FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nadajnik FM Stereo BA1404

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Nadajnik FM Stereo BA1404
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 04 Sep 2008 19:19   

Witam :D
Jest to mój chyba 4 nadajnik ale na poważnie czyli z obudową, płytka itp.
W zamierzeniu miałbyć to jakis mocniejszy nadajnik o mocy ok. 500mW mono, ale jednak postawiłem na jakość dźwięku i zbudowałem nadajnik stereo na układzie BA1404.
Sam nadajnik to projekt Nowy Elektronik 186-K a to tego dobudowałem zasilacz stabilizowany. Płytka zaprojektrowana w Eagle a wykonana metodą termotransferu po raz pierwszy bo przedtem bawiłem się pisakiem :D Całość wpakowana do obudowy KM-42
Na początku przy uruchamianiu i strojeniu było troche kłopotów no i niestety poraziłem się 230V :cry: troche bolała ręka ale jakoś żyje.
Jakość dźwięku jak dla mnie jest zadowalająca jak na taki prosty układ.
No niestety generator trochę pływa(0.05MHz) ale to nie problem.
W radiu nie słychać buczenia trafa , chyba że podgłośni się do połowy.
Panel przedni zaprojektowałem w 5 min. w Corel.
Poniżej kilka zdjęć:

I jeszcze pytanie: w separatorze mam tranzystory BF 240 czy mogę zamienić je na BFR96??
Tu pdf z Nowy Elektronik a zasilacz chyba każdy wie jak złożyć :D
http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/186K.pdf
Płytka w załączniku.
Pozdrawiam

untitled.zip
 Filename:  untitled.zip
Download
 Contents:  untitled.brd
See all...
 Filesize:  6.01 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

rob.cioo
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 04 Sep 2008 19:51   

Re: Nadajnik FM Stereo BA1404

No chyba nikt tu nie powie, że wykonanie płytki jest nieestetyczne lub nieschludne, w skali od 1 do 10, to 9 jak nie 10. A można prosić o schemacik ?? to juz by było super, co nieco dla forowiczów ;]
Pozdro.
Back to top

mlody91
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 04 Sep 2008 21:29   

stosuj aku na zasilaniu jeśli naprawdę stawiasz na jakość dźwięku
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 04 Sep 2008 21:35   

Rzeczywiście estetyczne wykonanie, ale:
- zaizoluj jakoś kable do wyłącznika bo "porazisz się 230V" po raz drugi :p
- unikaj montażu zasilacza z resztą nadajnika - montaż generatora, wzmacniacza w.cz. i zasilacza w trochę większych konstrukcjach woła o pomstę do nieba objawiającą się buczeniem i innymi rewelacjami ;)
- nadajnik (bez zasilacza!) musi być ekranowany, bo kończy się jak wyżej
- jak masz zamiar gdzieś tego używać to pamiętaj o filtrze wyjściowym i dobrym dopasowaniu anteny

Powodzenia przy następnych konstrukcjach :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2008 21:35   

Back to top

telemah
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 04 Sep 2008 21:40   

rob.cioo wrote:
No chyba nikt tu nie powie, że wykonanie płytki jest nieestetyczne lub nieschludne, w skali od 1 do 10, to 9 jak nie 10. A można prosić o schemacik ?? to juz by było super, co nieco dla forowiczów ;]
Pozdro.

A bozia oczek nie dała i główki co to w niej coś być w środku powinno też nie :?: u dołu jest jak byk link do pliku PDF w którym jest wszystko , jak widać "czytać" i "przeczytać " to dwie różne sprawy kol. rob.cioo czytał ale przeczytać nie zdołał :cry:

Ps. co do zasilania to lepiej by było gdyby zasilacz był poza obudową nadajnika myślę że zredukowało by to większość przydźwięku sieciowego, jak widać zasilacz posiada stabilizator scalony który niweluję większość przydźwięku sieciowego i innych zakłóceń /tętnień o ile:

-zastosuje się kondensatory odsprzęgające najlepiej ceramiczne
-Nadwyżka napięcia poddanego stabilizacji wynosi przynajmniej 3v
-Sam transformator będzie jak najbardziej oddalony lub usunięty z
sąsiedztwa urządzenia wrażliwego na zakłócenia, lub zostanie użyte bardzo dobre ekranowanie

Tego ostatniego założenia kolega nie spełnił

Ta cieniuchna blaszka miedziana to dla takiego transformatora na rdzeniu
z blach żaden ekran ! Tutaj ekranem musiałaby być blacha stalowa o grubości przynajmniej 0,8-1mm osłaniająca transformator z wszystkich stron - tak jak to było i jest robione w transformatorach które mają być
zastosowane w sprzęcie wrażliwym na przeróżne zakłócenia. Najlepszym zaś pomysłem jest wyrzucenie zasilacza do osobnej malutkiej obudowy
i umieszczenie go z dala od nadajnika.No i sam nadajnik też by się pewnie nie pogniewał za jakieś ekranowanie nawet w sytuacji gdy zasilacz byłby w osobnej obudowie
Back to top

augustinho
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 04 Sep 2008 21:42   

Świetne wykonanie płytki, ale kabel sieciowy może warto by było zabezpieczyć przed wyciągnięciem(?) i chociaż na jeden lut przy włączniku jakąś koszulkę założyć(zwłaszcza że jak piszesz miałeś już bliskie spotkanie z prądem:D)
Back to top

MacGyver.
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 04 Sep 2008 21:48   

Sądzę, iż jest ok, co do buczenia spróbowałbym zrobić "parasol" z blachy nad całym układem i podpiął go pod masę.
Wykonanie staranne, estetyczne, płytka również.
Ja swoje zabawki zasilam ATX'em wyjętym z kompa lub kostkowym do gniazdka - zasilanie zewnętrzne.
Back to top

telemah
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 04 Sep 2008 22:00   

Zasilacz "do kompa" nie jest dobrym rozwiązaniem dla takiego sprzętu - wiele z nich wprowadza straszne zakłócenia ! zasilacz wtyczkowy też może być wątpliwej jakości ! Musi być zasilacz stabilizowany dobrej jakości do tego jak najdalej od nadajnika.Większość tanich zasilaczy wtyczkowych nie ma żadnego stabilizatora napięcia choć piszą że to zasilacz stabilizowany w środku jest tylko marnej jakości transformatorek mostek z 4 diód i kondensator rzadko przekraczający pojemność 470uf.
Back to top

MacGyver.
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 04 Sep 2008 22:15   

Telemah, nie ma się co bać to nie jest kolejny Codegen tylko stary zasilacz wyjęty z kompa będącego z 1996 roku, gdzie sprzęt był dużo wyższej jakości, a że padł dysk a płyta główna nie obsługuje większych niż 3GB więc sobie go wyjąłem aniżeli reanimować tego osiołka.
Zasilacze kostkowe nie każdy jest taki be, a nawet powiem że w jednej mojej zabaweczce jest... impulsowy i niekoniecznie powoduje zakłócanie całego eteru. To też zależy na jakie "spłodziwo" się trafi.

Do takich konstrukcji jak ta najlepsze są zasilacze do CB, cena powala jednak zadowolenie da zapomnieć o wydanych pieniądzach.

Kwarcu, gdzie zdobyłeś kwarc 38kHz jeśli to nie allegro? Ta natalka czy jakoś tak olewa całkowicie przyszłego klienta a póki co mam przygotowany sam koderek który stoi ponad pół roku bez kwarca a wszelkie próby zaadaptowania układu LC kończyły się fiaskiem z trzaskami w radiu.
Back to top

Madman07
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 04 Sep 2008 22:19   

Otwór w papierze masz trochę niestarannie wycięty (w plastiku ok). Moja rada, to nakłuwaj go w środku i zawijaj cały papier do środka (żeby z drugiej strony panelu wylazł) to wtedy będzie to ładnie wyglądało :-) A Kabel od 230V przydałoby się chociaż "glutem" podkleić. Mimo wszystko super konstrukcja, płytka też ładna, może pokażesz ją od spodu?
Back to top

cezar91
Poziom 5
Poziom 5

Post#11 05 Sep 2008 10:13   

- kabel sieciowy nie zabezpieczony przed wyrwaniem (chocby supelkiem)
- przewody audio od gniazda Jack nie zakranowane w dodatku poprowadzone sa zaraz przy kablu AC.
- PCB raczej malo ma wspolnego z W.CZ.
Back to top

mimo87
Poziom 7
Poziom 7

Post#12 05 Sep 2008 12:15   

cezar uważasz że płytka jest źle zaprojektowana na W.CZ.?? możesz podać powody??
mógłbym prosić autora o udostępnienie własnego projekty schematu płytki??
i mógłbyś się podzielić wrażeniami dotyczącymi zasięgu(oczywiście z użytą anteną)
jaką moc posiada ten układ??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Sep 2008 12:15   

Back to top

cezar91
Poziom 5
Poziom 5

Post#13 05 Sep 2008 13:11   

mimo87 wrote:
cezar uważasz że płytka jest źle zaprojektowana na W.CZ.?? możesz podać powody??

z tego co przeswituje przez plytke, widac ze sciezki przy obwodzie rezonansowym i wzmacniaczu za za dlugie, powinny byc jak najkrotsze w dodatku "oblane" masą. wykonanie takie jak tutaj bedzie dosc mocno "mikrofonowało"
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Sep 2008 13:11   

Back to top

Kwarcu
Poziom 9
Poziom 9

Post#14 Post from the author of the topic 05 Sep 2008 13:17   

Witam znów!
Kwarc 38 kHz kupiłem za chyba 3 zł w Rzeszowie :D :D
Nie wiem dlaczego mówicie ze blacha jest za cienka ma 0,8mm a buczenia nie słychać w głośnikach radia dlatego że do kazdej z diod jest dołączony kondek 10nF a filtracja to 2200uF przed LM a po 680uF + 10 nF.
Kabli 230V nie zabezpiecze tylko bede odłaczał kabel z sieci :D
Pozostaje mi tylko wpakować we wzmacniacz zamiast BF240 - BFR96 i dobranie ich punktów pracy + filtr π i będzie GIT(jeśli nie to proszę mnie poprawić)
Zasięg na BF240 wyniósł ok 100m
Płytka juz jest.
Back to top

dj PIOTREczek
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 05 Sep 2008 13:46   

Dla wszystkich miłośników BA1404
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=730032&highlight=

P.S.
BA1404 mówimy stanowczne NIE !
Back to top

mkpl
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 05 Sep 2008 16:19   

Nadajnik na początek naprawde ok ;) można się wiele nauczyć i odpalić bez wielkich umiejętności. Wykonanie 10/10 postarałeś się i widać to ;)
Jeśli chcesz budować dopał do tego to nie z tym scalakiem bo niestety strasznie pływa a bawienie się w dorabianie do niego syntezy PLL też jakiś extra efektów nieda. Jeśli już chcesz rozbudowywać swój projekt to zrób normalny generator z możliwościa podpięcia syntezy i ewentualnie jakiś wzmacniacz a ten nadajnik możesz używać jako koder stereo i w ten sposób z czasem poskładasz całkiem niezłą nadynę ;)
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 06 Sep 2008 10:31   

Quote:
W zamierzeniu miałbyć to jakis mocniejszy nadajnik o mocy ok. 500mW mono, ale jednak postawiłem na jakość dźwięku i zbudowałem nadajnik stereo na układzie BA1404.

Na jakość dźwięku postawiłeś? Z tego BA to taki syf idzie ze głowa boli! Na skraju zasięgu stereo przy tym prostokącie pojawiają się takie świsty szumy i świergoty w radiu, że się po prostu paskudnie słucha. Że nie wspomnę o nędznym przesłuchu. TRansformator wymień może na jakiś toroid, o ile taki mały dostaniesz.
Back to top

Kwarcu
Poziom 9
Poziom 9

Post#18 Post from the author of the topic 06 Sep 2008 14:10   

Veehraz wrote:
Quote:

Na jakość dźwięku postawiłeś? Z tego BA to taki syf idzie ze głowa boli! Na skraju zasięgu stereo przy tym prostokącie pojawiają się takie świsty szumy i świergoty w radiu, że się po prostu paskudnie słucha. Że nie wspomnę o nędznym przesłuchu. TRansformator wymień może na jakiś toroid, o ile taki mały dostaniesz.

Zupełnie się mylisz - mój nadajnik ma pracować w zasięgu 30m (dom i ogroód) a nie rozyłać po całym mieście heavy metal 8) W takim przypadku w głośnikach radia słychać lekki szum i nic więcej. Może jak miałeś badziewną antenę to takie świsty były :)
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#19 06 Sep 2008 16:19   

Nie wytykaj mi badziewnej anteny, bo dobrze wiem co piszę, BA to śmietnik i się o tym przekonałem osobiście.
I ja napisałem na SKRAJU zasięgu czyli w miejscu gdzie kawałek dalej stereo już nie ma. (właściwie co ma antena do pilota stereo to ja nie wiem, sam pewnie masz kawałek kabla na końcu).

Quote:
W radiu nie słychać buczenia trafa , chyba że podgłośni się do połowy.

Wierz mi, wielu by to rozbiło młotkiem tylko z powodu tego buczenia. A tak się jescze składa ze syf z BA słychać właśnie po pogłośnieniu radia. Normalnie powinna być w radiu cisza, a dopiero na maximum głośności lekki szum.
Back to top

Gizmoń
Poziom 21
Poziom 21

Post#20 06 Sep 2008 16:47   

Hmmm... Nadajnik bardzo fajnie zrobiony, wystarczy tylko poprawić drobne rzeczy (połączenia gdzie jest wysokie napięcie).
Zastanawia mnie, po co tam dałeś zasilacz stabilizowany. Na schemacie, do którego link podałeś w temacie, widać układ LM317D który jest właśnie stabilizatorem. Wystarczyłoby więc chyba tylko odpowiednie "trafo" i prostownik.
Back to top

dj PIOTREczek
Poziom 13
Poziom 13

Post#21 06 Sep 2008 17:14   

Kwarcu wrote:
Może jak miałeś badziewną antenę to takie świsty były :)

Co ma antena do świstów?
Nie wiem czy wiesz ale to buczenie czyli tzw. brum , nie musi sie brać koniecznie z trafa. Trzeba wziąść pod uwage wszystko: cewke w generatorze, odległosc masy od cewki, rozkład ściezek na płytce (które i tak u ciebie są nie dopuszczalne jesli chodzi o w.cz. wejscia , wyjscia ) .
Podłączanie do tego stopni wzmacniających to już barbarzyństwo.
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#22 06 Sep 2008 18:16   

Jak dla mnie to są dwie możliwości: Trafo indukuje w cewce od generatora prądy i stąd bierze się buczenie, albo zasilanie jest słabo odfiltrowane. Ale raczej to pierwsze. Kieeedyś robiłem podobne dziadostwo, tylko że mono. Brdzo podobny transformatorek, takze na płytce. I też buczało... odsunąłem klocek od płytki i buczenie znikło.
To daje do myślenia.
Back to top

Andrzej_RATM
Poziom 7
Poziom 7

Post#23 07 Sep 2008 15:23   

Jak dla mnie wykonanie na 5+ ! Tylko nie ten schemat ! W sieci roi się od schematów nadajników z syntezą PLL i filtrami. Przydałoby się również dać konkretny koder stereo, w późniejszym etapie programowany również koderek RDS`u. Stopień mocy można zostawić na deser, najważniejsze jest to aby nadajnik nie siał ! Problem przydźwięku tzw buczenie może również być efektem pojawiania się sygnału w.cz. na wejściu nadajnika. Zalecam separację i maksymalne oddalenie anteny nadawczej od nadajnika. POMAGA - przetestowałem na swoim !
Back to top

bb84
Poziom 18
Poziom 18

Post#24 07 Sep 2008 16:25   

:arrow: Kwarcu

Stosujesz jakąś soldermaske/zabezpieczenie ? co to tak przebija na niebiesko przez laminat ?

Pozdrawiam.
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#25 07 Sep 2008 18:50   

Andrzej_RATM - to prawda buczenie jest powodowane także bliskoscią anteny. Ale przy mocach większych niż 1W. Mi buczenie pojawia się przy mocy 14W, gdy antena jest 2 metry od toru audio (szaleństwo ;p).
Back to top

Kwarcu
Poziom 9
Poziom 9

Post#26 Post from the author of the topic 07 Sep 2008 19:23   

bb84 wrote:
:arrow: Kwarcu

Stosujesz jakąś soldermaske/zabezpieczenie ? co to tak przebija na niebiesko przez laminat ?

Pozdrawiam.

Soldermaska a tak to się nazywa :D Tak niebieska farba transparentna do szkła. Co prawda nie jest bardzo twarda ale za to da sie łatwo zdrapać z pól lutowniczych.

:arrow: Veehraz - wybacz, na pewno masz lepszy sprzęt i antene ale musze przyznać że ten nadajnik rzeczywiście nie jest super nadajnikiem bo zbdowałem o podobnej mocy mono z normalnym generatorem na BF-ie
i z napięciem zasilania ok 13,5V i prostą anteną miał zasięg ze 150m. Ten takiego zasięgu nie uzyskał niestety i dlateego chciałbym zwiększyć go choć trochę żeby dorównał tamtemu, więc co najlepiej zrobić?
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#27 07 Sep 2008 19:45   

Dorób wyjście antenowe na 75om. Zrób wzmacniacz na bfr96s, we wzmacniaczu dopasowanie na 50 om i gniazdo wyjsciowe na 50 (na wszelki wypadek). Antenę dipol z dopasowaniem pawseya. Na tym mozesz znacznie więcej zaleciec niż 150m. Ale przed tym chociaż bym ten transformator w środku wymienił... na toroid o ile takie małe są, jak już pisałem.

------

Oczywiście, ja tylko pisze co ja bym zrobił na twoim miejscu, zeby nie było ze namawiam do piracenia...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Sep 2008 19:45   

Back to top

SP8JZ
Poziom 22
Poziom 22

Post#28 10 Sep 2008 03:26   

Nadajnik FM jest zespołem wielu urządzeń.
Powyższy koder jest jedyną udaną konstrukcją ,jakie miałem przyjemność wykonać - pomimo ostrych zboczy kluczowania można z zadowoleniem patrzeć na ekran oscyloskopu.
Jakiś prosty Kompresor dynamiki

Polecam koledze Preemfazę i Limiter jako uzupełnienie omawianego generatora.
A tak na marginesie widząc ,że temat zmierza w tym kierunku ,chciałbym wspomnieć że dobra konstrukcja wymaga sporego doświadczenia i nie tylko.Ważny jest najdrobniejszy szczegół - w tym przypadku jest nim niedostosowanie się do zasad obchodzenia się z techniką W.CZ.

Chciałbym dodać ,że kluczowym elementem poprawnego działania ARW w powyższym Limiterze jest pojemność C5 - musi to być tantal.Uważam ,że jest to super konstrukcja i zachęcam do zabawy.
Back to top

Andrzej_RATM
Poziom 7
Poziom 7

Post#29 10 Sep 2008 12:22   

Co do kodera RDS, przedstawionego powyżej. Koder wydaje mnie się, że do pracy wymaga ciągłego podłączenia do PCeta. Nie jest to rewelacyjne rozwiązanie.

Dodano po 53 [sekundy]:

Veehraz wrote:
Andrzej_RATM - to prawda buczenie jest powodowane także bliskoscią anteny. Ale przy mocach większych niż 1W. Mi buczenie pojawia się przy mocy 14W, gdy antena jest 2 metry od toru audio (szaleństwo ;p).
W moim pojawia się już przy mocy nieco powyżej 1W
Back to top

SP8JZ
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 10 Sep 2008 19:20   

Tak ,właściwie jest to jedynie modulator bifazowy.

Linie wejściowe to szeregowy strumień RDS (RDCL i RDDA) ,na schemacie tego nie ma.Zegar RDCL=1,1875kHz wychodzi pin 12 TDA7330 ,jeśli nie podamy go na RS232 to opcje nadawania SIRRDS będą nieaktywne.Program potwierdza otrzymany prawidłowy RDCL dźwiękowo i wizualnie.
Znalazłem jeszcze coś takiego:
artykuł dj'a Bluzgacza

Można tu w prosty sposób podłączyć laptopa P100 (dla początkujących dobry jest np. SIRRDS) ,lub zaprogramowany mikrokontroler uzyskując całkiem niezależne urządzenie Uwaga - tutaj tylko przykład ,gdyż kiedyś robiłem podobny i dawno temu !!!
Myśle ,że najważniejszą zasadą przy tego typu konstrukcjach jest wysoka jakość sygnału.Tutaj uzyskujemy bardzo czysty sygnał - sprytne wykorzystanie wewnętrznych filtrów TDA7330.
Można "pożyczyć" RDS ze zwykłego odbiornika z wyjść RDCL i RDDA ,zestroić nasz koder ,a następnie przystąpić do zabawy w programowanie niezależnego mikrokontrolera mając pewność ,że ewentualne błędy leżą po stronie wadliwego programu.
Idealna konstrukcja dla początkujących ,sam się na niej uczyłem i polecam.

Co do buczenia bardzo dobra Antena
Pojawia się ono raczej po stronie odbiorczej - jest to interferencja na własną falę która odbijając się np. w pokoju wraca z lekkim opóźnieniem i powstaje buczenie.Jeśli jest inaczej ,oznacza to że trzeba umieścić nadajnik w metalowej obudowie tak aby fala nośna nie przedostawała się do VCO.
W bliskim sąsiedztwie z anteną powstają bardzo silne odbicia ,czasem tak silne że nawet moje przyrządy głupieją od tego :)
Bardzo ważne są pojemności odsprzęgające w.cz. na mostku prostowniczym zasilacza ,czasem się o tym zapomina np w przypadku CB radio.

Podobne odbicia fal ultrakrótkich można zaobserwować na ekranie telewizora przy źle ukierunkowanej antenie odbiorczej.Widzimy lekko przesunięty w prawo cień
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Nadajnik FM Stereo BA1404
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Nadajnik FM z koderem stereo, PLL+LCD, ok. 30W (164)
Nadajnik UKF FM 100W STEREO PLL (119)
Nadajnik FM stereo - zrób to sam (2)
Prosty nadajnik FM stereo do DIY. (35)
Nadajnik (transmitter) UKF 12W PLL stereo - piecyk (19)

Page generation time: 0.222 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed