Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.
Autor
Wiadomość
radoslav11
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 6

Post#1 Post autora tematu 28 Sie 2008 13:31   

Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Witam wszystkich fachowców,

potrzebuję pomocy w sprawie reinstalacji miernika wymienionego w temacie.Schemat podłączeniowy znalazłem tu
http://www.apator.eu/pl/Folder.2006-01-26.5237/Folder.2006-05-24.0210/Folder.2006-05-24.6024/Folder.2006-05-24.6021/Folder.2006-05-24.6033/c8.pdf (strona 6,numer schematu 4000).

Licznik miałem załozony na działce przez pracowników elektrowni,lecz przyszli wandale i mi go zerwali ze ściany.Zrobili to już po raz trzeci,koszta są wysokie,więc tym razem musze założyć go ponownie SAM.

Na szczęście zostały w nim odcięte kable (w zaciskach licznika),więc troche mi to sprawę ułatwi.W zasadzie wydaje mi się,że już rozgryzłem schemat,jednak dla pewności chcę zasięgnąć porady (nie jestem elektrykiem).Napisze co wydedukowałem ze schematu,proszę o weryfikację.

Po lewej stronie mam doprowadzenie trzech faz do licznika L1,L2,L3 oraz N.Po prawej stronie mam trzy wyjścia/obwody po 230V każdy trójkami (czyli np. przewody wychodzące z zacisków o numerach 12,9(PE),3 tworzą jeden obwód elektryczny,czyli wg mojego rozumowania można je podłączyć do gniazda na wtyczkę i będzie 230 V).W środku opisane numerami zaciski od 1 do 12.

Następna sprawa : nie potrafię rozpoznać typu (przekroju) przewodów,które siedzą w zaciskach L i N.Czy wystarczą przewody o przekroju 2,5 mm ? Obciążenie przewiduję malutkie (radio,lampka).

Z góry dziekuję za pomoc,pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sie 2008 13:31   





Powrót do góry
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2723
Miasto: Gdańsk

Post#2 28 Sie 2008 13:40   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


OK ale wez pod uwage ze jak przyjdzie kontrola z elektrowni i znajda polutowane czy polaczone na kostki przewody z licznika to wlepia kradziez pradu i zadnymi wandalami sie nie wytlumaczysz.

Zglos uszkodzenie instalacji do ZE i to ze naprawisz je sam, jak dostaniesz zgode na zerwanie plomb to to zrob, na tabliczce zaciskowej powinno byc wszystko opisane jak podlaczyc, przekroje przewodow pomierzysz suwmiarka.
Potem elektryk z ZE z plombownica i po problemie.
Radze tez sprawdzic jak zabezpieczyc sie przed wandalami.
Powrót do góry
   
radoslav11
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 6

Post#3 Post autora tematu 28 Sie 2008 14:02   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Jak wspomniałem - nie jestem w stanie obecnie ponieść kosztów instalacji licznika przez pracowników ZE. Załóżmy,że na działce koczują bezdomni i podłączyli sobie licznik,bo domek jest otwarty (zamek jest wyłamany) i wiatr hula po kątach. Proszę tylko o odpowiedź czy moje rozumowanie jest prawidłowe odnośnie wyjścia z licznika przewodów napięcia 230 V.

Dziekuję i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
serwisant73
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3185
Miasto: Heilbronn

Post#4 28 Sie 2008 15:33   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Alana ma rację.Będzie cię to kosztować...
Twoje rozumowanie co do podłączenia jest słuszne,przekrój 2,5mm to tak na styk.(na obecne potrzeby).Proponuję licznik zamknąć w skrzynkę licznikową,a przy najbliższej okazji zgłoś brak plomby na zegarze.U mnie to robią za darmo(plombują).
Powrót do góry
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2723
Miasto: Gdańsk

Post#5 28 Sie 2008 16:01   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Ja bym do tego zglosila wlamanie i dewastacje na policje - jak jednak wpadnie kontrola z elektrowni pokazujesz zgloszenie z policji i jestes kryty.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sie 2008 16:01   





Powrót do góry
   
radoslav11
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 6

Post#6 Post autora tematu 28 Sie 2008 18:43   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Prawdę mówiąc...potrzebuję uruchomić prąd tylko na jeden dzień (a w zasadzie noc), mam parę spraw do omówienia z pewną panią :D.

W takim wypadku chyba nie wpadnie mi kontrola z latarkami i karabinami...?

Byłbym poważnie zaskoczony.
Powrót do góry
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2723
Miasto: Gdańsk

Post#7 28 Sie 2008 20:29   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Skoro wiesz juz jak to do roboty tylko pamietaj ze my umywamy rece od wszystkich skutkow prawnych tego co robisz.
Powrót do góry
   
radoslav11
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 6

Post#8 Post autora tematu 29 Sie 2008 08:26   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Jasna sprawa.Mam jeszcze prośbę,aby ktoś mi objaśnił co oznacza ten symbol łączący przewody po prawej stronie schematu (pionowa linia z x w środku).
Cos tam sobie wydedukowałem,ale chciałbym wiedzieć co on oznacza dokładnie.

Dzięki z góry.
Powrót do góry
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2723
Miasto: Gdańsk

Post#9 29 Sie 2008 09:12   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Odbiornik energi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sie 2008 09:12   





Powrót do góry
   
radoslav11
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 6

Post#10 Post autora tematu 31 Sie 2008 20:35   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


Niestety po podłączeniu licznika świeci mi się czerwona lampka AWARIA hah, więc po zawodach. Może te liczniki tak mają,że jak są otwarte to jakoś się blokują ? Hm, albo może faktycznie mi go uszkodzili.

No, nic w każdym razie miałbym jeszcze pytanko małe. Nie mam pewności 100 %, ale wydaje mi się,że do domku mam doprowadzone 380V. Miałem kiedyś taki sprytny czeski miernik, którym można było sprawdzić napięcie, lecz gdzieś mi przepadł. O co pytam :

Podłączałem dzisiaj trzy różne urządzenia bezpośrednio do tego ,,380V''
żeby zobaczyć co będzie, i tak - ładowarka do telefonu, potem suszarka do włosów i na koniec lampka z żarówką 60 W. Wszystko działało normalnie nic się nie spaliło. Może moje pytanie jest kompromitujące, mimo to je zadam : Czy jak podłączam odbiornik 220 V do napięcia 380 V to nie powinien się spalić/zepsuć czy coś ? Czy może nie od razu a po jakimś czasie ? (wszystkie wymienione urządzenia były podłączone przez przynajmniej 2-3 minuty) Czy też oznacza to, że jednak mam tam napięcie 220 V ? Tak sobie myślę, że w razie co kupię transformator 380/220.

Dzięki wszystkim za pomoc i obiecuję już Was nie dręczyć, to ostatnia rzecz w tym temacie, którą chciałbym wiedzieć.
Powrót do góry
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2723
Miasto: Gdańsk

Post#11 31 Sie 2008 21:06   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


380 [a wlasciwie w tej chwili 400] masz pomiedzy L a L a pomiedzy dowolna L a N masz 230V.
Zostaw ty lepiej to w spokoju i wezwij elektryka bo cos czuje ze to sie bardzo zle skonczy.
Powrót do góry
   
radoslav11
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 6

Post#12 Post autora tematu 31 Sie 2008 21:46   

Re: Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.


OK. Daję za wygraną, w sumie racja. Dziękuję w za pomoc w każdym razie. Jeśli o mnie chodzi to można zamykać.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Podłączenie licznika energii 6C8dz prod PAFAL.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Oskażenie o złe podłączenie licznika energii elektrycznej (10)
Problem i podłączenie licznika energii (zdjęcia) (7)
Podłączenie licznika energii (19)
Podłączenie licznika energii (1)
Podłączenie licznika 3 fazowego Pafal C52ad (10)
Podłączenie licznika elektrycznego Pafal 4a52d (6)
Pafal 16ec3r1 - licznik energii elektrycznej pafal 16ec3r 1 (12)
Podłączenie nowego obwodu- licznik energii PAFAL 4A52cd (5)
Licznik zużycia energii Pafal 16EC3gr-migająca F3 (10)
PAFAL 16EC3gr - Odczyt liczydeł energii elektrycznej (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS