Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



"sterownik" pompy wodnej z pływakiem


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->"sterownik" pompy wodnej z pływakiem Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Akcesoria do wykrywaczy metali
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
tombob
Poziom 2
Miasto: Bytom
Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 2
tombob
Poziom 2
Post#1 10 Sie 2008 14:43  Autor tematu   

"sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Cześć, problem może głupi/błahy ale poszukuję sterownika do pompy wodnej. Opiszę może co mam a o co mi konkretnie by chodziło...
obecnie jestem w posiadaniu pompy z pływakiem, pływak jedyne co robi to zamyka obwód ... niestety napięcie na nim to 220V. Poszukuję układu który będzie działał mniej więcej tak:
1)pływak oparty na styczniku zewrze obwód co spowoduje uruchomienie pompy poprzez przekaźnik będący na wyjściu układu - pompa będzie działała np. przez 30sek. ( nawet pomimo otwarcia obwodu )
2) po czasie z pkt. 1 w przypadku braku obwodu zamkniętego pływakiem nie będzie możliwości uruchomienia przekaźnika przez 5 min. (takie zabezpieczenie dla stanu nieustalonego pływaka)
3) pływak ma zamykać obwód niskonapięciowy (max 12V)

Jeśli macie jakiś pomysł jak zrealizować taki układ, lub znacie jakiś kit który go realizuje będę wdzięczny za info.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hobbyelektronik
Poziom 26
Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 726
Pomógł: 76
Ocena postów: 8
hobbyelektronik
Poziom 26
Post#2 10 Sie 2008 16:52    

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Najlepiej zastosuj taki sterownik :
http://www.pmautomatyka.com.pl/UserFiles/File/Datasheet/61F-GP-PL.pdf

Mam na zbyciu jeszcze jeden egzemplarz tego typu, mogę ewentualnie wystawić tanio na allegro.

Powodzenia..........

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
januss73
Poziom 31
Miasto: Kluczbork
Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 1553
Pomógł: 176
Ocena postów: 10
januss73
Poziom 31
Post#3 10 Sie 2008 16:53    

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Wyjściem z pływaka załącz przekaźnik przez tranzystor, napięcie na bazie podtrzymaj odpowiednią pojemnością i wsio.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Doominus
Poziom 34
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 11
Doominus
Poziom 34
Post#4 10 Sie 2008 23:20Pomocny post    

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Kiedyś zrobiłem sterownik na przekaźniku 2 wyłącznikach krańcowch i 2 pływakach.

Przy minimalnym poziomie wody pompa wyłączona
Kiedy poziom dojdzie do max pompa się uruchamia i działa aż dojdzie do min

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Bonkot
Poziom 39
Miasto: Lublin
Dołączył: 21 Wrz 2004
Posty: 3134
Pomógł: 603
Ocena postów: 18
Bonkot
Poziom 39
Post#5 11 Sie 2008 08:38    

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Witam
Zobacz TU
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tombob
Poziom 2
Miasto: Bytom
Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 2
tombob
Poziom 2
Post#6 15 Sie 2008 17:37  Autor tematu   

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Doominus napisał:
Kiedyś zrobiłem sterownik na przekaźniku 2 wyłącznikach krańcowch i 2 pływakach.

Przy minimalnym poziomie wody pompa wyłączona
Kiedy poziom dojdzie do max pompa się uruchamia i działa aż dojdzie do min


Cześć, po Twoim poście mnie natchnęło że sam taki układ zrobiłem lata temu
prostota czasem jest najważniejsza...

a schemat realizujący akurat jest już na forum

on i off to pływaki...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/sw 1 683.gif

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Doominus
Poziom 34
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 11
Doominus
Poziom 34
Post#7 15 Sie 2008 19:21    

Re: "sterownik" pompy wodnej z pływakiem


Ośmiorniczka :D
"sterownik" pompy wodnej z pływakiem

Właściwie przekaźnik z obwodem podtrzymującym ta sama konstrukcja jak w maszynach przemysłowych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> "sterownik" pompy wodnej z pływakiem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sterownik włączania pompy wodnej w piecu CO (45)
Sterownik silnika DC "Klocki rs-485" z PWM - jaki atmel (9)
Układ "Pływające światło" jako sterownik. (4)
Sterownik przemysłowy "GNUMASTER" - robimy ??? (108)
Sterownik "inteligentny" dom :-) / propozycje? (3)
Sterownik temperatury sterowany z "klawiatury" (1)
Sterownik "webasto" - uszkadza się. (17)
Automatyczny włącznik pompy wodnej - samowyzwalanie (4)
Selektor wejść audio na 4017 ale z funkcją "next" "prev" (1)
Zamiennik tranz bipolarnego "AAAA" lub "1JSG" z Coef mp250 (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.113 seconds

elektroda.pl temat RSS