FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Meloman 25 - poszukiwany schemat

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Meloman 25 - poszukiwany schemat
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#31 02 Nov 2004 19:17   

Re: Meloman 25 - poszukiwany schemat

Jak możesz to zamieść skany. Z pewnością znajdą się tacy, którzy będą Ci za to wdzięczni, ze mną włącznie.
Back to top

AlekZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 02 Nov 2004 19:19   

proszę moderatora o usunięcie tego posta. Coś się stało niedobrego i poszły dwa:(
Back to top

kalach666
Poziom 16
Poziom 16

Post#33 08 Feb 2005 17:38   

witam, oczywiście schemat jest - posiadam taki w swojej kolekcji - oryginał z ksązką serwisową i instrukcją obsługi. Jak odpale skaner to go zamieszcze na elektrodzie i triodzie
Pozdro.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Feb 2005 17:38   

Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#34 08 Feb 2005 22:34   

kalach666 wrote:
Jak odpale skaner to go zamieszcze na elektrodzie i triodzie

No to czekamy z utęsknieniem ;)
Back to top

End
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 06 Mar 2005 13:14   

Cze, jest gdzieś już ten schemat ?
Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#36 06 Mar 2005 15:01   

The End wrote:
jest gdzieś już ten schemat ?

Tu jest (jakośc nieco przykra, ale na bezrybiu i rak ryba):
http://macek22.webpark.pl/meloman25.jpg
Back to top

teodot
Poziom 4
Poziom 4

Post#37 06 Mar 2005 22:25   

Melomana mam od ponad pół roku. Kupiłem go latem od faceta posługującego się na Allegro nickiem Kauczuk i całkiem prawdopodobne, że bywalca tego forum. Z zewnątrz prezentował się nieszczególnie ale grał ładnie (próbowany był ponad godzinę), w środku też wyglądał na zadbany, bo był przy mnie rozkręcany. Potem trafił na jakiś czas pod biurko, bo szukałem dlań kolumny –a gdy wreszcie ją kupiłem i podłączyłem, pojawił się problem. Grał owszem bardzo ładnie i głośno ale towarzyszyło temu dochodzące z wysokotonowców bzyczenie. Dźwięk taki, jaki usłyszeć można przytykając ucho do załączonej kolumny, tyle, że nie trzeba było przytykać ucha. Źródło nie miało znaczenia. Odtwarzacz CD, komputer, tuner, gramofon piezo. Ani wybrane wejście, te spośród liniowych. Tylko gramofon z wkładką typu MM podłączony do wejścia 2 mV nie zagrał i coś jest tam chyba nie tak. Podłączyłem inną kolumnę – to samo. Coś we wzmacniaczu. A gdy go odsłuchiwałem przed zakupem nic nie zauważyłem. Zaszkodził mu pobyt pod biurkiem? Co może być powodem takiego efektu? I czy mi ktoś z nim pomoże, bo to przerasta jednak moje umiejętności.

A z zewnątrz wygląda już lepiej. Aha – jest z 1970 roku.
Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#38 07 Mar 2005 08:33   

Meloman 25 - poszukiwany schemat

Próbowałeś uziemić wzmacniacz?
Back to top

teodot
Poziom 4
Poziom 4

Post#39 13 Mar 2005 00:58   

Spróbowałem uziemić wzmacniacz takim najprymitywniejszym sposobem czyli łącząc metalową część obudowy z grzejnikiem i może bzyczy ciut mniej ale bzyczy. Efekt jak sprawdziłem nie zależy ani od impedacji kolumny, od fazy, ani nawet od ustawienia głośności. Jest to po prostu bzyczenia takie jak każdej podłączonej kolumny. Ale jak już pisałem nie trzeba przykładać ucha aby je usłyszeć. Z dwóch metrów co prawda już nie słychać ale z półtora tak. Czyli problem nadal nierozwiązany.

Wejście opisane z tyłu piktogramem i czułością 2mV służy jak się przekonałem do podłączenia mikrofonu. Sprawdziłem to podłączając niedawno odnaleziony stary mikrofon magnetoelektryczny, cewkowy MD012 z 73 roku stanowiący w odległej już przeszłości wyposażenie magnetofonu. Ku mojemu sporemu zaskoczeniu okazał się sprawny...

Dodano po 1 [minuty]:

Spróbowałem uziemić wzmacniacz takim najprymitywniejszym sposobem czyli łącząc metalową część obudowy z grzejnikiem i może bzyczy ciut mniej ale bzyczy. Efekt jak sprawdziłem nie zależy ani od impedacji kolumny, od fazy, ani nawet od ustawienia głośności. Jest to po prostu bzyczenia takie jak każdej podłączonej kolumny. Ale jak już pisałem nie trzeba przykładać ucha aby je usłyszeć. Z dwóch metrów co prawda już nie słychać ale z półtora tak. Czyli problem nadal nierozwiązany.

Wejście opisane z tyłu piktogramem i czułością 2mV służy jak się przekonałem do podłączenia mikrofonu. Sprawdziłem to podłączając niedawno odnaleziony stary mikrofon magnetoelektryczny, cewkowy MD012 z 73 roku stanowiący w odległej już przeszłości wyposażenie magnetofonu. Ku mojemu sporemu zaskoczeniu okazał się sprawny...
Back to top

stanislawosy62
Poziom 2
Poziom 2

Post#40 19 Feb 2012 22:43   

Odnośnie wzmacniacza, Meloman25,nabyłem taki wzmacniacz kilka lat temu,oczywiście uszkodzony,po naprawie przeprowadzałem różne testy,nawet z lampami PL36, bo mam ich kilkanaście,oczywiście po zmianie podstawek PL500 pod PL36 rewelacji nie było,w przyszłości noszę się z zamiarem użycia lamp EL34 i odpowiedniego trafa do EL34,takowe posiadam,oczywiście po odpowiedniej przeróbce. Dodaje jako załącznik fabryczny schemat Meloman25

MELOMAN-25-fabryczny.jpg
 Filename:  MELOMAN-25-fabryczny.jpg
Download
 Contents:  
 Filesize:  201.95 KB
 Punkty:  0

MELOMAN-25-fabryczny.jpg
 Filename:  MELOMAN-25-fabryczny.jpg
Download
 Contents:  
 Filesize:  201.95 KB
 Punkty:  0

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Meloman 25 - poszukiwany schemat
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
B6-10 Mikrowoltomierz schemat poszukiwany (1)
Poszukiwany schemat do AKAI CD-55 (1)
poszukiwany schemat nadajnika fm (1)
Poszukiwany schemat IC251 (2)
SKYMASTER 17 XL - poszukiwany schemat (2)
un-un schemat poszukiwany (2)
Meloman 25 - anomalna awaria PL500 (31)
Meloman 25 - wzmacniacz (18)
Meloman 25 (6)
LG Fa162 schemat poszukiwany (2)

Page generation time: 0.12 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed