Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak skonfigurować router od podstaw ?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Jak skonfigurować router od podstaw ?
Autor
Wiadomość
eljan123
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 25 Sie 2008
Posty: 1
Miasto: wolbrom

Post#1 Post autora tematu 25 Sie 2008 21:40   

Jak skonfigurować router od podstaw ?


Witam
Nie znam sie nic a nic odnosnie konfiguracji routera.
Mam router air live model 5460 ap.
Internet mam drogą radiową kabel koncentryk ma wchodzić do routera a z routera juz skrętkami ma sie łączyc z dwoma kompami.
Prosze łopatologicznie mi to wyłozyć bo mam z tym pierwszy raz doczynienia, jak i co mam zrobić zeby było ok.
Dzieki :)
Powrót do góry
   
ons1417
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Cze 2008
Posty: 135
Miasto: Gdynia

Post#2 25 Sie 2008 23:24   

Re: Jak skonfigurować routera od podstaw ?


Sama konfiguracja wygląda tak:
Podłączasz internet do routera a do niego komputer. Włączasz zasilanie routera i możesz się zalogować do jego interfejsu konfiguracyjnego a robi się to tak:
otwierasz przeglądarkę internetową i w pasku adresowym wpisujesz domyślny adres IP który znajdziesz w instrukcji obsługi routera ( czyli zamiast np. www.elektroda.pl wpisujesz np. 192.168.1.1 [podobny numer znajdziesz w instrukcji]) następnie pojawi Ci się najprawdopodobniej pole z nazwą użytkownika i hasłem, które też powinieneś znaleźć w instrukcji (często nazwa użytkownika to admin a hasło jest puste lub też brzmi admin)
Nie wiem jak wygląda panel konfiguracji akurat w Twoim ruterze ale wszędzie wygląda to podobnie, ja Ci podpowiem co gdzie powinno być. Jeśli trafisz na język angielski to rzecz wygląda następująco:
W oknie Country wybierasz kraj
W ISP operatora
W oknach VPI i VCI muszą znaleźć się cyfty oznaczające parametry połączenia (to akurat jest inne dla każdego dostawcy internetu)
Reszty już dokładnie Ci nie podam bo każdy parametr zależy od dostawcy internetu ale w jako typ połączenia wybierasz PPP a w Encapsulation Mode VC/MUX
Na końcu nazwę użytkownika i hasło (obydwa powinieneś otrzymać od operatora)


Teraz już możesz podłączyć więcej kompów, ich konfiguracja wygląda tak:

W podłączonym do routera komputerze (ale nie tym który używałeś do konfiguracji) otwierasz panel sterowania i w nim połączenia sieciowe. Klikasz prawym przyciskiem myszy na ikone "połączenie lokalne" i wybierasz "właściwości" W oknie "właściwości" klikasz "Protokół internetowy (TCP/IP) a potem przycisk "właściwości"
Tam zaznaczasz opcje: "Uzyskaj adres IP automatycznie" i "Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie" kliknij OK.

I to tyle.
Co do konfiguracji routera to każdy jego typ ma inny interfejs i owa konfiguracja wygląda inaczej ale we wszystkich chodzi o to samo. Być może pomoże CI jeszcze ktos kto ma podobny router lub dostawcę internetu.

Pozdrawiam.

Tu jeszcze znalazłem troszkę o konfiguracji Twojego routera http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=14595
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2008 23:24   





Powrót do góry
   
FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Lis 2003
Posty: 1226
Miasto: Sieradz/UK

Post#3 26 Sie 2008 00:17   

Re: Jak skonfigurować routera od podstaw ?


Podłączasz kabel od anteny do AP. Logujesz się na stronę konfiguracyjną AP. Wchodzisz w opcję "Mode"

Zaznaczasz opcję "WISP" i klikasz "Setup" po prawej stronie.
W oknie "WISP Mode Settings",

SSID: wpisujesz nazwę sieci rozgłaszaną do której chcesz się podłączyć

Security: Wchodzisz w "Setup" i ustawiasz rodzaj szyfrowania, oraz klucz potrzebny do połączenia z siecią WiFi(o ile jest wymagany).

WAN Port klikasz na "Setup"

WAN Access Type: DHCP Client
Clone MAC Address: wpisz MAC adres karty do której do tej pory był podłączony kabel antenowy.

Klikasz na SAVE

Teraz wchodzisz w opcję TCP/IP

DHCP: Enable
Server IP: 192.168.100.1
DHCP Client Range: 192.168.100.2 - 192.168.100.50
DNS Server: 192.168.100.1

Klikasz Apply Changes i powinno działać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sie 2008 00:17   





Powrót do góry
   
isk_m90
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 17 Gru 2004
Posty: 11

Post#4 26 Sie 2008 23:21   

Re: Jak skonfigurować routera od podstaw ?


Mam takie pytanie poniewasz posiadam taki router tylko ze ip fabryczne (podane w instrukcji) nie dziala mi w przegladarce. Nigdy nie zmienialem ip routera. Czy mogl to zrobic moj dostawca internetu i czy mozna sprawdzic ip routera??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sie 2008 23:21   





Powrót do góry
   
ons1417
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Cze 2008
Posty: 135
Miasto: Gdynia

Post#5 26 Sie 2008 23:40   

Re: Jak skonfigurować routera od podstaw ?


A jakie jest to IP które ma kolega w instrukcji ??
Powrót do góry
   
isk_m90
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 17 Gru 2004
Posty: 11

Post#6 27 Sie 2008 11:11   

Re: Jak skonfigurować routera od podstaw ?


http://192.1*8.100.2*2/
Powrót do góry
   
FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Lis 2003
Posty: 1226
Miasto: Sieradz/UK

Post#7 27 Sie 2008 19:18   

Re: Jak skonfigurować routera od podstaw ?


W zasadzie router posiada dwa IP, na wejściu portu WAN jedno i drugie identyfikujące go jako bramę internetową. O które w takim razie Ci chodzi? Jeżeli o to przez które można wejść na stronę konfiguracyjną, to najłatwiej sprawdzić w ten sposób:

Podłączasz kabel od karty sieciowej do routera, sprawdzasz czy w ustawieniach protokołu TCP/IP masz włączone automatyczne pobieranie adresu IP, następnie wchodzisz w Start > Uruchom wpisujesz cmd i wciskasz enter, teraz w okienku wpisujesz ipconfig /all i wciskasz enter. Pośród wyświetlonych danych jest pozycja "Brama domyśla", wyświetlony obok tej pozycji adres IP, jest adresem przez który dostaniesz się na stronę konfiguracyjną routera.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sie 2008 19:18   





Powrót do góry
   
ons1417
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Cze 2008
Posty: 135
Miasto: Gdynia

Post#8 27 Sie 2008 20:28   

Re: Jak skonfigurować routera od podstaw ?


Spróbuj wpisać najpierw to samo IP ale bez http:\ a jak nie zadziała to wpisz IP 192.168.2.1 albo 192.168.100.252 z tym że to pierwsze powinno działać.
Powrót do góry
   
isk_m90
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 17 Gru 2004
Posty: 11

Post#9 28 Sie 2008 00:57   

Re: Jak skonfigurować routera od podstaw ?


Znalazlem to ip pod "Brama domyśla" i wyskakuje:

eżeli strona ta jest widoczna, oznacza to poprawną instalację serwera Apache. Można już zamienić zawartość tej witryny.

Czy zamiast spodziewanej witryny WWW widoczna jest ta?

Strona ta jest widoczna, ponieważ administrator serwera WWW zmienił jego konfigurację. Proszę skontaktować się z osobą odpowiedzialną za zarządzanie tym serwerem. Apache Software Foundation, producent oprogramowania serwerowego Apache, nie administruje tą witryną i nie jest w stanie pomóc w sprawach związanych z jej konfiguracją.


Do niniejszej dystrybucji serwera Apache dołączono anglojęzyczną dokumentację.

Poniższe logo, "Powered by Apache", można stosować bez ograniczeń. Dziękujemy za wybranie Apache'a!


Więc chyba moj dostarczyciel neta jest mądrzejszy oddemnie wiec czy da sie to jakos np. usunac.

Dodano po 1 [minuty]:

Bo moim zdaniem moj router dziala tylko jak karta sieciowa tylko ze on wzmacnia sygnal.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Jak skonfigurować router od podstaw ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router d-link easy modem router go-dsl-n 150 jak skonfigurować (2)
jak skonfigurować router "ADSL ROUTER ct-500 comtrend&q (2)
Jak skonfigurować router? Microcom 2656 ADSL Annex A/B Router. (6)
Jak skonfigurować router (i-tec WPOINT-N Wifi (N) Router 300Mbps) (21)
jaki zakupić router i jak skonfigurować router z TV, z zewnętrznym HDD (4)
Most Ubiquti plus router links - Jak skonfigurować router wrt54g na koncu mostu (24)
Router alcatel. Podłączenie rejestratora. Jak skonfigurować router? (1)
Jak skonfigurować router TP-LINK TL-WR543G w trybie AP router ? (7)
Router - Wychodząca. Jak skonfigurować router di-624? (2)
Router - jak skonfigurować ? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS