Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
radas21
Level 7
Joined: 25 Nov 2007
Posts: 22
radas21
Level 7
Post#1 19 Aug 2008 16:54  Topic author   

kurs na elektromontera


Jestem z okolic Torunia. Z wykształcenia jestem elektronikiem. Ale chciałbym przejść kurs na elektromontera. Gdzie taki kurs mogę znaleźć. ???

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
5bkera
Level 18
Joined: 17 Aug 2004
Posts: 375
Helped: 24
Post rating: 5
5bkera
Level 18
Post#2 19 Aug 2008 17:05    

Re: kurs na elektromontera


Witam.Kiedyś były szkoły zawodowe , które kształciły w zawodzie elektromontera przez 3 pełne lata (3 dni - teoria, 2 dni- praktyka tygodniowo).Dołączam się więc do postu powyżej i ciekaw jestem czy można to zrobić teraz przechodząc kurs.
Prawdopodobnie tak,skoro wszystko dzisiaj można kupić :cry:.
Pozdrawiam wszystkich,a szczególnie kolegów elektromonterów.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marian_em
Level 25
Location: Brzozów
Joined: 13 Aug 2006
Posts: 830
Helped: 59
Post rating: 13
marian_em
Level 25
Post#3 19 Aug 2008 17:57    

Re: kurs na elektromontera


Chcesz przejsc kurs elektromontera czy uzyskac uprawnienia elektromontera? Bo jesli drugie, to wystarczy w zasadzie zdac egzamin SEP na "kategorie" E i juz podstawowe uprawnienia posiadasz. Jesli nie masz za bardzo podstaw teoretycznych to mozna (a czasem "trzeba") zapisac sie wczesniej na kurs, po ktorym jest egzamin (zdawalnosc 100% :] ).

Helpful post? + 0
Back to top
Elmont
Level 23
Location: Rzeszów--Galicya
Joined: 14 Sep 2006
Posts: 568
Helped: 38
Post rating: 21
Elmont
Level 23
Post#4 19 Aug 2008 20:01    

Re: kurs na elektromontera


Kol radas21 jeżeli Jesteś elektronikiem z wykształcenia i" Rozumiesz prąd"
to u elektromonterów on płynie tak samo.Ale Tobie jest chyba potrzebna
praktyczna znajomość zagadnień ,a tego kursy niewiele dadzą jeżeli się
nie ma praktycznego kontaktu z zawodem.Dobrze byłoby przyjąć się do
pracy w jakiejś firmie elektroinstalacyjnej ,jeżeli takie zajęcia Cię pociągają
i popracować jako pomocnik -elektryk.Chyba ze interesują Cię sprawy
energetyki zawodowej /wytwarzanie-przesyłanie/ hmm to wypadałoby tam
też poterminować i wtedy pokusić o kursy dokształcające w konkretnym
kierunku. Elektrotechnika energetyka wymaga ciągłego dokształcania się
by być na bieżąco ,wiele przepisów się zmienia wchodzą nowe technologie
urządzenia .Ale życzę Powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top
radas21
Level 7
Joined: 25 Nov 2007
Posts: 22
radas21
Level 7
Post#5 19 Aug 2008 21:46  Topic author   

Re: kurs na elektromontera


Mi chodzi o papier ktory pozwoli mi zakladac instalacje elektryczne w domach. Tak aby energetyka nie mogla sie do niczego przyczepic. bo chyba wlascicel nowo budowanego domu musi miec papier ze instalacja jest zalozona rzez jakiegos "fachowca" a nie zwyklego Kowalskiego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Madrik
Moderator Robotyka
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6945
Helped: 376
Post rating: 151
Madrik
Moderator Robotyka
Post#6 20 Aug 2008 07:56    

Re: kurs na elektromontera


radas21 wrote:
Mi chodzi o papier ktory pozwoli mi zakladac instalacje elektryczne w domach. Tak aby energetyka nie mogla sie do niczego przyczepic. bo chyba wlascicel nowo budowanego domu musi miec papier ze instalacja jest zalozona rzez jakiegos "fachowca" a nie zwyklego Kowalskiego.


To nie żaden kurs na "elektromontera" tylko:
SEP E - do montażu i wykonywania instalcji
SEP D - Żeby można było przystąpić do pracy
Uprawnienia Budowlane elektryczne - żeby można było się podpisać jako "ten fachowiec".
O ile E i , można łatwo (względnie) zdobyć, o tyle uprawnienia budowlane wymagają nie tylko studiów w określonym kierunku, ale i paroletniej praktyki "w branży".

Ostatni punkt można przeskoczyć, jeśli klient załatwi projekt we własnym zakresie, a później znajdziesz kogoś "z pieczatką" kto odbierze instalacje.
Tyle, ża zaboli wówczas kieszeń.

A jak masz wszystkie papierki i coś się stanie, to jesteś pierwszy do pakowania w bransoletki... :D

A przy okazji - większość prac przy instalacjach wymaga minimum dwóch osób, z których przynajmniej jedna MUSI mieć uprawnienia.

Czasy "Pana Miecia z kombinerkami w kieszeni" minęły jakiś czas temu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PainKiller_2007
Level 11
Location: Radomsko
Joined: 16 Jan 2007
Posts: 37
Helped: 1
PainKiller_2007
Level 11
Post#7 20 Aug 2008 22:55    

Re: kurs na elektromontera


też jestem elektronikiem i zatrudniłem się w firmie wykonywującej prace elektromontażowe ,
przyłącza , przeglądy linii , instalacje w budynkach .
[ jako "elektromonter" ]
nieraz robi się od początku całe projekty linii nn i sn

czy ktoś może polecić jakąś literaturę doszkalającą / dokształcającą
czy w ogóle są takie książki które " pokazują co z czym sie je "

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Madrik
Moderator Robotyka
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6945
Helped: 376
Post rating: 151
Madrik
Moderator Robotyka
Post#8 21 Aug 2008 09:31    

Re: kurs na elektromontera


Hmmm... o czymyś nie wiem, że elektronicy tak "masowo" się przerzucają na "zwykłą" elektrykę? ;)

Helpful post? + 0
Back to top
PainKiller_2007
Level 11
Location: Radomsko
Joined: 16 Jan 2007
Posts: 37
Helped: 1
PainKiller_2007
Level 11
Post#9 21 Aug 2008 23:32    

Re: kurs na elektromontera


Quote:
Hmmm... o czymyś nie wiem, że elektronicy tak "masowo" się przerzucają na "zwykłą" elektrykę? Wink



przerzucają sie bo roboty dużo zwłaszcza po ostatnich tornadach np. i dobrze płatna .

ja akurat miałem praktyki w firmie "elyktryfikacyjnej " i tak powróciłem na stare śmiecie .

cały czas jesteśmy do tyłu z tą elektroniką w naszym kraju porównując ja do innych choćby UE i nie tak łatwo znaleźć w mieście innym niż warszawa , wrocław czy trójmiasto roboty w zawodzie

Helpful post? + -1
Back to top
and61
Level 26
Location: Konstancin
Joined: 24 Nov 2004
Posts: 1079
Helped: 69
Post rating: 58
and61
Level 26
Post#10 22 Aug 2008 18:26    

Re: kurs na elektromontera


PainKiller_2007 wrote:
...czy ktoś może polecić jakąś literaturę doszkalającą / dokształcającą
czy w ogóle są takie książki które " pokazują co z czym sie je "

możesz zainwestowac kase w ta ksiazke http://www.ise.pl/modules.php?...3a0bdbadb0f9c4fd1ee97396c04e74 poza tym wejdź na strone Moeller-a pobierz te programy i baw się do syta http://trainingscenter.moeller.net/software.html
poza tym warto skontaktowac sie z
http://www.cosiw.pl/ i tam zamowić odpowiednia literature

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vox87
Level 2
Location: Ełk
Joined: 31 May 2007
Posts: 3
Helped: 1
vox87
Level 2
Post#11 23 Aug 2008 13:03    

Re: kurs na elektromontera


Witam sam rok temu kończyłem technikum elektroniczne ale ciężko było mi znaleźć pracę jako elektronik, ale dostałem propozycję pracy jako elektryk przy montażu instalacji elektrycznych i układów automatyki węzłów cieplnych. Na początku byłem zupełnie zielony z zakresu wykonywania instalacji elektrycznych, ale po jakimś czasie pracując przy tym nadrabiając w domu wiedzę teoretyczną byłem w stanie od podstaw sam wykonać instalację elektryczną która przechodziła kontrolę i pomiary. Jako literaturę to radzę poczytać opracowania znajdujące się na stronie SEP: http://www.sep.com.pl/ jako książki z których sam korzystam to mam dwie propozycje: http://allegro.pl/item418238599 egzamin kwalifikacyjny elektryka w pytaniach wys 0.html
oraz: http://allegro.pl/item420063183 poradnik montera elektryka tom 1 wnt.html

Helpful post? + 0
Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2677
Helped: 233
Post rating: 46
bonanza
Spec od Falowników
Post#12 24 Aug 2008 00:27    

Re: kurs na elektromontera


Madrik wrote:

To nie żaden kurs na "elektromontera" tylko:
SEP E - do montażu i wykonywania instalcji
SEP D - Żeby można było przystąpić do pracy


To nie żaden SEP, tylko świadectwo kwalifikacyjne.

Madrik wrote:

A jak masz wszystkie papierki i coś się stanie, to jesteś pierwszy do pakowania w bransoletki... :D


A kolega Madrik to pewnie drugi?
Na tym forum nie straszymy się głupio!

Madrik wrote:

A przy okazji - większość prac przy instalacjach wymaga minimum dwóch osób, z których przynajmniej jedna MUSI mieć uprawnienia.

Ale na pewno nie układanie nowych kabli w ścianach.

Helpful post? + 0
Back to top
Sylvus
Level 10
Joined: 22 Oct 2003
Posts: 52
Sylvus
Level 10
Post#13 24 Aug 2008 08:52    

Re: kurs na elektromontera


O ile mi wiadomo, w zespóle pracowników conajmniej połowa musi mieć uprawnienia. Jednak nie mniej jak dwóch.

Helpful post? + -1
Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2677
Helped: 233
Post rating: 46
bonanza
Spec od Falowników
Post#14 24 Aug 2008 20:32    

Re: kurs na elektromontera


Oczywiście dotyczy to prac przy urządzeniach pod napięciem, w pobliżu, bez napięcia, ale bez uziemienia, itp. Kable w bruzdach może kłaść nawet pijany szewc (przepraszam szewców).

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?
Page 1 of 1

Similar topics to gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?

gdzie na kurs (5)
Gdzie można odbyć kurs Simatic S7 ? (26)
Gdzie w Zachodnio-Pomorskim kurs na mufy i głowice kablowe (2)
Kurs pracownika zabezpieczenia technicznego pierwszego stopnia Poznań - gdzie ? (2)
Jak wygladają początki w pracy elektromontera? (12)
Gdzie mozna kupić szyld do sklepu? (3)
Jak przejsc z zasilania 220v na 380v? (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.125 seconds