Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Drogie korzystanie z Testu IQ

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Ogólnie -> Drogie korzystanie z Testu IQ
Angielska wersja
Autor Wiadomość
MARCIN.SLASK
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Chorzów

Post 10 Sie 2008 16:09   

Drogie korzystanie z Testu IQ

Witam.
Czy ktoś rozwiązywał test IQ pod adresem : http://www.iq-test.pl/ ?
z ciekawości przetestowałem się. ale wyniki są dostępne dopiero po wysłaniu smsa i zaraz drugiego. Każdy po 19zł!!!
Powrót do góry

dybas
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Warszawa

Post 10 Sie 2008 16:35   

Re: Drogie korzystanie z Testu IQ

A po co Ci to? Testy na inteligencję nie mierzą inteligencji, tylko umiejętność rozwiązywania testów na inteligencję. Mogę podać przykłady światowej sławy uczonych, którzy w testach byliby imbecylami. A może aspirujesz do MENSY czy innej snobistycznej organizacji?
Powrót do góry

miro88
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Wieliczka

Post 10 Sie 2008 16:49   

Mensa to snobistyczna organizacja???
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 10 Sie 2008 16:49   

Powrót do góry

Rysio4001
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Świdnik

Post 10 Sie 2008 17:07   

Witam.
Ja też rozwiązywałem ten test, ale po rozwiązaniu jak się dowiedziałem że muszę jeszcze wysłać drogiego sms-a, to odpuściłem sobie. Takie strony to rozbój w biały dzień. Czemu na początku nie ma żadnych informacji że to będzie płatne. Chyba dlatego że nikt by tego nie rozwiązywał, a tak jak już rozwiąże, to jest ciekawy wyniku. I na dodatek dwa sms-y, bo jak był by jeden dwa razy droższy, to nikt by na to nie poszedł, a jak wyśle już jeden, to wyśle i drugi. To jest czysta psychologia. Tak samo w marketach, najpotrzebniejsze towary są na końcu żeby po drodze kupić coś jeszcze zanim się dotrze do tego co chcemy.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

W.P.
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Łódź

Post 10 Sie 2008 21:58   

Przyznaję bez bicia - też dałem się na to złapać.
Moja kasa, moja głupota, że wcześniej nie przeczytałem wystarczająco wnikliwie treści całej strony.

Spodziewałem się (naiwnie), że SMS może kosztować 2-5 zł netto. Niestety drobny druk na końcu strony okazał się kubłem zimnej (czyt. lodowatej) wody.

Rzeczywiście dobry to test na inteligencję :) :) :)
Powrót do góry

MARCIN.SLASK
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Chorzów

Post 10 Sie 2008 23:25   

Mo właśnie. Patrze nr 91919 - więc myślę, że 1zł + VAT. to spoko. A potem zaskoczenie, że znikło 38 zł z konta.
Rozwiązywałem kilka razy w życiu podobne testy. Nazywane - Badanie psychologiczne. Więc za parę minut tego "test" sporo zapłaciłem.
No cóż, tak jest, jak się nie czyta najpierw opisu i regulaminu. Niektórzy wykorzystują to właśnie.
Powrót do góry

wladek83
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Lubuskie

Post 11 Sie 2008 10:12   

Czytając umieszczone na samym dole strony "Warunki korzystania" wychodzi, że Polacy płacą najwięcej - 38,- zł netto. Jesteśmy najbogatsi czy największymi frajerami ?

Pzdr.
Powrót do góry

Mariopi
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Gdynia

Post 11 Sie 2008 10:14   

No cóż bracia Czesi "odkurzyli" świetny pomysł na zarabianie całkiem niezłej kasy kosztem nieostrożnych lub bynajmniej naiwnych użytkowników - takich temu podobnych stron jest w necie multum (w tym również polskiego konkurenta), ale co by nie powiedzieć przedmiotowa stronka bije rekordy odwiedzin w rankingu oglądalności (6-te miejsce w notowaniu marcowym, w tak krótkim czasie to niezły osiąg). Pewną hipokryzją jest fakt, że strona jest notowana w kategorii edukacja choć to przecież zwykła komercja prowadzona na granicy prawa (niby wszystko legalnie, ale moralnie nie jest to już tak całkiem do końca) - źródło: http://www.internetstandard.pl/news/153137.html
Jeżeli chodzi natomiast o pobieraną opłatę za tę bądź co bądź li tylko usługę audio-tekstową, to faktycznie "biznesmeni" poszli na całość - bo cena jest "zaszyta" w samym nr tel. pod który należy wysłać SMS-a o treści nomen-omen "JAJ" :) , tzn. jest to wg stawek operatorskich nr SMS-Premium czyli 9+1+9+1+9=19zł no i oczywiście razy dwa. Ciekawe, bo to co można wyczytać z enigmatycznych zapisów regulaminu i cennika usługi, że Polacy są w pewnym stopniu najbardziej "doceniani" - w przypadku innych krajów cena jest o wiele razy mniejsza, nie wspominając już o "swojakach" (Czechy, Słowacja) tam ich tak nie "golą" po portfelu :) Swoją drogą najkorzystniej jest chyba być w tym przypadku "testowiczem" z Rumunii. Czy Polacy są krezusami finansowymi lub największymi "leszczami" jak zadał pytanie kolega wyżej - na pewno nie - pewnie haczyk i cena wynika z niektórych cech naszej narodowej mentalności.

Poruszony temat może nie jest najnowszy ale dobrze się stało, że wszedł również na tapetę Elektrody. W necie powstało wcześniej już parę stronek blogowych poświęconych temu tematowi w celu wyjaśnienia tego zjawiska (m.in. wątek na blogu jednego z naszych europosłów) - ale moim zdaniem ciekawszy blog można znaleźć chociażby tutaj:
http://www.blox.pl/komentuj/poradnikwebmastera/2008/06/Dziwny-test-IQ.html
gdzie można sobie poczytać o szczegółach, również tych nieco pikantniejszych.
Poza tym sam test jak i jego wynik (świadectwo) nie ma żadnych wartości merytorycznych, gdyż same zadania są dość łatwe (no ale zgodnie z zasadami psychologicznymi programów typu audio-tekstowych takie muszą one z założenia być), a warunki przeprowadzenia testu nie mają nic wspólnego z badaniami naukowymi.
Za cenę tego oferowanego pseudo-testu można sobie kupić np. dobrą książkę w której takich zadań jest bez liku na o wiele wyższym poziomie.

Na koniec stanę w obronie międzynarodowemu stowarzyszeniu Mensa, gdyż wcale nie jest to jakaś snobistyczna organizacja - każdy kto sobie tego życzy może się takiemu testowi poddać, sposób przeprowadzania testu ma cechy badania naukowego (wiarygodność uzyskanych wyników), a sam wynik testu jest jak najbardziej honorowany. No i co też ważne - opłata za taki test wcale nie jest wygórowana w odniesieniu do takich "co sprzedają dym".
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 11 Sie 2008 10:14   

Powrót do góry

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Krakow/Tarnow

Post 11 Sie 2008 14:10   

Ja zaplacilem za ten test z ciekawosci. Jak maly bylem to mi u psychologa robili test IQ i tam bylo o wiele wiecej pytan niz tutaj. Tutaj bylo malo pytan, i tylko jednego rodzaju. Wydaje mi sie ze jakos zaniza wyniki ten test. Mi wyszlo mniej niz w wszelkich innych testach. Na forum diyaudio.pl tez jakies niskie wyniki byly. Poza tym mozna klikac w ciemno i dostac ponad 100 punktow za szybkie rozwiazanie.
Powrót do góry

Przetwornik
Poziom 20
Poziom 20

Post 11 Sie 2008 16:50   

MARCIN.SLASK napisał:
Witam.
Czy ktoś rozwiązywał test IQ pod adresem : http://www.iq-test.pl/ ?
z ciekawości przetestowałem się. ale wyniki są dostępne dopiero po wysłaniu smsa i zaraz drugiego. Każdy po 19zł!!!

Bo na początku masz test na inteligencję a potem test na naiwność.
Dwa w jednym ! :D:idea:
Powrót do góry

Chillout
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Lublin

Post 11 Sie 2008 17:50   

Mariopi napisał:
(...) nr SMS-Premium czyli 9+1+9+1+9=19zł (...)

Wydaje mi się, że 9+1+9+1+9 równa się 29, a nie 19 :-)... A poza tym, w/g mnie, cena SMS-a nie zawsze musi być równa sumie cyfr w numerze, pod który jest wysyłany. Wiem, że dla w przypadku numerów czterocyfrowych, (a na pewno rozpoczynających się na 7) koszt SMS-a jest równy drugiej cyfrze. Być może w przypadku numeru 91919 jest podobnie, z tym że tutaj w grę wchodzi druga i trzecia cyfra, co daje nam 19zł, a więc wszystko się zgadza.
Powrót do góry

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Miasto: -... -.--

Post 11 Sie 2008 18:38   

Chillout napisał:
Mariopi napisał:
(...) nr SMS-Premium czyli 9+1+9+1+9=19zł (...)

Wydaje mi się, że 9+1+9+1+9 równa się 29, a nie 19 :-)... A poza tym, w/g mnie, cena SMS-a nie zawsze musi być równa sumie cyfr w numerze, pod który jest wysyłany. Wiem, że dla w przypadku numerów czterocyfrowych, (a na pewno rozpoczynających się na 7) koszt SMS-a jest równy drugiej cyfrze. Być może w przypadku numeru 91919 jest podobnie, z tym że tutaj w grę wchodzi druga i trzecia cyfra, co daje nam 19zł, a więc wszystko się zgadza.
Potwierdzam, tak w rzeczywistości jest, ale nie należy zapominać, iż jest koszt w PLN netto.
Powrót do góry

tyrion16
Poziom 4
Poziom 4

Miasto: Suwałki

Post 28 Mar 2009 01:58   

Po pierwsze te testy sprawdzają tylko naiwność ludzi (bo na pewno nie inteligencję!!) a poza tym powinna być kara, za brak lub celowe ukrywanie kosztów smsa. No cóż, polak mądry po szkodzie...
Powrót do góry

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post 28 Mar 2009 10:23   

Witam
Moje dziecko na to się nabrało :cry: . Płacenie za ten test świadczy raczej o małej mądrości, nie mylić z inteligencją. Inteligencja na pewno jest potrzebna, aby być mądrym, ale nie tylko. W zadaniu matematycznym:
"Jedna cegła waży 1 kg i pół cegły, ile ważą 4 cegły" nie ma nic z inteligencji i poprawnie rozwiązuje co 1000 osoba. Zadanie jest na logikę, a dokładnie na współpracę lewej półkuli mózgu z prawą. Podobno Albert Einstein był w tym dobry.
Powrót do góry

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Post 28 Mar 2009 13:11   

Dar.El napisał:
W zadaniu matematycznym:
"Jedna cegła waży 1 kg i pół cegły, ile ważą 4 cegły" nie ma nic z inteligencji

nieprawda
Powrót do góry

ginger78
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Białystok

Post 28 Mar 2009 16:16   

Oczywiście masz racje. Te zadanie nie jest na inteligencję a na znajomość równań matematycznych. Przyjmując x jako waga jednej cegły mamy równanie: 1/2x+1=x więc nie wiem dlaczego poprawnie rozwiązuje to co 1000 osoba.
Powrót do góry

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post 28 Mar 2009 19:27   

Nie gdybać tylko pytać, łatwo to sprawdzić. Jak ja usłyszałem tą zagadkę, zdanie matematyczne, i odpowiedziałem po 5s poprawnie, to usłyszałem "znałeś tą zagadkę". Dziwiło mnie trochę takie podejście, ale gdy zacząłem zadawać tą zagadkę, to przestałem się dziwić. Nie odpowiadać na tą zagadkę tu, podam tylko że nie 6kg.
Powrót do góry

Rysio4001
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Świdnik

Post 29 Mar 2009 00:05   

Witam.
To zadanie z cegłą dla mnie jest banalne.

Zgadzam się z kolegami którzy napisali, że te testy nie mierzą IQ. Może być imbecyl matematyk, szybko i poprawnie rozwiąże zadania, a i tak jest imbecylem. A może być ktoś bardzo inteligentny, potrafi poradzić sobie z różnymi problemami, a jest antytalentem matematycznym, i według takiego testu będzie miał bardzo słaby wynik podczas gdy rzeczywistość jest inna.
Widziałem parę różnych testów IQ, i większość pytań opierała się na zadaniach matematycznych, a występowały też pytania z historii, czy literatury. Więc jaki to jest test IQ?. To jest test nie IQ tylko określający naszą wiedzę i zdolności rozwiązywania zadań matematycznych. Moim zdaniem test IQ powinien opierać się na obserwacji badanej osoby jak potrafi rozwiązywać problemy (jak kombinuje, i jakie są tego rezultaty), a nie kazać rozwiązywać zadania, i sprawdzać jego wiedzę. Można zauważyć jak niektóre dzieci potrafią skutecznie dążyć do zrealizowania swoich celi, i jak potrafią wymuszać na dorosłych to czego chcą, co świadczy o ich wysokim IQ, a te testy by udowodniły że jest przeciwnie, bo te dzieci nie potrafiłyby rozwiązać tych zadań.
Pozdrawiam.
Powrót do góry

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Post 29 Mar 2009 11:36   

Rysio4001 napisał:
Można zauważyć jak niektóre dzieci potrafią skutecznie dążyć do zrealizowania swoich celi, i jak potrafią wymuszać na dorosłych to czego chcą, co świadczy o ich wysokim IQ,

Wcale nie świadczy.
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Ogólnie -> Drogie korzystanie z Testu IQ
Strona 1 z 1