FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Karta dzwiękowa USB z wyjściem cyfrowym

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Karta dzwiękowa USB z wyjściem cyfrowym
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 14 Aug 2008 13:09   

Witam chcę się podzielić projektem prostej i taniej katry dzwiękowej na USB opartej na układzie PCM2902.Katra posiada tylko wyjście cyfrowe i jest przeznaczona do sprzetu z własnym dekoderem sygnału S/PDIF.Zaletą tej katry jest to, że sklada się z dosłownie kilku elementów, a całkowity koszt katry to 16pln, dodatkowo nie trzeba się martwić że coś bedzie buczeć itd... Myśle ze to dobra alternatwa dla posiadaczy sprzetu z wejscie cyfrowym ponieważ jakość dzwieku jest zalezna od przetwornika w wzmacniaczu , a zazwyczaj tani sprzet niepowiada takowych wejść.Poniżej foto i chemat dla zainteresowanych:

Back to top

igla
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 14 Aug 2008 15:12   

Re: Karta dzwiękowa USB z wyjściem cyfrowym

Wszystko fajnie :) ale mogłeś zrobić do tego normalna płytkę.pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Aug 2008 15:12   

Back to top

jabass
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 Post from the author of the topic 14 Aug 2008 16:31   

tak jestem w trakcie projektowania normalnej płytki , ta co widać to moja wersja testowa niemniej jednak działa. :D
Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 14 Aug 2008 16:56   

Ten układ ma też przetworniki AD i DA dobrej jakości.Warto je również wykorzystać.Trzeba tylko dorobić filtry dolnoprzepustowe.Warto też oprócz cyfrowego wyjścia optycznego zrobić współosiowe.Ja mam to zrobione na płytce AVT509, działa bardzo dobrze.Wyjście i wejście optyczne jest na TORX173 i TOTX173.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Aug 2008 16:56   

Back to top

dsrecordss
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 16 Aug 2008 16:39   

Witam,
a czy ten scalak jest w stanie w czasie rzeczywistym zamieniac z sygnalu analogowego na cyfrowy? Szukam jakiegoś prostego przetwornika;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Aug 2008 16:39   

Back to top

_siekier
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 17 Aug 2008 21:06   

z pinout'u na schemacie wygląda to tak, że jest to bardzo prawdopodobne:) Długo szukałem podobnego rozwiązania, a tu proszę...
Back to top

jabass
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 Post from the author of the topic 19 Aug 2008 22:29   

wydaje mi się że tak ale to trzeba przeczytać w nocie katalogowej
Back to top

chaka
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 20 Aug 2008 01:19   

Jeśli chodzi o jakość przetworników AD i DA to lepsza jest pcm2702 (podobna ale bez spdif) Sam popełniłem podobny prototyp ale jeszcze bez wyjścia optycznego. Niestety karta ta nie obsługuje kodowania wielokanałowego.

Czy Twój system widzi jakiekolwiek wejście tej karty? Wiesz może jak je obsłużyć?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Aug 2008 01:19   

Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 20 Aug 2008 08:28   

Niestety, PCM2702 ma tylko przetwornik DA.Co prawda doskonałej jakości jak na 16 bitów ale tylko wyjście audio i można zrobić na nim bardzo dobre głośniki lub słuchawki USB albo wejście USB we wzmacniaczu.Mam to zrobione i faktycznie jest to najlepjej brzmiący przetwornik DA na USB ale PCM2906, ten z wejściem AD i SPDIF nie jest wiele gorszy.Znacznie gorszy (moim zdaniem) jest PCM2706, to jest przetwornik DA z wzmacniaczem słuchawkowym i sterowaniem miksera i Windows Media Playera.Jak dla mnie najgorzej brzmi z tych przetworników, przynajmniej na słuchawkach.
dsrecordss wrote:
Witam,
a czy ten scalak jest w stanie w czasie rzeczywistym zamieniac z sygnalu analogowego na cyfrowy? Szukam jakiegoś prostego przetwornika;)

Oczywiście że tak, ma wejście, czyli przetwornik AD i jako ciekawostkę mogę powiedzieć że na tym układzie jest zrobiony Guitar Port firmy Behringer który jest taką kartą audio na USB do nagrywania z efektami w czasie rzeczywistym.Znakomicie pracuje z programem Audacity i używając sterowników ASIO można grać praktycznie bez latencji, czyli opóźnienia, jednak nie wiem jak zmusić swoją kartę do takiej pracy.Pewna latencja jednak jest, jak dla mnie za duża.Tak swoją drogą, czy ktoś wie jak jest zrobiony przetwornik E-MU Tracker PRE?Wiem że ma przetworniki AD AK5385 i DA CS4392 ale co dalej?To ma rozdzielczość 24 bitów i próbkowanie 192KHz.
http://www.emu.com/products/product.asp?product=17511&nav=technicalSpecifications
Kosztuje coś ok. 500zł. ale fajnie by było zrobić samodzielnie, może być na innych przetwornikach, np. PCM3010
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/pcm3010.html
który leży u mnie i zawiera cały CODEC o takich jak trzeba parametrach albo osobne układy AD/DA o takich parametrach które też mam.Tylko ta cała reszta....
Back to top

uKL
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 28 Dec 2008 10:51   

Układ z pierwszego posta cudny w swojej prostocie.. Odgrzeję trochę temat.. Nurtuje mnie pytanie, czy przez niego przejdzie Dolby Digital 6 kanałowy? Wydaje mi się, że powinien, ale chcę się upewnić ;) Mam dość kiepską kartę w notebooku i wzmacniacz z wbudowanym łączem cyfrowym i dekoderem.. Chcę wyciągnąć z tego jak najwięcej.
Back to top

chaka
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 28 Dec 2008 22:52   

Niestety spdif nie obsługuje tutaj standardów wielokanałowych.
Back to top

uKL
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 29 Dec 2008 10:23   

Chodzi Ci o ten konkretny układ, czy o standard SPDIF? Z tego co wiem to po SPDIF'ie można przepuścić DD czy DTS.. W wielu filmach jest ścieżka AC3 ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Karta dzwiękowa USB z wyjściem cyfrowym
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Crypteks USB - pendrive chroniony podwójnym szyfrem fizycznym i cyfrowym (2)
Czujnik temperatury z wyjściem cyfrowym, programowane oporem (4)
Karta dzwiękowa USB na układzie PCM2705 (61)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed