| Author |
DirtYH@rry Poziom 7

|
28 Feb 2004 12:19 Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
Witam!!
Posiadam w darowiźnie taki sprzęt jednak piszczenie dobija przy oglądaniu szczególnie nocą.Panowie telewizor od załączenia zaczyna piszczeć.Opiszę moje spostrzeżenia:
1/Kineskop musiał być przekładany gdyż ścieżki łączące płytkę RGB z samym kineskopem są poprzecinane i połączone z innymi punktami kineskopu.
2/Kolory nie zawsze są jednakowo rozłożone na kineskopie i obraz poziomo potrafi się zwężać i rozwężać.
Proszę o poradę,sugestie co może być przyczyną,co można sprawdzić.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi. :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2004 12:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DAREK2004 Poziom 18

|
28 Feb 2004 12:49 Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
piszczy na pewno jakiś dławik w odchylaniu, trzeba
zaowserwować przy zdjętej obudowie, dociskać wkętakiem szczególnie elementów odchylania oraz trafa praetwornicy, piszczący element zalewam
preparatem PLASTIK , który można kupić w sklepach z częściami elektronicznymi
KOLORY- prawdopodobnie uszkodzony kineskop,
zakładam, że działa układ rozmagnesowania, nurtuje mnie tylko jedno -te poprzecinane ścieżki, przecież kkineskopy SONY są raczej kompatybilne,
mają to samo cokołowanie, a kinol typu np PHILIPS nie pasuje mechanicznie
|
|
| Back to top |
|
 |
DirtYH@rry Poziom 7

|
28 Feb 2004 13:24 Re: Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
Z tego co jeszcze zauważyłem,kineskop na naklejkę z podanymi wartościami dla poszczególnych kolorów,czyżby świadczyło to o regeneracji kineskopu??
Co do cewek ,po opukaniu delikatnie wszystkiego co przypominało wyglądem cewkę lub dławik z rdzeniem żadnych zmian nie zauważyłem,natomiast może to coś będzie miało wspólnego z tą historią,mianowicie podczas wyświetlania na ekranie "nieruchomego obrazu"czyli czegoś takiego w stylu "przepraszamy za usterki" telewizor przestaje piszczeć... Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
DirtYH@rry Poziom 7

|
29 Feb 2004 00:31 Re: Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
Panowie proszę zdradźcie sekrety odnośnie tegoż problemu.Ja dodam od siebie fakt że gdy wyświetlany jest obraz z przewagą białego koloru lub też biała plansza pisk ustaje lub mieści się w granicach normy słyszalnej dla ucha......pozdrawiam i czekam na wasze sugestie.........dziękuję........ :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Feb 2004 00:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tivi Poziom 13

|
29 Feb 2004 11:37 Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
Może to przetwornica !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Telo Poziom 24

|
29 Feb 2004 14:50 Re: Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
Miałem niedawno taki 14 calowy Sony na warsztacie klient zeznawał ,że w czasie czuwania w nocy piszczy i okazało się ,że winowajcą był dławik sieciowy zalałem go lakierem i jest już ok.Kolego zdejmij obudowę z tego OTVC i włącz go weź rurę od odkurzacza i zabaw się w doktora i sprawdz co za element piszczy napewno jakiś element dławik, cewka potem wylutuj i zalej lakierem i po kłopocie.Ten patent z rurą od odkurzacza sprzedał mi kolega który też walczył z piszczącym OTVC Sony i u niego piszczały trzy elementy dwa dławiki i trafopowielacz ,który musiał wymienić bo raczej tego nie dało się zalać nawet zalewanie nic nie dawało i tak piszczał po wymianie było totalna cisza, bardzo go to denerwawało szczególnie nocą jak miał zmniejszony poziom głosu.
|
|
| Back to top |
|
 |
rtv.service Poziom 22

|
29 Feb 2004 15:14 Re: Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
Co do kineskopu, regenerowal go szw.pamieczi Wieszek Szambelan w Ursuszie, masz tam wyrzutnie typu PIL, niezwracaj nato uwagi- Wieszek regenerowal solidnie. Co do pisku, sugeruje pozamieniacz elektrolity w pszetvornicy, jerzeli niepomoze, tez filtrujoce za pszetvornico, napewno niezaszkodzi :D
P.S. Czy zaklad regeneracii kineskopow w Ursuszie jeszcze pracuje ?
|
|
| Back to top |
|
 |
DirtYH@rry Poziom 7

|
04 Mar 2004 11:05 Re: Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
Witam ponownie,wymieniłem kondensatory tak jak mówiliście panowie,ale teraz pojawiają się nastepujące objawy,piszczenie pojawia się i znika przy zwężaniu i powrocie do normalnej szerokości obrazu czyli poziomu.Proszę o sugestie co mógłbym sprawdzić teraz,dodam że nierównomierne kolory na kineskopie znikają po zniknięciu piszczenia i prawidłowej pracy poziomej tego telewizora....Pozdrawiam................Dzięki za wszelkie wskazówki......
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Mar 2004 11:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DirtYH@rry Poziom 7

|
04 Mar 2004 15:14 Re: Sony kv-m2141k chassis be2a strasznie piszczy pomocy |
|
|
|
Panowie prosze poradźcie coś w tym temacie..............
|
|
| Back to top |
|
 |