Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?
Author
Message
radas21
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 25 Nov 2007
Posts: 21

Post#1 Post from the author of the topic 19 Aug 2008 16:54   

kurs na elektromontera


Jestem z okolic Torunia. Z wykształcenia jestem elektronikiem. Ale chciałbym przejść kurs na elektromontera. Gdzie taki kurs mogę znaleźć. ???

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Aug 2008 16:54   





Back to top
   
5bkera
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 17 Aug 2004
Posts: 378

Post#2 19 Aug 2008 17:05   

Re: kurs na elektromontera


Witam.Kiedyś były szkoły zawodowe , które kształciły w zawodzie elektromontera przez 3 pełne lata (3 dni - teoria, 2 dni- praktyka tygodniowo).Dołączam się więc do postu powyżej i ciekaw jestem czy można to zrobić teraz przechodząc kurs.
Prawdopodobnie tak,skoro wszystko dzisiaj można kupić Crying or Very sad.
Pozdrawiam wszystkich,a szczególnie kolegów elektromonterów.

Helpful message? + -

Back to top
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 13 Aug 2006
Posts: 782
Location: Brzozów

Post#3 19 Aug 2008 17:57   

Re: kurs na elektromontera


Chcesz przejsc kurs elektromontera czy uzyskac uprawnienia elektromontera? Bo jesli drugie, to wystarczy w zasadzie zdac egzamin SEP na "kategorie" E i juz podstawowe uprawnienia posiadasz. Jesli nie masz za bardzo podstaw teoretycznych to mozna (a czasem "trzeba") zapisac sie wczesniej na kurs, po ktorym jest egzamin (zdawalnosc 100% :] ).

Helpful message? + -

Back to top
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Sep 2006
Posts: 556
Location: Rzeszów--Galicya

Post#4 19 Aug 2008 20:01   

Re: kurs na elektromontera


Kol radas21 jeżeli Jesteś elektronikiem z wykształcenia i" Rozumiesz prąd"
to u elektromonterów on płynie tak samo.Ale Tobie jest chyba potrzebna
praktyczna znajomość zagadnień ,a tego kursy niewiele dadzą jeżeli się
nie ma praktycznego kontaktu z zawodem.Dobrze byłoby przyjąć się do
pracy w jakiejś firmie elektroinstalacyjnej ,jeżeli takie zajęcia Cię pociągają
i popracować jako pomocnik -elektryk.Chyba ze interesują Cię sprawy
energetyki zawodowej /wytwarzanie-przesyłanie/ hmm to wypadałoby tam
też poterminować i wtedy pokusić o kursy dokształcające w konkretnym
kierunku. Elektrotechnika energetyka wymaga ciągłego dokształcania się
by być na bieżąco ,wiele przepisów się zmienia wchodzą nowe technologie
urządzenia .Ale życzę Powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
radas21
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 25 Nov 2007
Posts: 21

Post#5 Post from the author of the topic 19 Aug 2008 21:46   

Re: kurs na elektromontera


Mi chodzi o papier ktory pozwoli mi zakladac instalacje elektryczne w domach. Tak aby energetyka nie mogla sie do niczego przyczepic. bo chyba wlascicel nowo budowanego domu musi miec papier ze instalacja jest zalozona rzez jakiegos "fachowca" a nie zwyklego Kowalskiego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Aug 2008 21:46   





Back to top
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6043
Location: Warszawa

Post#6 20 Aug 2008 07:56   

Re: kurs na elektromontera


radas21 wrote:
Mi chodzi o papier ktory pozwoli mi zakladac instalacje elektryczne w domach. Tak aby energetyka nie mogla sie do niczego przyczepic. bo chyba wlascicel nowo budowanego domu musi miec papier ze instalacja jest zalozona rzez jakiegos "fachowca" a nie zwyklego Kowalskiego.


To nie żaden kurs na "elektromontera" tylko:
SEP E - do montażu i wykonywania instalcji
SEP D - Żeby można było przystąpić do pracy
Uprawnienia Budowlane elektryczne - żeby można było się podpisać jako "ten fachowiec".
O ile E i , można łatwo (względnie) zdobyć, o tyle uprawnienia budowlane wymagają nie tylko studiów w określonym kierunku, ale i paroletniej praktyki "w branży".

Ostatni punkt można przeskoczyć, jeśli klient załatwi projekt we własnym zakresie, a później znajdziesz kogoś "z pieczatką" kto odbierze instalacje.
Tyle, ża zaboli wówczas kieszeń.

A jak masz wszystkie papierki i coś się stanie, to jesteś pierwszy do pakowania w bransoletki... Very Happy

A przy okazji - większość prac przy instalacjach wymaga minimum dwóch osób, z których przynajmniej jedna MUSI mieć uprawnienia.

Czasy "Pana Miecia z kombinerkami w kieszeni" minęły jakiś czas temu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Aug 2008 07:56   





Back to top
   
PainKiller_2007
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 37
Location: Radomsko

Post#7 20 Aug 2008 22:55   

Re: kurs na elektromontera


też jestem elektronikiem i zatrudniłem się w firmie wykonywującej prace elektromontażowe ,
przyłącza , przeglądy linii , instalacje w budynkach .
[ jako "elektromonter" ]
nieraz robi się od początku całe projekty linii nn i sn

czy ktoś może polecić jakąś literaturę doszkalającą / dokształcającą
czy w ogóle są takie książki które " pokazują co z czym sie je "

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.

Helpful message? + -

Back to top
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6043
Location: Warszawa

Post#8 21 Aug 2008 09:31   

Re: kurs na elektromontera


Hmmm... o czymyś nie wiem, że elektronicy tak "masowo" się przerzucają na "zwykłą" elektrykę? Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
PainKiller_2007
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 37
Location: Radomsko

Post#9 21 Aug 2008 23:32   

Re: kurs na elektromontera


Quote:
Hmmm... o czymyś nie wiem, że elektronicy tak "masowo" się przerzucają na "zwykłą" elektrykę? Wink



przerzucają sie bo roboty dużo zwłaszcza po ostatnich tornadach np. i dobrze płatna .

ja akurat miałem praktyki w firmie "elyktryfikacyjnej " i tak powróciłem na stare śmiecie .

cały czas jesteśmy do tyłu z tą elektroniką w naszym kraju porównując ja do innych choćby UE i nie tak łatwo znaleźć w mieście innym niż warszawa , wrocław czy trójmiasto roboty w zawodzie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Aug 2008 23:32   





Back to top
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 1078
Location: Konstancin

Post#10 22 Aug 2008 18:26   

Re: kurs na elektromontera


PainKiller_2007 wrote:
...czy ktoś może polecić jakąś literaturę doszkalającą / dokształcającą
czy w ogóle są takie książki które " pokazują co z czym sie je "

możesz zainwestowac kase w ta ksiazke http://www.ise.pl/modules.php?name=catalog&file=product_info&cPath=2&products_id=9004&osCsid=543a0bdbadb0f9c4fd1ee97396c04e74 poza tym wejdź na strone Moeller-a pobierz te programy i baw się do syta http://trainingscenter.moeller.net/software.html
poza tym warto skontaktowac sie z
http://www.cosiw.pl/ i tam zamowić odpowiednia literature

Helpful message? + -

Back to top
   
vox87
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 31 May 2007
Posts: 3
Location: Ełk

Post#11 23 Aug 2008 13:03   

Re: kurs na elektromontera


Witam sam rok temu kończyłem technikum elektroniczne ale ciężko było mi znaleźć pracę jako elektronik, ale dostałem propozycję pracy jako elektryk przy montażu instalacji elektrycznych i układów automatyki węzłów cieplnych. Na początku byłem zupełnie zielony z zakresu wykonywania instalacji elektrycznych, ale po jakimś czasie pracując przy tym nadrabiając w domu wiedzę teoretyczną byłem w stanie od podstaw sam wykonać instalację elektryczną która przechodziła kontrolę i pomiary. Jako literaturę to radzę poczytać opracowania znajdujące się na stronie SEP: http://www.sep.com.pl/ jako książki z których sam korzystam to mam dwie propozycje: http://allegro.pl/item418238599_egzamin_kwalifikacyjny_elektryka_w_pytaniach_wys_0.html
oraz: http://allegro.pl/item420063183_poradnik_montera_elektryka_tom_1_wnt.html

Helpful message? + -

Back to top
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2617

Post#12 24 Aug 2008 00:27   

Re: kurs na elektromontera


Madrik wrote:

To nie żaden kurs na "elektromontera" tylko:
SEP E - do montażu i wykonywania instalcji
SEP D - Żeby można było przystąpić do pracy


To nie żaden SEP, tylko świadectwo kwalifikacyjne.

Madrik wrote:

A jak masz wszystkie papierki i coś się stanie, to jesteś pierwszy do pakowania w bransoletki... Very Happy


A kolega Madrik to pewnie drugi?
Na tym forum nie straszymy się głupio!

Madrik wrote:

A przy okazji - większość prac przy instalacjach wymaga minimum dwóch osób, z których przynajmniej jedna MUSI mieć uprawnienia.

Ale na pewno nie układanie nowych kabli w ścianach.

Helpful message? + -

Back to top
   
Sylvus
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 22 Oct 2003
Posts: 52

Post#13 24 Aug 2008 08:52   

Re: kurs na elektromontera


O ile mi wiadomo, w zespóle pracowników conajmniej połowa musi mieć uprawnienia. Jednak nie mniej jak dwóch.

Helpful message? + -

Back to top
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2617

Post#14 24 Aug 2008 20:32   

Re: kurs na elektromontera


Oczywiście dotyczy to prac przy urządzeniach pod napięciem, w pobliżu, bez napięcia, ale bez uziemienia, itp. Kable w bruzdach może kłaść nawet pijany szewc (przepraszam szewców).

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?
Page 1 of 1
Similar topics
gdzie na kurs (5)
Gdzie można odbyć kurs Simatic S7 ? (26)
Gdzie w Zachodnio-Pomorskim kurs na mufy i głowice kablowe (2)
Kurs pracownika zabezpieczenia technicznego pierwszego stopnia Poznań - gdzie ? (2)
Jak wygladają początki w pracy elektromontera? (12)
Gdzie mozna kupić szyld do sklepu? (3)
Jak przejsc z zasilania 220v na 380v? (9)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl topic RSS feed