Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Router Wi-Fi do internetu radiowego.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Router Wi-Fi do internetu radiowego. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Telefonia VoIP
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#1 15 Sie 2008 15:18  Autor tematu   

Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Chciałbym rozdzielić internet dwa komputery (PC i laptopa) i poszukuje routera, ale tu jest problem. Ponieważ nie bardzo sie na tym znam i nie chce wywalić pieniędzy w błoto chciałbym sie dowiedzieć jaki router kupić. W tej chwili mam kartę sieciowa z męskim wejściem RP-SMA i antenę z żenskim RP-SMA. jakie będzie najlepsze rozwiązanie tak żeby zmieścić sie w cenie max 100-150zl.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#2 15 Sie 2008 15:38    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


rozumiem, ze masz internet radiowy, dobrze sądzę?
i zapewne chwiałbyś podłączyć laptopa bezprzewodowo?
Jeżeli mam rację to potrzebujesz routera mogącego pracowac w trybie klienta i AP zęby podłączyć laptopa bezprzewodowo.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#3 15 Sie 2008 15:41  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Tak. Mam internet radiowy (jeste napisane w temacie.) Laptopa chce podlaczyc bezprzewodowo a stacjonarny to obojetnie, ale do karty jest taka mala zwykla antenka wiec moze tez da rade bezprzewodowo.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#4 15 Sie 2008 15:51    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


No to już wszystko wiadomo :)
Potrzebujesz jakiś AP mogący pracować w trybie klienta np. TP-Link WA501G AP/APC/WDS i router bezprzewodowy np.TP-Link WR340G. Do Ap podłączysz kabel który idzie od anteny, następnie skrętką AP do portu WAN routera a dalej jak chcesz, albo radiem albo kablem ;) AP powinien być jak najbliżej anteny (jak najkrótszy kabel antenowy)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
radiolatarnia
Poziom 17
Miasto: Kraków
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 263
Pomógł: 23
Ocena postów: 2
radiolatarnia
Poziom 17
Post#5 15 Sie 2008 15:53Pomocny post    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Proponuje koledze kupić urządzenie z trybem repeatera może być oveslink ap5470 lub inny z taką opcją. Kartę można pozostawić do użytku na PC . Oto Link do tego urządzenia .Cena akurat miesci sie w tej kwocie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#6 15 Sie 2008 15:57  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


I jak do tego oveslinka podlaczyc antene zewnetrzna? W miejsce tej czarnej anteny?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#7 15 Sie 2008 16:00    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


osobiście wolałbym zrobić udzielną siec, a nie bawi się w repeater, ponieważ mamy wtedy większą elastyczność. Nie jesteśmy aż w takim stopniu uzależnieni od dostawcy, możemy podłączać co i kiedy chcemy :)

OVISLINK - tak jak mówisz, w miejsce tej czarnej anteny, ale i tak nie połączysz się z nim bezprzewodowo bo z tego co na zdjęciu widzę ma tylko 1 antenkę :)

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
radiolatarnia
Poziom 17
Miasto: Kraków
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 263
Pomógł: 23
Ocena postów: 2
radiolatarnia
Poziom 17
Post#8 15 Sie 2008 16:20Pomocny post    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Ovislink to urządzenie uniwersalne wiec nie ma tutaj mowy o twardym siedzeniu u jednego dostawcy ma wszystkie standardy. Prosta konfiguracja pozwala na szybką zmianę dostawcy bawiłem sie tym sprzętem i nie miałem problemów. Dodatkowo masz więcej mocy a przy zmianie softu nawet 400mw.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#9 15 Sie 2008 16:25    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


radiolatarnia napisał:
Ovislink to urządzenie uniwersalne wiec nie ma tutaj mowy o twardym siedzeniu u jednego dostawcy ma wszystkie standardy. Prosta konfiguracja pozwala na szybką zmianę dostawcy bawiłem sie tym sprzętem i nie miałem problemów. Dodatkowo masz więcej mocy a przy zmianie softu nawet 400mw.


Nie przeczę, że urządzenie jest fajne, w innym przypadku też bym je polecił. Tylko jest jeden problem: cena. Limit cenowy był 150 zl. Oczywiście kosztuje on mniej, ale wytłumacz mi w jaki sposób kolega będzie mógł się do niego podłączy bezprzewodowo? Jeśli antena pędzie odbierała sygnał od ISP?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#10 15 Sie 2008 16:27  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Koledzy a tak w ogole to nie bedzie problemu u dostawcy? Bo moge to zrobic u nich ale chca za taka usluge 300zl. Chodzi mi o to czy moga sie zorientowac ze cos takiego zrobilem?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#11 15 Sie 2008 16:29    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Zorientować sie można bez problemu. Tylko czy dostawcy się będzie chciało to sprawdza, w każdej chwili możesz powiedzieć ze przestawiłeś komputer w inne miejsce i ci kabel od anteny nie starczył.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#12 15 Sie 2008 16:31  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


ToA to cos trzeba by bylo z kablem od anteny jeszcze robic?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#13 15 Sie 2008 16:33    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


co najwyżej wkręcić w miejsce oryginalnej anteny w AP ;) Podałem ci tylko wymówkę jakby się dostawca zaczął czepiać ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
radiolatarnia
Poziom 17
Miasto: Kraków
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 263
Pomógł: 23
Ocena postów: 2
radiolatarnia
Poziom 17
Post#14 15 Sie 2008 16:36Pomocny post    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Tak jak wcześniej pisałem tryb uiniwersal repeater zastępuje dwa urządzenia ap i klienta . Konfiguracja sprowadza sie do wpisania chasła i wyboru punktu dostępowego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#15 15 Sie 2008 16:36  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Dostawca sam z siebie nie przyjedzie tego sprawdzac. Chyba ze wlasnie cos zauwaza u siebie w siedzibie (jezeli to mozliwe). A nawet gdyby przyjechali to mialbym czas zeby to odlaczyc. Przeciez od razu ich nie musze wpuscic do domu.
Czyli podsumowywujac wystarczy AP (dowolny czy jais konkretny model tylko i wylacznie?) i do tego jakis zwykly router?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#16 15 Sie 2008 16:40    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


AP mogący pracować w trybie klienta (chyba każdy ale bym sprawdził) i dowolny router. Reszta zależy już od finansów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#17 15 Sie 2008 16:44  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Czytam posty kolegi "radiolatarnia" I mysle nad tym routerem z wbudowanym AP i mnie zastanawia roznica w funkcjonalnosci routera z wbudowanym Ap i bez wbudowanego tylko podlaczonego oddzienie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
radiolatarnia
Poziom 17
Miasto: Kraków
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 263
Pomógł: 23
Ocena postów: 2
radiolatarnia
Poziom 17
Post#18 15 Sie 2008 16:55Pomocny post    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Moim zdaniem kwestia nabycia urządzenia które posiadałoby pakiet odpowiednich zabezpieczeń. Dodatkowo łatwiej jedno urządzenie zastosować w trudnym miejscu . Bogata oferta ap daje nam szeroki wybór. Moim Zdaniem lepsze jedno fabryczne urządzenie niż dwa które nie zawsze chcą współpracować.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#19 15 Sie 2008 17:55  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Wiec mam kolego do ciebie ogromna prosbe. Moglbys mi podac kikla jakichs modeli z wbudowanym AP do ktorych bede mogl podlaczyc antene z wejsciem RP-SMA i rozdzielic na dwa komputery na laptopa bezprzewodowo a na stacjonarny obojetnie. Chociaz lepiej by bylo takze bezprzewodowo.
I jeszcze jedno pytanie. Jak wyglada sprawa z zasiegiem, w jakiej maxymalnej odleglosci bedzie mozna kozystac z internetu w laptopie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
radiolatarnia
Poziom 17
Miasto: Kraków
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 263
Pomógł: 23
Ocena postów: 2
radiolatarnia
Poziom 17
Post#20 15 Sie 2008 18:08Pomocny post    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Gniado RP-SMA to akurat obecnie standard dla większości tych urządzeń. Wystarczy użyć wyszukiwarki google aby znaleźć całe mnóstwo ap z taką opcją . Polecam te z chipsetem Atherosa . Obecnie sam jestem na etapie zmiany ap-ka i proponuje mój wybór Linksys WRT54LG + soft TOMATO. To niezły kombajn za rozsądną cenę . Minus tego sprzętu to cena około 170zl ale w zamian masz bogato uzbrojonego ap-ka i inną wtyczkę. Zasięg w otwartym terenie to około 300m. Można go zmienić zmieniając antenę na zewnętrzną. Jest tutaj opcja pracy z jedną anteną.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#21 15 Sie 2008 18:12  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


A mozesz mi jeszcze powiedziec o co chodzi z tym softem? Czy chodzi ci o sterowniki do routera?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pajo21
Poziom 34
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Pomógł: 256
Ocena postów: 1
pajo21
Poziom 34
Post#22 15 Sie 2008 18:21    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Mam WRT54GL i niestety nie potrafi on równocześnie odbierać i wysyłać po WI-FI,chociaż posiada dwie antenki.
Soft to jest oprogramowanie.Tomato(soft niefabryczny)powoduje że ruter ma jeszcze większe możliwości niż na sofcie fabrycznym.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#23 15 Sie 2008 18:28  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


A dlaczego nie obdiera i wysyla rownoczesnie? Czy moglby sie ktos kto jeszcze uzywa tego routera bezprzewodowo wypowiedziec na ten temat?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#24 15 Sie 2008 18:33    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


radiolatarnia napisał:
Moim zdaniem kwestia nabycia urządzenia które posiadałoby pakiet odpowiednich zabezpieczeń. Dodatkowo łatwiej jedno urządzenie zastosować w trudnym miejscu . Bogata oferta ap daje nam szeroki wybór. Moim Zdaniem lepsze jedno fabryczne urządzenie niż dwa które nie zawsze chcą współpracować.


to niech mi kolega pokaże urządzenie które się sprawdza w tego typu zastosowaniu, w miarę rozsądnej cenie to chyba tylko mikrotik ale i tak grubo ponad podany pułap.

W mojej praktyce nigdy sie nie zdarzyło żeby tego typu urządzenia nie współpracowały ze sobą, jedynym problemem może być jedynie ich konfiguracja. Jeśli urządzenia są jednego producenta to nie powinno być najmniejszych problemów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pajo21
Poziom 34
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Pomógł: 256
Ocena postów: 1
pajo21
Poziom 34
Post#25 15 Sie 2008 18:38    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


Moim skromnym zdaniem bardzo ekonomiczne i jednocześnie dobre rozwiązanie to zakup AP-ka i rutera TP-linka.Można się zmieścić w 150zł za dwa urządzenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#26 15 Sie 2008 18:39  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


kolego ja mam juz metlik w glowie. Ale juz druga osoba mowi ze lepiej kupic dwa oddzielne urzadzenia wiec moze w tym cos jest. Czy mozesz powiedziec co przemawia "za" takim rozwiazaniem?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pajo21
Poziom 34
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Pomógł: 256
Ocena postów: 1
pajo21
Poziom 34
Post#27 15 Sie 2008 18:45    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


mefiu2580 napisał:
Czy mozesz powiedziec co przemawia "za" takim rozwiazaniem?

Większe możliwości konfiguracji i wszystko co z tym związane.
AP-ka można zamontować bliżej anteny odbiorczej co nie jest bez znaczenia,zmniejszamy straty na krótszym przewodzie.
Ruter stawiamy w najlepszym miejscu pod względem zasięgu wi-fi,co też nie jest bez znaczenia.Co niektórzy mają właśnie problem z zasięgiem wi-fi w domu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#28 15 Sie 2008 18:49  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


No i to jest cos konkretnego. :) A masz moze jakies sprawdzone modele AP i routera?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
worw
Poziom 21
Miasto: częstochowa
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 572
Pomógł: 28
Ocena postów: 11
worw
Poziom 21
Post#29 15 Sie 2008 19:02    

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


w podanym przez ciebie limicie to raczej tylko TPlink. Nie zły i tani

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#30 15 Sie 2008 19:05  Autor tematu   

Re: Router Wi-Fi do internetu radiowego.


A co z jednoczenym wysylaniem i odbieraniem przez Wi-Fi?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Router Wi-Fi do internetu radiowego. 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Router do internetu radiowego. (9)
Router do internetu radiowego (12)
Router z wi-fi do podzialu internetu radiowego (3)
Jaki router do radiowego internetu?? (23)
router do internetu radiowego i światłowego? (1)
Router do podziału internetu radiowego (11)
Jaki router do internetu radiowego. (6)
Jaki router do internetu radiowego? (18)
Jaki router do Internetu radiowego? (2)
Jaki router do internetu radiowego? (19)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS