| Author |
kotek205 Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
duczka Poziom 15

|
09 Aug 2008 21:31 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Witam
Powiem jedno, szwagra syn miał taki helikopter i strasznie ciężko nim się steruje w powietrzy, a przy wietrze to już w ogóle leci gdzie go powieje. Ciężki jest do opanowania. Trzeba wybrać doży kawałek przestrzeni żeby się tym pobawić. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bruns Poziom 20

|
09 Aug 2008 21:55 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Kotek nie pchaj się w to ciężko tym sterować , latanie tylko w pomieszczeniach Miałem kiedyś moskito to wiem teraz wolę samoloty elektryczne . Jak już bardzo chcesz kupić takie latadełko to kup w sklepie modelarskim bo zanim nauczysz się tym sterować to zaliczysz wiele kraks i na pewno będziesz potrzebował nowych części bo nie wszystko da się skleić . Nie kupuj sterowanych na podczerwień tylko radiowe . Tu link do dobrego sklepu . http://www.perfecthobby.pl/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Aug 2008 21:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kotek205 Poziom 13

|
10 Aug 2008 12:52 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Wiem że bez kraks się nie obędzie ale te modele z tej strony co podałeś mają odstraszającą cenę. Jeszcze jedno pytanie co jest przyczyną tej złej sterowności i czy da się coś przerobić żeby można było tym polatać bez żadnych problemów na świeżym powietrzu. Pozd
|
|
| Back to top |
|
 |
bruns Poziom 20

|
10 Aug 2008 13:26 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Nic nie przerobisz za małe to i za lekkie aby latać na podwórku . No , może gdzieś w zacisznym miejscu i całkowicie bezwietrznej pogodzie ale i tak lot takim czymś jest dosyć chaotyczny i nie skoordynowany . A i jeszcze jedno jak ma sterowanie na podczerwień to w słońcu też nie polatasz bo odbiornik nie "widzi" nadajnika .
|
|
| Back to top |
|
 |
Matkas Poziom 15

|
10 Aug 2008 19:57 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Nie polecam tych badziewi "Made in China".
Sterowanie tu odbywa się tylko ogonem i najgorsze jest to ,że jak dajesz do gaz to on leci do góry i do przodu...
Szkoda pieniędzy:)
|
|
| Back to top |
|
 |
kotek205 Poziom 13

|
10 Aug 2008 22:05 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
| Matkas wrote: |
Sterowanie tu odbywa się tylko ogonem i najgorsze jest to ,że jak dajesz do gaz to on leci do góry i do przodu...
Szkoda pieniędzy:) |
A jak się to odbywa w modelach profesjonalnych.
|
|
| Back to top |
|
 |
MacFis Poziom 15

|
10 Aug 2008 22:33 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Przez poruszanie rotra głównego i zmianę konta nachylenia łopat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Matkas Poziom 15

|
10 Aug 2008 23:01 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Dokładnie tak jak powiedział kolega wyżej...Oczywiscie rotor tylny też wchodzi w gre .Proponuje pozbierać troche kasy i kupić choćby Walkera czy Dragon Fly'a za ok 400 zł czy sprowadzić ze Stanów za +/- 200 zł .Będzie to już lepszy model.Ma on 4 kanały ,proporcjonalne sterowanie.Generalnie od tego można zacząć przygode z modelarstwem lotniczym RC
|
|
| Back to top |
|
 |
bruns Poziom 20

|
10 Aug 2008 23:08 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
| Matkas wrote: |
| najgorsze jest to ,że jak dajesz do gaz to on leci do góry i do przodu... |
zgadza się i to całkiem szybko leci trzeba się wyrabiać by nie walnąć w ścianę poza tym jak dasz więcej gazu to leci na sufit a zmniejszysz to spada na podłogę . Trzeba mieć dużo wprawy i wyczucia aby tym kierować a i tak latanie jest mało fajne bo nie można np. nieruchomo zawisnąć w powietrzu , latać do tyłu lub fajnie powoli lądować .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Aug 2008 23:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
misiek1994 Poziom 16

|
11 Aug 2008 08:07 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Czemu badziew. Fakt, że jak da się go na dwór to znosi jak chol***a, ale zawsze można latać na jakieś hali sportowej. Poza tym znajdź coś lepszego w takiej samej cenie z aparaturą, serwami, baterią i resztą elektroniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Aug 2008 08:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kotek205 Poziom 13

|
11 Aug 2008 13:18 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
100 a 260 to trochę różnica a ja nie jestem zbyt doświadczonym pilotem chcę troszkę się pobawić. Może ma ktoś na sprzedaż używany taki helikopter może być lekko uszkodzony. pozd
|
|
| Back to top |
|
 |
bruns Poziom 20

|
11 Aug 2008 20:54 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Kotek ten żółty oriole jest trochę lepszy ob helikopterów ale to też nic fajnego bo nie posiada sterów wysokości i kierunku . Latanie nim wygląda tak że gdy dodasz gazu to leci w górę gdy zmniejszysz to w dół . Ogólnie to bardzo ogranicza ewolucje w powietrzu
Skręcanie też jest realizowane obrotami silników . Na początek za tą cene może być ale nie należy się spodziewać po takiej zabawce zbyt wiele .
Za to te modele co zaproponował kol. Matkas to już jest całkiem dobre i stery ma "normalne"
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
11 Aug 2008 23:19 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Z helikopterów na początek polecam Lame V3, poszukaj na Allegro. Przy bezwietrznej pogodzie i z lekkim obciążeniem całkiem wdzięcznie lata się na otwartym terenie- a częsci są relatywnie tanie.
Na początek polataj trochę na symulatorach- np FMS (darmowy).
|
|
| Back to top |
|
 |
Matkas Poziom 15

|
11 Aug 2008 23:54 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Słuchaj .Jeśli mieszkasz w pobliżu jakiegoś Większego miasta ,w którym są modelarze ,którzy latają samolotami RC to mógłbyś Ich poprosić czy nie mogliby Ci pokazać/dać spróbować polatać jakimś trenerkiem.Wtedy mógłbyś powiedzieć czy chcesz zacząć przygode z takim modelarstwem.
Pozdrawiam ,Mateusz
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
14 Aug 2008 13:03 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Wszystkie posty z linkami do serwisów aukcyjnych poleciały do kosza. :arrow: regulamin!
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariuszczs Poziom 17

|
14 Aug 2008 21:37 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Ja polecam na początek Lama firmy E-sky . Jest to chiński wyrób ale bdb. Dużo osób zaczyna właśnie od tego helikoptera. Na dworze polatasz tylko jak nie ma wiatru bo helikopter jest lekki, ale za to przy upadku rzadko się w nim cos rozwala. Części zapasowych jest dużo i tanie są.
Upadki na początku sa częste :) . Na symulatorze można poćwiczyć ale mi w cale nie pomogło - już pierwszego dnia zaczołem latać helikopterem bo symulator był za łatwy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Aug 2008 21:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dexxxon Poziom 12

|
26 Nov 2008 03:15 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Koledzy,mam pytanie a nie chce zakładać nowego tematu.
Na rynku jest wiele dostępnych modeli rc helikopterów pod nazwą lama.
Ja zakupiłem lamę v 3 Huan Hq,lecz nie jestem z niej zadowolony.Na filmach sprzedawców helikoptery sa zwinne i dziecinnie proste w sterowaniu,a moim po prostu nie da się latać nawet na podwórku przy bezwietrznej pogodzie I moje pytanie do kolegów jest następujące :
Czy Firma E-sky produkuje tylko oryginalne modele pod nazwą lama,Czy możliwe jest że kupiłem tańszą podróbkę która jest tylko imitacją Lamy?
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
26 Nov 2008 15:01 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Lam V3 E-Sky jest tylko jedna. Ma dwa wirniki bez żadnego dodatkowe silniczka ogonowego, który często jest w podróbach. Na Allegro ponad połowa helikopterków to podróbki, więc masz spore szanse, że na taki trafiłeś... Zwłaszcza widząc chińską nazwę "Huan Hq" :)
|
|
| Back to top |
|
 |
snow Poziom 20

|
26 Nov 2008 15:22 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
| dexxxon wrote: |
| Na filmach sprzedawców helikoptery sa zwinne i dziecinnie proste w sterowaniu,a moim po prostu nie da się latać nawet na podwórku przy bezwietrznej pogodzie |
Na filmach to wiele rzeczy jest możliwych. Tak jak poprzednicy polecam Lamę chociaż ona też dziecinnie prosta w lataniu to bez ćwiczenia to nie jest. Na pewno łatwiej nią manewrować bo ma dwie pary łopat na wirniku głównym.
|
|
| Back to top |
|
 |
hubertfab Poziom 18

Joined: 25 Jun 2008 Posts: 516 Location: Rzeszów/ Bratkowice
|
26 Nov 2008 16:01 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
LAMA v3 To idealne rozwiązanie dla ciebie.
Na allegro za 250zł nowa!
Tylko radzę kupić odrazu łopaty Xtreme!
Lama V3 jest 4 kanałowa, łatwa w pilotarzu wiem bo posiadam.
Mam też PicooZ to jest dobre na 4dni (Powaga)
Jak oblatasz lamę to kupujesz np Belt-CP lub Raptora 90! i latasz podwiziem do góry (6 kanałów)
Niżej link do filmiku z lotu:
http://pl.youtube.com/watch?v=YnAyeRDzc9M
|
|
| Back to top |
|
 |
dexxxon Poziom 12

|
26 Nov 2008 22:21 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Czyli trafiłem na podróbkę. Myślałem że śmigło z tyłu ogona to będzie jakieś
udogodnienie,mam jeszcze kilka pytań:
1 Jaki jest ,,standardowy zasięg pilot-samolot''wiem że sprzedawcy w internecie mają dużą fantazje jeśli chodzi o zasięg.
2 Lama V 3 jest elastyczna jeśli chodzi o tuning? W przyszłości chciałbym rozbudować opcje zasilania,wiem że takie modyfikacje bardzo mogą znacznie
utrudnić loty tej wagi Helikoptera ale chodzi mi o minimum.
3 Słyszałem że niektóre helikoptery Lama V 3 trzeba ,,trymować" aby prawidłowo latały,na czym to polega?Jeśli nowo zakupiony model nie jest trymowany czy istnieje możliwość konfiguracji modelu w warunkach domowych?
4 Ostatnie pytanie.W swojej podróbce Lamy V 3 mam śmigło do zmiany
kierunku lotu,a jak to wygląda w oryginalnym modelu?Szukałem w wielu zdjęciach w internecie,lecz nic nie zauważyłem,jeśli nie ma silniczka to jaki element steruje helikopterem?
Wszystkich przepraszam za długość postu ale jestem nowicjuszem i nie chcę znów się nadziać na coś co lata ,,po swojemu" :)
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
26 Nov 2008 22:55 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
| dexxxon wrote: |
| 1 Jaki jest ,,standardowy zasięg pilot-samolot''wiem że sprzedawcy w internecie mają dużą fantazje jeśli chodzi o zasięg. |
Jakies 30 metrów, potem serwa zaczynają "szaleć".
| Quote: |
2 Lama V 3 jest elastyczna jeśli chodzi o tuning? W przyszłości chciałbym rozbudować opcje zasilania,wiem że takie modyfikacje bardzo mogą znacznie
utrudnić loty tej wagi Helikoptera ale chodzi mi o minimum. |
Do lamy wymyślono już tuningowe zamienniki chyba każdej części, więc z tym nie ma problemu. Jak chcesz, to możesz wszystko-no, oprócz łopat i kabiny- w niej wymienić na aluminium...
| 3 Słyszałem że niektóre helikoptery Lama V 3 trzeba ,,trymować" aby prawidłowo latały,na czym to polega?Jeśli nowo zakupiony model nie jest trymowany czy istnieje możliwość konfiguracji modelu w warunkach domowych? |
Trymowąć trzeba każdą. Chodzi o to, żeby odpowiednio ustawić suwaki na aparaturze tak, aby przy palcach nie dotykających drążków lama pozostawała w stanie zbliżonym do zawisu. Czynność banalna, opisana nieźle na EP Heli.
4 Ostatnie pytanie.W swojej podróbce Lamy V 3 mam śmigło do zmiany
kierunku lotu,a jak to wygląda w oryginalnym modelu?Szukałem w wielu zdjęciach w internecie,lecz nic nie zauważyłem,jeśli nie ma silniczka to jaki element steruje helikopterem? |
W oryginalnej lamie ogon jest tylko dla ozdoby. Jak odpowiednio doważysz tył, to możesz go zdjąć, a wielu użytkowników przerabia go na kawałek prętu węglowego, bo jest trwalszy.
Lama zachowuje stabilności i sterowność dzięki dwóm wirnikom, z których każdy obraca się w przeciwną stronę.
Dolny wirnik ponadto ma możliwość regulowania kąta pochylenia łopat, dzięki czemu możesz się wznosić i opadać, oraz poruszać do przodu i tyłu. Obroty powodowane są przez zmniejszenie/zwiększenie prędkości obrotowej jednego z wirników.
| Wszystkich przepraszam za długość postu ale jestem nowicjuszem i nie chcę znów się nadziać na coś co lata ,,po swojemu" :) |
Po to jest forum, aby pytać, pisać i się czegoś dowiedzieć :)
|
|
| Back to top |
|
 |
dexxxon Poziom 12

|
26 Nov 2008 23:24 Re: Helikopter czy warto kupić |
|
|
|
Dziękuje za wyczerpującą wypowiedz ,wszystko zrozumiałem :)
Oryginał już zamówiłem,a podróbkę może jeszcze kiedyś ,,okiełznam''i będzie z niej pożytek.
Pozdrawiam - Radosław.
|
|
| Back to top |
|
 |