Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mały-Harry
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 04 Sie 2004
Posty: 52
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
mały-Harry
Poziom 10
Post#1 28 Sie 2008 21:06  Autor tematu   

Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam! W Fieście padł regulator napięcia(nie świeciła kontrolka ładowania).Regulator został wymieniony na nowy,sprawdziłem diody(uszkodzona ujemna) - wymieniona.
teoretycznie alternator powinien zastartować.Po przekręceniu kluczyka w pozycję I - kontrolka świeci, po załączeniu zapłonu świeci dalej i brak ładowania, nie chciałem dalej forsować akumulatora, bo nie dawno wymieniłem (stary rozładował się i nie dał się podnieść). Wymontowałem jeszcze raz alternator i rozłożyłem na części proste.Znalazłem uszkodzoną diodę dodatnią (tym razem sprawdzałem pod obciążeniem nap. =14V).Pozostałe elementy wyglądają na sprawne (diody, uzwojenia).
Mam pytanie i proszę o pomoc .Czy alternator będzie pracował prawidłowo?Jak go sprawdzić w samochodzie.:?:(alternator to magneti marelli).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#2 28 Sie 2008 21:21    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Super by było jak byś napisal jaki altek-bosch czy lucas?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gzresieknysa
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nysa
Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 480
Pomógł: 34
Ocena postów: 12
gzresieknysa
Poziom 18
Post#3 28 Sie 2008 21:21    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


A jak wirnik i pierścienie ślizgowe?
Żeby go spradzić uruchom silnik i zmierz napięcie na zacisku alternatora i na klemach. Jak pójdzie powyżej 13-14,4V to jest ładowanie ,następnie sprawdzaj to samo pod obciążeniem.

Pisał ,żę MM

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_robert_
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Zgorzelec
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 244
Pomógł: 40
Ocena postów: 4
_robert_
Poziom 15
Post#4 28 Sie 2008 21:22    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Jeśli dobrze sprawdziłeś będzie działać, pod warunkiem,że jest napędzany i podłączony do plusa,minusa,wzbudzenia(lampka ładowania).
Najprościej sprawdzić przez pomiar napięcia na akumulatorze przy uruchomionym silniku powinno być 13,8-14,2V...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piomoto
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Pińczów
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 423
Pomógł: 18
Ocena postów: 6
piomoto
Poziom 17
Post#5 28 Sie 2008 21:22    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Jeżeli wszystko jest sprawne to musi działać. Mogły się też szczotki zawiesić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mały-Harry
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 04 Sie 2004
Posty: 52
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
mały-Harry
Poziom 10
Post#6 28 Sie 2008 21:56  Autor tematu   

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam! Altek to lukas.Dzięki za wszystkie sugestie.Zabiorę się do pracy w weekend. Jak będę znał wyniki to zaraz napiszę.Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie sie tematem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
WITEK1952
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 1182
Pomógł: 75
Ocena postów: 11
WITEK1952
Poziom 21
Post#7 28 Sie 2008 22:30    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam serdecznie.Jak wymieniłeś regulator i sprawdziłeś diody to został tylko stojan.Ciągłość uzwojenia wirnika odpada bo wtedy nie świeci się kontrolka.Sprawdź proszę czy stojan nie ma przebicia między uzwojeniem a masą.Musisz to zrobić na 230 V.Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#8 28 Sie 2008 22:37    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Juz ci powiem co jest, bo będą ci opowiadać bajki o żelaznym wilku. Jeszcze krokowce ci każą wyczyścić.
Jak wymieniałeś mostek to wlutowałeś go za głęboko na pręty stojana, i wystawały ponad złącza mostka. Teraz nasunąłeś tylny dekiel, dokręciłeś mostek dwiema śrubami i wystające pręty ( może tylko jeden?) dowarł do dekla.
Utnij pręty na równo z tymi blaszkami co je w nie wlutowywałeś, albo po prostu odlutuj trochę dalej.
To sztandarowy błąd popełniany podczas naprawy tego lucasa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mały-Harry
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 04 Sie 2004
Posty: 52
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
mały-Harry
Poziom 10
Post#9 01 Wrz 2008 11:57  Autor tematu   

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam!
Chyba elektrit ma rację bo jak go dzisiaj podłączyłem to wygląda tak jakby gdzieś było zwarcie.Nap. na alternatorze jest 1.75V.
Idę sprawdzić te podłączenia. Dzięki za pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#10 01 Wrz 2008 13:25    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


mały-Harry napisał:
Chyba elektrit ma rację

Jak zwykle.
Masz to, co opisałem. Można go łatwo sprawdzić na stole, bez zamontowywania.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mały-Harry
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 04 Sie 2004
Posty: 52
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
mały-Harry
Poziom 10
Post#11 03 Wrz 2008 07:26  Autor tematu   

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


Witam! Problem został rozwiązany w 100%. :D Tak to jest, jak do tematu podchodzi za bardzo profesjonalnie, a usterka jest banalna.Obudowa faktycznie nie była odizolowana od styków stojana i mostka diodowego (brak przekładki izolacyjnej, podczas demotażu "zginęła").Dodam,że nap.ładowania wynosi ok.13,75V.Kontrolka działa prawidłowo.Jeszcze raz dzięki elektrit za naprowadzenie na właściwy trop i innym za zainteresowanie się tematem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#12 03 Wrz 2008 07:30    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


No widzisz? Tak się można nabrać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adi8
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 11
adi8
Poziom 5
Post#13 10 Sty 2009 18:51    

Re: Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania


mam taki problem zmieniłem prądnice na alternator "iskra" 33A
i pojawił sie problem ładowania przy niskich i średnich obrotach swieci kontrolka ładowania:(- na masę)
czy może miec wpływ brak kondesatora przeciw zakuceniowego
czy może być to spowodowanie wielkością akumulatorów 2x 6V 195Ah
kontrola ładowania 3W
napięcie na zacisku alternatora 13V
napięcie pomiędzy zaciskiem wzbudzenia a masą 4,5v
napięcie pomiędzy zaciskiem wzbudzenia a +30 8,5v

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Brak ładowania ,świeci kontrolka ładowania
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Alternator UNO 1.4. Nie świeci kontrolka ładowania, brak napięcia ładowania. (16)
golf 3 - Brak ładowania, kontrolka ładowania świeci przy włączonym silnku (7)
Golf 2 brak ładowania, na zapłonie nie świeci kontrolka ładowania. (8)
Brak ładowania, a kontrolka ładowania nie świeci - Avensis. (12)
CC 900, Brak ładowania, nie świeci kontrolka ładowania (4)
[VW GOLF TDI]Brak ładowania - świeci kontrolka. (12)
Escort 1.8d `96 brak ładowania, nie świeci kontrolka. (6)
VOLVO FH 13 E3 - świeci kontrolka sygnalizująca brak ładowania (5)
Cinquecento 700- brak ładowania, kontrolka nie świeci. (2)
Cinquecento 700 brak ładowania, nie świeci kontrolka. (18)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS