| Author |
luktrz3 Poziom 11

|
25 Feb 2004 00:30 Terma elektryczna czy przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
Witam
Sytuacja jest taka, mam w mieszkaniu zainstalowaną termę elektryczną 60l chyba 2kW i zaopatrza ona w ciepłą wodę wannę (małą) i zlewozmywak w kuchni.
Zastanawiam się czy nie było by ekonomiczniej zainstalować przepływowy ogrzewacz wody 5,5 kW jeden do tych dwóch punktów.
Byłby on umiejscowiony przy wannie , a do zlewozmywaka w kuchni po rurce jest ok 3m , więc wydaje mi się, że opóźnienie przy włączeniu ciepłej wody nie było by aż tak kłopotliwe.
Bardzo proszę o sugestie i pomoc .
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
25 Feb 2004 00:37 Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Jeżeli dobrze zaizolujesz rurkę i sprawdzisz czy Twoja instalacja wytrzyma te 5,5kW to instaluj. Sprawdź też wydajność tego ogrzewacza (ilość wody o zadanej temperaturze na minutę) żeby napełnianie wanny nie trwało godzinę.
|
|
| Back to top |
|
 |
camco Poziom 13

|
25 Feb 2004 01:17 Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
mysle lepie nie zmieniaj na ten przeplywoniesz jak naprzyklad nie bedziesz mial wody w ryrach iakurat besziesz mial wlaczony to momentelnie przepalisz grzalke. Lepiej starymi metodami powoli ale pewnie i to jest troche droga impreza lepiej polusz nowe kafeli
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
25 Feb 2004 01:21 Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Zwykle mają zabezpieczenia (wyłącznik ciśnieniowy)
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
25 Feb 2004 02:48 Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Piszesz w mieszkaniu ... a masz instalacje 1~ czy 3~ ?
Bo jesli na 1~ włączysz obciążenie 5,5kW (24A) to ja ciemność widzę straszną.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2004 02:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert B Poziom 24

|
25 Feb 2004 02:55 Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Chyba żeby osobne zasilanie podciągnąć (pytą jak ręka) ale Administracja może się nie zgodzić, no i parę groszy to kosztuje. :(
|
|
| Back to top |
|
 |
zayzayer Poziom 23

Joined: 23 Sep 2003 Posts: 3732 Location: Ustroń (Śląsk Cieszyński)
|
25 Feb 2004 08:25 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
5.5 KW do łazienki to śmiech. Moim zdaniem powinno być min. 18KW.
|
|
| Back to top |
|
 |
emeryt Poziom 18

|
25 Feb 2004 08:53 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Zgadzam sie z poprzednikiem.. 5,5 kW to za mało do łazienki.. wanna będzie sie napełniać pół dnia..
Przepływowe podgrzewacze mają fabrycznie ograniczoną ilość przepływajacej wody a jak zdejmiesz ograniczenie to nie będzie nagrzewał.. odcinek, w którym woda sie nagrzewa jest dość krótki.. Ja mam zainstalowany w lazience podgrzewacz 21 kW ze sterowaniem elektronicznym (temperature wody pokazuje na wyświetlaczu) ale po 5 latach eksploatacji stwierdzam ze wybór nie był najlepszy - urządzenie jest mało ekonomiczne a czas oczekiwania na wannę wody (mimo dość duzej mocy) jest długi. Sam myśle obecnie nad zmianą przepływowego podgrzewacza na zbiornikowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
luktrz3 Poziom 11

|
25 Feb 2004 14:09 Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Rzuciłem temat bo wydawało mi się, że taki przepływowy podgrzewacz będzie ekonomiczniejszy niż terma, i że nie będzie większych ceregieli z instalacją urządzenia (nie pomyślałem o poborze prądu ok 25A) i ewentualnej zmianie instalacji.
W mieszkaniu mam instalację jednofazową, ostatnio wymieniłem przewody w ścianach (bo były jakieś wiekowe z aluminium) na miedziane fi 0,75 mm.
Z tego co czytam to raczej zrezygnuje z tego zamiaru.
|
|
| Back to top |
|
 |
Marek Kolodziejczak Poziom 15

|
25 Feb 2004 14:15 Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
a kto ci poradzil aby takie cienkie druty klasc?!
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
25 Feb 2004 15:16 Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Jezeli szukasz jakiejs oszczednosci to polecił bym ci lepsze zaizolowanie zbiornika welna mineralna czy podobnymi materialami.
Dodatkowo mozesz tez pkusic sie o licznik dwutaryfowy i podgrzewac wode w II taryfie - tanszej.
|
|
| Back to top |
|
 |
luktrz3 Poziom 11

|
25 Feb 2004 16:25 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Te kable to teściu, elektryk kładł i takie dał (ja się tam wiele nie wtrącałem co by obrazy nie było w rodzinie), do termy to wystarczają, a z tym podgrzewaczem to sobie dam siana, pomyślę nad doizolowaniem termy i popytam co i jak z tą nocną taryfą prądu.
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Podrawiam wszyskich
Temat dla mnie wystarczająco wyczerpany.
|
|
| Back to top |
|
 |
bajer1 Poziom 18

|
25 Feb 2004 16:37 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
ten twoj tesciu to elektryk ale przesadzil z tym przekrojem mawet ta izoterma wymaga grubszych kabli nie mowiac juz o przeplywowym a sprawdz jakie masz napiecie przy izotermie a przy liczniku czy jest ruznica napiec
|
|
| Back to top |
|
 |
zayzayer Poziom 23

Joined: 23 Sep 2003 Posts: 3732 Location: Ustroń (Śląsk Cieszyński)
|
25 Feb 2004 19:00 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
No jeżeli rzeczywiscie masz tam 0.75 kwadrat, to z Twojego teścia
taki elektryk jak ze mnie polonista. A może Tobie pomyliło się z kablem
do dzwonka :D
|
|
| Back to top |
|
 |
luktrz3 Poziom 11

|
26 Feb 2004 04:20 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
no dobra, popatrzyłem pod gniazdko w łazience i idzie do niego kabek fi 1mm, zdaje mi się, że t teścia nie taki całkiem elektron(elektryk).
|
|
| Back to top |
|
 |
bajer1 Poziom 18

|
26 Feb 2004 08:49 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
jezeli nawet tam jest 1 kwadrat to malo gdzie kladzie sie taki przekroj chyba ze do dzwonka jak pisze kolega
|
|
| Back to top |
|
 |
komalik Poziom 12

|
03 Mar 2004 20:34 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody ? |
|
|
|
Witam
z tescia to na pewno nie jest elektryk tylko "złota rączka".
pomysl kladzienia tak cienkich przewodów do lazienki gdzie wiadomo ze ma stac jakas terma lub ogrzewacz wody jest bynajmniej nietrafiony.
PS ciekawe czy w tej lazience masz pralke, bo producenci zwykle zalecaja do pralki gniado 10 A wiec pralka + terma to juz prawie 20 A...
lepiej w miare mozliwosci poprowadzic drugi przewód (2,5 kwadrat) do lazienki i z niego zasilic urządzonka...
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
zuniekk Poziom 2

|
05 May 2008 15:02 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
jestem na etapie "hydrauliki" w nowobudowanym domu i zastanawiam się nad wyborem sposobu ogrzewania wody (na działce nie ma gazu, w lecie ogrzewanie elektryczne a w zimie z kominka). Będę wdzięczny za podpowiedź co jest ekomoniczniejsze terma czy przepływowy podgrzewacz (4 dorosłe osoby + 2 dzieci, kuchnia, łazienka z prysznicem - wanny nie będzie)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2008 15:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ANDYW6 Poziom 19

|
05 May 2008 18:34 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
Jeśli przepływowy to min.18 kW,przewód min. 4mm2. Przepływowy jest tańszy w eksploatacji odczułem na własnej skórze po wymianie termy na przepływowy ,no i nieograniczona ilość ciepłej wody.Przy 100l termie kąpałem się nieraz nad ranem z braku ciepłej wody.
|
|
| Back to top |
|
 |
DonRomano Poziom 23

|
05 May 2008 18:37 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
Bierzesz pod uwagę kolektory słoneczne?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
06 May 2008 22:35 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
Zuniekk - Oj współczuję tego kominka. Z zasady nie powinien on być jedynym i podstawowym źródłem ciepła ( i tu odezwą się głosy sprzeciwu)
Jak kolega wyżej - na lato kolektory, albo idąc dalej - pompa ciepła i na baaaardzo zimne dni - kominek
Ogrzewanie elektryczne, jak najbardziej odradzam - kasa, kasa, kasa
|
|
| Back to top |
|
 |
Fyszo Poziom 24

|
07 May 2008 13:24 Re: Terma elektryczna cz przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
Dobrze zaizolowana terma jest lepsza. Używałem ogrzewacza 3,5kW to nawet porządnego przysznica nie można tym zrobić (chyba że latem dla ochłody zimną wodą), w kuchni żona ciągle narzekała na ten strumyczek cieknącej wody (krew z nosa szybciej leci). Teraz po przeprowadzce mam termę i jest to rozwiązanie w moim przypadku zdecydowanie lepsze. Co do ogrzewaczy >10kW się nie wypowiem, na pewno nie kupuj tych małych 3,5kW - one są do mycia rąk. Termę można zintegrować z wieloma wynalazkami grzewczymi - tak jak radzą koledzy wyżej.
Dziwne że w tych starych postach każdy śmiał się z teścia elektryka, że przekroje dał małe, ale nikt nie doczytał że autor pisze ciągle o średnicy fi 1mm a nie o przekroju.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 May 2008 13:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
zuniekk Poziom 2

|
16 May 2008 14:58 Re: Terma elektryczna czy przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
dzięki ANDYW6. Myślałem nad przepływowym ale termę jednak i tak będę miał (w zimie woda ogrzana kominkiem). Dopłacić do termy 100 pln za grzałkę już nie jest ogromną inwestycją a wydać 1000 pln za porządny ogrzewacz to już co innego. No i (mam nadzieję) że w lato tyle ciepłej wody nie potrzeba... Kolektory też brałem pod uwagę ale to inwestycja 10 000 pln - samo mówi za siebie
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
16 May 2008 16:07 Re: Terma elektryczna czy przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
No może już nie 10.000 ale bardzo dobre NIBE-BIAWARa są już po 8500 za cały zestaw.
|
|
| Back to top |
|
 |
serwisant73 Poziom 22

|
21 Jun 2008 13:29 Re: Terma elektryczna czy przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
Szybko zmieniaj instalację,bo na tych przekrojach to bał bym się cokolwiek do gniazd podłączać.
|
|
| Back to top |
|
 |
mostron Poziom 2

|
04 Jul 2008 11:54 Re: Terma elektryczna czy przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
witam. Mam pytanko bo też jestem prawie szczęśliwym posiadaczem termy (elektrycznego podgrzewacza z zasobnikiem), mam też 2 taryfy i problem polega na tym że terma ma mini komputerek w którym nie ma możliwości ustawienia czasu w jakich godzinach ma grzać wodę, niestety tez jak bym chciał podłączyć timer zewnętrzny który po prostu wyłącza termę w taryfie dziennej nie do końca by spełnił sfoją funkcję bo i tak paluchem muszę włączyć ON na elektronicznym panelu termy.
Czy da sie zrobić taki timer na kabelkach prowadzących bezpośrednio do grzałek? komputerek sprawdza i wyświetla temperaturę w zbiorniku jak dla mnie może informować że chce podgrzać, ale wolał bym żeby grzał w drugiej taryfie, nie wiem jak to zrobić więc pytam was mądre głowy :p
|
|
| Back to top |
|
 |
serwisant73 Poziom 22

|
04 Jul 2008 16:57 Re: Terma elektryczna czy przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
Da się.Zastosuj elektroniczną czasówkę np.Grasslin.Musisz jednak pamiętać,że jej styki nie wytrzymają takiego obciążenia,więc grzałkę trzeba podłączyć przez stycznik lub przekażnik o obciążalności min.16 amper.
|
|
| Back to top |
|
 |
mostron Poziom 2

|
07 Jul 2008 09:07 Re: Terma elektryczna czy przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
dziękóweczka
|
|
| Back to top |
|
 |
wnoto Poziom 18

|
08 Sep 2010 19:46 Re: Terma elektryczna czy przepływowy podgrzewacz wody? |
|
|
|
| serwisant73 wrote: |
| Da się.Zastosuj elektroniczną czasówkę np.Grasslin.Musisz jednak pamiętać,że jej styki nie wytrzymają takiego obciążenia,więc grzałkę trzeba podłączyć przez stycznik lub przekażnik o obciążalności min.16 amper. |
Nie czuję rozwiązania. Ta czasówka odłaczy prąd. Jak go właczy to terma czeka na właczenie przyciskiem ... co da tu elektroniczna/mechaniczna czasówka (mam na myśli wkładane do gniazka ustrojstwo podajace prąd o okreslonej godzinie).
Jak dla mnie to wywal ten komputer i będzie OK z dowolnym wyłacznikiem czasowym... nawet takim za 10 zł
|
|
| Back to top |
|
 |