| Author |
Destiny2 Poziom 1

|
30 Aug 2008 12:28 Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB
Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB
Verbatim jako pierwszy zaoferuje nowy dysk DVD+R DL 8x kompatybilny z funkcją Lightscribe. Połączy on jakość istniejącego dysku DVD+R DL 8x o pojemności 8,5 GB z trzema głównymi zaletami funkcji Lightscribe: brakiem zapotrzebowania na drukarkę, szybkim i łatwym wypalaniem motywów graficznych na płytach metodą „zapisz, obróć, zapisz” oraz elastycznym oprogramowaniem do tworzenia etykiet z dużym wyborem szablonów.
Wielbiciele filmów będą z pewnością zachwyceni pierwszym dwuwarstwowym dyskiem Blu-ray Verbatim, na którym można zapisać z podwójną prędkością nawet 50 GB danych. Dyski Verbatim BD-R 2x DL 50 GB pojawią się
w sklepach we wrześniu w tradycyjnych pudełkach oraz w 10-dyskowych szpulach.
Dodałem fotkę wyszperaną w necie, bo na stronie głownej jakoś źle ten temat wyglądał.
[CMS]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Aug 2008 12:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TheWiktus Poziom 17

|
30 Aug 2008 20:57 Re: Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
Ile będzie trwał zapis na płytę ? ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1717 Location: Valencia, Hiszpania
|
31 Aug 2008 14:14 Re: Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
Zależy od parametrów komputera. ;p
(głupie pytanie, głupia odpowiedz) proszę Cię...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
31 Aug 2008 19:14 Re: Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
Zależy od transferu danych w standardzie oraz łącza użytego (Sata2 pewnie) Jeśli jest w stanie zapisac 10 MB/s to policz razy 2 i 50 gb podziel przez wynik ale z min 30 min. Według mnie to jest głupota 7 zł za 5 plyt dvd ta sama pojemność a cena o wiele mniejsza . Tylko niektórzy mają aż tak zasobne dyski aby gromadzić taką biblioteke filmową w nowym standardzie . Pomyślcie 5 filmów 220 GB ja mam 60 gb i co jeden film ?? wole dvd. łatwiej opanowac biblioteke i na wypadek zarysowania płyty niewiele trace. Powinni pomyśleć nad opakowaniem znanym z Minidysków.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Aug 2008 19:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Citek Poziom 18

|
31 Aug 2008 23:37 Re: Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
| maniac30 wrote: |
| ... i na wypadek zarysowania płyty niewiele trace. Powinni pomyśleć nad opakowaniem znanym z Minidysków. |
Z tego co się orientuje dyski Blu-Ray mają specjalną wzmacnianą powłokę chroniącą płyty przed porysowaniem.
Na rynku istnieją też płyty CD i DVD z podobną technologią zwaną bodajże ScratchProtection czy coś podobnego
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
01 Sep 2008 15:12 Re: Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
Ale to nie daje pełnej ochrony . Do tego tłuste plamy kurz itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2008 15:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
msnake Poziom 6

|
07 Sep 2008 17:24 Re: Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
hmmmm Tak sobie myślę że ten temat to reklama dla towaru który zalega na półkach
Powoli nastaje era kart pamięci – stają się coraz tańsze, szybsze bardziej pojemne.
Pamiętacie może takie duże dyskietki , były jeszcze stacje zip , to wszystko odeszło w zapomnienie obawiam ( a może i się nie obawiam ) że to samo stanie się z płytami
Tak z ciekawości zapytam ile kosztują takie płyty??
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
07 Sep 2008 17:37 Re: Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
Płytki MD około 8 zł a płytki Bluray około 40 zł jak ostatnio widziałem
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

Joined: 27 Feb 2004 Posts: 2398 Location: Warszawa, Jelonki
|
08 Sep 2008 17:55 Re: Dyski DVD+R DL 8x LS 8,5 GB i Blu-ray BD-R 2x DL 50 GB |
|
|
|
| msnake wrote: |
hmmmm Tak sobie myślę że ten temat to reklama dla towaru który zalega na półkach
Powoli nastaje era kart pamięci – stają się coraz tańsze, szybsze bardziej pojemne.
Pamiętacie może takie duże dyskietki , były jeszcze stacje zip , to wszystko odeszło w zapomnienie obawiam ( a może i się nie obawiam ) że to samo stanie się z płytami
Tak z ciekawości zapytam ile kosztują takie płyty?? |
Karty pamięci owszem, ale przecież kolekcji filmów czy muzyki nie będziesz trzymał na kartach bo do tego zastosowania płyty są znacznie tańsze.
Cena płyty Verbatima "SCRATCH PROOF" to ok 4-5 pln biorąc pod uwagę że rozsądny użytkownik nie magazynuje danych na płytkach po 50gr tylko inwestuje w nie ok 2pln (zapewniam że warto, nie raz się już zdziwiłem jak praktycznie nigdy nie używana płyta leżąca w pojedynczym pudełku przez 3-4 lata okazywała się kompletnie nie do użytku) to dla cennych danych dołożenie drugich 2 pln może okazać się zbawienne.
Nie mówiąc już o kopiach płytek z programami po kilka kilkanaście tysięcy pln.
|
|
| Back to top |
|
 |