masz jakąś wadę fabryczną, może od nowości słaba grzałka.Mnie ona działa rewelacyjnie. Warto przed kupnem sprzętu dokładnie zapoznać się z gwarancją, co obejmuje. JA mogę z czystym sumieniem polecić tę stację każdemu początkującemu elektronikowi, który chce wydać troszkę kasy.
Back to top

p2004a
Poziom 8
Poziom 8

Post#21 07 Aug 2008 10:01   

co myślicie o tej stacji lutowniczej:
http://www.cyfronika.com.pl/s/product_info.php?products_id=17643
czy jest ona dobra dla początkującego??
chciałem kupić sobie ELWIK RT-24, ale trochę droga
Back to top

jureczekvs
Poziom 8
Poziom 8

Post#22 07 Aug 2008 10:26   

1. To co cyfronika prezentuje to chińszczyzna - http://www.made-in-china.com/showroom/gordak/product-detailtMuQhXfbHAWO/China-Soldering-Station-936-.html występująca pod różnymi numerami katalogowymi (CT936 lub PT936 - jeden i ten sam chiński badziew)

2. O awaryjności elwika możesz przeczytać tu - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic844743.html

3. Dlatego polecam japońską stację Goot RX-711AS

p2004a wrote:
co myślicie o tej stacji lutowniczej:
http://www.cyfronika.com.pl/s/product_info.php?products_id=17643
czy jest ona dobra dla początkującego??
chciałem kupić sobie ELWIK RT-24, ale trochę droga

Back to top

keseszel
Poziom 19
Poziom 19

Post#23 07 Aug 2008 11:29   

Ja kupiłem PT-803. O jego zakupie zadecydowały pozytywne opinie innych użytkownikó. Dodatkowo pokusiłem się na platformę trzymającą płytkę. Razem wyszło 170PLN +przesyłka. Do tej pory WSZYSTKO lutowałem 100W transformatorówką. Nawet małe SMD.
Back to top

p2004a
Poziom 8
Poziom 8

Post#24 07 Aug 2008 14:19   

http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=2011
Ta stacyjka trochę za droga na moją kieszeń. Więc co kupić? Jak tu wyrzej piszecie PT-803 czy CT936 która lepsza?
Back to top

Ronin64
Poziom 22
Poziom 22

Post#25 07 Aug 2008 19:20   

Ze swojej strony polecam ucinaczki firmy Engineer, niezbyt tanie ale warte swojej ceny. Jeśli chodzi o groty do lutownic to moim zdaniem najlepsze są tego typu http://www.cyfronika.com.pl/groty_do_elwika.htm bo te nakładane na grzałkę jakoś długo nie wytrzymywały mi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Aug 2008 19:20   

Back to top

Lukasz12510
Poziom 8
Poziom 8

Post#26 07 Aug 2008 19:50   

Ja mam lutownice grzałkową i transformatorową i jeszcze żadnego kabelka dobrze nie udało mi sie zlutować cyna spływa jak po kaczce. Czyszcze, drapie, skubie i grot zawsze mam czyściutki. I kalafonią smaruje i nic. Sąsiad ma taki rosyjski zielony płyn i tylko w tym umasza i smaruje cyną jak masłem. Może ktoś zna jakiś dobry środek??
Back to top

dipol
Poziom 22
Poziom 22

Post#27 07 Aug 2008 20:27   

Łukasz- jak zlutujesz sześcianik 1cmX1cm przewód miedziany
0.8 do 1mm z lutowaniem nie będziesz miał problemu
Powodzenia!
Back to top

bubi89
Poziom 17
Poziom 17

Post#28 07 Aug 2008 23:45   

ELWIK RT-24 ma ją mój nauczyciel już kilka lat i mówi, że jest naprawda super:)
Back to top

jureczekvs
Poziom 8
Poziom 8

Post#29 08 Aug 2008 08:07   

jak widać nikt nie poleca stacji "z serii CT PT". Może wystarczy Ci zwykła kolbówka??? Co chcesz lutować i ile???
Back to top

bubi89
Poziom 17
Poziom 17

Post#30 08 Aug 2008 21:16   

Ja moją PT-803 mogę śmiało polecić każdemu, bo u mnie sie sprawdza:D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Narzędzia do lutowania - jakie wybrać?
Page 1 of 15 Go to page 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Next
Jump to page:
Similar topics
Jakie kulki do lutowania bga ??? (1)
Jakie narzędzia do warsztatu ? (13)
Jaki TOPNIK do lutowania wybrać (2)
Narzędzia do lutowania QFN (22)
Jakie narzędzia (ściągacz izolacji,zaciskarka konektorów) (8)

Page generation time: 0.086 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed