Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
radas21
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 21
radas21
Poziom 7
Post#1 19 Sie 2008 16:54  Autor tematu   

kurs na elektromontera


Jestem z okolic Torunia. Z wykształcenia jestem elektronikiem. Ale chciałbym przejść kurs na elektromontera. Gdzie taki kurs mogę znaleźć. ???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
5bkera
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 375
Pomógł: 24
Ocena postów: 4
5bkera
Poziom 17
Post#2 19 Sie 2008 17:05    

Re: kurs na elektromontera


Witam.Kiedyś były szkoły zawodowe , które kształciły w zawodzie elektromontera przez 3 pełne lata (3 dni - teoria, 2 dni- praktyka tygodniowo).Dołączam się więc do postu powyżej i ciekaw jestem czy można to zrobić teraz przechodząc kurs.
Prawdopodobnie tak,skoro wszystko dzisiaj można kupić :cry:.
Pozdrawiam wszystkich,a szczególnie kolegów elektromonterów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marian_em
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Brzozów
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 777
Pomógł: 57
Ocena postów: 12
marian_em
Poziom 19
Post#3 19 Sie 2008 17:57    

Re: kurs na elektromontera


Chcesz przejsc kurs elektromontera czy uzyskac uprawnienia elektromontera? Bo jesli drugie, to wystarczy w zasadzie zdac egzamin SEP na "kategorie" E i juz podstawowe uprawnienia posiadasz. Jesli nie masz za bardzo podstaw teoretycznych to mozna (a czasem "trzeba") zapisac sie wczesniej na kurs, po ktorym jest egzamin (zdawalnosc 100% :] ).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Elmont
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Rzeszów--Galicya
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 564
Pomógł: 36
Ocena postów: 12
Elmont
Poziom 18
Post#4 19 Sie 2008 20:01    

Re: kurs na elektromontera


Kol radas21 jeżeli Jesteś elektronikiem z wykształcenia i" Rozumiesz prąd"
to u elektromonterów on płynie tak samo.Ale Tobie jest chyba potrzebna
praktyczna znajomość zagadnień ,a tego kursy niewiele dadzą jeżeli się
nie ma praktycznego kontaktu z zawodem.Dobrze byłoby przyjąć się do
pracy w jakiejś firmie elektroinstalacyjnej ,jeżeli takie zajęcia Cię pociągają
i popracować jako pomocnik -elektryk.Chyba ze interesują Cię sprawy
energetyki zawodowej /wytwarzanie-przesyłanie/ hmm to wypadałoby tam
też poterminować i wtedy pokusić o kursy dokształcające w konkretnym
kierunku. Elektrotechnika energetyka wymaga ciągłego dokształcania się
by być na bieżąco ,wiele przepisów się zmienia wchodzą nowe technologie
urządzenia .Ale życzę Powodzenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
radas21
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 21
radas21
Poziom 7
Post#5 19 Sie 2008 21:46  Autor tematu   

Re: kurs na elektromontera


Mi chodzi o papier ktory pozwoli mi zakladac instalacje elektryczne w domach. Tak aby energetyka nie mogla sie do niczego przyczepic. bo chyba wlascicel nowo budowanego domu musi miec papier ze instalacja jest zalozona rzez jakiegos "fachowca" a nie zwyklego Kowalskiego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6459
Pomógł: 351
Ocena postów: 96
Madrik
Moderator Robotyka
Post#6 20 Sie 2008 07:56    

Re: kurs na elektromontera


radas21 napisał:
Mi chodzi o papier ktory pozwoli mi zakladac instalacje elektryczne w domach. Tak aby energetyka nie mogla sie do niczego przyczepic. bo chyba wlascicel nowo budowanego domu musi miec papier ze instalacja jest zalozona rzez jakiegos "fachowca" a nie zwyklego Kowalskiego.


To nie żaden kurs na "elektromontera" tylko:
SEP E - do montażu i wykonywania instalcji
SEP D - Żeby można było przystąpić do pracy
Uprawnienia Budowlane elektryczne - żeby można było się podpisać jako "ten fachowiec".
O ile E i , można łatwo (względnie) zdobyć, o tyle uprawnienia budowlane wymagają nie tylko studiów w określonym kierunku, ale i paroletniej praktyki "w branży".

Ostatni punkt można przeskoczyć, jeśli klient załatwi projekt we własnym zakresie, a później znajdziesz kogoś "z pieczatką" kto odbierze instalacje.
Tyle, ża zaboli wówczas kieszeń.

A jak masz wszystkie papierki i coś się stanie, to jesteś pierwszy do pakowania w bransoletki... :D

A przy okazji - większość prac przy instalacjach wymaga minimum dwóch osób, z których przynajmniej jedna MUSI mieć uprawnienia.

Czasy "Pana Miecia z kombinerkami w kieszeni" minęły jakiś czas temu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
PainKiller_2007
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Radomsko
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 37
Pomógł: 1
PainKiller_2007
Poziom 9
Post#7 20 Sie 2008 22:55    

Re: kurs na elektromontera


też jestem elektronikiem i zatrudniłem się w firmie wykonywującej prace elektromontażowe ,
przyłącza , przeglądy linii , instalacje w budynkach .
[ jako "elektromonter" ]
nieraz robi się od początku całe projekty linii nn i sn

czy ktoś może polecić jakąś literaturę doszkalającą / dokształcającą
czy w ogóle są takie książki które " pokazują co z czym sie je "

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6459
Pomógł: 351
Ocena postów: 96
Madrik
Moderator Robotyka
Post#8 21 Sie 2008 09:31    

Re: kurs na elektromontera


Hmmm... o czymyś nie wiem, że elektronicy tak "masowo" się przerzucają na "zwykłą" elektrykę? ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
PainKiller_2007
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Radomsko
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 37
Pomógł: 1
PainKiller_2007
Poziom 9
Post#9 21 Sie 2008 23:32    

Re: kurs na elektromontera


Cytat:
Hmmm... o czymyś nie wiem, że elektronicy tak "masowo" się przerzucają na "zwykłą" elektrykę? Wink



przerzucają sie bo roboty dużo zwłaszcza po ostatnich tornadach np. i dobrze płatna .

ja akurat miałem praktyki w firmie "elyktryfikacyjnej " i tak powróciłem na stare śmiecie .

cały czas jesteśmy do tyłu z tą elektroniką w naszym kraju porównując ja do innych choćby UE i nie tak łatwo znaleźć w mieście innym niż warszawa , wrocław czy trójmiasto roboty w zawodzie

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
and61
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Konstancin
Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1078
Pomógł: 69
Ocena postów: 39
and61
Poziom 20
Post#10 22 Sie 2008 18:26    

Re: kurs na elektromontera


PainKiller_2007 napisał:
...czy ktoś może polecić jakąś literaturę doszkalającą / dokształcającą
czy w ogóle są takie książki które " pokazują co z czym sie je "

możesz zainwestowac kase w ta ksiazke http://www.ise.pl/modules.php?name=catalog&file=product_info&cPath=2&products_id=9004&osCsid=543a0bdbadb0f9c4fd1ee97396c04e74 poza tym wejdź na strone Moeller-a pobierz te programy i baw się do syta http://trainingscenter.moeller.net/software.html
poza tym warto skontaktowac sie z
http://www.cosiw.pl/ i tam zamowić odpowiednia literature

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
vox87
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Ełk
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 3
Pomógł: 1
vox87
Poziom 2
Post#11 23 Sie 2008 13:03    

Re: kurs na elektromontera


Witam sam rok temu kończyłem technikum elektroniczne ale ciężko było mi znaleźć pracę jako elektronik, ale dostałem propozycję pracy jako elektryk przy montażu instalacji elektrycznych i układów automatyki węzłów cieplnych. Na początku byłem zupełnie zielony z zakresu wykonywania instalacji elektrycznych, ale po jakimś czasie pracując przy tym nadrabiając w domu wiedzę teoretyczną byłem w stanie od podstaw sam wykonać instalację elektryczną która przechodziła kontrolę i pomiary. Jako literaturę to radzę poczytać opracowania znajdujące się na stronie SEP: http://www.sep.com.pl/ jako książki z których sam korzystam to mam dwie propozycje: http://allegro.pl/item418238599_egzamin_kwalifikacyjny_elektryka_w_pytaniach_wys_0.html
oraz: http://allegro.pl/item420063183_poradnik_montera_elektryka_tom_1_wnt.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników
Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2638
Pomógł: 231
Ocena postów: 33
bonanza
Spec od Falowników
Post#12 24 Sie 2008 00:27    

Re: kurs na elektromontera


Madrik napisał:

To nie żaden kurs na "elektromontera" tylko:
SEP E - do montażu i wykonywania instalcji
SEP D - Żeby można było przystąpić do pracy


To nie żaden SEP, tylko świadectwo kwalifikacyjne.

Madrik napisał:

A jak masz wszystkie papierki i coś się stanie, to jesteś pierwszy do pakowania w bransoletki... :D


A kolega Madrik to pewnie drugi?
Na tym forum nie straszymy się głupio!

Madrik napisał:

A przy okazji - większość prac przy instalacjach wymaga minimum dwóch osób, z których przynajmniej jedna MUSI mieć uprawnienia.

Ale na pewno nie układanie nowych kabli w ścianach.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Sylvus
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 22 Paź 2003
Posty: 52
Sylvus
Poziom 10
Post#13 24 Sie 2008 08:52    

Re: kurs na elektromontera


O ile mi wiadomo, w zespóle pracowników conajmniej połowa musi mieć uprawnienia. Jednak nie mniej jak dwóch.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników
Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2638
Pomógł: 231
Ocena postów: 33
bonanza
Spec od Falowników
Post#14 24 Sie 2008 20:32    

Re: kurs na elektromontera


Oczywiście dotyczy to prac przy urządzeniach pod napięciem, w pobliżu, bez napięcia, ale bez uziemienia, itp. Kable w bruzdach może kłaść nawet pijany szewc (przepraszam szewców).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
gdzie na kurs (5)
Gdzie można odbyć kurs Simatic S7 ? (26)
Gdzie w Zachodnio-Pomorskim kurs na mufy i głowice kablowe (2)
Kurs pracownika zabezpieczenia technicznego pierwszego stopnia Poznań - gdzie ? (2)
Jak wygladają początki w pracy elektromontera? (12)
Gdzie mozna kupić szyld do sklepu? (3)
Jak przejsc z zasilania 220v na 380v? (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.122 seconds

elektroda.pl temat RSS