Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 29 Sie 2008 13:23
    wieslaw99
    Poziom 23  

    Witam. Mam taki problem z kompem jak w/w . Mianowicie pod USB nie mam nic podłączone sprawdzam w systemie kontroler uniwersalnej
    magistrali szeregowej jedno z połączeń pokazuje komunikat nieznane
    urządzenie,gdy wchodzę w właściwości tego urządzenia otrzymuje komunikat że sterowniki tego urządzenia są nie zainstalowane, próbuję
    dograć sterowniki ale komp ich nie wykrywa, a jak podłącze pod który kolwiek port usb np.drukarkę czy pendraiva to wyskakuje komunikat
    "Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię,ale system Windows nie może go rozpoznać." I tu pytanie czy to jest wina
    braku odpowiednich sterowników czy jakieś urządzenie na płycie głównej
    uszkodziło się ??? Nazwa płyty głównej ECS L7S7 A2.System XPsp2. Czy komóś przytrafiło się może coś podobnego. Bardzo proszę o jakieś wskazówki jak rozwiązać ten problem.

  • #2 29 Sie 2008 14:15
    tomsyty

    Poziom 26  

    -Sprawdzić na innym porcie (najlepiej z tyłu na płycie, nie na panelu przednim),
    -zainstalować sterowniki do płyty,
    -zmierzyć napięcie na skrajnych pinach portu USB (uwaga żeby nie zrobić zwarcia, lepiej wziąć kabelek z wtyczką niż pchać sondy do portu).

  • #3 29 Sie 2008 14:24
    wieslaw99
    Poziom 23  

    Sprawdzane były wszystkie porty i na wszystkich to samo , napięcie
    też sprawdziłem 5V. Teoretycznie wszystko wpożądku.

  • #4 29 Sie 2008 14:32
    tomsyty

    Poziom 26  

    Płyta obsługuje bootowanie z USB? Jeżeli tak to nagraj coś bootującego na pendrive (Hiren's Boot CD, Ultimate Boot CD czy cokolwiek) albo lepiej odpal z płyty Knoppixa i sprawdź czy wykryje prawidłowo pendrive. Wtedy będziesz wiedział czy problem jest sprzętowy czy programowy. Możesz także wziąć przedłużacz USB, przeciąć czerwony kabel i podpiąć go do molexa pod 5V (tą stronę, która idzie do urządzenia, ta strona która idzie do wtyczki siedzącej w porcie ma być nie podłączona).

  • #5 29 Sie 2008 14:35
    drozdu2
    Poziom 9  

    Ja mam to samo i u mnie prawdopodobnie kontroler USB się popsuł mam dodatkowy port na karcie PCI i wszystko chodzi.

  • #6 29 Sie 2008 15:47
    wieslaw99
    Poziom 23  

    Sprawdzę tego knoppixa i dam odpowiedź co się dzieje.
    Po włożeniu płyty komp dochodzi do momentu bootowania naciskam enter
    zaczyna się bootowanie i po chwili wyłącza mi monitor i nic na nim więcej się nie pokazuje, ale CD-ROM nadal bootuje się normalnie i na słuch
    wszystko jest OK.
    Oprócz tego rozłączonego monitora.
    Czyżby karta graficzna szwankowała ?

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty