Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mały-Harry
Level 10
Joined: 04 Aug 2004
Posts: 52
Helped: 2
Post rating: 1
mały-Harry
Level 10
Post#1 28 Aug 2008 21:06  Topic author   

Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam! W Fieście padł regulator napięcia(nie świeciła kontrolka ładowania).Regulator został wymieniony na nowy,sprawdziłem diody(uszkodzona ujemna) - wymieniona.
teoretycznie alternator powinien zastartować.Po przekręceniu kluczyka w pozycję I - kontrolka świeci, po załączeniu zapłonu świeci dalej i brak ładowania, nie chciałem dalej forsować akumulatora, bo nie dawno wymieniłem (stary rozładował się i nie dał się podnieść). Wymontowałem jeszcze raz alternator i rozłożyłem na części proste.Znalazłem uszkodzoną diodę dodatnią (tym razem sprawdzałem pod obciążeniem nap. =14V).Pozostałe elementy wyglądają na sprawne (diody, uzwojenia).
Mam pytanie i proszę o pomoc .Czy alternator będzie pracował prawidłowo?Jak go sprawdzić w samochodzie.:?:(alternator to magneti marelli).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Removed
Removed
Post#2 28 Aug 2008 21:21    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Super by było jak byś napisal jaki altek-bosch czy lucas?

Helpful post? + 0
Back to top
gzresieknysa
Level 20
Location: Nysa
Joined: 25 Jul 2004
Posts: 490
Helped: 35
Post rating: 18
gzresieknysa
Level 20
Post#3 28 Aug 2008 21:21    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


A jak wirnik i pierścienie ślizgowe?
Żeby go spradzić uruchom silnik i zmierz napięcie na zacisku alternatora i na klemach. Jak pójdzie powyżej 13-14,4V to jest ładowanie ,następnie sprawdzaj to samo pod obciążeniem.

Pisał ,żę MM

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_robert_
Level 20
Location: Zgorzelec
Joined: 18 Mar 2006
Posts: 244
Helped: 40
Post rating: 5
_robert_
Level 20
Post#4 28 Aug 2008 21:22    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Jeśli dobrze sprawdziłeś będzie działać, pod warunkiem,że jest napędzany i podłączony do plusa,minusa,wzbudzenia(lampka ładowania).
Najprościej sprawdzić przez pomiar napięcia na akumulatorze przy uruchomionym silniku powinno być 13,8-14,2V...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piomoto
Level 19
Location: Pińczów
Joined: 10 Dec 2007
Posts: 423
Helped: 18
Post rating: 16
piomoto
Level 19
Post#5 28 Aug 2008 21:22    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Jeżeli wszystko jest sprawne to musi działać. Mogły się też szczotki zawiesić.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mały-Harry
Level 10
Joined: 04 Aug 2004
Posts: 52
Helped: 2
Post rating: 1
mały-Harry
Level 10
Post#6 28 Aug 2008 21:56  Topic author   

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam! Altek to lukas.Dzięki za wszystkie sugestie.Zabiorę się do pracy w weekend. Jak będę znał wyniki to zaraz napiszę.Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie sie tematem.

Helpful post? + 0
Back to top
WITEK1952
Level 28
Location: Olsztyn
Joined: 30 Apr 2006
Posts: 1182
Helped: 75
Post rating: 28
WITEK1952
Level 28
Post#7 28 Aug 2008 22:30    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam serdecznie.Jak wymieniłeś regulator i sprawdziłeś diody to został tylko stojan.Ciągłość uzwojenia wirnika odpada bo wtedy nie świeci się kontrolka.Sprawdź proszę czy stojan nie ma przebicia między uzwojeniem a masą.Musisz to zrobić na 230 V.Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#8 28 Aug 2008 22:37    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Juz ci powiem co jest, bo będą ci opowiadać bajki o żelaznym wilku. Jeszcze krokowce ci każą wyczyścić.
Jak wymieniałeś mostek to wlutowałeś go za głęboko na pręty stojana, i wystawały ponad złącza mostka. Teraz nasunąłeś tylny dekiel, dokręciłeś mostek dwiema śrubami i wystające pręty ( może tylko jeden?) dowarł do dekla.
Utnij pręty na równo z tymi blaszkami co je w nie wlutowywałeś, albo po prostu odlutuj trochę dalej.
To sztandarowy błąd popełniany podczas naprawy tego lucasa.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mały-Harry
Level 10
Joined: 04 Aug 2004
Posts: 52
Helped: 2
Post rating: 1
mały-Harry
Level 10
Post#9 01 Sep 2008 11:57  Topic author   

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam!
Chyba elektrit ma rację bo jak go dzisiaj podłączyłem to wygląda tak jakby gdzieś było zwarcie.Nap. na alternatorze jest 1.75V.
Idę sprawdzić te podłączenia. Dzięki za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#10 01 Sep 2008 13:25    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


mały-Harry wrote:
Chyba elektrit ma rację

Jak zwykle.
Masz to, co opisałem. Można go łatwo sprawdzić na stole, bez zamontowywania.

Helpful post? + 0
Back to top
mały-Harry
Level 10
Joined: 04 Aug 2004
Posts: 52
Helped: 2
Post rating: 1
mały-Harry
Level 10
Post#11 03 Sep 2008 07:26  Topic author   

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam! Problem został rozwiązany w 100%. :D Tak to jest, jak do tematu podchodzi za bardzo profesjonalnie, a usterka jest banalna.Obudowa faktycznie nie była odizolowana od styków stojana i mostka diodowego (brak przekładki izolacyjnej, podczas demotażu "zginęła").Dodam,że nap.ładowania wynosi ok.13,75V.Kontrolka działa prawidłowo.Jeszcze raz dzięki elektrit za naprowadzenie na właściwy trop i innym za zainteresowanie się tematem.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#12 03 Sep 2008 07:30    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


No widzisz? Tak się można nabrać.

Helpful post? + 0
Back to top
adi8
Level 9
Joined: 16 Oct 2007
Posts: 12
adi8
Level 9
Post#13 10 Jan 2009 18:51    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


mam taki problem zmieniłem prądnice na alternator "iskra" 33A
i pojawił sie problem ładowania przy niskich i średnich obrotach swieci kontrolka ładowania:(- na masę)
czy może miec wpływ brak kondesatora przeciw zakuceniowego
czy może być to spowodowanie wielkością akumulatorów 2x 6V 195Ah
kontrola ładowania 3W
napięcie na zacisku alternatora 13V
napięcie pomiędzy zaciskiem wzbudzenia a masą 4,5v
napięcie pomiędzy zaciskiem wzbudzenia a +30 8,5v

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania
Page 1 of 1

Similar topics to brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania

Alternator UNO 1.4. Nie świeci kontrolka ładowania, brak napięcia ładowania. (16)
golf 3 - Brak ładowania, kontrolka ładowania świeci przy włączonym silnku (7)
Golf 2 brak ładowania, na zapłonie nie świeci kontrolka ładowania. (8)
Brak ładowania, a kontrolka ładowania nie świeci - Avensis. (12)
CC 900, Brak ładowania, nie świeci kontrolka ładowania (4)
[VW GOLF TDI]Brak ładowania - świeci kontrolka. (12)
Escort 1.8d `96 brak ładowania, nie świeci kontrolka. (6)
VOLVO FH 13 E3 - świeci kontrolka sygnalizująca brak ładowania (5)
Cinquecento 700- brak ładowania, kontrolka nie świeci. (2)
Cinquecento 700 brak ładowania, nie świeci kontrolka. (18)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.086 seconds