Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> TV Service -> Beginners TV -> Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii
Author
Message
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 41
Location: Stalowa Wola

Post#1 Post from the author of the topic 21 Aug 2008 21:56   

Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 telewizor został uszkodzony po burzy obraz jest brak fonii kompletna cisza w głośniku żadnego szumu końcówka mocy TDA 2614 jest OK. wymieniłem na nową, zasilanie tego układu to 23V nie wiem czy takie ma być nie mam schematu.

Dodano po 50 [minuty]:

Końcówka mocy jest już Ok w głośniku jest szum i pojawia się przydzwięk po dotknięciu do wejścia tej końcówki mocy - dalej nie ma fonii jest w tym telewizorze taki układ TDA 8362 czy z niego jest sygnał do wzmacniacza, no i po kilku minutach telewizor wyłącza się czy to jest spowodowane tym że nie ma fonii.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Aug 2008 21:56   





Back to top
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9290
Location: Zgierz

Post#2 21 Aug 2008 22:05   

Re: Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 brak foni


Chassis do tego TV to PB212. Przez AV działa?

Helpful message? + -

Back to top
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Sep 2006
Posts: 652
Location: Poznań

Post#3 21 Aug 2008 23:03   

Re: Telewizor Trilux model TAP 2106 T1 brak foni


Do wymiany procesor PCA, sprawdż przeszukiwanie napewno nie zatrzyma się na znalezionej stacji. Kamil

Dodano po 8 [minuty]:

Robiąc ciszej-głośniej linijka działa? Sprawdz na PCA noga 2 czy zmienia się napięcie czy jest zero. Najtańszy PCA84C841/086 kupiłem w Monster Elektronik Kraków. Kamil
http://sklep.monster.pl/Strona.aspx?sid=1

Dodano po 3 [minuty]:

Diagnoza na 100% wlutować podstawkę i podstawić podobny może być z innym programem na próbę. Kamil

Dodano po 3 [minuty]:

Stoi taki na warsztacie na płycie pisze chassis PB 020/5.

Helpful message? + -

Back to top
   
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 28746
Location: Opalenica

Post#4 22 Aug 2008 08:20   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Skąd ta pewność? Przecież dokładnie te same objawy daje usterka identyfikacji w TDA lub po drodze do PCA.
Trzeba po prostu zmierzyć.
Sprawdzenie przez AV też coś daje.

Helpful message? + -

Back to top
   
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 41
Location: Stalowa Wola

Post#5 Post from the author of the topic 22 Aug 2008 18:02   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Sprawdziłem nie zatrzymuje się po wyszukanej stacji nie ma żadnego napięcia na pin 2 PCA84C841/086 jest na zero, "ciszej głośniej" linka działa. Czyli wskazuje na PCA84C841/o86 czy mam coś jeszcze sprawdzić ?

Helpful message? + -

Back to top
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Sep 2006
Posts: 652
Location: Poznań

Post#6 22 Aug 2008 21:43   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Tak jak pisałem najpewniej podstawka i na sprawnym sprawdzić, Ja na próbę podstawiłem PCA84C641P/068 fonia OK,to zamówiłem z Krakowa. Kamil

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Aug 2008 21:43   





Back to top
   
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 41
Location: Stalowa Wola

Post#7 Post from the author of the topic 27 Aug 2008 15:40   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Nigdzie nie mogę kupić tego układu,dzwoniłem do kilku sklepów i nic po prostu nie mają,morze ktoś wie gdzie to zdobyć ?

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi tu o PCA84C841/086 lub jakiś zamiennik

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Aug 2008 15:40   





Back to top
   
pankracy 2
Spec od TV
Spec od TV


Joined: 15 Jan 2006
Posts: 2039

Post#8 27 Aug 2008 18:15   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Witaj!
Tu mają :
http://www.tom-elektron.pl/uklady-scalone/pca-84c841p-086.html
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=49737

Helpful message? + -

Back to top
   
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 28746
Location: Opalenica

Post#9 28 Aug 2008 06:52   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Przypominam tylko - napięcie identyfikacji wychodzi z TDA i tam najpierw należy sprawdzić jego obecność. Jeśli jest - to dlaczego (gdzie) ginie po drodze do procesora.
Były przypadki, że to napięcie zwiera sam procesor, ale wtedy z reguły rezystancja nóżki (do masy) jest bardzo mała.

Helpful message? + -

Back to top
   
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 41
Location: Stalowa Wola

Post#10 Post from the author of the topic 31 Aug 2008 10:59   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Sprawdziłem,myślę że wszystko pomiędzy TDA a procesorem i niczego się nie doszukałem mówiąc szczerze nie wiem jakie napięcie zasila TDA ani jakie są na innych pinach nie mam żadnego schematu do tego telewizora ani też nigdzie nie mogę dostać tego procesora. Wszystkie linki , które podaliście sprawdziłem nie mają tej części,morze jeszcze jakaś podpowiedź z waszej strony z którego pinu wychodzi napięcie identyfikacji z TDA lub gdzie mogę podglądnąć schemat lub go ściągnąć DZIĘKI bardzo

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Aug 2008 10:59   





Back to top
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Sep 2006
Posts: 652
Location: Poznań

Post#11 03 Sep 2008 21:19   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


http://www.tom-elektron.pl/, lub Inter-Chip. Kamil

Helpful message? + -

Back to top
   
CICHY11
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 41
Location: Stalowa Wola

Post#12 Post from the author of the topic 04 Sep 2008 21:31   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Dziękuję bardzo za adres zamówiłem, a w miedzy czasie udało mi się podstawić pożyczony scalak wymontowany z innego telewizora i wszystko jest OK. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC TEMAT ZAMYKAM.

Helpful message? + -

Back to top
   
kamiljan1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Sep 2006
Posts: 652
Location: Poznań

Post#13 04 Sep 2008 23:12   

Re: Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii


Mając scalaka do podstawienia ile oszczędzamy czasu chyba że ma się tą pewność. Kamil

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> TV Service -> Beginners TV -> Trilux model TAP 2106 T1 brak fonii
Page 1 of 1
Similar topics
Re: Iskrzenie w tv Trilux TAP 2106 T1 (6)
Trilux TAP 2106 T1 nie reaguje na pilota (7)
TRILUX TAP 2106 T1 - Instrukcja obsługi, bądź opis strojenia (4)
Trilux TAP 2101T brak fonii (3)
OTVC TRILUX TAP 2145T brak fonii (4)
trilux tap 2102 brak fonii z anteny (2)
Trilux TAP 2111 - brak fonii, obraz niedostrojony (13)
Trilux TAP 2101T - brak wizji i fonii - co mogło się zepsuć? (7)
Trilux tap 2101t szumi, brak fonii, brak wizji. Pali się opornik R805-22R i R337 (1)
Trilux TAP 2834-TN (trzaski fonii) (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl topic RSS feed