Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć uziemienie?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jak podłączyć uziemienie?
Autor
Wiadomość
galad
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 348
Miasto: Katowice

Post#1 Post autora tematu 31 Sie 2008 20:58   

Jak podłączyć uziemienie?


Witam mieszkam w domku z lat 50tych dom podłączony jest dwoma przewodami do słupa energetycznego w domu są trzy bezpieczniki
jeden do parteru i piętra(6A) drugi do piwnicy(10A) i trzeci dzwonek do drzwi
bezpieczniki odpowiadaja zarówno za prąd w gniazdkach jak i żyrandolach w piwnicy zmieniałem jakies dwa lata temu instalację teraz chcę tam zanieśc pralkę ale nie ma tam uziemienia narazie zrobiiłem je tak że kabel; uziemienia podłączyłem do rur wodnych zreszta na parterze tez tak jest czy to dobrze???
acha dodam jeszcze że z bezpiecznika 6A jest zasilany chlewik i garaż na ogródku ale najwarzniejsze jest to uziemienie czy może tak być??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2008 20:58   





Powrót do góry
   
joseph-auto
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 249
Miasto: krosno odrzańskie

Post#2 31 Sie 2008 21:14   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Jeśli zmieniłeć instalację, na kable z trzema żyłami, to żółto-zielony to uziemienie, i podłączamy do bolców.
Uziemienie(żółto-zielony), można podłączyć do przewodu "0" w skrzynce bezpiecznikowej, najlepiej zlecić to elektrykowi, parę groszy, a zrobi to dobrze.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6505
Miasto: Wielkopolska

Post#3 31 Sie 2008 21:20   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Tak nie może być !!!!!!: :idea: Jeśli już, to należy wykonać uziemienie lokalne /TNC-S/ , a instalację CO podłączyć do GSW /główna szyna wyrównawcza/. Instalacja wodna nie może "robić za uziom"
Powrót do góry
   
galad
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 348
Miasto: Katowice

Post#4 Post autora tematu 31 Sie 2008 21:31   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Jak już pisałem domek jest stary i jak go wybudowali to najprawdopodobniej nie posiadał uziemienia wcale do licznika idą tylko dwa kable zreszta wszystkie domki na osiedlu tak sa podłączone i z tego co sie orientuje każdy ma ziemie do rury podłączona jutro cykne foty przyłącza i wrzucę to tutaj acha tak na marginesie co ile lat energetyka powinna wymieniać licznik prądowe?? bo jeszce rok temu miałem w domu licznik który był z 1962 roku i wtedy był też montowany data na plombie i liczniku były te same wiec od 1962 do 2007 jeden licznik i nagle przyszli i wymienili na zalegalizowany odnowiony z 1982 roku
Powrót do góry
   
romil
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 106
Miasto: Czeladź

Post#5 31 Sie 2008 21:43   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Z nieporadności Twojego opisu wynika, że nie znasz się na instalacji elektrycznej.
Jedyna rozsądna rada to pomoc elektryka - prawdziwego elektryka. Na nic nie zdadzą się opisy co masz zrobić bo będąc ignorantem w tym temacie i tak możesz coś pomylić lub czegoś nie zrozumiesz.
Stawką jest życie Twoje i Twojej rodziny.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6505
Miasto: Wielkopolska

Post#6 31 Sie 2008 21:54   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


galad napisał-
Cytat:
Jak już pisałem domek jest stary i jak go wybudowali to najprawdopodobniej nie posiadał uziemienia wcale
Nic dziwnego.
Cytat:
zreszta wszystkie domki na osiedlu tak sa podłączone i z tego co sie orientuje każdy ma ziemie do rury podłączona
Samobójcy...
Cytat:
co ile lat energetyka powinna wymieniać licznik prądowe?
Wg. rozporządzenia liczniki wymienia się co 15 lat. romil- napisał:
Cytat:
Z nieporadności Twojego opisu wynika, że nie znasz się na instalacji elektrycznej.
Jedyna rozsądna rada to pomoc elektryka - prawdziwego elektryka. Na nic nie zdadzą się opisy co masz zrobić bo będąc ignorantem w tym temacie i tak możesz coś pomylić lub czegoś nie zrozumiesz.
Stawką jest życie Twoje i Twojej rodziny.
Przemyśl to co kolega napisał...Najlepiej wezwij elektryka - wszyscy na ulicy niech wezwią... :D fachowca elektryka. Hm..TNC + rura... :D :cry:
Powrót do góry
   
mickemaster
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 1199
Miasto: Wszędzie i nigdzie, najczęściej Łódź

Post#7 31 Sie 2008 22:14   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


UZIOMY NATURALNE
W instalacjach elektrycznych należy wykorzystywać w najszerszym zakresie przede wszystkim uziomy naturalne.

Jako uziomy naturalne należy wykorzystywać:

metalowe konstrukcje budynków oraz zbrojenia fundamentów. W przypadku wykorzystania zbrojenia fundamentu jako naturalnego uziomu, przewody uziemiające należy przyłączać co najmniej do dwóch wzdłużnych prętów zbrojenia. Połączenia te należy wykonywać jako spawane,
metalowe powłoki i pancerze kabli elektroenergetycznych, pod warunkiem uzyskania w tej mierze zgody jednostek eksploatujących te kable,
metalowe przewody sieci wodociągowych, pod warunkiem uzyskania w tej mierze zgody jednostek eksploatujących te sieci.
źródło:

http://www.instalator.info.pl/polaczenia-wyrownawcze-i-uziomy/docs/12_0/14/View
Powrót do góry
   
sterowniczy
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Wrz 2005
Posty: 71
Miasto: Piotrków Trybunalski

Post#8 31 Sie 2008 22:32   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


patrząc na porady kolegów (oczywiście słuszne), 80% społeczeństwa polskiego zadrży ze strachu o swoje życie.

Dobrze, że kolega galad w ogóle pomyślał o jakimś uziemieniu - chwała ludziom myślącym!
Powrót do góry
   
EAndrzej
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 483

Post#9 01 Wrz 2008 00:21   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Witam.
1. Dobrze wykonane uziemienie może uratować życie
2.a źle wykonane może tego życia pozbawić
– wiedza kol. galad i udzielane mu rady na elektrodzie wskazuje, że prawdopodobieństwo wykonania przez kol. galad uziemienia w wariancie pierwszym jest znikome.
Powrót do góry
   
galad
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 348
Miasto: Katowice

Post#10 Post autora tematu 01 Wrz 2008 09:30   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


To prawda moje pojęcie dot różnego rodzaju sieci energetycznych jest raczej znikome, co nie znaczy że aby zrobić sobie nowe gniazdko w pokoju bądź połozyc nową instalacje będę wzywał elektryka jak już wcześniej pisałem w piwnicy zmieniłem całą instalację stara niedość że biegła na ścianie to przewody miały bardzo mała średnicę i do tego były aluminiowe i kruszyły sie w rękach jak narazie wszystko działa kable to miedź 2.5 mm fakt sieci TT i inne to dla mnie czarna magia ale natchniony przez kolegów z elki zacznę zagłębiać temat i poczytam o sieciach (nigdy niewiadomo kiedy się to w zyciu przyda, a taka wiedza raczej napewno) teraz jeszcze jedno pytanie czy tablice licznikowa mogę zmienic samemu czy musi to zrobić koleś z energetyki?? chodzi o to że bezpieczniki to automaty ale tak stare że asz strach czy zadziałaą a nowe nie da rady wkręcić chciałbym to już zmienić na nowe. dodaje fotki


http://obrazki.elektroda.net/43_1220253811.jpg

http://obrazki.elektroda.net/19_1220253861.jpg

http://obrazki.elektroda.net/28_1220253921.jpg
Powrót do góry
   
Wirnick
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 669
Miasto: Katowice / Międzyrzecze

Post#11 01 Wrz 2008 10:28   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


galad napisał:
To prawda moje pojęcie dot różnego rodzaju sieci energetycznych jest raczej znikome, co nie znaczy że aby zrobić sobie nowe gniazdko w pokoju bądź połozyc nową instalacje będę wzywał elektryka ...

W Twojej instalacji stosuje się jeszcze ZEROWANIE - łączenie w gniazdku zera (N) z bolcem (PE). W nowych instalacjach (i przeróbkach) mostek N z PE zastępuje przewód ochronny PE (sposób wykonania opisany w drugim poście tematu).
Przewód PE nie jest przewodem uziemiającym urządzenie elektryczne - łączy obudowę lub bolec z PEN (dawne 0).
Powrót do góry
   
domal7
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 65
Miasto: L W

Post#12 01 Wrz 2008 12:12   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Kolego jak tak ci zależy na tym uziemieniu to ja bym od razu zrobił tak:
wymienił przyłącze na izolowane AsXSn 2x16 a i przy okazji złącze na ZLP z nowym zabezpieczeniem typu S i polem pomiarowym dał na zewnątrz budynku i tym samym wykonał uziemienie do tego, które później "ciągniesz po domu np do gniazdka gdzie będziesz miał tą pralkę :) " Tylko to musi wykonać instalator z uprawnieniami koszty tego nie są duże.
Powrót do góry
   
nero226
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 75

Post#13 01 Wrz 2008 12:25   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


I żeby wszystko było jak należy zrobić pomiary skuteczności ochrony przeciwporażeniowej. Do tego służy specjalny miernik i facet z uprawnieniami.
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2405
Miasto: M-ce

Post#14 01 Wrz 2008 15:35   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Dodatkowo 6 A nie pociągnie pralki, ciągnie ona około 10 do 16 A, dlatego taki bezpiecznik zadziała po kilku minutach grzania wody.
Jeśli na danym obwodzie przekrój przewodów to tylko i wyłącznie 2.5 mm2 miedź, to możesz założyć 16 A.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Wrz 2008 15:35   





Powrót do góry
   
galad
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 348
Miasto: Katowice

Post#15 Post autora tematu 01 Wrz 2008 17:32   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Dziękuję za odpowiedzi teraz już wiem czy się różnią rodzaje sieci (TN-C od TN-S itp) postaram się skorzystać z rad kolegów bo te uziemienie nie daje mi spokoju ;) tylko pytanie czy bezpieczniki 16a nie będa za mocne do starej instalacji? próbka tego co mam w ścianach kabel o średnicy poniżej 1mm
http://obrazki.elektroda.net/70_1220282824.jpg
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Wrz 2008 17:32   





Powrót do góry
   
domal7
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 65
Miasto: L W

Post#16 01 Wrz 2008 17:56   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


10A powinno starczyć, na Twojej tablicy licznikowej masz trzy zabezpieczenia jeśli to na pralkę będzie za małe daj 16A w końcu tam przesznurowałeś przewody na 2,5mm² tak jak pisze kolega michcio, ale najpierw zorientuj się jaki masz przydział mocy a tym samym zabezpieczenie główne bo jeśli dasz 16A, a główne masz 10A to przy jakimś "zwarciu" czy cuś wybije ci główne zabezpieczenie do którego dostęp ma ZE a wtedy pozostanie tylko tel 991 panowie nie mam prądu :) no chyba że masz przerobione na S
Powrót do góry
   
flaber007
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 83
Miasto: Mars

Post#17 01 Wrz 2008 17:56   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Cytat z tematu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic881535.html

Cytat:
TT- typowo stosowany w przemyśle, ale czasem też w domach.
Czasem przy doprowadzeniu do domu TNC robi się w nim "wyspę TT", co
jeśli jest dobrze zrobione (rozległy uziom, bdb sieć masy budynku*) jest
bezpieczniejsze niż TNC (W systemie TT ważna jest oporność uziemienia)


Układ sieci TT:

Jak podłączyć uziemienie?
Powrót do góry
   
galad
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 348
Miasto: Katowice

Post#18 Post autora tematu 01 Wrz 2008 18:22   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


ok dzieki muszę spojżeć jaki tam siedzi bezpiecznik na głównym zdejmę pokrywę i zobaczę
Powrót do góry
   
jorgkrab
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 292
Miasto: KSU.........

Post#19 01 Wrz 2008 19:03   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


galad napisał:
Dziękuję za odpowiedzi teraz już wiem czy się różnią rodzaje sieci (TN-C od TN-S itp) postaram się skorzystać z rad kolegów bo te uziemienie nie daje mi spokoju ;) tylko pytanie czy bezpieczniki 16a nie będa za mocne do starej instalacji? próbka tego co mam w ścianach kabel o średnicy poniżej 1mm
http://obrazki.elektroda.net/70_1220282824.jpg


Wynika z tego, że przekrój będzie mieścił się w przedziale (0,5-0,75mm²). Tak jak podałeś orientacyjnie d - około 1mm.
Przekrój s=Πd²/4 . Nie zaciekawy jest ten przekrój..:!: :!: :!:
:?:
Pod gniazdko do pralki się nie nadaje, nie widac co tam jest wpięte.
Powrót do góry
   
galad
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 348
Miasto: Katowice

Post#20 Post autora tematu 01 Wrz 2008 20:26   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Jest to kabel z pierwszego lepszego gniazdka w domu jak juz mówiłem pralka ma być docelowo w piwnicy gdzie instalka jest zmieniona lecz nie napisałem tego wcześniej instalacja w piwnicy została zmieniona do puszki która znajduje się pod schodami i od tej puszki jest zrobiona nowa od licznika do puszki leca stare przewody bo nie mam pojęcia jak ułozone sa w scianie ale reasumując pralka działa w piwnicy nic nie wybija i nie kopie ale z tym uziomem to sie chciałem zapytać czy tak moze byc no i uzyskałem odpowiedź że nie i chwala wam za to. Ale tak to jest żyć w starym budynku budowanym po wojnie byle by było i żeby pana Bieruta zadowolić (po osiedlu krążą plotki że wizytował właśnie u mnie w domu ale ja w takie bajeczki to raczej nie wieże) zmiana całej instalacji to by górę forsy musiało zjeść cały parter +piętro +kable doprowadzające do licznika kucie nowe tynki szukanie w ścianie kabli to nie na moje mozliwości w piwnicy było łatwo zdjąć ze ściany stare kable i wpuścić po tynk noew a tu to roboty na pół roku
Powrót do góry
   
sp4msu
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 470

Post#21 01 Wrz 2008 22:46   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Po co opisujesz głupoty o Bierucie itd .
Masz tylko podłączyć PRALKĘ , setki i tysiące Ludzi i ich domostwa były i nadal są na zerowaniu .
Za miast pisać i głupoty to podciągnij oddzielny obwód ( przewód ) , od tablicy i i pierz Chłopie do woli , jak to na pewno w twojej okolicy Ludziska robią .
Powrót do góry
   
galad
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 348
Miasto: Katowice

Post#22 Post autora tematu 02 Wrz 2008 10:09   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Ja tylko piszę to co ludzie mówią, nie wiem czy kolega by chciał mieszkac w domu gdzie instalacja jest o przekroju 1mm aluminiowa!! żeby np poodkurzać (odkuzacz lg 1600w) to nic nie moze być włączone a i tak obojętnie z którego gniazdka jak po odkurzaniu wyciągam wtyczke to jest gorąca.
Powrót do góry
   
sp4msu
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 470

Post#23 02 Wrz 2008 14:29   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Nie ma i nigdy nie było AL 1mm2 . A ja pisze co powinieneś zrobić skoro jest tak tragicznie . skoro sam zrobiłeś w piwinicy to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zrobił i na górze . A jak to wygląda to akurat nie musisz tłumaczyć , jest to mój zawód i to od ponad 30 lat .
Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
zdan10
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 2
Miasto: warszawa

Post#24 25 Wrz 2008 23:32   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


mieszkam w bloku instalacje elektryczną mam dwu żyłową a potrzebuje mieć uziemienie gdzie pod łączyć
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#25 25 Wrz 2008 23:55   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


zdan10 napisał:
mieszkam w bloku instalacje elektryczną mam dwu żyłową a potrzebuje mieć uziemienie gdzie pod łączyć


Więcej szczegółów prosimy.

Dodano po 6 [minuty]:

sp4msu napisał:
Nie ma i nigdy nie było AL 1mm2 . A ja pisze co powinieneś zrobić skoro jest tak tragicznie . skoro sam zrobiłeś w piwinicy to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zrobił i na górze . A jak to wygląda to akurat nie musisz tłumaczyć , jest to mój zawód i to od ponad 30 lat .
Pozdrawiam .


Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą. Po 40 latach przewód Al 2,5mm² ma około 1mm² (tak żartem).

Instalacje gdzie jest aluminium trzeba sukcesywnie modernizować. Kwestią czasu jest powstanie pożaru z takich instalacji, są one już wypracowane i osłabione, a zapotrzebowanie na moc przez gospodarstwa domowe rośnie.

Wracając do tematu.
Jeśli kolega chce zrobić dobre uziemienie to trzeba wbić w ziemię (może piwnica ma dostęp do ziemi albo może mieć) ze dwa uziomy (szpilki) połączyć bednarką, zamontować na ścianie GSU (główna szyna uziemiająca), podłączyć bednarkę z GSU i przewód neutralny. Od GSU prowadzisz 2 przewody N (niebieski) i PE (żółto-zielony). Podłączasz RCD (0,03A)z członem nadprądowym 16A B, gniazdko i dopiero możesz podłączyć pralkę.

Ale namotałem ;)
Powrót do góry
   
zdan10
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 2
Miasto: warszawa

Post#26 26 Wrz 2008 15:05   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


uziemienie było podłączone z "n" zamontowałem kabine natryskową w której potrzeba uziemienia w instrukcj montażu kategorycznie zabraniają podłączenia "n"do uziemienia

Dodano po 35 [minuty]:

dodając mieszkam na 12 piętrze do piwnicy mam daleko
Powrót do góry
   
rekin500
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 27
Miasto: PIłA

Post#27 28 Wrz 2008 21:39   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


koledzy czy zauważyliście że chłopisko ma znikome pojęcie o elektryce a czy napisał że wszyscy tak mają cyt: uziemienie podłączone do rury,wyobrażcie sobie że ktoś wpadł na genialny pomysł wymiany rur wodnych na węże plastikowe a tragedja gotowa, albo awarja rury przed blokiem NAWET NIE CHCĘ MYŚLEĆ O TYM CO SIĘ STANIE.Moja rada jest taka jak wcześniej koledzy niektórzy napisali .POPROŚ KOLEGO ELEKTRYKA POMIAROWCA a napewno rozwieje wszystkie twoje wątpliwości i sen spokojny bedzie bezpiecznie POZDRAWIAM MIREK
Powrót do góry
   
Damian R.
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 301
Miasto: Kalisz

Post#28 28 Wrz 2008 23:13   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Ogółem to nie znam się na instalacjach elektrycznych , ale jak znajomy podłączał prąd do domku jednorodzinnego , to uziemienie było zrobione tak że z głównej skrzynki zasilającej szedł żółto - zielony przewód który był połączony z metalowym kołkiem wkopanym w ziemie ....
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Wrz 2008 23:13   





Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2405
Miasto: M-ce

Post#29 29 Wrz 2008 11:10   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


No to niezłe to uziemienie było - pewne kołek miał jeszcze pół metra, tak?
Powrót do góry
   
Damian R.
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 301
Miasto: Kalisz

Post#30 29 Wrz 2008 12:31   

Re: Jak podłączyć uziemienie?


Nie wiem ile bo musiałbym wykopywać :D
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jak podłączyć uziemienie?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jak prawidłowo i bezpieczenie podłączyć uziemienie w budynku. (6)
Gdzie podłączyć uziemienie (17)
Do czego podłączyć uziemienie? (22)
Brak uziemienia. Instalacja dwu-żyłowa. W jaki sposób podłączyć uziemienie? (26)
Uziemienie garażu. Ile przewodów? Uziemienie domu. Spawarka trójfazowa. (23)
uziemienie - uziemienie szyny PEN (4)
UZIEMIENIE - jak wykonac ?? (33)
Jak wykonać uziemienie żurawia? (13)
podłączenie gniazdka, uziemienie, jak? (6)
Uziemienie pieca CO- jak to zrobić? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS