| Author |
scooby-doo Poziom 11

|
19 Aug 2008 09:43 Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam
Chciał bym przeprowadzić małą ankietę. Chodzi mi o zestawienie zarobków elektryków z uprawnieniami jak i bez w różnych regionach polski.
Chciał bym aby każdy podawał zarobki netto za cały miesiąc lub za godzinę, województwo i najlepiej miasto oraz jak długo już pracuje, ewentualnie zakres wykonywanych obowiązków.
Na początek moja praca
woj .podlaskie Białystok, bez uprawnień 9zł\ h "na dzień dobry"- od poniedziałku zaczynam okres próbny, zakładanie inst. elektr. w domach, sklepach itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Aug 2008 09:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
19 Aug 2008 10:43 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Primo - bez uprawnień, nie jest się elektrykiem. Wiele osób ma uprawnienia, ale ich "elektrykami" z czystym sumieniem nazwać nie można.
Secundo - tak naprawdę, to wysokość zarobków zależy od operatywności osobistej. "Elektryk" z "jedynką", który robi 8 godzin przy "rozciąganiu drutów" i do domciu przed telewizor, nie zarobi zbyt dużo, ale to i taki elektryk jak z koziej ... trąba.
Ot - "małpeczka" robiąca co każą i z umiejętnością kojarzenia kolorów (czarny z czarnym, niebieski z niebieskim, ten paskowany z paskowanym czarny z niebieskim? - wezwać pana Mietka).
Fachowiec, ze znajomością nowoczesnej technologii i umiejętnością rozwiązywania problemów- zarobi nieraz więcej niż prezes, a mniej się napracuje.
Dlatego - szkolenia, interesowanie się nowościami, uprawnienia, poszerzanie wiedzy, trzymanie pod ręką podręczników - te "gupoty" lubią wyparowywać ze łba właśnie wtedy gdy są potrzebne, a książeczek nie ma.
A wtedy i wynagrodzenie się odbije wyżej.
A po trzecie - nie każdy lubi się "chwalić" zarobkami.
Elektryk - 12 lat w zawodzie, wykształcenie: zawodowe - średnie, niezawodowe - wyższe. Sep E 15kV... W-wa, URE, firma państwowa:
wynagrodzenie oficjalne - dużo za mało, wobec istniejących obowiązków.
Nie oficjalne - co się trafi na boku. Na butelkę chleba się wyrobi po godzinach, pomagając bliźnim... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
clipper7 Poziom 11

|
19 Aug 2008 12:56 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
A o elektryka z jakim wykształceniem chodzi ?
|
|
| Back to top |
|
 |
scooby-doo Poziom 11

|
19 Aug 2008 20:52 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| Madrik wrote: |
A po trzecie - nie każdy lubi się "chwalić" zarobkami. |
Nie chodzi o to aby sie chwalić tylko porównać w różnych regionach Polski
|
|
| Back to top |
|
 |
filip.s Poziom 19

Joined: 30 Jun 2003 Posts: 793 Location: KO 02 CF Sochaczew
|
19 Aug 2008 22:36 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Woj. mazowieckie, wlasna działalność gospodarcza, pracuje sam a gdy jest wiecej roboty to biore pomoc, wynagrodzenie jest bardzo zależne od ilości pracy w miesiącu ale mniej wiecej wychodzi na "czysto" około 40-50zł na godzine czyli około 7tys. miesiecznie w takim w miare średnim miesiącu. Wszystko zalezy od ilości zleceń, a co do osób które zatrudniam to wynagrodzenie jest bardzo zależne od umiejętności i pojęcia na ten temat, przyszedł kiedys "elektryk" z "uprawnieniami" i chciał zacząć pracować, po jednym dniu musiał odejść bo nie miał jakiego kolwiek pojęcia i nawet nie nalezało mu sie 5zł na godzine, a np. inny bez uprawnien mając dobrą wiedze dostawał 20zł na godzine takze nie zawsze posiadane uprawnienia są wyznacznikiem zarobków a wiedza którą posiada.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
20 Aug 2008 07:10 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
DJ - miałem kiedyś pracować z podobnej klasy kolegą. Na obronę jego czci dodam, że był b. młody - świeżak po szkole. Ale papiery zrobił.
Sam widziałem, jak dostał do ręki gniazdko "z dwoma zaciskami" (stary złom z odzysku) i spędził 20 minut patrząc się w puszkę, gdzie przewodów było 3... Potem się poddał i poszedł poszukać innego zajęcia "Zapominając" o gniazdku z horroru... :D
Chroń nas, O Panie, przed "fachowcami"... :roll:
Choć niestety i spotkałem też pracodawców stawiających wymogi z kosmosu. Mile wspominam harmonogram prac jaki kiedyś ułożył naszej brygadzie mój pierwszy pracodawca... 18 minut na montaż oprawy jarzeniowej 2x40W.
Drobiazg. W skład zadania wchodziło:
postawić od podstaw rusztowanie warszawskie - 12m (pomiędzy maszynami i innymi gratami w hali).
Wleź na górę z gratami.
Przewiercić szynę stalową o grubości 3cm. dwa razy (wiertarka z tych promocyjnych).
Nagwintować otwory - ręcznym gwintownikiem (czyli każdy otwór trzy razy).
Przykręcić zawieszki, przyciągnąć przewód z poprzedniej lampy.
Założyć puszkę, puścić przewód dalej (ile rusztowanie sięgnie)
Zamontować lampę i podłączyć.
Zdjąć wszystkie graty. Zdemontować rusztowanie do zera.
Pierwszą lampę, montowaliśmy 1,5h. Następne nieco szybciej - nabraliśmy wprawy. Przez 8 godzin powiesiliśmy ok 5 lamp.
A szef się zdziwił, że mu się harmonogram nie sprawdził (Jeden z kolegów, po tej dniówce nawtykał szefowi i pier.... robotę... szczególnie po komentarzu, że Szef by to zrobił sam w 18 minut... a przez dniówkę to by wszystkie lampy powiesił).
:D
|
|
| Back to top |
|
 |
raf1964 Poziom 6

|
20 Aug 2008 07:50 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam wszystkich elektryków.Pracuje w chłodni,woj.Kujawsko-Pomorskie. Na stanowisku elektryk,elektronik,automatyk,maszynista. Posiadam uprawnienia 15kV.Zarobki, 13zł/h tyle co by kot napłakał.Pracuje 10lat w tym zakładzie i człowiek się przyzwyczaił,bo blisko do roboty.Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
scooby-doo Poziom 11

|
21 Aug 2008 09:12 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
DJ - miałem kiedyś pracować z podobnej klasy kolegą. Na obronę jego czci dodam, że był b. młody - świeżak po szkole. Ale papiery zrobił.
Sam widziałem, jak dostał do ręki gniazdko "z dwoma zaciskami" (stary złom z odzysku) i spędził 20 minut patrząc się w puszkę, gdzie przewodów było 3... Potem się poddał i poszedł poszukać innego zajęcia "Zapominając" o gniazdku z horroru... :D
|
Sam niedawno skończyłem technikum elektroniczne, ale elektryka też była i to sporo . Musze przyznać ze po tych 4 latach nauki to z 26 osób które wytrwały do końca zaledwie 5 moze 6 miało pojęcie o elektryce (jak i o innych rzeczach które były na lekcjach).
A reszta? Reszta żyła beztrosko od sprawdzianu do sprawdzianu licząc żę sie napisze "ze ściągi" lub od kolegi "kujona" ,który interesuje sie tym co jest na lekcjach, w domu poświeci aż 1h na naukę i wie co i jak. Trzy lata cieszyli sie z dwój, które dawały im możliwość dalszej nauki (a raczej chodzenia do tej samej klasy), no a w czwartej klasie to było już lepiej bo niektórzy z nich dostali trójki a nawet czwórki z niektórych przedmiotów, bo nauczyciel sie zlitował "żeby na świadectwie jakoś wyglądało"
Niestety podobna sytuacja była, nie tylko w mojej klasie, ale na innych kierunkach też...
Po zakończeniu edukacji czas podjąć pracę i jest właśnie taka sytuacja jak opisuję Mardik.
Potem taki delikwent narzeka (a raczej jest oburzony), że w Polsce nie ma pracy a jak jest to za 5zł\h.
| Na obronę jego czci dodam, że był b. młody - świeżak po szkole |
Człowiek świeżo po szkole, który uważał na lekcjach interesował sie tym i chciał sie nauczyć ma wiedzę teoretyczną a brakuje mu wiedzy praktycznej. Raczej nie można usprawiedliwiać tego ze po szkole nie umie podłączyć gniazdka bo to nie wiedza praktyczna... Tego można nauczyć sie czytając jeden temat na elektrodzie (nawet jest z rysunkami)
|
|
| Back to top |
|
 |
DJRobin Poziom 13

|
22 Aug 2008 06:45 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Nie ma to jak praktyka w szkole żebyś nie wiem ile siedział nad książkami to i tak nie będziesz umiał tyle co chłopak po zawodówce ale z długą praktyką ;] podobnie jak pisze kolega scooby-doo po moim technikum elektronicznym z 33 kumpli może tylko 5 miało jako-takie pojęcie o elektronice i elektryce po studiach to raczej większość kumata bo w mojej ekipie byli ludzie którzy sie tym interesują a nie że robią szkołe z przymusu żeby dalej pracować jak sie ktos tym interesował i w domu sie kombinowało to coś po tym pozostało :]
Elektronik 5 lat Systemy alarmowe wcześniej handel w hurtowni elektr. obecnie 3000netto miesiąc + to co po za pracą :] podkarpacie
|
|
| Back to top |
|
 |
marian_em Poziom 19

|
22 Aug 2008 16:33 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
DJRobin w jakim miescie pracujesz (i w jakiej firmie, moze byc priv)? Ja rok czasu pracuje jako elektryk, 2,5k brutto jest w zasadzie nieosiagalne i na pewno nie jest to adekwatne do zakresu moich obowiazkow.
Skonczylem srednia szkole elektroniczna, teraz studiuje na kierunku informatycznym i w niedlugim czasie mam zamiar sie przebranzowic. Moze nie ze wzgledu na zarobki, ale na kompletne "stanie w miejscu" jesli chodzi o rozwoj zawodowy. Mysle ze w moim przypadku jest to problem nie do przeskoczenia, za duzo w siebie zainwestowalem zeby teraz z tego nie korzystac, jak sie nadarzy okazja to baj baj :]
|
|
| Back to top |
|
 |
DJRobin Poziom 13

|
22 Aug 2008 19:21 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
firma z podkarpacia ale robota idzie w delegacji warszawa rzeszów mielec itp dlatego taka kasa
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-O Poziom 23

|
22 Aug 2008 23:59 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Nie znam zwykłego montera (podaj przynieś pozamiataj) który pracując u kogoś wyciągnie 3.000 na rękę - nawet w Wawie.
Prowadzę własną działalność gospodarczą i wiem jak jest, dlatego też takie posty mnie śmieszą.
|
|
| Back to top |
|
 |
marian_em Poziom 19

|
23 Aug 2008 00:37 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| Łukasz-O wrote: |
| Prowadzę własną działalność gospodarczą i wiem jak jest, dlatego też takie posty mnie śmieszą. |
To znaczy jakie bo nie bardzo ogarniam?
|
|
| Back to top |
|
 |
DJRobin Poziom 13

|
23 Aug 2008 06:15 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Nie jestem monterem tylko brygadzistą
kiepsko się starasz jeżeli nie możesz znaleść pracy za około 2500-3000zł tym bardziej że prowadzisz własną działalność !!! stary ty chyba pracujesz po 6 godzin :D w większości firm zajmujących się elektroinstalatorstwem jak masz papier inżyniera i odpowiednie uprawnienia to na start możesz rozmawiać o pieniądzach rzędu 2-2.2 tys zł potem wszystko powoli idzie do góry
|
|
| Back to top |
|
 |
Topolski Mirosław Poziom 22

|
23 Aug 2008 07:49 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| DJRobin wrote: |
Nie jestem monterem tylko brygadzistą
kiepsko się starasz jeżeli nie możesz znaleść pracy za około 2500-3000zł tym bardziej że prowadzisz własną działalność !!! stary ty chyba pracujesz po 6 godzin :D w większości firm zajmujących się elektroinstalatorstwem jak masz papier inżyniera i odpowiednie uprawnienia to na start możesz rozmawiać o pieniądzach rzędu 2-2.2 tys zł potem wszystko powoli idzie do góry |
Oj chyba emocje zaślepiają umysł, Łukasz-O wyrażnie pisał o zwykłym monterze a prawdę mówiąc poprawiałem instalację( i to nie jedną ) po człowieku z papierami inż i uprawnieniami b/o .Papiery są ważne ale wazniejsze jest praktyczne wykorzystanie wiedzy(o ile się ją ma , bo i z pustego Salomon nie naleje-często jest tak, że ktoś dysponuje papierkiem i niczym więcej, ale uprawnienia to osobny temat).
|
|
| Back to top |
|
 |
and61 Poziom 20

|
23 Aug 2008 09:46 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
... "Elektryk" z "jedynką", który robi 8 godzin przy "rozciąganiu drutów" i do domciu przed telewizor, nie zarobi zbyt dużo, ale to i taki elektryk jak z koziej ... trąba.
Ot - "małpeczka" robiąca co każą i z umiejętnością kojarzenia kolorów (czarny z czarnym, niebieski z niebieskim, ten paskowany z paskowanym czarny z niebieskim? - wezwać pana Mietka).;) |
kol. Madrik niezgodzę sie w tym przypadku z Tobą, Elektryk po 8 h wracajacy do domu nie zawsze jest gorszy od tego ktory pracuje nonstop . Wracajac do domu po pracy ( i od czasu do czasu łapiąc fuche ) masz możliwośc przejrzenia literatury czy stron technicznych w necie , co z kolei wracając po 12 i wiecej godzinach do domu marzysz jedynie o tym by w końcu odpocząć przed kolejnym dniem
... Fachowiec, ze znajomością nowoczesnej technologii i umiejętnością rozwiązywania problemów- zarobi nieraz więcej niż prezes, a mniej się napracuje.
Dlatego - szkolenia, interesowanie się nowościami, uprawnienia, poszerzanie wiedzy, trzymanie pod ręką podręczników - te "gupoty" lubią wyparowywać ze łba właśnie wtedy gdy są potrzebne, a książeczek nie ma.;) |
A tu MASZ racje ale trzeba mieć czas na przeglądanie literatury , katalogow i wszystkiego co zwiazane jest z wykonywaniem zawodu , bo technika idzie cały czas do przodu i tak w instalatorstwie jak i serwisie obrabiarek można natrafić na nowości techniczne .
and61 - średnie techniczne -25 lat pracy z czego 20 lat pracy na wydz. utrzymania ruchu zakladu przemyslowego , stawka: dużo za mało odnośnie wynikow pracy ( 12zł/h+ premia motywacyjna)
|
|
| Back to top |
|
 |
jorgkrab Poziom 16

|
23 Aug 2008 12:15 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Chyba ceny usług są stanowczo za wysokie, bo po mojej pracy pewien młodzian za przyzwleniem rodziców, chciał poprzełączać w puszce przewody na jakiś dodatkowy przełącznik(chęć zaoszczędzenia pieniędzy). Tak to wszystko pogmatwał, że dostałem telefon od właścicielki, żeby to poprawić bo po podłaczeniu lodówki załaczały się jej dwie lampy, a lodówka i tak nie pracowała. Zrobił sobie sam biały montaż, ale aż strach myśleć jak to wypadło. Najlepiej pracować za kaszankę wtedy wszyscy są zadowoleni. :D
Co niektórzy fachowcy ustalają sobie zachodnie stawki na godzinę tak żeby zarobić adekwatnie do kosztów życia (8-11Euro/h) ale różnie to jest.
Fachowość powinna być ceniona.
|
|
| Back to top |
|
 |
arturavs Poziom 20

|
23 Aug 2008 12:48 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam
Kol. scooby-doo widzę że moje okolice :-) . Szczerze ? , bez uprawnień to Twój pracodawca nawet nie powinien Cię zatrudniać . W razie NW to on odpowie przed prokuratorem. Ja mam E do 15kV i D b/o . Jednak parę lat temu zbrzydło mi bujanie się po firmach i domach , tym bardziej że każdy myśli że zrobisz mu coś za kieliszek chleba. Dorywczo i znajomym (dobrym) coś się jeszcze zrobi , ale nic więcej. A teraz od trzech lat pracuję w firmie transportowej jako elektryk/elektronik samochodowy i jest mi dobrze. Płaca 13 PLN/h , wszystkie świadczenia do tego. Własne biuro i hulaj dusza.
Jednak rynek elektryczno-elektroniczny tak szybko się rozwija , że zjadacz chleba który ma papier a echo w głowie się nie liczy. Cały czas trzeba się uczyć czegoś nowego. Mam znajomego elektryka , chłop koło 50-tki . Robotę robi świetnie , ale jak ma coś z automatyką dzwoni do mnie.Elektrykiem żeby być dobrym trzeba się nim urodzić , a jak się robi to co się lubi , to zrobi się to dobrze.
Ps. Uprawnienia zasponsorował mi mój były szef , jak uruchomiłem w ciągu 2-godzin maszynkę nad którą "serwis" bujał się 2 dni. Reszta już była z górki.
Najlepszą marką jest dobrze zrobiona robota. I reklamy nie trzeba....
Pozdrawiam z Grajewa
Arturavs
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-O Poziom 23

|
23 Aug 2008 22:30 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| Nie jestem monterem tylko brygadzistą |
To zmienia postać rzeczy, jeśli jesteś brygadzistą to zarobki które podałeś są jak najbardziej adekwatne.
Niemniej jednak temat dotyczy zwykłego elektryka, dlatego też zarobków brygadzisty, dyrektora i prezesa nie brałem pod uwagę.
| Quote: |
| kiepsko się starasz jeżeli nie możesz znaleść pracy za około 2500-3000zł tym bardziej że prowadzisz własną działalność !!! stary ty chyba pracujesz po 6 godzin :D w większości firm zajmujących się elektroinstalatorstwem jak masz papier inżyniera i odpowiednie uprawnienia to na start możesz rozmawiać o pieniądzach rzędu 2-2.2 tys zł potem wszystko powoli idzie do góry |
Nie czytasz ze zrozumieniem Kolego.
Uwierz mi, gdybym prowadząc działalność zarabiał na czysto tylko 2.500zł to nie opłacało by mi się prowadzić takiej działalności. Wolałbym zatrudnić się na etat i zarabiać podobnie w dodatku odeszła by robota papierkowa, księgowość, ZUS-y, podatki, użeranie się z ludźmi, problemy z niewypłacającymi inwestorami itp...
Oczywiście bywają trudne miesiące gdzie ledwo wyciągnę 4.000zł Netto ale są też takie, że za jedną robotę mógłbym sobie kupić nawet średniej klasy samochód. Mój podstawowy dochód to współpraca z różnymi Wspólnotami Mieszkaniowymi jako konserwator elektryk ( mam ich ponad 100 na terenie W-wy i okolic). Wiadomo z samej konserwacji człowiek nie wyżyje, ledwo starcza na koszty prowadzenia działalności i inne związane z samochodem i niezbędnym sprzętem. Prawdziwy dochód to: prywatne inwestycje typu domki jednorodzinne, remonty mieszkań czy wymiana pionów na Wspólnotach. Dodatkowo współpracuje z siecią sklepów Carry, La halle, restauracjami Amigos, Adller, Pizza Dominium i firmą Aster City dla której zakładam liczniki elektryczne do zasilaczy i wykonuje pomiary.
Nie narzekam na zarobki.
Pracuje sam tak jak Kolega dj_stopa, w razie większej roboty zatrudniam ludzi. Stąd moje zdziwienie, że zwykły elektryk zatrudniony w budowlance na etat zarabia 3.000zł na czysto. O kwalifikacjach ludzi z ogłoszenia nie wspomnę no chyba, że tylko ja mam z takimi same problemy.
| Chyba ceny usług są stanowczo za wysokie |
Kolego jorgkrab, rozumiem, że to żart :D
Kolega arturavs napisał o stawce 13zł - uważam, że jest uczciwa płaca dla elektryka ( dobrego elektryka zatrudnionego na etat ).
|
|
| Back to top |
|
 |
witek17 Poziom 15

|
24 Aug 2008 00:55 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| Nie ma to jak praktyka w szkole żebyś nie wiem ile siedział nad książkami to i tak nie będziesz umiał tyle co chłopak po zawodówce ale z długą praktyką |
takie faHowce :D z 30-letnią praktyką pytali się mnie kiedyś (byłem jeszcze uczniem, na praktyce w zakładzie), jak obliczyć moc traconą na diodzie Zenera, powiedziałem :D I*U, aż ich skręciło ze wstydu :D
wielokrotnie widziałem dość bystrych ludzi, ale często brakowało im teorii
a szkoła? sam chodziłem do takiej, gdzie koleś będący dobrym sportowcem i półanalfabetą skończył ją
w ogóle cuda widziałem, np. najlepszego informatyka w województwie, który dyskietki nie potrafił skopiować :D
jeszcze nie jest normalnie w naszym Kraju i długo (nawet bardzo) nie będzie, korupcja, nepotyzm, itd., itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Aug 2008 00:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gregor50+ Poziom 16

|
24 Aug 2008 11:01 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Może ja się wtrącę aby obronić tych starych.
Ja jestem po "ogólniaku" i jako inż. elektronik -automatyk praktyk mam do czynienia z wieloma elektrykami w większości słabymi teoretykami nie umiejącymi zastosować prawa Ohma .Zawsze stosuję moją (może moją) zasadę 10% . Właśnie tyle jest bardzo dobrych elektryków, elektroników ,automatyków i w innych zawodach ,czyli(na przykład) lekarzy też.
Według mnie uprawnienia są potrzebne dla pracodawców aby w razie wypadku przenieść odpowiedzialność na na pracownika i nie mieć kłopotów.
Zarobki mam w miarę dobre ale pracuję czasami bardzo ciężko do 60 godz na tydz.
A jeśli elektrycy chcą się sprawdzić czy są dobrzy to muszą rozwiązać
"moje zadanie" czy można i jeśli tak to:
Mając do dyspozycji żarówkę 60 W oraz woltomierz muszą zmierzyć oporność uziomu w instalacji (czas 10 min na myślenie) .
Nie jest ważne kto ma jaką szkołę ukończoną ale tylko czy potrafi zrobić użytek z wiedzy którą posiada oraz czy ta wiedza jest duża czy mała.
Zaznaczam mówimy tylko o fachowości a nie o człowieku jako takim.
Pozdrawiam Wszystkich. :D:D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
jorgkrab Poziom 16

|
25 Aug 2008 18:55 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Może to w ten sposób
Wyliczasz prąd żaróki 60W
Napięcie zasilania 230V
tj. około 0,26A
Mierzysz napięcie między uziomem a sondą napięciowa woltomierzem, który mamy do dyspozycji
Jak znamy jego wartość to R uziomu = U/Izarowki=U/0.26
l1 i l2 na rysunku to 20m.
:D :| :arrow:
Podjąłem temat bo nikt nic nie chce pisać. Zobaczymy czy coś się zmieni. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
gregor50+ Poziom 16

|
27 Aug 2008 21:32 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam
I TY jesteś tym elektrykiem znającym teorię i praktykę.
Choć jest prostsze odrobinę rozwiązanie bez wbijania dodatkowej sondy.
Ale jak widzisz krytykować innych to wielu potrafi .
Gratuluję odwagi wypowiedzi.
Wróćmy do głównego tematu.Bo to była moja reakcja na krytykę
"tych starych".
Pozdrawiam Wszystkich.
|
|
| Back to top |
|
 |
marcino2000 Poziom 19

|
29 Aug 2008 00:29 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
ja bym się pod tym pomiarem nie podpisał.
Ja pracuje w utrzymaniu ruchu jako elektronik w Krakowie. zarobki to do 4k na ręke z nadgodzinami(przynajmniej o połowe za mało) znac sie trzeba na wszystkim. stykówa, napędy PLC, i znać tipsy i tricki w maszynkach:)
|
|
| Back to top |
|
 |
jorgkrab Poziom 16

|
29 Aug 2008 05:52 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| ja bym się pod tym pomiarem nie podpisał. |
Ja też, nikt nie napisze w protokole, że pomiaru dokonano żarówką o mocy 60W (czy każda ma dokładnie tyle?) ale to nie o to w tym wszystkim chodziło :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-O Poziom 23

|
30 Aug 2008 00:18 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Koledzy a co mówiła stara szkoła? Jeżeli nie ma możliwości zmierzyć uziemienia miernikiem to wystarczy żarówka... Do tej pory wśród "starej" gwardii panuje takie przekonanie i wcale nie jest to złe!
Każdy wyrafinowany elektryk powie to samo, owszem miernik to miernik, ale... Nie bójcie się wypisywać pomiaru z "żarówką"! Na dzień dzisiejszy niema takiego przepisu, który by tego zabraniał!!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
EAndrzej Poziom 17

|
30 Aug 2008 00:33 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam.
Tak można żarówką, spiralą grzejną i tak dojdziemy do cepa:D.
:spoko:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Aug 2008 00:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
n54 Poziom 8

|
30 Aug 2008 11:24 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Robie bez uprawnień ze stawką 13 zł,mało ktoś powie,mnie wystarcza.Robota spokojna weekendy wolne i czasami biore zlecenie co pozwala na normalne życie.pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomisan Poziom 8

|
30 Aug 2008 12:12 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Inż. elektroenergetyk, pracuje od 2 lat, pracownik utrzymania ruchu, uprawnienia SEP do 1kV, stawka miesięczna 1500zł netto + nadgodzinówka,
woj Wielkopolskie (mała mieścina). Ogólnie, płaca mała - odpowiedzialność b. duża.
|
|
| Back to top |
|
 |
Arturo2005 Poziom 21

|
30 Aug 2008 12:31 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Elektromonter, kilkanaście lat praktyki, pracuje w prywatnym zakładzie. Robimy praktycznie wszystko gdzie występują przewody, i te "grube" i "niteczki" (oświetlenia uliczne, stacje trafo, odgromłówki, instalacje wewnętrzne). 12 zł netto przy 8 godzinnym dniu pracy, wolne soboty. Uprawnienia SEP powyżej 15kV. Wielkopolska
|
|
| Back to top |
|
 |