Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

uprawnienia SEP jeszcze raz...


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> uprawnienia SEP jeszcze raz...
Autor
Wiadomość
gring.verni
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 14
Miasto: brzozówka

Post#1 Post autora tematu 05 Sie 2008 10:54   

uprawnienia SEP jeszcze raz...


Witam Wszystkich,
Wiem że ten temat był już kilka razy poruszany ale po przeczytaniu większości tematów i tak nic nie udało mi się wywnioskować. Chodzi mi o uprawnienia SEP a mianowicie :
Jakie uprawnienia muszę mieć żebym mógł w domku np. jednorodzinnym zrobić instalację elektryczną od podstaw, łącznie z projektem, i ewentualnie w przyszłości jakieś przeróbki tej instalacji.
Jakie uprawnienie do robienia przyłączy do sieci.
I jeszcze jedno pytanko : mój znajomy ma projekt instalacji pomieszczenia w którym będzie otwierał biuro, żeby podłączyć instalację trzeba na tym schemacie "dorysować" dwie kreski - z jakimi uprawnieniami mogę to zrobić ??
Proszę jeszcze o opisanie z jakimi uprawnieniami co mogę zrobić :)
Dodam że mam ukończone Technikum Elektryczne

Z góry przepraszam za powtórne "wałkowanie" tego tematu.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Malas1984
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 1619
Miasto: Gniewkowo

Post#2 05 Sie 2008 11:53   

Re: uprawnienia SEP problem


Wg mnie to najprawdopodobniej musisz mieć firmę, a przede wszystkim uprawnienia elektryczne do domów - 1kV, resztę niech podpowiedzą forumowicze bardziej obeznani w tym temacie, ale wydaje mi się, że cos jeszcze powinieneś posiadac prócz tego co napisałem. Napewno dużym plusem jest u Ciebie to, że masz ukończoną szkołę elektryczną no i średnia. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
robert_sz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 100
Miasto: Gliwice

Post#3 05 Sie 2008 11:59   

Re: uprawnienia SEP problem


gring.verni napisał:
Jakie uprawnienia muszę mieć żebym mógł w domku np. jednorodzinnym zrobić instalację elektryczną od podstaw, łącznie z projektem, i ewentualnie w przyszłości jakieś przeróbki tej instalacji.
Jakie uprawnienie do robienia przyłączy do sieci.
I jeszcze jedno pytanko : mój znajomy ma projekt instalacji pomieszczenia w którym będzie otwierał biuro, żeby podłączyć instalację trzeba na tym schemacie "dorysować" dwie kreski - z jakimi uprawnieniami mogę to zrobić ??
Proszę jeszcze o opisanie z jakimi uprawnieniami co mogę zrobić :)
Dodam że mam ukończone Technikum Elektryczne


Bez zbędnego rozpisywania się:
- wykonywanie - SEP E
- nadzór nad wykonaniem - SEP D
- pomiary i odbiór - SEP Pomiary
- projekt (dorysowanie kresek) - Uprawnienia Budowlane Elektryczne

Uprawnienia Budowlane (projektowe lub wykonawcze) to minimum kilka lat udokumentowanej praktyki i ukończone studia w tym kierunku.

Resztę informacji znajdziesz na tym forum.
Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5434
Miasto: Warszawa

Post#4 05 Sie 2008 12:48   

Re: uprawnienia SEP problem


Technikum elektryczne jest tylko przygotowaniem do zawodu i do niczego nie uprawnia. Może tylko zwiększyć wymagania na egzaminie, bo egzamintor spodziwa się, że po paru latach nauki wiesz więcej, niż stolarz, który przyszedł z UP po tygodniowym kursie kładzenia przewodów.

O ile SEP E i D, oraz pomiary są stosunkowo proste (kurs, egzamin), o tyle z uprawnieniami budowlanymi jest problem. Musisz ukończyć studia wyższe na kierunku elektrotechnika, mieć udokumentowane chyba minimum 3 lata praktyki w branży budowalnej, w tym także przy projektowaniu instalacji elektrycznych. Wtedy możesz przystąpić do kursu i egzaminu.
To sprawia, że projektanci obecnie cenią się jak złote kury.
Chyba że doczekamy się zmiany przepisów i prawo przyzna, że facet z 20-letnią praktyką w elektryce, też może poznać przepisy i umieć zaprojektować instalację, bez studiów. A nie tylko dzieciak po studiach bez praktyki...
Powrót do góry
   
Malas1984
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 1619
Miasto: Gniewkowo

Post#5 05 Sie 2008 13:05   

Re: uprawnienia SEP problem


Madrik- ja tylko wspomniałem o tym, że jest to zawsze jakis plus duży, a nie, że technikum uprawnia do czegoś-bo tak jest oraz jest tez tak jak Ty napisałeś, że czasem trafi się czubek na egzaminie i będzie wymagał, ale plus ten ma na celu posiadanie wiedzy/praktyki autora, który stworzył ten temat-to jest dla niego, a że ktoś się może przyczepić i truc to juz inna sprawa, może, ale niekoniecznie musi ;-| , post Twój uważam za OK, a w szczególności roberta_sz, który to opisał wszystko w skrócie-bez żadnej ściemy- ;-), przy okazji ja się dowiedziałem czegoś więcej i jedna rzecz mi się przypomniała-o tej budowlance ;-) . Co robić, wymagania takie są i nic na to narazie nie zrobimy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sie 2008 13:05   





Powrót do góry
   
gring.verni
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 14
Miasto: brzozówka

Post#6 Post autora tematu 05 Sie 2008 17:34   

Re: uprawnienia SEP problem


Witam,
Dziękuję za tak szybką odpowiedz :) Jakie uprawnienia powinienem mieć już wiem, a teraz mam pytanie co i jak, tzn. : czy jest możliwość zrobienia tych uprawnień za jednym razem ? gdzie takie uprawnienia można zrobić w Wawie??
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Malas1984
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 1619
Miasto: Gniewkowo

Post#7 05 Sie 2008 17:47   

Re: uprawnienia SEP problem


Od razu napewno tego nie zrobisz ponieważ czeka Cię trochę czasu w szkołach, kursach itd, jak juz wyżej napisali- np studia.
Powrót do góry
   
gring.verni
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 14
Miasto: brzozówka

Post#8 Post autora tematu 05 Sie 2008 18:01   

Re: uprawnienia SEP problem


Chodzi mi dokładniej o same uprawnienia E, D i Pomiary czy są jakieś połączone kursy ??
A co do studiowania to się zastanawiam nad powtórnym rozpoczęciem nauki ponieważ kiedyś zacząłem studiować elektrotechnikę ale wtedy niestety mi " nie poszło " pewnie dlatego że się w ogóle nie przykładałem ;) z wiekiem człowiek mądrzeje ;)
Powrót do góry
   
robert_sz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 100
Miasto: Gliwice

Post#9 05 Sie 2008 18:48   

Re: uprawnienia SEP problem


gring.verni napisał:
Chodzi mi dokładniej o same uprawnienia E, D i Pomiary czy są jakieś połączone kursy ??

SEP E - to najłatwiejsza sprawa, jeśli ukończyłeś technikum i wyniosłeś z niego wiedzę to przygotowanie do tego egzaminu będzie dla Ciebie jedynie ugruntowaniem nabytej wcześniej wiedzy.
SEP Pomiary - tu już gorzej, musisz znać teorie i mieć praktykę. Egzaminator z pewnością spyta o konkretne przypadki pomiarów z użyciem konkretnych metod i/lub przyrządów. Napewno też spyta, czy i kiedy możesz podpisać protokół odbiorczy. Wynik Twoich pomiarów i Twoja decyzja na protokole ma moc wykonawczą. To tutaj jest ostatni moment na wyłapanie fuszerki elektryka, który wykonywał instalację :)
SEP D - bez praktyki i sporej wiedzy w przepisach nie przejdziesz tego egzaminu. Twoja praca i Twoje decyzje mają wpływ na bezpieczeństwo pracujących ludzi, urządzeń i instalacji.

Uprawnienia Budowlane to najwyższa szkoła jazdy.
Możesz się starać u Uprawnienia Budowlane Elektryczne projektowe i/lub wykonawcze.
Zgłaszasz się do Izby Inżynierów Budownictwa, wypełniasz wniosek i dostajesz Dziennik Praktyk Budowlanych.
Do tego dziennika są wpisywane wszystkie wykonywane przez Ciebie projekty i/lub nadzorowane budowy z podaniem daty, miejsca i opisem wykonywanej pracy. Wpisy w Dzienniku wykonują JEDYNIE ludzie z Uprawnieniami i zarejestrowani (opłacający składki) w Izbie Inżynierów.
W zależności od Twojego wykształcenia (Technik również może) i uprawnień o które się ubiegasz, zbieranie wpisów trwa 2,3 lub 8 lat. Dziennik jest weryfikowany co do dnia. Jeśli pracujesz na 1/2 etatu to automatycznie czas praktyk wydłuża się 2x. Przed egzaminem możesz zostać poproszony o przyniesienie Świadectw Pracy. To jest dopiero podstawa do zapisania się na egzamin.

Na egzaminie zostaniesz przepytany o każdą jedną pracę zapisaną w dzienniku, zostaniesz spytany o fikcyjne budowy i projekty - "Co zrobisz gdy....?"
To także ciężki egzamin z przepisów budowlanych, ustaw i norm.

Jeszcze jedno. Jeśli będziesz miał nawet 25 lat udokumentowanej praktyki w jednej firmie nad jednym konkretnym projektem lub przy jednej konkretnej budowie (np. budowa huty) masz marne szanse na zdanie tego egzaminu. Po prostu tu trzeba mieć praktykę na różnych obiektach i w różnych warunkach.

Kiedyś miałem w ręku statystykę zdawalności takiego egzaminu za lata 1990-2000 - wynosiła ona jedynie 32% pozytywnych.

gring.verni napisał:
A co do studiowania to się zastanawiam nad powtórnym rozpoczęciem nauki...

Na to nigdy nie jest za późno ;)
EDIT: Mając studia możesz zacząć myśleć o innych uprawnieniach, na SEP świat się nie kończy...

Reasumując. Idź do najbliższego SEPu, dowiedz się o termin kursu i egzaminu na SEP E i zaczynaj swoją przygodę z elektrycznością :)
Powrót do góry
   
bonanza
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2514

Post#10 06 Sie 2008 17:37   

Re: uprawnienia SEP problem


robert_sz napisał:

SEP E SEP Pomiary SEP D Uprawnienia Budowlane :)

Dla ścisłości to rozróżniamy nie SEPy, lecz świadectwa kwalifikacji w zakresie Eksploatacji i Dozoru. Każde z nich może obejmować (lub nie) pomiary. Z tym, że - jak ustaliła większość tu piszących - same E w zakresie pomiarów niewiele daje.
Powrót do góry
   
gring.verni
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 14
Miasto: brzozówka

Post#11 Post autora tematu 13 Sie 2008 22:38   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Dziękuję Wszystkim za pomoc !!! Właśnie się zapisałem na kurs :) Pozdrawiam Wszystkich "):)
Powrót do góry
   
kedziorq1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 125
Miasto: Wrocław

Post#12 15 Sie 2008 23:55   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Hmm a wiec E+pomiar nic nie daje w sumie? trzeba zrobic D+pomiar zgadza sie?
Powrót do góry
   
w5
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 212

Post#13 17 Sie 2008 03:35   

Samo E = brak samodzielności !!!


Mając tylko E z zakresem kontrolno-pomiarowym nie jesteś samodzielny i mało możesz.
Twoje protokoły z pomiarów musi jeszcze podpisać ktoś z D.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2008 03:35   





Powrót do góry
   
kedziorq1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 125
Miasto: Wrocław

Post#14 17 Sie 2008 21:46   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


a wiec D+pomiar+E?

Dodano po 15 [sekundy]:

a wiec D+pomiar+E? czy E tez wypadaloby aby bylo z pomiarem?
Powrót do góry
   
w5
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 212

Post#15 18 Sie 2008 05:41   

Najlepiej mieć D oraz E (oba z Pomiarami).


Jak będziesz w stanie zdać D z pomiarami, to E z pomiarami już nie dasz rady zrobić?
:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2008 05:41   





Powrót do góry
   
kedziorq1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 125
Miasto: Wrocław

Post#16 18 Sie 2008 22:49   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


hmm w sumie racja... wiec zapisze sie na dwa kursy... najpierw na pomiary a pozniej na dozor....oki dzieki wielkie;p
Powrót do góry
   
zwora
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Sie 2004
Posty: 335
Miasto: Krakow

Post#17 20 Sie 2008 11:42   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Witam

Czyli jakbym chcial miec firme oferujaca uslugi elektryczne i zatrudnic sobie ze dwoch ludzi do pomocy i chcialbym sam odbierac i wystawiac protokol to musze miec D + pomiar oraz E a takze uprawnienia budowlane? Bardzo prosze o potwierdzenie lub sprostowanie. Ukonczylem studia na wydziale Elektrotechnika, mam ze 3 lata praktyki (wykonawstwo oraz inspekcja i testowanie), tyle ze za granica i uprawnienia E (nie mam przy sobie ksiazeczki ale sa tam na pewno pomiary). Czy moge teraz tak po prostu przystapic do egzaminu D (oczywiscie zakladajac, ze przyswoje sobie wczesniej cala wymagana wiedze)? Czy praktyke na budowie (w celu uzyskania uprawnien budowlanych) mozna wykonywac na umowe zlecenie, czy cos w tym rodzaju (nie bedac na stale zatrudnionym w danej firmie)? Pozdrawiam
Powrót do góry
   
matii_speed
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 248
Miasto: Leszno

Post#18 30 Sty 2009 19:50   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


ja mam takie pytanko mam uprawnienia E 1kv bez pomiarów i mam własną firmę naprawa agd elektronarzędzi itp. chciał bym rozszerzyć swoją działalność na wykonywanie instalacji elektr. i z tym związanych przyłączy rozdzielni i instalacji odgromowej oraz uziomy czy te uprawnienia mi starczą?? moja firma jest jednoosobowa dodam.
Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5434
Miasto: Warszawa

Post#19 30 Sty 2009 22:17   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


matii_speed napisał:
ja mam takie pytanko mam uprawnienia E 1kv bez pomiarów i mam własną firmę naprawa agd elektronarzędzi itp. chciał bym rozszerzyć swoją działalność na wykonywanie instalacji elektr. i z tym związanych przyłączy rozdzielni i instalacji odgromowej oraz uziomy czy te uprawnienia mi starczą?? moja firma jest jednoosobowa dodam.


A jakie masz zaznaczone punkty w książeczce? Tam jest wszystko napisane do czego cię uprawniają. Jesli chcesz je rozszerzyć, idziesz na egzamin, a we wniosku zaznaczasz wszystkie pozycje z jakich chcesz być odpytany. Z tym, że raczej do prac przy instalacjach będziesz musiał kogoś zatrudnić. Większości prac nie można wykonywać w pojedynkę.
Powrót do góry
   
matii_speed
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 248
Miasto: Leszno

Post#20 30 Sty 2009 23:26   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


wiem ze jest napisane w świadectwie kwalifikacyjnym ale w takim języku ze wolałem się upewnić. szczerze to już robiłem sam instalacje i pomoc drugiej osoby nie jest mi potrzebna a jeśli po jakim czasie by była to nad tym pomyśle ale narazie interesuje mnie co innego
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#21 30 Sty 2009 23:41   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Właściwie to co masz to ci wystarczy jezeli nie będziesz robił pomiarów. Pomiar np uziomu też możesz zrobić ale dla samego siebie żeby wiedzieć czy już dosyć żelastwa nawkładałeś do ziemi, ale protokołu nie wystawisz. dlatego aby być samodzielny i nie płacić nikomu za pieczątkę to powinieneś dorobić soie D+ pomiary. Kurs kosztuje 500zł + egzamin coś ponad stówkę.
Madrik nic nie slyszałem aby nie wolno było pracować w pojedynkę?
Powrót do góry
   
matii_speed
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 248
Miasto: Leszno

Post#22 31 Sty 2009 11:49   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


dobrze ze chociaż wykonywać te rzeczy czyli np po wykonaniu instalacji mogę się pod nią podpisać jako wykonawca ale "sprawdzić" ja musi ktoś jeszcze z D + pomiary i zrobić protokół?? a ma ktoś wzór takiego dokumentu jak by wyglądało??
Powrót do góry
   
Madrik
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5434
Miasto: Warszawa

Post#23 31 Sty 2009 20:51   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Cytat:
Madrik nic nie slyszałem aby nie wolno było pracować w pojedynkę?


Jak mawiają starzy elektrycy, samemu wolno żarówkę wymienić, jeśli nie musisz przy tym na drabinę wchodzić. Niestety, 95% prac elektryka wymaga obecności drugiej osoby. Nikt nie mówi, że to ma być drugi elektryk. Ale po prostu ktoś, kto będzie umiał po grabarza zadzwonić w razie czego ;)
Powrót do góry
   
andziul
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 76
Miasto: Okolice Kalisza

Post#24 31 Sty 2009 21:03   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Wrócę jeszcze do UB :). Uprawnienia budowlane można uzyskać tylko z tytułem inżyniera ale w ograniczonym zakresie np. tylko instalacje elektryczne w domach jednorodzinnych (technik kiedyś mógł), magister nieograniczony zakres danej specjalności. Przy tym trzeba mieć 2 lata praktyki w biurze projektowym, mieć założony dziennik praktyk, praktyka pod okiem kogoś z uprawnieniami, pracować 1 rok na budowie np. jako kierownik budowy i zdać egzamin.
Powrót do góry
   
fantasta
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Lis 2003
Posty: 1635
Miasto: Gdynia

Post#25 31 Sty 2009 23:23   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


To jak to wkoncu jest.

Jak chce zalozyc wlasna firme i np. wykonywac instalacje ze znajomym w domku jednorodzinnym to co moge.

Ja mam E, D i Pomiary, kolego ma E.
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#26 01 Lut 2009 00:02   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


możesz
Powrót do góry
   
eryk100
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 49
Miasto: Kraków

Post#27 04 Sty 2012 13:07   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Panowie z tego co ja wiem to jest tak.

Do wykonywania pomiarów trzeba mieć uprawnienia grupy I typu E i w legitymacji konieczna jest adnotacja że możecie wykonywać pomiary skuteczności ochrony przeciwporażeniowej (zerowanie, uziemienie, wyłączniki RCD itp.)

W przypadku uprawnień grupy I typu D nie ma takiej adnotacji a sam fakt posiadania tych uprawnień umożliwia dozorowanie pomiarów i przygotowanie protokołu pomiarowego np. z prób pomontażowych. (Informacja potwierdzona przeze mnie telefonicznie w rozmowie z rzeczoznawcą Krakowskiego oddziału SEP na ul. Straszewskiego). Macie to zresztą jasno napisane w legitymacji na stronie 2 na dole.

Dodano po 7 [minuty]:

Odpowiadając koledze fantasta:
Majac uprawnienia typu "E"+pomiary i "D" możesz wykonać tę instalację i wykonać jej pomiary. I tak musisz znaleźć kogoś z uprawnieniami budowlanymi by Ci potwierdził że jest ona dobrze wykonana typ samym biorąc na siebie odpowiedzialność. W przypadku niewielkich instalacji dokumentacja po-wykonawcza nie jest wymagana, przy rozległych już tak i musi być podpisana przez projektanta z uprawnieniami budowlanymi projektowymi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Sty 2012 13:07   





Powrót do góry
   
GBW
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 669
Miasto: MIELEC

Post#28 04 Sty 2012 13:07   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Kolego eryk100 patrz na daty abyś nie odpowiadałna pytania starsze od naz obu.
Po 3 latach napewno znają odpowiedż.
Powrót do góry
   
eryk100
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 49
Miasto: Kraków

Post#29 04 Sty 2012 13:30   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Dzięki kolego GBW za zwrócenie uwagi. Wiedziałem o tym że jest to stary temat - nawet poinformował mnie o tym pop-up,a ale uznałem że takie doprecyzowanie będzie korzystne dla forumowiczów.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
WALDIYO
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 27

Post#30 06 Sty 2012 20:49   

Re: uprawnienia SEP jeszcze raz...


Od 15 lat posiadam uprawnienia "E" bez ograniczeń napięcia, ostatnio dorobiłem "D" i od niepamiętnych mi już czasów nie ma już zerowania tylko samoczynne wyłączenie zasilania w sieci ......(np TN-S).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> uprawnienia SEP jeszcze raz...
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Testy na uprawnienia SEP (1)
UPRAWNIENIA SEP W UNI. (11)
uprawnienia sep (20)
uprawnienia sep E do 1 kV. (7)
uprawnienia SEP (1)
Uprawnienia SEP (5)
Uprawnienia Sep. Automatycznie mam uprawnienia na pomiary? (1)
Uprawnienia SEP - co mogę ? (5)
Uprawnienia SEP a pięczątka (23)
uprawnienia SEP pytania na egzaminie (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl temat RSS