| Author |
dj.stachu Poziom 14

|
02 Sep 2008 11:21 STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
Założenia
-ma być kompaktowo, czyli nie więcej niż 20 litr
-zestaw dwudrożny z sopranem tubowym Tonsila 12-19/150
-przynajmniej 90dB 55-16kHz
Dlaczego tak? A to dla tego że podoba mi się takie polącznie, a sopran z prostokątnym hornem wygląda zaje.
Głośniki
STX 22 300 8 SW
Tonsil GDWT 12-19/150
Obudowa
Netto 19,3 litr strojone na 54Hz.
Płyta wiurowa 18mm, ścianki wzmocniane w środku słupkami. We wnątrz wytłumienie z miękkiej gąbki. Całość oklejona materiałem obiciowym w kolorze ciemnego grafitu. Przednia maskownica to siatka utkana z twardego drutu.
Wymiary zewnetrzne(tak mniej wiecej)50x28x26
Jedna kolumna waży około 12kG
Zwrotnica
Głośnik basowy podpięty bezpośrednio, sopran obcięty filtrem -11dB 12dB/okt 3,8kHz.
Niżej przesunięcie fazowe wprowadzane przez zwrotnice i różnice odległości wynikiającą z położęania membran obu głośników. w okolicach częstotliwości podziału wynosi około 90°, więc sopran można łączyć zgodnie w fazie z gł. basowym.
A tutaj teoretyczna charakterystyka po uwzględnieniu char. głośników i zwrotnicy
Wrażenia
Nie bede tu pisał bzdur że "nieźle kopie", "ma dobry impuls", bo to bedzie subiektywna opinia. Mi sie podoba. Mam zamiar używać tego w akademiku do słuchania muzyki, a jak bedzie okazja to myśle, ze wystarczy na impreze do pokoju 5x3m
Koszt jednej kolumny 200zł
|
|
| Back to top |
|
 |
Wenmin Poziom 14

|
02 Sep 2008 11:43 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
Na impreze do pokoju to fajne ale jakoś mało pasujące do pomieszczeń domowych
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Sep 2008 11:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
quniq Poziom 18

|
02 Sep 2008 19:23 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
Bardzo ładnie wykonane. Wyglądają jak z jakiejś wieży, co osobiście nie podoba mi się za bardzo, ale nie jest źle. Prostokątne b-r są kapitalne :) Gratuluję :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Skipior Poziom 18

|
03 Sep 2008 22:01 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
Hmm... No nieźle, oryginalnie... A jak to gra? Jak ze średnicą? Może jakiś dokładniejszy opis?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2008 22:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj.stachu Poziom 14

|
04 Sep 2008 12:35 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
Ten głośńik STX-a nie jest duży i do 3kHz sobie radzi. Ponad to sopran obciełem po niżej 4kHz. To troche niżej niż zalecane 4,5, ale to rekompensuje pasmo średnich częstotliwości. Sopran wytrzyma tak niskie cięcie bo ma tłumik aż o 11dB.
Średnie myślę że nie stanowią problemu. Problem stanowi bas. Kolumna schodzi tylko do 55Hz. No ale coż, coś musiało pójść kosztem skuteczności. Ten głośnik ma jedna ważna zaletę. Ma dobrą wytrzymałośc mocową i już od 40 Hz można mu aplikować prawie całą moc. Po to ktoś wymyślił taką funkcje we wzmacniaczu jak "loudness". Widziałem nawet gdzieś na elce, jak ktoś prubował wsadzać ten głośnik do subwoofera.
Brzmienie mi sie podoba, a poza tym wizualnie kolumny prezentują się bardz o dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2008 12:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ścibioor 29 Poziom 16

|
03 Oct 2008 17:52 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
Witam.
Tobie się podoba i to jest najważniejsze. Uwazam, że ładnie ci to wyszło a do spokojnego słuchania będzie dobre. A czy ten tonsil niedaje za ostro po uszach?
|
|
| Back to top |
|
 |
marian133 Poziom 21

|
04 Oct 2008 09:15 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
| dj.stachu wrote: |
| Ten głośnik ma jedna ważna zaletę. Ma dobrą wytrzymałośc mocową i już od 40 Hz można mu aplikować prawie całą moc. |
Z tego slyna STX-y,ze sa wytrzymale,ale niestety nie do zdarcia co juz Bocian raz udowodnil.
| Po to ktoś wymyślił taką funkcje we wzmacniaczu jak "loudness" |
"loudness" to tylko bajer zeby przyciagnac klienta wiec nie wiem o co ci chodzi.
| Widziałem nawet gdzieś na elce, jak ktoś prubował wsadzać ten głośnik do subwoofera |
bo ten glosnik ma takie zapedy wiec mozna,a Ty marnujesz jego potencjal i stroisz go na 54Hz.
|
|
| Back to top |
|
 |
melisław Poziom 19

|
04 Oct 2008 09:55 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
| marian133 wrote: |
"loudness" to tylko bajer zeby przyciagnac klienta wiec nie wiem o co ci chodzi.
|
Wcale nie... Loudness podbija krańce pasma. Czyli bas i wysokie tony. Co prawda młodszej części społeczeństwa podoba się to z racji fajnego efektu, jednak służy to do czegoś innego. Nasze ucho głośność dźwięku odbiera różnie w zależności od częstotliwości... Najbardziej wyczulone jest na tony średnie a najmniej na bas i najwyższe tony (można sobie poszukać co to jest "fon" i "wykres fonów") Z tego powodu przy odsłuchach z bardzo małą głośnością, ludzkie ucho nie słyszy tych właśnie krańców pasma. W tym momencie używa się funkcji "loudness" która jest niczym innym jak forma korekcji, by podbić te krańce pasma akustycznego i by były one po prostu słyszalne...
|
|
| Back to top |
|
 |
marian133 Poziom 21

|
04 Oct 2008 11:12 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
To nic innego jak korekcja dzwieku ktora mozemy wykonac zwyklym korektorem juz wbudowanym w ten sprzet,no ale kazdy "dresiarz" powie: "mam super sprzet bo ma przycisk "loudness",bez tego gra tak sobie ale jak go wlacze to jest łooooooooo"
No tak,bez tego nie da sie sluchac wiec kazdy kto ma taka funkcje w swoim sprzecie to caly czas jedzie na "on".
|
|
| Back to top |
|
 |
dj.stachu Poziom 14

|
04 Oct 2008 18:31 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
| Ten głośnik ma jedna ważna zaletę. Ma dobrą wytrzymałośc mocową i już od 40 Hz można mu aplikować prawie całą moc. |
Z tego slyna STX-y,ze sa wytrzymale,ale niestety nie do zdarcia co juz Bocian raz udowodnil. |
Każdy głośnik jest do zdarcia, jeśli przesadzi się z mocą i podawanymi na niego częstotliwościami. Dla tego napisałem ze przyjmie całą moc od 40Hz, a nie po niżej!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Oct 2008 18:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
melisław Poziom 19

|
04 Oct 2008 22:18 Re: STX & Tonsil zestaw 2-way |
|
|
|
To nic innego jak korekcja dzwieku ktora mozemy wykonac zwyklym korektorem juz wbudowanym w ten sprzet,no ale kazdy "dresiarz" powie: "mam super sprzet bo ma przycisk "loudness",bez tego gra tak sobie ale jak go wlacze to jest łooooooooo"
No tak,bez tego nie da sie sluchac wiec kazdy kto ma taka funkcje w swoim sprzecie to caly czas jedzie na "on". |
Ja powiedziałem tylko że nie jest to zabawka i bajer marketingowy a bardzo przydatna i użyteczna funkcja... A to jak jest używana to już całkiem odmienna sprawa :D
|
|
| Back to top |
|
 |