| Author |
hubbi Poziom 11

|
27 Aug 2008 22:05 Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są problemy? |
|
|
|
Jak w temacie, mam do kupna merca e klase 2000r w cenie 9tyś. części mam za 3tyś. na mechanice i elektryce się znam, i pomyślałem żeby sobie takie auto przerobić, duzo z tym autem kłopotu, trzeba wspawywać nową grodź, na co zwrócić uwagę przy przeróbce, przy kupnie takiego anglika i co później jak już go przerobie, a i na co zwracają uwagę na przeglądzie. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanisław 1 Poziom 14

|
27 Aug 2008 22:50 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
Przed zakupem tego auta upewnij się w wydziale komunikacji czy to zarejestrujesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Aug 2008 22:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
hubbi Poziom 11

|
29 Aug 2008 22:19 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
W poniedziałek się wybiorę do wydziału komunikacji
|
|
| Back to top |
|
 |
wopor Poziom 22

|
29 Aug 2008 22:34 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
witam, wiem ze diagności przy przeglądzie po przeróbce jak jest zmieniona gródż to nie chcą podpisać przeglądu, ale istnieja tez i tacy co podpisują czyli taka troszke wolna amerykanka w tym temacie, a sprawdzałeś czy niema czasami uniwersalnej grodzi ? widziałem takie w BMW , jedynie wycięcie otworów montazowych i zaslepienie tych z prawej, powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
harnasx Poziom 18

|
29 Aug 2008 22:45 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
W wydziale komunikcji nie bedzie żadnych kłopotów - standardowo kpl dokumentów i ich to nie obchodzi skad był sprowadzony. Oczywiscie musi przejść przegląd techniczny - jeżeli wszystko będzie sprawne to diagnosta może chcieć albo nie chcieć a musi podbić i co ma do tego "gródż" (o ile nei ma na niej pola numerowego VIN)
Ostatnio przerabialiśmy Freelandera - normalnie super wdzięczne autko do przeróbki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Aug 2008 22:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wopor Poziom 22

|
29 Aug 2008 22:51 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
witam, harnasx przyjedż do Bydgoszczy ,jak nie masz zaprzyjażninego diagnosty to istna droga przez męke, owiedż Ci ze to element odpowiadajacy za bezpieczęństwo i udawadniaj wtedy że on niema racji, powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
harnasx Poziom 18

|
29 Aug 2008 23:02 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
no a co to ma do rzeczy! jak wymieniasz poduszki po "strzale" to też "jęczy" lbo podłużnice, przecież sciana grodziowa to normalny element dostepny u kazdego producenta. A po wtóre to ska dtaki diagnosta wie czy sciana była wymieniona? (o ile sami mu nie powiemy) - ale wierzę Ci że jak się głuptas uprze to nie ma uproś
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Aug 2008 23:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bmw 550 Poziom 10

|
29 Aug 2008 23:10 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
Witam Tez sie zastanawialem nad takim rozwiazaniem .... Nie bardzo wiem o co idzie w wydziale komunikacji, ale sa pewne oznaczenia dowodu rejestracyjnego ( angielskiego ) ktorego sie w Polsce nie zarejestruje {moze ktos przyblizy temat .???:?:----Handlarze autami dobrze to znaja ..(.od D sa rejestrowane a ponizej to tylko na czesci ..-cos takiego mi sie obilo ...)A czy kolega szykujacy sie do przerobki przeliczyl koszty czesci ? Mianowicie spotkalem sie z motywem : wiatrak klimy z anglika krecil sie w przeciwna strone niz europejczyk ---podobno w innym miejscu siedzi nadmuch i dlatego ... -pisze to po to by wziazc pod uwage wszystkie niuanse tego zagadnienia ..(i przeliczyc to dobrze ) Ktos na Allegro pisal : *BMW do przekladki ,takie przekladki kosztuja okolo 1tys* ---CHYBA W ERZEjavascript:emoticon(':D')
Very Happy (to mi sie nasunelo) Maglownica + sciana grodziowa + KOKPIT + zegary (europa ma inne )+ nagrzewnica +{wiazki wydluzanie}LAMPY i czekam az ktos dopisze co jeszcze ...Podejrzewam ze same czesci to *wetna* kolo 3 -4 tysi (tak dla mesia jak i bm-ki )--Moze sie myle ?
|
|
| Back to top |
|
 |
harnasx Poziom 18

|
29 Aug 2008 23:20 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
do takiego samochodu 4 tys to optymistycznie, oprócz głownych elementów dochodzi mnóstwo detali o których nie pamiętamy (na początku !!) wycieraczki, tapicerki drzwi, tunel środkowy(ręczny) własnie zespół ogrzewania/klimy, fotele, przewody hamulcowe/ przewody od klimy - chcąc to zrobić w miarę profesjonalnie nie da sie tego pomimnąć
|
|
| Back to top |
|
 |
hubbi Poziom 11

|
30 Aug 2008 07:27 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
A właśnie przy kupnie anglika jaki ma mieć dowód, żeby go zarejestrować później bez kłopotu, kolega BMW550 pisał o jakiś literach, o co z tym chodzi?
|
|
| Back to top |
|
 |
Vauxhall Astra Poziom 5

|
04 Sep 2008 01:15 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
Witam
Przed przystąpieniem do przeróbki lepiej sie dowiedziec czy takie auto zostanie dopuszczone do ruchu bo z tego co wiem to nie na kazdego przerobionego anglika da sie załatwic przegląd i tu bodajże chodzi własnie o tą sciane grodziową. Np. na galaxy nie ma mozliwosci w swiętokrzyskim dostac dokumentu dopuszczenia do ruchu. Co do samych dowodów rej. to nie powinno byc problemów nie wiem skąd takie informacje
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2008 01:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
heniek_z Poziom 15

|
04 Sep 2008 21:49 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
na dowodzie z anglii jest napisane (nawet po polskiemu czy to jest dowód rejestracyjny kategoria d zielono niebieski dwie strony to bez problemu się rejestruje, czy certyfikat na auto z odzysku kategoria c jedna strona koloru fioletowego z tym jest problem ale nie wszędzie to czy dostaniesz przegląd zależy o widzimisie diagnosty nie ma na to żadnego przepisu jedynie niektorzy wymyślają jakieś papiery na części lub zaświadczenia z serwisu bądz rzeczoznawcy
|
|
| Back to top |
|
 |
Arton Poziom 9

|
04 Sep 2008 22:40 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
tu można sobie poczytać dlaczego nie wszyscy diagności podbiją przegląd na "przekładanca"
Link
|
|
| Back to top |
|
 |
setaszi Poziom 12

|
04 Sep 2008 23:32 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
czasami się nie dziwie że diagnosta ma wątpliwości , niektóre przeróbki to pożal się boże , masakra
|
|
| Back to top |
|
 |
Vauxhall Astra Poziom 5

|
05 Sep 2008 00:29 Re: Przeróbka merca e klase anglika na europejczyka,są probl |
|
|
|
najlepiej poszukac sobie w UK auta z fajerą po lewej stronie, co prawda są droższe i mniejszy wybór ale lepiej sie opłaca niz przerabiac, Bo przeróbka to wiadomo ze juz nie to samo.Takie moje zdanie, a jezeli chodzi o auta z odzysku to normalne ze nie chcą ich rejestrowac, przeciez to złomy
|
|
| Back to top |
|
 |