Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> TV Serwis -> TV Początkujący ->Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
CICHY11
Poziom 9
Post#1 21 Sie 2008 21:56  Autor tematu   

Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 telewizor został uszkodzony po burzy obraz jest brak fonii kompletna cisza w głośniku żadnego szumu końcówka mocy TDA 2614 jest OK. wymieniłem na nową, zasilanie tego układu to 23V nie wiem czy takie ma być nie mam schematu.

Dodano po 50 [minuty]:

Końcówka mocy jest już Ok w głośniku jest szum i pojawia się przydzwięk po dotknięciu do wejścia tej końcówki mocy - dalej nie ma fonii jest w tym telewizorze taki układ TDA 8362 czy z niego jest sygnał do wzmacniacza, no i po kilku minutach telewizor wyłącza się czy to jest spowodowane tym że nie ma fonii.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
CHACA
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: Zgierz
Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9428
Pomógł: 847
Ocena postów: 18
CHACA
Poziom 26
Post#2 21 Sie 2008 22:05    

Re: Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 brak foni


Chassis do tego TV to PB212. Przez AV działa?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Poznań
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 657
Pomógł: 38
kamiljan1
Poziom 19
Post#3 21 Sie 2008 23:03    

Re: Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 brak foni


Do wymiany procesor PCA, sprawdż przeszukiwanie napewno nie zatrzyma się na znalezionej stacji. Kamil

Dodano po 8 [minuty]:

Robiąc ciszej-głośniej linijka działa? Sprawdz na PCA noga 2 czy zmienia się napięcie czy jest zero. Najtańszy PCA84C841/086 kupiłem w Monster Elektronik Kraków. Kamil
http://sklep.monster.pl/Strona.aspx?sid=1

Dodano po 3 [minuty]:

Diagnoza na 100% wlutować podstawkę i podstawić podobny może być z innym programem na próbę. Kamil

Dodano po 3 [minuty]:

Stoi taki na warsztacie na płycie pisze chassis PB 020/5.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV
Miasto: Opalenica
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 25857
Pomógł: 1091
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Post#4 22 Sie 2008 08:20    

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Skąd ta pewność? Przecież dokładnie te same objawy daje usterka identyfikacji w TDA lub po drodze do PCA.
Trzeba po prostu zmierzyć.
Sprawdzenie przez AV też coś daje.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
CICHY11
Poziom 9
Post#5 22 Sie 2008 18:02  Autor tematu   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Sprawdziłem nie zatrzymuje się po wyszukanej stacji nie ma żadnego napięcia na pin 2 PCA84C841/086 jest na zero, "ciszej głośniej" linka działa. Czyli wskazuje na PCA84C841/o86 czy mam coś jeszcze sprawdzić ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Poznań
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 657
Pomógł: 38
kamiljan1
Poziom 19
Post#6 22 Sie 2008 21:43    

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Tak jak pisałem najpewniej podstawka i na sprawnym sprawdzić, Ja na próbę podstawiłem PCA84C641P/068 fonia OK,to zamówiłem z Krakowa. Kamil

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
CICHY11
Poziom 9
Post#7 27 Sie 2008 15:40  Autor tematu   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Nigdzie nie mogę kupić tego układu,dzwoniłem do kilku sklepów i nic po prostu nie mają,morze ktoś wie gdzie to zdobyć ?

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi tu o PCA84C841/086 lub jakiś zamiennik

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pankracy 2
Spec od TV
Spec od TV
Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 2037
Pomógł: 341
Ocena postów: 12
pankracy 2
Spec od TV
Post#8 27 Sie 2008 18:15    

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Witaj!
Tu mają :
http://www.tom-elektron.pl/uklady-scalone/pca-84c841p-086.html
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=49737

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV
Miasto: Opalenica
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 25857
Pomógł: 1091
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Post#9 28 Sie 2008 06:52    

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Przypominam tylko - napięcie identyfikacji wychodzi z TDA i tam najpierw należy sprawdzić jego obecność. Jeśli jest - to dlaczego (gdzie) ginie po drodze do procesora.
Były przypadki, że to napięcie zwiera sam procesor, ale wtedy z reguły rezystancja nóżki (do masy) jest bardzo mała.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
CICHY11
Poziom 9
Post#10 31 Sie 2008 10:59  Autor tematu   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Sprawdziłem,myślę że wszystko pomiędzy TDA a procesorem i niczego się nie doszukałem mówiąc szczerze nie wiem jakie napięcie zasila TDA ani jakie są na innych pinach nie mam żadnego schematu do tego telewizora ani też nigdzie nie mogę dostać tego procesora. Wszystkie linki , które podaliście sprawdziłem nie mają tej części,morze jeszcze jakaś podpowiedź z waszej strony z którego pinu wychodzi napięcie identyfikacji z TDA lub gdzie mogę podglądnąć schemat lub go ściągnąć DZIĘKI bardzo

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Poznań
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 657
Pomógł: 38
kamiljan1
Poziom 19
Post#11 03 Wrz 2008 21:19    

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


http://www.tom-elektron.pl/, lub Inter-Chip. Kamil

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
CICHY11
Poziom 9
Post#12 04 Wrz 2008 21:31  Autor tematu   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Dziękuję bardzo za adres zamówiłem, a w miedzy czasie udało mi się podstawić pożyczony scalak wymontowany z innego telewizora i wszystko jest OK. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC TEMAT ZAMYKAM.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Poznań
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 657
Pomógł: 38
kamiljan1
Poziom 19
Post#13 04 Wrz 2008 23:12    

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Mając scalaka do podstawienia ile oszczędzamy czasu chyba że ma się tą pewność. Kamil

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> TV Serwis -> TV Początkujący -> Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Re: Iskrzenie w tv Trilux TAP 2106 T1 (6)
Trilux TAP 2106 T1 nie reaguje na pilota (7)
TRILUX TAP 2106 T1 - Instrukcja obsługi, bądź opis strojenia (4)
Trilux TAP 2101T brak fonii (3)
OTVC TRILUX TAP 2145T brak fonii (4)
trilux tap 2102 brak fonii z anteny (2)
Trilux TAP 2111 - brak fonii, obraz niedostrojony (13)
Trilux TAP 2101T - brak wizji i fonii - co mogło się zepsuć? (7)
Trilux tap 2101t szumi, brak fonii, brak wizji. Pali się opornik R805-22R i R337 (1)
Trilux TAP 2834-TN (trzaski fonii) (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.141 seconds

elektroda.pl temat RSS