Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TV Serwis -> TV Początkujący -> Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii
Autor
Wiadomość
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
Miasto: Stalowa Wola

Post#1 Post autora tematu 21 Sie 2008 21:56   

Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 telewizor został uszkodzony po burzy obraz jest brak fonii kompletna cisza w głośniku żadnego szumu końcówka mocy TDA 2614 jest OK. wymieniłem na nową, zasilanie tego układu to 23V nie wiem czy takie ma być nie mam schematu.

Dodano po 50 [minuty]:

Końcówka mocy jest już Ok w głośniku jest szum i pojawia się przydzwięk po dotknięciu do wejścia tej końcówki mocy - dalej nie ma fonii jest w tym telewizorze taki układ TDA 8362 czy z niego jest sygnał do wzmacniacza, no i po kilku minutach telewizor wyłącza się czy to jest spowodowane tym że nie ma fonii.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Sie 2008 21:56   





Powrót do góry
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9213
Miasto: Zgierz

Post#2 21 Sie 2008 22:05   

Re: Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 brak foni


Chassis do tego TV to PB212. Przez AV działa?
Powrót do góry
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 653
Miasto: Poznań

Post#3 21 Sie 2008 23:03   

Re: Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 brak foni


Do wymiany procesor PCA, sprawdż przeszukiwanie napewno nie zatrzyma się na znalezionej stacji. Kamil

Dodano po 8 [minuty]:

Robiąc ciszej-głośniej linijka działa? Sprawdz na PCA noga 2 czy zmienia się napięcie czy jest zero. Najtańszy PCA84C841/086 kupiłem w Monster Elektronik Kraków. Kamil
http://sklep.monster.pl/Strona.aspx?sid=1

Dodano po 3 [minuty]:

Diagnoza na 100% wlutować podstawkę i podstawić podobny może być z innym programem na próbę. Kamil

Dodano po 3 [minuty]:

Stoi taki na warsztacie na płycie pisze chassis PB 020/5.
Powrót do góry
   
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV


Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 38655
Miasto: Opalenica

Post#4 22 Sie 2008 08:20   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Skąd ta pewność? Przecież dokładnie te same objawy daje usterka identyfikacji w TDA lub po drodze do PCA.
Trzeba po prostu zmierzyć.
Sprawdzenie przez AV też coś daje.
Powrót do góry
   
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
Miasto: Stalowa Wola

Post#5 Post autora tematu 22 Sie 2008 18:02   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Sprawdziłem nie zatrzymuje się po wyszukanej stacji nie ma żadnego napięcia na pin 2 PCA84C841/086 jest na zero, "ciszej głośniej" linka działa. Czyli wskazuje na PCA84C841/o86 czy mam coś jeszcze sprawdzić ?
Powrót do góry
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 653
Miasto: Poznań

Post#6 22 Sie 2008 21:43   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Tak jak pisałem najpewniej podstawka i na sprawnym sprawdzić, Ja na próbę podstawiłem PCA84C641P/068 fonia OK,to zamówiłem z Krakowa. Kamil
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2008 21:43   





Powrót do góry
   
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
Miasto: Stalowa Wola

Post#7 Post autora tematu 27 Sie 2008 15:40   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Nigdzie nie mogę kupić tego układu,dzwoniłem do kilku sklepów i nic po prostu nie mają,morze ktoś wie gdzie to zdobyć ?

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi tu o PCA84C841/086 lub jakiś zamiennik
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sie 2008 15:40   





Powrót do góry
   
pankracy 2
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 2038

Post#8 27 Sie 2008 18:15   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Witaj!
Tu mają :
http://www.tom-elektron.pl/uklady-scalone/pca-84c841p-086.html
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=49737
Powrót do góry
   
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV


Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 38655
Miasto: Opalenica

Post#9 28 Sie 2008 06:52   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Przypominam tylko - napięcie identyfikacji wychodzi z TDA i tam najpierw należy sprawdzić jego obecność. Jeśli jest - to dlaczego (gdzie) ginie po drodze do procesora.
Były przypadki, że to napięcie zwiera sam procesor, ale wtedy z reguły rezystancja nóżki (do masy) jest bardzo mała.
Powrót do góry
   
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
Miasto: Stalowa Wola

Post#10 Post autora tematu 31 Sie 2008 10:59   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Sprawdziłem,myślę że wszystko pomiędzy TDA a procesorem i niczego się nie doszukałem mówiąc szczerze nie wiem jakie napięcie zasila TDA ani jakie są na innych pinach nie mam żadnego schematu do tego telewizora ani też nigdzie nie mogę dostać tego procesora. Wszystkie linki , które podaliście sprawdziłem nie mają tej części,morze jeszcze jakaś podpowiedź z waszej strony z którego pinu wychodzi napięcie identyfikacji z TDA lub gdzie mogę podglądnąć schemat lub go ściągnąć DZIĘKI bardzo
Powrót do góry
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 653
Miasto: Poznań

Post#11 03 Wrz 2008 21:19   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


http://www.tom-elektron.pl/, lub Inter-Chip. Kamil
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Wrz 2008 21:19   





Powrót do góry
   
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 41
Miasto: Stalowa Wola

Post#12 Post autora tematu 04 Wrz 2008 21:31   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Dziękuję bardzo za adres zamówiłem, a w miedzy czasie udało mi się podstawić pożyczony scalak wymontowany z innego telewizora i wszystko jest OK. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC TEMAT ZAMYKAM.
Powrót do góry
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 653
Miasto: Poznań

Post#13 04 Wrz 2008 23:12   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Mając scalaka do podstawienia ile oszczędzamy czasu chyba że ma się tą pewność. Kamil
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TV Serwis -> TV Początkujący -> Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Re: Iskrzenie w tv Trilux TAP 2106 T1 (6)
Trilux TAP 2106 T1 nie reaguje na pilota (7)
Trilux TAP 2101T brak fonii (3)
TRILUX TAP 2106 T1 - Instrukcja obsługi, bądź opis strojenia (4)
OTVC TRILUX TAP 2145T brak fonii (4)
trilux tap 2102 brak fonii z anteny (2)
Trilux TAP 2111 - brak fonii, obraz niedostrojony (13)
Trilux TAP 2101T - brak wizji i fonii - co mogło się zepsuć? (7)
Trilux tap 2101t szumi, brak fonii, brak wizji. Pali się opornik R805-22R i R337 (1)
Trilux TAP 2834-TN (trzaski fonii) (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS