Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

"sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> "sterownik" pompy wodnej z pływakiem
Autor
Wiadomość
tombob
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 2
Miasto: Bytom

Post#1 Post autora tematu 10 Sie 2008 14:43   

"sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Cześć, problem może głupi/błahy ale poszukuję sterownika do pompy wodnej. Opiszę może co mam a o co mi konkretnie by chodziło...
obecnie jestem w posiadaniu pompy z pływakiem, pływak jedyne co robi to zamyka obwód ... niestety napięcie na nim to 220V. Poszukuję układu który będzie działał mniej więcej tak:
1)pływak oparty na styczniku zewrze obwód co spowoduje uruchomienie pompy poprzez przekaźnik będący na wyjściu układu - pompa będzie działała np. przez 30sek. ( nawet pomimo otwarcia obwodu )
2) po czasie z pkt. 1 w przypadku braku obwodu zamkniętego pływakiem nie będzie możliwości uruchomienia przekaźnika przez 5 min. (takie zabezpieczenie dla stanu nieustalonego pływaka)
3) pływak ma zamykać obwód niskonapięciowy (max 12V)

Jeśli macie jakiś pomysł jak zrealizować taki układ, lub znacie jakiś kit który go realizuje będę wdzięczny za info.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sie 2008 14:43   





Powrót do góry
   
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 697
Miasto: podkarpacie.

Post#2 10 Sie 2008 16:52   

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Najlepiej zastosuj taki sterownik :
http://www.pmautomatyka.com.pl/UserFiles/File/Datasheet/61F-GP-PL.pdf

Mam na zbyciu jeszcze jeden egzemplarz tego typu, mogę ewentualnie wystawić tanio na allegro.

Powodzenia..........
Powrót do góry
   
januss73
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 1549
Miasto: Kluczbork

Post#3 10 Sie 2008 16:53   

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Wyjściem z pływaka załącz przekaźnik przez tranzystor, napięcie na bazie podtrzymaj odpowiednią pojemnością i wsio.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sie 2008 16:53   





Powrót do góry
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3162
Miasto: Okolice Krakowa

Post#4 10 Sie 2008 23:20pomocny post - solucja   

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Kiedyś zrobiłem sterownik na przekaźniku 2 wyłącznikach krańcowch i 2 pływakach.

Przy minimalnym poziomie wody pompa wyłączona
Kiedy poziom dojdzie do max pompa się uruchamia i działa aż dojdzie do min
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sie 2008 23:20pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Bonkot
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 3162
Miasto: Lublin

Post#5 11 Sie 2008 08:38   

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Witam
Zobacz TU
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
tombob
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 2
Miasto: Bytom

Post#6 Post autora tematu 15 Sie 2008 17:37   

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Doominus napisał:
Kiedyś zrobiłem sterownik na przekaźniku 2 wyłącznikach krańcowch i 2 pływakach.

Przy minimalnym poziomie wody pompa wyłączona
Kiedy poziom dojdzie do max pompa się uruchamia i działa aż dojdzie do min


Cześć, po Twoim poście mnie natchnęło że sam taki układ zrobiłem lata temu
prostota czasem jest najważniejsza...

a schemat realizujący akurat jest już na forum

on i off to pływaki...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/sw_1_683.gif
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sie 2008 17:37   





Powrót do góry
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3162
Miasto: Okolice Krakowa

Post#7 15 Sie 2008 19:21   

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Ośmiorniczka :D
"sterownik" pompy wodnej z pływakiem

Właściwie przekaźnik z obwodem podtrzymującym ta sama konstrukcja jak w maszynach przemysłowych.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> "sterownik" pompy wodnej z pływakiem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sterownik włączania pompy wodnej w piecu CO (45)
Sterownik silnika DC "Klocki rs-485" z PWM - jaki atmel (9)
Układ "Pływające światło" jako sterownik. (4)
Sterownik przemysłowy "GNUMASTER" - robimy ??? (108)
Sterownik "inteligentny" dom :-) / propozycje? (3)
Sterownik temperatury sterowany z "klawiatury" (1)
Sterownik "webasto" - uszkadza się. (17)
Selektor wejść audio na 4017 ale z funkcją "next" "prev" (1)
Zamiennik tranz bipolarnego "AAAA" lub "1JSG" z Coef mp250 (1)
Automatyczny włącznik pompy wodnej - samowyzwalanie (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS