FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problem ze stabilizatorem - Kit AVT2484

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Problem ze stabilizatorem - Kit AVT2484
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 25 Aug 2008 18:55   

Problem ze stabilizatorem - Kit AVT2484

Witam!

Mam dość śmieszny problem z kitem AV-2484, jest to banalnie prosty stabilizator LDO składający się z kilku elementów.....

Potrzebowałem jakiegoś urządzenia aby utrzymać w miare napięcie 12V dla przetwornicy 220V, która ładuje lamptopa.... Wyczytałem, że właśnie stabilizator LDO w tym mi pomoże....

Najpierw poskładałem go na pająku... wg sechematu .. odpaliłem i nie działa.... hmm jak można pomylić się w tak prostym schemacie :D kupiłem jeszcze raz elementy... i to samo.... Więc zdenerwowoałem się i zamówiłem płytke... Poskładałem dzisiaj... i dalej ten sam problem...

Na wejście daje 12v z zasilacza komputerowego... na wyjście żarówke i miernik.. i o zgrozo zamiast wyższego napięcia( do tego wkonu to służy) to max 6V + bardzo gorący Buz11 i bc558....

Mam aż takiego pecha, że trzy razy trafiłem na walnięte części czy jaka cholera?

Oto link do kitu:
http://www.elportal.pl/pdf/k04/69_049.pdf

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Aug 2008 18:55   

Back to top

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 25 Aug 2008 21:01   

Re: Problem ze stabilizatorem LDO

Ten stabilizator nie zapewni Ci napięcia na wyjściu wyższego niż na wejściu. A problem z uruchomieniem polega na tym, że Twój zasilacz komputerowy buntuje się przeciw włączaniu mu żarówek jako obciążenia linii +12V - napięcie spada, MOSFET wchodzi w zakres liniowy i całość się smaży.

Ale pozostaje co innego - po co Ci stabilizator LDO do zasilacza komputerowego?
Back to top

Erem
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 25 Aug 2008 21:47   

Potrzebuje stabilizator ldo do samochodu.... mam przetwornice 12-220V i jak napiecie spada do 11.5 to przetwornica wyłancza się... i koniec ładowania laptopa... potrzebuje utrzymać 12V kiedy na wejściu jest 11V

Wydawało mi się... że stabilizator właśnie do tego służy... wg opisu miał podnieś napięcie... no chyba, że jakoś źle to zrozumiałem... Ale pod koniec opisu podane są wartości dla potencjometru, jakie napięcie uzyskamy...

Jeśli sobie źle wydumałem to proszę o podpowiedź ... jak uciagnąć przetwornice..

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Aug 2008 21:47   

Back to top

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 25 Aug 2008 22:32   

Przetwornica ma się wyłączać - akumulator w samochodzie służy do rozruchu a nie ładowania laptopów i musi w nim pozostać wystarczająco energii na poprawny rozruch.
Back to top

Erem
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 25 Aug 2008 23:20   

Zgadza się...

Ale zauważyłem, że jak używam przetwornicy powiedzmy 5h to jednak nawet podczas jazdy potrafi się wyłączyć na jakąś godzinke.... i później znowu działa.....

Chciał bym poprostu troszkę stabilniej miec na wejściu ... bo mam lodówkę która gasnie na 11V i dzięki temu chodzi dużoo dłużej... a że tak powiem "żre" tyle samo...

Dlatego potrzebował bym takiego stabilizatorka.... aby zwiększyć komfort użytkownaia przetwornicy :D
Back to top

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 25 Aug 2008 23:44   

Nie ma układu stabilizatora podnoszącego napięcie - błądzisz. A wstawianie w szeregu kolejnej przetwornicy to absurd. Miałbyś wtedy w kolejności:
- przetwornicę boost podnosząca napięcie,
- przetwornicę 12V DC/230V AC,
- przetwornicę 230V AC/ok. 19V DC.
Już przetwornicę ładującą akumulator w laptopie Ci daruję.

To, co naprawdę potrzebujesz, to najzwyklejszy w świecie zasilacz samochodowy do laptopa, czy _jedną_ przetwornicę DC/DC a nie trzy przetwornice w szeregu. Taki zasilacz bez problemu kupić na Alledrogo.
Back to top

Erem
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 Post from the author of the topic 26 Aug 2008 23:56   

Przetwornic do bólu, że tak to ujmę.... ale coś muszę wymyślić a nie będę tracił kapuchy na zasilacz do laptopa....

Problemy w tym, że potrzebuje raptem 0.5V do szczęścia... bo mierzyłem dzisiaj w samochodzie na gniazdu napięcie... i jak się okazuje nigdy nie schodzi poniżej 11.1V ale złośliwa przetwornica 12-220V ma zabezpieczenie na 11.5V :D Także jak widzisz dużo do szczęścia nie trzeba... a wyraźnie napisane jest w opsie ( tak mi się wydaje :) ) że zadaniem przetwornicy jest "utrzymanie" mówiąc kolokwialnie napiecia na wyjściu jeśli na wejsciu mamy "spadek" ....

Jutro sprawdzę to urządzonko w takim razie w samochodzie jak działa... I zajrzę do przetwornicy... może znajdę układ odpowiedzialny za ograniczenie.... tak mało do szczęscia trzeba :D gdzieś trzeba znaleść te 0.5V

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Aug 2008 23:56   

Back to top

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 27 Aug 2008 00:07   

Nie, mylisz się - potrzebujesz nowego akumulatora w samochodzie. 11.1V w sprawnym akumulatorze przy tak małym obciążeniu to zdecydowanie za niskie napięcie. A Ty jeszcze chcesz go katować mocniej.
Nie dłub w przetwornicy, bo popsujesz. Kup normalny samochodowy zasilacz do laptopa i skończ szaleńcze eksperymenty.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Problem ze stabilizatorem - Kit AVT2484
Page 1 of 1
Similar topics
Problem ze stabilizatorem MC78M05 (4)
Problem z stabilizatorem 7805 (21)
Problem ze stabilizatorem prądu (24)
Problem ze stabilizatorem..... (3)
Kit avt 2441 - czy ten kit ma zaprogramowany procesor i ma komplet elementów? (2)

Page generation time: 0.099 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed