Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?
Autor
Wiadomość
radas21
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 22

Post#1 Post autora tematu 19 Sie 2008 16:54   

kurs na elektromontera


Jestem z okolic Torunia. Z wykształcenia jestem elektronikiem. Ale chciałbym przejść kurs na elektromontera. Gdzie taki kurs mogę znaleźć. ???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sie 2008 16:54   





Powrót do góry
   
5bkera
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 381

Post#2 19 Sie 2008 17:05   

Re: kurs na elektromontera


Witam.Kiedyś były szkoły zawodowe , które kształciły w zawodzie elektromontera przez 3 pełne lata (3 dni - teoria, 2 dni- praktyka tygodniowo).Dołączam się więc do postu powyżej i ciekaw jestem czy można to zrobić teraz przechodząc kurs.
Prawdopodobnie tak,skoro wszystko dzisiaj można kupić :cry:.
Pozdrawiam wszystkich,a szczególnie kolegów elektromonterów.
Powrót do góry
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 776
Miasto: Brzozów

Post#3 19 Sie 2008 17:57   

Re: kurs na elektromontera


Chcesz przejsc kurs elektromontera czy uzyskac uprawnienia elektromontera? Bo jesli drugie, to wystarczy w zasadzie zdac egzamin SEP na "kategorie" E i juz podstawowe uprawnienia posiadasz. Jesli nie masz za bardzo podstaw teoretycznych to mozna (a czasem "trzeba") zapisac sie wczesniej na kurs, po ktorym jest egzamin (zdawalnosc 100% :] ).
Powrót do góry
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 551
Miasto: Rzeszów--Galicya

Post#4 19 Sie 2008 20:01   

Re: kurs na elektromontera


Kol radas21 jeżeli Jesteś elektronikiem z wykształcenia i" Rozumiesz prąd"
to u elektromonterów on płynie tak samo.Ale Tobie jest chyba potrzebna
praktyczna znajomość zagadnień ,a tego kursy niewiele dadzą jeżeli się
nie ma praktycznego kontaktu z zawodem.Dobrze byłoby przyjąć się do
pracy w jakiejś firmie elektroinstalacyjnej ,jeżeli takie zajęcia Cię pociągają
i popracować jako pomocnik -elektryk.Chyba ze interesują Cię sprawy
energetyki zawodowej /wytwarzanie-przesyłanie/ hmm to wypadałoby tam
też poterminować i wtedy pokusić o kursy dokształcające w konkretnym
kierunku. Elektrotechnika energetyka wymaga ciągłego dokształcania się
by być na bieżąco ,wiele przepisów się zmienia wchodzą nowe technologie
urządzenia .Ale życzę Powodzenia.
Powrót do góry
   
radas21
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 22

Post#5 Post autora tematu 19 Sie 2008 21:46   

Re: kurs na elektromontera


Mi chodzi o papier ktory pozwoli mi zakladac instalacje elektryczne w domach. Tak aby energetyka nie mogla sie do niczego przyczepic. bo chyba wlascicel nowo budowanego domu musi miec papier ze instalacja jest zalozona rzez jakiegos "fachowca" a nie zwyklego Kowalskiego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sie 2008 21:46   





Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5861
Miasto: Warszawa

Post#6 20 Sie 2008 07:56   

Re: kurs na elektromontera


radas21 napisał:
Mi chodzi o papier ktory pozwoli mi zakladac instalacje elektryczne w domach. Tak aby energetyka nie mogla sie do niczego przyczepic. bo chyba wlascicel nowo budowanego domu musi miec papier ze instalacja jest zalozona rzez jakiegos "fachowca" a nie zwyklego Kowalskiego.


To nie żaden kurs na "elektromontera" tylko:
SEP E - do montażu i wykonywania instalcji
SEP D - Żeby można było przystąpić do pracy
Uprawnienia Budowlane elektryczne - żeby można było się podpisać jako "ten fachowiec".
O ile E i , można łatwo (względnie) zdobyć, o tyle uprawnienia budowlane wymagają nie tylko studiów w określonym kierunku, ale i paroletniej praktyki "w branży".

Ostatni punkt można przeskoczyć, jeśli klient załatwi projekt we własnym zakresie, a później znajdziesz kogoś "z pieczatką" kto odbierze instalacje.
Tyle, ża zaboli wówczas kieszeń.

A jak masz wszystkie papierki i coś się stanie, to jesteś pierwszy do pakowania w bransoletki... :D

A przy okazji - większość prac przy instalacjach wymaga minimum dwóch osób, z których przynajmniej jedna MUSI mieć uprawnienia.

Czasy "Pana Miecia z kombinerkami w kieszeni" minęły jakiś czas temu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sie 2008 07:56   





Powrót do góry
   
PainKiller_2007
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 38
Miasto: Radomsko

Post#7 20 Sie 2008 22:55   

Re: kurs na elektromontera


też jestem elektronikiem i zatrudniłem się w firmie wykonywującej prace elektromontażowe ,
przyłącza , przeglądy linii , instalacje w budynkach .
[ jako "elektromonter" ]
nieraz robi się od początku całe projekty linii nn i sn

czy ktoś może polecić jakąś literaturę doszkalającą / dokształcającą
czy w ogóle są takie książki które " pokazują co z czym sie je "

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.
Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5861
Miasto: Warszawa

Post#8 21 Sie 2008 09:31   

Re: kurs na elektromontera


Hmmm... o czymyś nie wiem, że elektronicy tak "masowo" się przerzucają na "zwykłą" elektrykę? ;)
Powrót do góry
   
PainKiller_2007
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 38
Miasto: Radomsko

Post#9 21 Sie 2008 23:32   

Re: kurs na elektromontera


Cytat:
Hmmm... o czymyś nie wiem, że elektronicy tak "masowo" się przerzucają na "zwykłą" elektrykę? Wink



przerzucają sie bo roboty dużo zwłaszcza po ostatnich tornadach np. i dobrze płatna .

ja akurat miałem praktyki w firmie "elyktryfikacyjnej " i tak powróciłem na stare śmiecie .

cały czas jesteśmy do tyłu z tą elektroniką w naszym kraju porównując ja do innych choćby UE i nie tak łatwo znaleźć w mieście innym niż warszawa , wrocław czy trójmiasto roboty w zawodzie
Powrót do góry
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1078
Miasto: Konstancin

Post#10 22 Sie 2008 18:26   

Re: kurs na elektromontera


PainKiller_2007 napisał:
...czy ktoś może polecić jakąś literaturę doszkalającą / dokształcającą
czy w ogóle są takie książki które " pokazują co z czym sie je "

możesz zainwestowac kase w ta ksiazke http://www.ise.pl/modules.php?name=catalog&file=product_info&cPath=2&products_id=9004&osCsid=543a0bdbadb0f9c4fd1ee97396c04e74 poza tym wejdź na strone Moeller-a pobierz te programy i baw się do syta http://trainingscenter.moeller.net/software.html
poza tym warto skontaktowac sie z
http://www.cosiw.pl/ i tam zamowić odpowiednia literature
Powrót do góry
   
vox87
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 3
Miasto: Ełk

Post#11 23 Sie 2008 13:03   

Re: kurs na elektromontera


Witam sam rok temu kończyłem technikum elektroniczne ale ciężko było mi znaleźć pracę jako elektronik, ale dostałem propozycję pracy jako elektryk przy montażu instalacji elektrycznych i układów automatyki węzłów cieplnych. Na początku byłem zupełnie zielony z zakresu wykonywania instalacji elektrycznych, ale po jakimś czasie pracując przy tym nadrabiając w domu wiedzę teoretyczną byłem w stanie od podstaw sam wykonać instalację elektryczną która przechodziła kontrolę i pomiary. Jako literaturę to radzę poczytać opracowania znajdujące się na stronie SEP: http://www.sep.com.pl/ jako książki z których sam korzystam to mam dwie propozycje: http://allegro.pl/item418238599_egzamin_kwalifikacyjny_elektryka_w_pytaniach_wys_0.html
oraz: http://allegro.pl/item420063183_poradnik_montera_elektryka_tom_1_wnt.html
Powrót do góry
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2589

Post#12 24 Sie 2008 00:27   

Re: kurs na elektromontera


Madrik napisał:

To nie żaden kurs na "elektromontera" tylko:
SEP E - do montażu i wykonywania instalcji
SEP D - Żeby można było przystąpić do pracy


To nie żaden SEP, tylko świadectwo kwalifikacyjne.

Madrik napisał:

A jak masz wszystkie papierki i coś się stanie, to jesteś pierwszy do pakowania w bransoletki... :D


A kolega Madrik to pewnie drugi?
Na tym forum nie straszymy się głupio!

Madrik napisał:

A przy okazji - większość prac przy instalacjach wymaga minimum dwóch osób, z których przynajmniej jedna MUSI mieć uprawnienia.

Ale na pewno nie układanie nowych kabli w ścianach.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Sie 2008 00:27   





Powrót do góry
   
Sylvus
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Paź 2003
Posty: 52

Post#13 24 Sie 2008 08:52   

Re: kurs na elektromontera


O ile mi wiadomo, w zespóle pracowników conajmniej połowa musi mieć uprawnienia. Jednak nie mniej jak dwóch.
Powrót do góry
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2589

Post#14 24 Sie 2008 20:32   

Re: kurs na elektromontera


Oczywiście dotyczy to prac przy urządzeniach pod napięciem, w pobliżu, bez napięcia, ale bez uziemienia, itp. Kable w bruzdach może kłaść nawet pijany szewc (przepraszam szewców).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Gdzie mozna przejsc kurs na elektromontera?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
gdzie na kurs (5)
Gdzie można odbyć kurs Simatic S7 ? (26)
Gdzie w Zachodnio-Pomorskim kurs na mufy i głowice kablowe (2)
Kurs pracownika zabezpieczenia technicznego pierwszego stopnia Poznań - gdzie ? (2)
Jak wygladają początki w pracy elektromontera? (12)
Gdzie mozna kupić szyld do sklepu? (3)
Jak przejsc z zasilania 220v na 380v? (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS