| Author |
luk9753 Poziom 18

|
08 Sep 2009 21:20 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Przy instalacjach tak jak w moim przypadku bywa bardzo różnie. Jednego miesiąca można zarobić nawet po 8-9 tyś a czasami 2 to max. Ale suma sumarum ja nie narzekam i oby tak dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
novy1982 Poziom 10

|
08 Sep 2009 23:06 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Utrzymanie ruchu, podlaskie. 9 godzin, 6 dni w tygodniu plus wyskoki na telefon (20 km dojazdu własnym samochodem bez zwrotu kosztów) 2tyś na rękę.
|
|
| Back to top |
|
 |
bonanza Poziom 22

|
09 Sep 2009 18:31 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Ja bym wyłączył ten telefon.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Sep 2009 18:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Akrzy74 Poziom 24

|
09 Sep 2009 18:59 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
bonanza napisał:
| Quote: |
| Ja bym wyłączył ten telefon. |
A może novy1982 podał w € (euro) :D
|
|
| Back to top |
|
 |
luke-z Poziom 15

|
09 Sep 2009 19:02 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Elektryk elektrykowi nierówny, a wynagrodzenie to element względny. Pracowałem kiedyś w firmie, gdzie starzy wyjadacze z utrzymania ruchu, którzy zjedli zęby na kablach, zarabiali mniej od młodzika przyjętego po szkole, który bardzo nie potrafił wkrętaka w ręce trzymać nie mówiąc o próbie podłączenia gniazdka ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Patryk 18 Poziom 8

|
23 Sep 2009 16:26 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Wtrącając się do tematu w wakacje pracowałem jako pomocnik znajomego elektryka. Stawka to 10 zł/h. Praca nie najgorsza a coś zawsze zostanie z praktyki biorąc pod uwagę że chodze do technikum elektrycznego. czasami mi sie nawet zdarza pracować z w/w elektrykiem w dniach wolnych od szkoły:)
Pozdrawiam wszystkich kolegów po fachu:)
|
|
| Back to top |
|
 |
*strażak* Poziom 1

|
23 Sep 2009 18:14 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Ja już prawie rok czasu pracuję niby jako elektryk, posiadam tylko wykształcenie średnie: technik elektronik. Robimy przeważnie duże budynki, szpital, teraz osiedle mieszkaniowe czasami jakiś domek jedno rodzinny. Coś tam się znam, biorę projekt w rękę i jadę, do tego pokazuje innym co mają robić. Pracuje w Gdańsku robię przeważnie po 8h i zarabiam 2300 zł (Mieszkanie mam służbowe i dojazd dojazd do przcy)
|
|
| Back to top |
|
 |
januszbe Poziom 14

|
24 Sep 2009 12:36 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Elektryk UR, w zawodzie 24 lata, płaca to 2400 na ręke. Pracuję 12/24 i 12/48, swiątek piątek i niedziela dużo czasu w dni powszednie a więc fuszy sie :D. Uprawnienia E, D,pomiarowe E, D bez ograniczeń, i jeszcze pare innych.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sslawek85 Poziom 1

|
01 Oct 2009 16:54 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Ja mam płacę mieszaną tzn. acord i na godzine. Umowa o pracę jest.
Jak robimy chałupę to mam 11 z punktu, a np jak robimy jakieś przyłącze, jakieś montaże to 10/h
W sumie średnio 9 10 godz dziennie i raz na jakiś czas jakaś sobota to wychodzi 2000zł. Czasami dwie budowy na głowie i w międzyczasie jakieś pierdółki, a instalacja ma działać i nie ma mowy o jakichś za..ebkach.
Wg mnie to stanowczo za mało. Byle jaki pomocnik na budowie co bezstresowo cały dzień "ciężko pracuje obok łopaty" ma 1700zł wiem bo byłem na wielu na budowach, i zastanawiam się nad zmianą firmy albo fachu.:|
Po godzinach za dużo się nie podziała jak się chce prowadzić jakiekolwiek życie prywatne:idea:
|
|
| Back to top |
|
 |
Patryk 18 Poziom 8

|
02 Oct 2009 19:39 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
W sumie racja, moim zdaniem elektryk powinien rozmawiać o większej stawce niż 2000zł. Ale to wszystko zależy od umiejętności i obrotności... pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
madziar Poziom 4

|
20 Oct 2009 16:48 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Od niedawna jestem na emeryturze.Pracowałem jako elektryk UR w dużym zakładzie pracy na terenie woj.łódzkiego przez okres prawie 40 lat.Moja płaca to około 3500 zł na rękę.Praca w systemie zmianowym,wymagała biegłej znajomości złożonych układów sterowania w powiązaniu ze złożonymi układami automatycznej regulacji.Posiadałem wszystkie uprawnienia bez ograniczenia napięcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrkam1982 Poziom 9

|
04 Nov 2009 14:39 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam...temat woda
Poznań
E+D 1kV, Pomiary ISO,Loop,RCD, Cert HYBRYD, cert LEGRAND, UDT
Średnia stawka/h to u mnie 10 zł/h do tego dodam że pracuję już TU 6 lat...średnia zarobków
2,000-3,000 zależna od godzin. (październik 2,700)
Za prowadzenie budowy było 1000-1500 dodatkowo, a teraz ? Kryzyzzz
Mam wiedzę z zakresu UPS, PRZEKŁADNIKÓW, INSTALACJI Gwarantowanej, Agregatów, domofony...i...
dodam jeszcze że kolega ode mnie starszy...pracuje tutaj lat 17... zarabia średnio 600 zł więcej...za picie 6 piwek i trzymanie łap w kieszeni, a jego wiedza polega na tym że przewód o obciążeniu trójfaz. 30 A połączył na "rałpkę" w ziemi... bez prasowania i koszulek. To raczej nie FAIR...
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek_tkkj Poziom 7

|
20 Jan 2010 16:45 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
To ja dorzucę coś z troszke innej beczki...
Inż. elektryk (23 lata) uprawnienia D+E bez ograniczeń, znajomość C, C++, PLC, doświadczenie elektroinstalatorskie w dobie kryzysu nie mógł znaleźć dobrze płatnej pracy po ukończeniu szkoły.
Poszedłem do pracy na kopalni (do prywatnej firmy, nie do spółki państwowej !!!). Pracuje jako elektryk p/z. Na ręke 2300-2700 zł. Stawka wzrośnie jak zrobie uprawnienia na dozór elektryczny dołowy, właśnie składam podanie...
Tak na marginesie...Praca na kopalni jako elektryk to "zło", nikomu nie polecam - sam mam zamiar zmienić pracodawcę jak tylko coś ruszy na wiosnę w gospodarce Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
krzybara13 Poziom 8

|
26 Feb 2010 17:17 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Wrocław SEP E1 do 1KV(narazie) E2 i E3.
praca w cztero-brygadówce (3 zmiany-świątek piątek sobota i niedziela też) utrzymanie ruchu(więc nie tylko elektryka)
1750 w pln-ach netto(z premią) +nadgodziny kwartalnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Feb 2010 17:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ElektoMex Poziom 14

|
25 Mar 2010 17:41 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Utrzymanie ruchu - nie tylko elektryka.
Park 80 maszyn różnego typu od prostych do bardziej zaawansowanych (PLC) automatyka przemysłowa. Do tego znajomość każdej maszyny tzw. Triki (sprzęt często z lat 90 tych) :)
praca 8h dziennie 1,8 tyś. Dużo za mało ;//
+ drobne fuchy = 2,2-2,5 tyś.
|
|
| Back to top |
|
 |
lechmmm Poziom 9

|
27 Mar 2010 19:38 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam
Podlasie-duża podlaska (prywatna) firma - utrzymanie ruchu. Od kopania rowów pod przewody poprzez naprawę starego sprzętu z lat 70-tych (tokarki, wiertarki) po naprawy laserów Amada, Bystronic i kilkunastu innych automatów do obróbki metalu. Obecnie doszła budowa nowoczesnej malarni gdzie pomagam przy instalacji automatyki dla firmy włoskiej. Praca 8h na UR. Obecnie przy budowie 10h. po godzinach jestem pod tel do 22. Zarobki - ponad 2tyś max było 2,3tyś. Jako że zajmuję się praktycznie wszystkim co związane jest z UR + sprawami energetycznymi, myślę że mogło by być więcej. Ale czego chcieć od prywaciarza :)
Dodatkowo z kolegą instalujemy monitoringi a sam czasami jeśli wystarczy czasu instalacje el. w domach. Z tego czasami 0,5-1tyś ale to rzadko.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bonanza Poziom 22

|
28 Mar 2010 15:16 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
| lechmmm wrote: |
Witam
Podlasie-duża podlaska (prywatna) firma - utrzymanie ruchu. Od kopania rowów ....Pozdrawiam |
Osobiście kopiesz rowy? Nie daj się sprowadzić do parteru - powiedz, że po dniu kopania przez dwa tygodnie ręce ci się trzęsą i nie możesz dokładnie ustawić lasera! 10 godzin dniówka? Nie za takie pieniądze!
|
|
| Back to top |
|
 |
PL_Marco Poziom 14

|
28 Mar 2010 16:07 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Woj. Sląskie
Ukończyłem technikum energetyczne (z wyróżnieniem) + policealnie Informatykę i telekomunikacje + jestem "złota rączka" + SEP E1 do 1kV
I za cholerę nie mogę z najść pracy związanej z zawodem elektryka/energetyka.
W większości firm pada magiczne słowo "doświadczenie" - tylko skąd je brać ?
Ostatnio starałem się nawet o staż z UP - aby zdobyć doświadczenie (a przecież to dla pracodawcy praca za darmo) - i nawet o tym nie chcą słyszeć.
Czy tylko ja mam takiego pecha :| Czy inni absolwenci podobnie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
yamayama Poziom 14

|
28 Mar 2010 17:01 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Elektronik w utrzymaniu ruchu HVAC firmy produkcyjnej 2K5 netto z dyżurami w nocy i po południu, elektryka,automatyka,elektronika,hydraulika, pneumatyka i mechanika, regulacje projektowe temperatury,wilgotności, przepływu oraz ciśnienia powietrza w pomieszczeniach oraz "change air filters" :] ponad 1000 silników na głowie. Uprawnienia E do 1kV, grzewcze, gazowe, parowe oraz na wentylatory, sprężarki i pompy o sporych wydajnościach.Certyfikaty do pomiarów walidacyjnych parametrów powietrznych i udział w "validation team". Pracuję ponad 10 lat. Nie jest to raczej za dużo? Na szczęście pracuje się swobodnie- w miarę tylko zakres obowiązków jest trochę szeroki.
PS. Po godzinach elektroinstalacje, sterowanie i alarmy na własny rachunek dorabiam średnio jeszcze raz tyle. Dużo pałowania się bo brak czasu i jestem już zmęczony. Dolny Śląsk
|
|
| Back to top |
|
 |
bonanza Poziom 22

|
28 Mar 2010 19:08 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Było się uczyć na magazyniera (albo na mgra? ;) ). Robota na własny rachunek jest najlepsza, ale do tego dobry jest niemęczący etacik, i żeby nie żądali nadgodzin, wtedy jest czas na działalność. :idea:
|
|
| Back to top |
|
 |
keszan Poziom 18

|
28 Mar 2010 19:48 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam!
Kol.Nie pisz;( PS. po godzinach elektroinstalacje, sterowanie i alarmy na własny rachunek dokiwam średnio jeszcze raz tyle)
Może Cię namierzyć US.
Pozdrawiam. :sm31: :shii:
|
|
| Back to top |
|
 |
yamayama Poziom 14

|
28 Mar 2010 20:02 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
kol. keszan- mam zarejestrowaną DG + VAT :] tak, że spokojnie :D
kol. bonanza -mam tytuł magistra- ale z innej dziedziny :D Odnośnie czasu na pracę poza etatem- faktycznie, skrajnie mało :/
Pozdrawiam Panowie
|
|
| Back to top |
|
 |
roobertoss Poziom 5

|
29 Mar 2010 00:01 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Małopolska. 25 zł/h. Duzo. Wiem. W firmie wiele osób machało papierkami i znajomościa prawa, a jak przyszło cos zrobic, a nie daj Boże naprawić... Tzn pomyśleć trochę i wykorzystać teorie w praktyce. Ech...
Moja refleksja jest taka, że chroń nas Boże przed praktykantami, którzy nie pojmuja czym jest faza i neutralny oraz przed przemądrzałkami z papierem, którzy machaja schematami, a jak przyjdzie połączyć szafe z automatyką, albo na hali naprawić światło, to poca sie.
Nie ma reguły. Miałęm pod soba osoby bez uprawnień i potrafiły mnie zadziwić, miałem też z uprawnieniami i straciły pracę bo były mało "lotne".
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
29 Mar 2010 08:52 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Szanowni Koledzy! Proszę stosować się do zasad pisowni języka polskiego i poprawić swoje posty. Nie wierzę elektrykom, którzy piszą o swojej fachowości i dokładności, ale nie potrafią posługiwać się modułem sprawdzania pisowni, bo są zbyt leniwi.
Pozdrawiam wszystkich!
|
|
| Back to top |
|
 |
sidkoz Poziom 3

|
05 Apr 2010 13:43 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam, elektromonter Kujawsko-pomorskie. 4 lata pracuje w firmie produkującej rozdzielnice, czasem wszystko ładnie się składa, ale czasem trzeba kombinować,
1600, Ale niestety mam tu tylko dostęp do nowych technologii urządzeń i katalogów, poza tym to jakiś marny rozwój zawodowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
hadziaj123 Poziom 7

|
05 Apr 2010 13:56 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Elektromonter
woj.opolskie 10 zł/h + nadgodziny 150% po 15.
Jak był dobry miesiąc można było nawet wyciągnąć 3000 zł
Instalacje przemysłowe
Aktualnie Mechanik urządzeń przemysłowych a zajmuje elektryką/elektroniką,programowaniem sterowników plc i mechaniką.
praca w utrzymaniu ruchu
Średnia wypłata 1700 zł
|
|
| Back to top |
|
 |
wiit22 Poziom 8

|
22 Apr 2010 21:21 Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Po szkole elektrycznej bez uprawnień sep.w 2005 byłem pomocnikem elektromontera , dostawałem 6 zł na godzinie dziś z uprawnieniami sep mam 10 na godzinie i nie jestem już pomocnikem . a brygadzista z 25 letnim stażem ma 15.
w kuj -pom .Osoba która jest po szkole i chce pracować w zawodzie to ma ciężko.wiem bo to przerabiałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejstar Poziom 4

|
29 Apr 2010 06:14 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam.
Dolnośląskie, UR 9h x 5 dni w tygodniu, E+D do 1kV + E2 +E3, 20 lata w zawodzie
Stawka stala 2700 PLN netto.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sklepa Poziom 12

|
04 May 2010 15:42 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Witam. Mam pytanie. Idę w tym tygodniu na rozmowę z gościem który zajmuje się elektryką - instalacje, awarie itp. Mój problem polega na tym że nie wiem jakiej stawki za godzinę mogę oczekiwać, a oczywiście chce jak najwięcej ale nie chcę się też zbłaźnić :) mam technika elektronika, sep E 1kV, prawo jazdy i pewne niewielkie doświadczenie praktyczne. Nie jestem z tych którzy znaleźli się w tej szkole przypadkiem jak tam ktoś wcześniej pisał :P elektronika/elektryka to jedno z moich głównych zainteresowań.
Jak na razie pracuję w zakładzie jako mechanik-ślusarz UR w zakładzie stawka 7zl brutto (pozdro w ch**) stawka taka ponieważ brak mi "doświadczenia" - no cóż nie każdy naprawiał tę samą maszynę od 30 lat i wie po 20 sekundach na czym polega usterka. Z całym szacunkiem do zakładowych fachowców, ale życzył bym sobie zarabiać trochę więcej niż kretyni z 30-letnim stażem którzy włączają maszynę gdy ktoś ją właśnie naprawia i ma włożone łapy pomiędzy wirujące części. Za tę minimalną krajową to mogę im co najwyżej w ryja dać. Przepraszam za nerwy jednak taka sytuacja miała dziś miejsce i jeszcze nie ochłonąłem.
Pozdrawiam MYŚLĄCYCH.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 May 2010 15:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
worw Poziom 18

|
04 May 2010 20:27 Re: Ankieta: Ile zarabia elektryk? |
|
|
|
Student V roku elektrotechniki. Na dzień dzisiejszy tylko matura i SEP E1. Firma serwisująca projektująca i budująca dźwigi. Przyjęty na okres próbny w wakacje w zeszłym roku, doświadczenie zerowe, z polecenia znajomego 1300 na rękę (10h zapier...dalania x5 dni). Teraz 2500 jak gorszy miesiąc praca lekka miła i przyjemna po praktycznie kilka godzin dziennie ;) Chociaż zdarzają sie sytuacje że i 32 bez odpoczynku ;)
Śląsk
|
|
| Back to top |
|
 |