| Author |
mker Poziom 7

|
31 Jan 2012 00:21 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Z takimi stawkami jak tutaj Panowie podajecie to aż żal patrzyć ... nie lepiej pracować na własny rachunek? ceny usług nie są takie małe ... fakt faktem trzeba w sprzęt zainwestować ale coś za coś ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Razor_12 Poziom 2

|
31 Jan 2012 19:05 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| mker wrote: |
| Z takimi stawkami jak tutaj Panowie podajecie to aż żal patrzyć ... nie lepiej pracować na własny rachunek? ceny usług nie są takie małe ... fakt faktem trzeba w sprzęt zainwestować ale coś za coś ... |
Na razie te 1300zł. na łapę w zupełności mi wystarcza. Obecnie bardziej mnie interesuje zdobycie cennego doświadczenia.
Ta stawka uważam, że jest bardzo dobra jak dla początkującego elektryka UR.
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
mker Poziom 7

|
31 Jan 2012 21:01 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
To znaczy że są dwie opcje
1 Kompletnie nic nie potrafisz i możliwe że tylko masz jakiś papier stwierdzający, że jesteś elektrykiem (tutaj Cię nie obrażam większość tak zaczyna) - wtedy dostajesz najniższą stawkę w kraju :) ale no jak udało Ci się dostać pracę gdzie czegoś się nauczysz to jest ok ale utrzymać się za takie pieniądze przy dzisiejszych cenach to już słowa uznania.
2 Rynek pracy w Polsce obecnie jest beznadziejny (sam doświadczyłem) i na stanowisku UR pracodawca wymaga cudów i znajomości wszystkich zagadnień (nie tylko elektrycznych) jednocześnie nic w zamian nie oferując poza jakąś śmiesznie niską pensją.
Tak czy inaczej szybki rachunek dwie osoby potrafią wykonać instalację w tydzień zarabiając na tym około 3000 zł jeżeli mają zlecenia w ciągu wakacji zarobią więcej niż w pracy za 1300 przez cały rok ale każdy ma swoje racje i dopóki rynek pracy jest jaki jest to nikt więcej płacił nie będzie bo zawsze się znajdzie ktoś kto stwierdzi że taka stawka mu wystarczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
JohnySpZOO Poziom 18

|
31 Jan 2012 22:11 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| mker wrote: |
| Tak czy inaczej szybki rachunek dwie osoby potrafią wykonać instalację w tydzień zarabiając na tym około 3000 zł jeżeli mają zlecenia w ciągu wakacji zarobią więcej niż w pracy za 1300 przez cały rok ... |
Kolego, wszystko zależy od zgrania owej ekipy, chęci pracy i dostępności czasu.
Pracowałem ponad miesiąc w przemysłówce, średnio ok. 12-14h/dobę w delegacjach jeszcze to akordowo.Wstawanie przed 4, 4:30 wyjazd. Co z tego że wypłata spora skoro brak prywatności jak i warunków życiowych (wygodne łóżko, gorący prysznic), brak rozwoju intelektualnego. Kosztorys na ową inwestycję zaklepany a to to się pierd ... a to tamto i stawka w dół leci.
Nie wspominam o tym że konsumpcja cały czas na suchym prowiancie. Weekend w domu i odsypianie całego tygodnia. Ile kolega jest w stanie pociągnąć?
Wiem, pewnie tłumy zaraz się odezwą ale trzeba wszystko wyśrodkować wedle własnych możliwości i perspektyw.
Ja też zaczynałem od podobnych pieniędzy i na czarno zdobywając wiedzę czysto-praktyczną która owocuje i dalej jest rozwijana.
A to pamiątka z V roku studiów:
Co do mnie to obecnie pracuję w pewnej firmie elektrycznej jako asystent projektanta. Praca rozwojowa :) Zarobki na poziomie 1600pln. Praca w ciepłym pomieszczeniu za biurkiem po 8h (czasem zdarzy się dłużej lub krócej). Wpisy do dziennika praktyk. Fakt, nieraz już nockę zarwałem nad znalezieniem tego czy owego rozwiązania lub skończeniem projektu bo terminy napięte - koniec roku, ale sam fakt wykonanego projektu i podpisania się pod nim daje wielką satysfakcję :)
I o to chyba tutaj chodzi :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mker Poziom 7

|
31 Jan 2012 23:36 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Wiesz nie napisałeś źle w sumie Tobie ta sytuacja pasuje z tego co widzę studiujesz masz jakieś perspektywy ... ja już studia zakończyłem jakiś czas temu a życie weryfikuje to tak, że liczy się przede wszystkim kasa :) jak się w pewnej chwili nie połapiesz to zostaniesz do końca życia na poziomie 1600 i z satysfakcją :)
Ale to już moja wizja każdy robi to co lubi i jak mu wygodnie ...
pozdrawiam i kończę bo schodzimy z tematu chyba ... wróćmy do zarobków elektryka niech się każdy wypowie
|
|
| Back to top |
|
 |