| Author |
bobi70 Poziom 12

|
16 Aug 2008 17:37 Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
Witam. Mam wisielczy pomysł. Nie znam się na tym ale próbuję i to z jakimiś efektami.
Jestem ogrodnikiem. Chcę pobudować tunel ogrodniczy profesjonalny poza miastem.
Do obsługi tego tunelu chcę zainstalować sterownik programowalny (Mollera lub inny).
Sterownik ma wykonywać następujące funkcje:
1-reagować na zmiany temperatury wewnątrz i w przypadku kiedy przekracza ona zadany próg uruchamiać otwieranie wietrzenia.
Wietrzniki maja dwa położenia krańcowe przy ON i OFF.
2-Reagować na zmianę prędkości wiatru. W przypadku kiedy prędkość wiatru przekroczy zadany próg wykonać awaryjne zamknięcie wietrzników i zablokować ich otwarcie poki działanie czynnika nie ustanie.
3-W przypadku kiedy prędkość wiatru będzie zbyt duża by uruchomić wietrzenie a temperatura wewnątrz przekracza zadany próg włączyć wewnętrzne wentylatory.
Niby niezbyt trudna aplikacja. Tym bardziej, że prawie taka jest gotowa w necie.
Jest jednak jeszcze jeden warunek.A nie wiem czy sterowniki tego typu mogą to realizować i w jaki sposób.
W miejscu sterowania tzn gdzieś tam w polu. Będzie dostęp do internetu. Chciałbym żeby zdalnie mieć dostęp do monitorowania stanu obiektu i zmiany zdalnie ustawień.
Są 2 na to sposoby. Jeden znając parametry komputera podlogowywać sie zdalnie do pulpitu, a drugi wchodzić bezpośrednio na urządzenie.
Czy to się da zrealizować z założeniem dostępu zdalnego do sterowania i monitoringiem stanu na wspomnianym sterowniku?? A jeśli nie to co powinienem zrobić.
Podkreślam raz jeszcze. Jestem laikiem w tych sprawach i prosiłbym o możliwie czytelne odpowiedzi. Chętnie skorzystam z pomocy jeśli chodzi o napisanie potrzebnych aplikacji.
Dziękuję z góry za wskazówki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Aug 2008 17:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
falowniki.com Poziom 18

|
16 Aug 2008 20:28 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
Witam,
tak, można to wykonać na sterowniku XC200 z wbudowanym webserwerem, ralizuje funkcję sterowania PLC + wizualizacja i parametryzacja systemu (wartości zadane, zdlane załączenie i wyłączenie realizowanych funkcji... itd...) wszystko poprzez standardową przeglądarkę internetową... z odpowiednim dostepem z kilkoma poziomami haseł...
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bobi70 Poziom 12

|
16 Aug 2008 20:52 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
witam. no dzięki za odpowiedź. owszem sprawdziłem ale cena za ten sterownik jest porażająca.
może inne opcje?
|
|
| Back to top |
|
 |
Luklukowaty Poziom 16

|
17 Aug 2008 12:25 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
Profesjonalne sterowniki to drogie zabawki. Tego nie kupisz w Tesco, czy Obi za 300zł i będzie do tego full wypas.
Jeżeli chcesz mieć to co napisałeś musisz się liczyć z kosztami kilku tysięcy złotych...
Tańsza opcja to postawienie komputera i napisanie odpowiedniego programu.
|
|
| Back to top |
|
 |
bobi70 Poziom 12

|
17 Aug 2008 12:40 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
cy poprzez GSM
czy tego się nie da wykorzystać do łączenia z netem i w jaki sposób?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Aug 2008 12:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Luklukowaty Poziom 16

|
17 Aug 2008 12:52 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
Można, ale z tego co kojarzę to wyjdzie Ci jeszcze drożej niż zastosowanie sterownika lub modułu ethernetowego...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Aug 2008 12:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bobi70 Poziom 12

|
17 Aug 2008 13:06 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
napisaleś że żeby wyszło taniej to trzeba postawić kompa i napisać sofcik.
a do obsługi sterownika z web serwerem nie potrzeba kompa?? jak podepne go do netu??
|
|
| Back to top |
|
 |
Luklukowaty Poziom 16

|
17 Aug 2008 13:20 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
Musisz mieć komputer (bo na czymś będziesz przeglądać ;) ), ale ten sterowniki z wyjściem eth posiadają (niektóre) własny web serwer, dzięki czemu łączyć się możesz z dowolnego miejsca i nie musisz stawiać komputera PRZY sterowniku - po prostu wpinasz "wtyczkę z internetem" do sterownika i śmiga :)
A o kompie to myślałem, żeby wykorzystać port LPT (przykładowo) i podłączyć we/wy, niech komp stoi, można postawić web serwer, full wypas za powiedzmy 1000zł (nowy komputer z monitorem, z niższej półki).
Tylko zabawy troszkę jest, jakby nie patrzeć :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mrrudzin Poziom 24

|
17 Aug 2008 13:39 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
Moim zdaniem jakoże potrzebujemy tutaj conajmniej dwóch wejść analogowych (pomiar temepratury i pomiar prędkości wiatru) warto byłoby pomyśleć nad trzecim rozwiązaniem - mikrokontrolerek.
Jesli jest dostęp do sieci, możnaby obok postawić kompa z softem do wizualizacji i skomunikować procka z komputerem przez RS232.
Komp który poradzi sobie z tym to koszt rzędu 50zł (albo czasami dwóch piw), mikrokontrolerek z peryferiami też nie kosztowałby majątku.
Albo cały program napisany na PC, sterowanie we/wy cyfrowe przez LPT, a wejścia analogowe przez odpowiednio spreparowany układ pod gameport.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Aug 2008 13:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bobi70 Poziom 12

|
17 Aug 2008 16:52 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
rozumiem. ale jeśli by zastosować moduł sieciowy EASY209 http://www.trainingscenter.moeller.net/products/accessories/ethernet.html
i mając dostęp do choćby prostego komputera z dostępem do netu w miejscu instalacji, to co sie da osiągnąć np na Moellerze klasy 500. koszt wyszedl by dość niski. ale czy układ spełniałby te warunki które wymieniałem na początku??
|
|
| Back to top |
|
 |
*paweł* Poziom 20

|
17 Aug 2008 21:46 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
Kolego Seria 500 nie obsługuje rozszerzenia żadnego z dostępem do sieci jedynie 800 chyba ma dostęp i ma wejścia analogowe.Niestety też nie należy do najtańszych.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
zi_bi Poziom 9

|
16 Sep 2008 20:38 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
Myślę że Moeller MFD na dobry początek i dopiero pomyśleć co dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
maka_php Poziom 4

|
17 Sep 2008 08:21 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
A ja dałbym malucha z Siemensa s7-200 z modułem ethernetowym. Wiem że to może i nie tania zabawka ale pewność w działaniu na 50 lat bez względu na porę roku i warunki. Sam wykonywałem podobną instalacje około roku temu i działa bez najmniejszych problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
gregoryyyy Poziom 3

|
16 Nov 2008 18:52 Re: Sterowniki Mollera czy się to da zrobić? |
|
|
|
NA moje oko to czy moeller czy siemens to nie ma znaczenia
I na tym i na tym robie codziennie.
Ale jak ktos chce za 1000 zł układ sterowania to powodzenia jak stycznik teraz 50 zł kosztuje
a prędkosc wiatru bez analogo na 0-10v lub 4-20 mA
to tez sa spore koszty
powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |