Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki
Autor
Wiadomość
krzosu
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 3
Miasto: Małopole

Post#1 Post autora tematu 19 Sie 2008 23:54   

Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki


Witam mam problem z podpięciem kabli wystających z z żyrandola do kostki. Pomijam temat kabli wystających z sufitu bo tu sobie poradze.Skupmy sie na kablach z żyrandola. jest do tego kostka na 4 wejścia. Z każdej żarówki wystają 2 kable biały i czarny a ze środka żółty stawiam że jest to uziemienie. Próbowałem połączyc ze soba po te 2 kable z każdej żarówki, ale dalej nie świeci. Ma ktos jakiś pomysl?


Tytuł tematu i post częściowo poprawiłem - p.11 i p.15 regulaminu. [Mirek Z.]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sie 2008 23:54   





Powrót do góry
   
Lutek49
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 2192
Miasto: Trzecia planeta Układu Słonecznego

Post#2 20 Sie 2008 00:25   

Re: +++Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki+++


Hm... Jeśli kostka ma 4 zaciski a z każdej żarówki wyprowadzone są 2 przewody to już w sumie daje 6 przewodów i do tego jeszcze 1 to razem 7. Jak one są połączone na 4 zaciskach kostki? Może jakiś rysunek?
W żyrandolach z 3 żarówkami najczęściej jest to zrobione w ten sposób, że podwójnym wyłącznikiem można załączać albo jedną żarówkę albo dwie jednocześnie a po wciśnięciu obu wszystkie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sie 2008 00:25   





Powrót do góry
   
allberciq
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Mar 2006
Posty: 51
Miasto: Rybnik

Post#3 20 Sie 2008 14:55pomocny post - solucja   

Re: +++Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki+++


w kostce powinno to wyglądać następująco(kolejność pewno jest inna):
1 - 3 przewody neutralne do każdej z żarówek
2 - 2 przewody fazowe do dwóch żarówek
3 - 1 przewód fazowy do pozostałej żarówki
4 - uziemienie do metalowej części obudowy

w zależności ile przewodów wystaje z sufitu i jaki jest wyłącznik istnieją dwie możliwości podłączenia:

Jeżeli wyłącznik jest podwójny to:
przewód ochronny (o ile jest) do złącza nr 4
przewód neutralny łączysz do złącza nr 1 z powyższej listy
jeden z przewodów idący od wyłącznika do złącza nr 2
drugi przewód od wyłącznika do złącza nr 3

gdy wyłącznik jest pojedynczy to przewód od niego idący należy podłączyć do złącza nr 2 i zmostkować go ze złączem nr 3
Pozdrawiam
Rafał
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sie 2008 14:55pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
krzosu
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 3
Miasto: Małopole

Post#4 Post autora tematu 20 Sie 2008 15:39   

Re: Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki


Tak to wygląda kable z żyrandola i kostka:
Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki
Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki

Z tym że chce zeby po włączeniu jednegego przełącznika świeciła 1 żarówka a po dwóch 3, czyli standardowo.
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2402
Miasto: M-ce

Post#5 20 Sie 2008 16:39   

Re: Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki


krzosu napisał:
Tak to wygląda kable z żyrandola i kostka:
Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki
Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki

Z tym że chce zeby po włączeniu jednegego przełącznika świeciła 1 żarówka a po dwóch 3, czyli standardowo.


Przecież kol. @allberciq ci wszystko dokładnie opisał.
Prościej się nie da.
Powrót do góry
   
jorgkrab
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 292
Miasto: Ustrzyki Dolne

Post#6 20 Sie 2008 18:54pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki


Koledzy to opisali ale może rysunek Ci bardziej przemówi do wyobraźni. Tak to powinno wygladać a jak jest to nie wiemy. Żebyś na obudowę nie podpiąl przewodu fazowego. Sprawdź wskaźnikiem W1i W2 po załączeniu przełącznika i przyłożeniu wskaźnika mają powodować jego świecenie a żarówka(próbnik) ma zaświecić miedzy czarny-niebieski, brązowy- niebieski. Prościej się chyba nie da. Czasami to może się nie zgadzać jak przez przełącznik będzie przepuszczany przewód NEUTRALNY SIECI.
RYSUNEK DO SIECI TN-S.


Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sie 2008 18:54pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
krzosu
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 3
Miasto: Małopole

Post#7 Post autora tematu 21 Sie 2008 15:53   

Re: Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki


Wielkie dzięki panowie szczególnie za ten rysunek. Pomyślałem nad tym chwile i zrobione. W ramach podpowiedzi Jeśli ktoś miałby takie samo okablowanie żyrandola i z sufitu wystawałyby 3 kable: niebieski, brązowy i czarny, a z każdej żarówki biały i czarny kabel to sprawa wyglada tak: do niebieskiego podłączamy 3 białe, do brązowego jeden czarny, a do czarnego 2 czarne(żółty czyli uziemienie do metalowej dziurki w kostce. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje. Teraz to takie proste...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jak podłączyc żyrandol na 3 żarówki
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Żyrandol na 4 żarówki - jak podłączyć? (3)
Żyrandol 3 żarówki. Jak podłączyć? (7)
Żyrandol na 3 żarówki energooszczędne - jak to podłączyć? (31)
jak podłączyc lampę do sufitu - 3 żarówki a 6 przewodów (13)
żyrandol - 3 żarówki - podłączenie (23)
Żyrandol na 4 żarówki i podwójny włącznik (13)
Żyrandol - 3 kable, 2 żarówki, 4 wejścia (11)
POMOCY potrzebuje podłączyć żyrandol na 3 żarówki (6)
żyrandol na 3 żarówki z 2 kablami, każdy 2-żyłowy (3)
Żyrandol (4 żarówki) z wiatrakiem do instalacji dwużyłowej (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS