FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Język jako wirtualna klawiatura

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Język jako wirtualna klawiatura
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 25 Aug 2008 18:16   

Naukowcy z Georgia Tech pracują nad systemem sterowania językiem, który pozwoliłby przekształcić nasz język w narzędzie do obsługi komputerów i wózków inwalidzkich. Ten projekt ma ogromne znaczenie dla osób niepełnosprawnych,a w szczególności dla osób sparaliżowanych. Wiele osób jest sparaliżowanych od szyi w dół, przez co nie są w stanie samodzielnie funkcjonować. Opracowanie takiego systemu pozwoliłoby im na przywrócenie możliwości poruszania się i wypracowania metod samodzielnego funkcjonowania. Poprzez umieszczenie niewielkiego magnesu pod językiem istnieje możliwość użycia go jako wirtualnej klawiatury. Czujniki śledzące umieszczone na wysokości policzków pozwalają na odczytywanie ruchów języka, a dzięki temu kontrolowania zaprojektowanych aplikacji i urządzeń.

Źródło http://news.wired.com/dynamic/stories/T/TEC_TONGUE_COMPUTING?SITE=WIRE&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2008-08-25-07-33-38
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Aug 2008 18:16   

Back to top

discolitez
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 25 Aug 2008 22:51   

Re: Język jako wirtualna klawiatura

Hmm... Czy ja wiem. Wymachiwane jezykiem, to niezabardzo estetyczne. Moze lepiej by bylo wykozystac mimike twarzy?
Back to top

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 26 Aug 2008 15:42   

Silniejszy magnes i mozesz memlac jezorem w ustach, a czujniki i tak to wylapia. Zreszta to prototyp dopiero ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Aug 2008 15:42   

Back to top

Nie-elektronik
Poziom 5
Poziom 5

Post#4 27 Aug 2008 09:54   

discolitez wrote:
Hmm... Czy ja wiem. Wymachiwane jezykiem, to niezabardzo estetyczne. Moze lepiej by bylo wykozystac mimike twarzy?
- popieram.
Mogłoby to być używane co najwyżej w domu, na zewnątrz raczej nie zdałoby egzaminu. Bardziej jestem za sterowaniem falami mózgowymi co z kolei jest dużo trudniejsze. Nie mniej jednak + za pomysł =]
Back to top

marszalek_duck
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 31 Aug 2008 14:44   

Wyobraźcie sobie że ktoś stoi teraz przy informacji (Takiej co teraz są w sklepach np. galeria krakowska) i wymachuje tak językiem. No ale mam dla tego zastosowanie:
Drugie urządzenie jako odbiornik i naśladowca tych ruchów języka i można zrobić bezprzewodową minetę. TO by bardzo pomogło związkom które żyją w oddaleniu np. Mąż jest marynarzem i nie ma go przez 3 miesiące w domu ale utrzymuje z nią kontakty seksualne za pomocą tego urządzenia. Albo są te sex kamery na necie to można by zrobić takie portale że oprócz kamery gościu montuje sobie podobne urządzenie i... Na tym wszystkim można by zrobić niezłe pieniądze.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Aug 2008 14:44   

Back to top

discolitez
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 31 Aug 2008 16:45   

A do do mojego postu. Ten projekt po paru ulepszenieach byłby nawed nawed. Chodzi mi o to ze mozna by bylo machac jezykiem wewnatrz jamy ustnej z zamknieta buzia :) Ale porblem taki ze niezabardzo to jak monitrowac :) chuba ze wszczepic jakies elektrody do jezyka by odbieraly sygnały dochodzace do miesni jezyka :) Taki czlowiek niemachał by jezykiem w publicznych miejscach itp. mimika to zez niezbyd dobry pomysl, ale bepszy od jezyka. Chociaz jakis przechodzien moze byc niezbyd zadowolony jak sie zmarszczy ktor w jego strone :P Choc wolal bym sie zmarszczyc niz wystawic jezyk.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Język jako wirtualna klawiatura
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspieszenia (10)
Rękawica mierząca przyspieszenie (wirtualna klawiatura) (9)

Page generation time: 1.08 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed