Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Diesel -> Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...
Autor
Wiadomość
magorek
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 7
Miasto: Wrocław

Post#1 Post autora tematu 25 Sie 2008 23:13   

Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Witam... Problem polega na trudności w odpaleniu w momencie kiedy silnik jest zagrzany. W serwisie diagnostyka nie wykazała żadnego błędu. W innym warsztacie sprawdzono pompę wysokiego ciśnienia i wtryski , dwa z nich trochę się podwieszały i były momenty ,że ciśnienie na listwie narastało skokowo generalnie stwierdzono, że wszystko od biedy ujdzie i to nie może być przyczyną trudności w odpalaniu. Wyrok fachowców od układów wtryskowych - elektryka a dokładnie zbyt duży pobór prądu przez rozrusznik i nie starcza na elektronikę. Dzisiaj kolega przyszedł do mnie i chciałbym mu jakoś pomóc. Zrobiłem scan instalacji elektrycznej - nie wykazało żadnych anomali. Sprawność akumulatora - rewelka (aku 60Ah EN 480) na przyrządzie EN wyszło 475. Pobory prądu przemierzone -maksymalny chwilowy prąd w trakcie rozruchu to 382A. Jeżeli chodzi o elektrykę to na 99% mogę ją wykluczyć jako przyczynę usterki . Stawiam na zawieszanie wtryskiwaczy i spadek ciśnienia na listwie. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł...??? Pozdrawiam
Powrót do góry
   
cardiag
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 1463
Miasto: gniezno

Post#2 25 Sie 2008 23:42   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


prąd uderzenia trochę mały..
Może rozrusznik stać na tulejkach.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Sie 2008 23:42   





Powrót do góry
   
tos64sy
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 217
Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski

Post#3 26 Sie 2008 01:22   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


miałem taki przypadek.auto przyjechało z niemiec,i było ok ale po pewnym czasie też tak się działo,niby ok ale jednak doszło do tego że nie palił na ciepłym silniku,wymieniłem rozrusznik i od razu lepiej,jak ręką odjął.powód rozrusznik.
Powrót do góry
   
magorek
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 7
Miasto: Wrocław

Post#4 Post autora tematu 27 Sie 2008 22:53   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Witam... jest jeszcze jedna hipoteza - może być uszkodzona cewka czujnika położenia wału ,- do końca tygodnia mam mieć sprzęt więc powinienem rozwiązać problem. Co do stawiania rozrusznika , to na zimnym powinno być gorzej a jest idealnie. Po nocy, kiedy silnik zimny , pali na pyk....
Odezwęki się po zrobieniu diagnostyki. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
houkins1
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1
Miasto: szczecin

Post#5 21 Gru 2008 17:45   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Mam toyotę avensis D4D 2004 - od kilkunastu dni mam problem z uruchomieniem ciepłego silnika- gdy jest zimny wszystko ok. Zrobiłem test komputerowy w serwisie Bosch, bez rezultatu wynik wykazał wszystko jest ok. Problem pozostał. Chcę się udać do salonu Toyoty, ale jeżeli i u nich nic nie wykaże na komputerze. Jaką koncepcją powinienem się kierować udając się do Serwisów. proszę o pomoc w podpowiedzi.
Powrót do góry
   
bodzio1980
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 26
Miasto: łódz

Post#6 22 Gru 2008 00:04   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


moim zdaniem jest uszkodzony wtrysk paliwa .przepuszcza on paliwo na przelew i na listwie nie ma takiego ciśnienia
Powrót do góry
   
yaaro
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2678
Miasto: -

Post#7 22 Gru 2008 12:29   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


100 % wtryskiwacze
Powrót do góry
   
tos64sy
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 217
Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski

Post#8 22 Gru 2008 15:27   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


nie koniecznie są uszkodzone wtryskiwacze,może byś nie szczelna pompa,jak to często bywa.tylko fachowiec od diesla lub serwis,ale w serwisie powinni mieć nie jeden taki przypadek i wiedzą co zrobić.
Powrót do góry
   
adampl1
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 68

Post#9 01 Sty 2009 23:54   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


rozrusznik do wymiany
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2009 23:54   





Powrót do góry
   
darek xD
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 19 Kwi 2009
Posty: 1
Miasto: lipsko

Post#10 19 Kwi 2009 09:15   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


mam toyote avensis d4d 2004, 2.0 td.w poczatkowej fazie utrudnione bylo zapalanie na cieplym silniku.w niektorech momentach zapalal a w niektorych mowialem bardzo dlugo krecic, rano zapalal bardzo dobrze. teraz wogole nie moge odpalic silnika. moze ktos mi doradzi co mam zrobic?
Powrót do góry
   
george180181
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 1
Miasto: Northampton

Post#11 29 Lis 2009 19:16   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Witam mam podobny problem z D4D , nie odpala na ciepłym. Czy ktoś wie jakie powinno być minimalne ciśnienie na listwie żeby auto odpaliło ??Dziękuje za pomoc
Powrót do góry
   
g73
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 261
Miasto: Kielce

Post#12 21 Gru 2009 00:48   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Witam,powiem tak jeśli silnik jest zimny i pali bez problemu ,a jak jest ciepły nie chce to przyczyną jest brak dobrego styku masy ,między -akumulatora a karoserią .Należy wyczyścić zaciski i usterka minie pozdrawiam i powodzenia
Powrót do góry
   
marianoblacharz
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1
Miasto: Płońsk

Post#13 31 Sty 2010 11:13   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Mam z avensis podobny problem na ciepłym i na zimnym jednakowo ciężko pali. Zmieniłem baterie na większą i trochę pomogło. Dolałem oleju do ropy i jakby ręko odjął .Zwiększyłem tym ciśnienie układu paliwowego. Auto ma 230tyś i poza tym żadnej awarii
Powrót do góry
   
podski78
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 1
Miasto: Londyn

Post#14 16 Lut 2010 07:33   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Czy ktos juz rozwiazal problem odpalania na cieplo?? I czy moglby go opisac, moglo by to pomoc, innym uzytkownikom.
Dzieki
Powrót do góry
   
stelmi75
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 06 Maj 2008
Posty: 5
Miasto: radom

Post#15 22 Mar 2010 20:37   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


mam avensis 2.0td i zimny pali na dotyk ja ciepły za 2-3 razem ,nie zawsze czasami, co to może być.
Powrót do góry
   
stelmi75
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 06 Maj 2008
Posty: 5
Miasto: radom

Post#16 29 Mar 2010 06:57   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


jak poczekam 15 sekund jak pyknie przekaźnik to zapala
Powrót do góry
   
jarbia
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 30 Sty 2009
Posty: 7
Miasto: gniezno

Post#17 14 Lis 2010 02:23   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Witam
Mam avensis d4d 2,0 l 2004 r.
Zaczął ciężko odpalać na ciepłym silniku ale na zimnym wydawało się normalnie.
Zaczęło się to po wymianie kompletnego sprzęgła i rozrządu.Już wyjeżdżając od mechanika to zauważyłem,więc atakowałem go ,że coś źle zrobił ale twierdził ,że jest wszystko zrobił dobrze.
Szukałem więc przyczyny w paliwie ale to też nie to.
Wreszcie postanowiłem dobrać się do rozrusznika !!!! .Wydawało się że kręci normalnie,ale wykręciłem go i rozebrałem okazało się że że ma lekkie luzy na
tulejkach , wirnik ma ślady otarć o stojan ,poza tym przetarta izolacja na cewkach ( przez wirnik ) . Pomiary omomierzem wykazały przebicia zarówno wirnika jak i stojana na zimnym .Zakupiłem zamiennik boscha po regeneracji.Teraz widzę ,jak powinien kręcić rozrusznik!!!!Zapala na dotknięcie w porównaniu z poprzednim.
Teraz myślę jak do tego doszło, mianowicie stopniowo rozrusznik (denso) zużywał się więc nie zauważyłem zmian .Po naprawach sprzęgła i rozrządu ,nowy olej w skrzyni ,prawdopodobnie spowodowało większy opór przy rozruchu szczególnie na ciepłym silniku (gdy tulejki więcej się rozszerzyły) i wirnik rozrusznika przez luzy na tulejkach obracał się po skosie przytarł więc izolację stojana , co powodowało zwarcia ,a także tarcie wirnika o stojan ,dodatkowo proszek ze startych szczotek dostał się do obtarć i powodował dodatkowe przebicia.Prąd pobierany przez rozrusznik był za duży i powodował spadek napięcia cyklicznie jak następowały zwarcia przy obracaniu .
Więc nie było rezerwy na elektronikę lub zakłócało to pracę sterownika. Podłączony miernik napięcia ,ani analogowy ani cyfrowy nie wychwycił tych chwilowych zmian napięcia .
postanowiłem się tymi doświadczeniami podzielić bo w przyszłości to forum może pomoże komuś rozwiązać problem .
Zanim będziecie wymieniać wtryski itp. sprawdźcie rozrusznik !!!!! to nie jest drogie !
sorki za przydługi tekst, powodzenia !
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2010 02:23   





Powrót do góry
   
leoo64
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 1
Miasto: Ostrołęka

Post#18 08 Mar 2011 15:04   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Miałem taki sam problem. Rano odpalał ok. Po przejechaniu 2 km. po ponownym odpaleniu długo kręcił aż w końcu zapalił. z czasem obawiałem się że w ogóle mi nie odpali. Mechanik wymienił mi bendyks za 200 zł. - problem znikł.
Powrót do góry
   
leszek1902
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 1
Miasto: Lublin

Post#19 07 Sie 2011 18:27   

Re: Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...


Miałem ten sam problem. Na "zimnym" palił ok a na "ciepłym" trzeba było długo kręcić a czasem to silnikiem tak trzęsło jakby miał z ramy wyskoczyć.
Skończyło się na tym że przestał palić i na zimnym i na ciepłym i myślałem że to poważniejsza awaria.
Oddałem samochód do warsztatu gdzie zaczęli sprawdzać najpierw wtryski , potem listwę wysokiego ciśnienia i pompę wtryskową. Gość stwierdził że wtryski się zawieszają i są przytarte i może to być przyczyną awarii. Po zdiagnozowaniu wtrysków przez zawnętrzną firmę stwierdzili że wtryski nie są w najgorszym stanie.
Mechanik zaczął szukać więc dalej najpierw sprawdzenie na aparaturze listwy i pompy co wykazało ich dobre parametry.
Gość prawie się poddał aż podpowiedziałem mu że czytałem na forum o podobnych przypadkach i że to może być wina rozrusznika. Sprawdził prądy na rozruszniku i okazało się że nie są rewelacyjne. Wymienił rozrusznik na zregenerowany i auto zaczęło odpalać. Problem się rozwiązał. Auto zapala bez problemu do tej pory.
Napisałem to bo może komuś z podobnym problemie to pomoże.
Myślę że kluczową awarią był rozrusznik a nie układ wtryskowy i taka powinna od razu być początkowa diagnoza mechanika.
Niestety taka nie była więc musiałem ponieść ogromne koszty za cały proces sprawdzania i eksperymentów w warsztacie.
Ludzie czytajcie podobne przypadki na forach a potem jedźcie do warsztatów żeby nie wciskali wam kitów.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Diesel -> Toyota Avensis 2000r.4D Problem z odpaleniem ciepłego...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Toyota avensis- problem z odpaleniem silnika (2)
Schemat el toyota avensis 2000r (2)
Toyota Avensis 2000r kod 39 ABS (2)
Toyota Avensis 1,6 2000r Ciężko odpala na zimnym. (2)
Toyota Avensis 1.8 2000r 7a-fe - auto szarpie na gazie (1)
toyota avensis 2000r pilot centralnego zamka i alarmu (1)
Toyota Avensis 2000r, 2,0l ben - nie odpala z dodatkowego kluczyka (2)
toyota avensis - czujnik vsc toyota avensis czy mozna go rozkręcić i naprawić (1)
Problem z odpaleniem ciepłego silnika (24)
Problem z odpaleniem ciepłego silnika po jeździe na LPG (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.088 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony