| Author |
Kwarcu Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
rob.cioo Poziom 9

|
04 Sep 2008 19:51 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
No chyba nikt tu nie powie, że wykonanie płytki jest nieestetyczne lub nieschludne, w skali od 1 do 10, to 9 jak nie 10. A można prosić o schemacik ?? to juz by było super, co nieco dla forowiczów ;]
Pozdro.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody91 Poziom 18

|
04 Sep 2008 21:29 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
stosuj aku na zasilaniu jeśli naprawdę stawiasz na jakość dźwięku
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 696 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
04 Sep 2008 21:35 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Rzeczywiście estetyczne wykonanie, ale:
- zaizoluj jakoś kable do wyłącznika bo "porazisz się 230V" po raz drugi :p
- unikaj montażu zasilacza z resztą nadajnika - montaż generatora, wzmacniacza w.cz. i zasilacza w trochę większych konstrukcjach woła o pomstę do nieba objawiającą się buczeniem i innymi rewelacjami ;)
- nadajnik (bez zasilacza!) musi być ekranowany, bo kończy się jak wyżej
- jak masz zamiar gdzieś tego używać to pamiętaj o filtrze wyjściowym i dobrym dopasowaniu anteny
Powodzenia przy następnych konstrukcjach :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2008 21:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
telemah Poziom 20

|
04 Sep 2008 21:40 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
| rob.cioo wrote: |
No chyba nikt tu nie powie, że wykonanie płytki jest nieestetyczne lub nieschludne, w skali od 1 do 10, to 9 jak nie 10. A można prosić o schemacik ?? to juz by było super, co nieco dla forowiczów ;]
Pozdro. |
A bozia oczek nie dała i główki co to w niej coś być w środku powinno też nie :?: u dołu jest jak byk link do pliku PDF w którym jest wszystko , jak widać "czytać" i "przeczytać " to dwie różne sprawy kol. rob.cioo czytał ale przeczytać nie zdołał :cry:
Ps. co do zasilania to lepiej by było gdyby zasilacz był poza obudową nadajnika myślę że zredukowało by to większość przydźwięku sieciowego, jak widać zasilacz posiada stabilizator scalony który niweluję większość przydźwięku sieciowego i innych zakłóceń /tętnień o ile:
-zastosuje się kondensatory odsprzęgające najlepiej ceramiczne
-Nadwyżka napięcia poddanego stabilizacji wynosi przynajmniej 3v
-Sam transformator będzie jak najbardziej oddalony lub usunięty z
sąsiedztwa urządzenia wrażliwego na zakłócenia, lub zostanie użyte bardzo dobre ekranowanie
Tego ostatniego założenia kolega nie spełnił
Ta cieniuchna blaszka miedziana to dla takiego transformatora na rdzeniu
z blach żaden ekran ! Tutaj ekranem musiałaby być blacha stalowa o grubości przynajmniej 0,8-1mm osłaniająca transformator z wszystkich stron - tak jak to było i jest robione w transformatorach które mają być
zastosowane w sprzęcie wrażliwym na przeróżne zakłócenia. Najlepszym zaś pomysłem jest wyrzucenie zasilacza do osobnej malutkiej obudowy
i umieszczenie go z dala od nadajnika.No i sam nadajnik też by się pewnie nie pogniewał za jakieś ekranowanie nawet w sytuacji gdy zasilacz byłby w osobnej obudowie
|
|
| Back to top |
|
 |
augustinho Poziom 9

|
04 Sep 2008 21:42 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Świetne wykonanie płytki, ale kabel sieciowy może warto by było zabezpieczyć przed wyciągnięciem(?) i chociaż na jeden lut przy włączniku jakąś koszulkę założyć(zwłaszcza że jak piszesz miałeś już bliskie spotkanie z prądem:D)
|
|
| Back to top |
|
 |
MacGyver. Poziom 18

|
04 Sep 2008 21:48 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Sądzę, iż jest ok, co do buczenia spróbowałbym zrobić "parasol" z blachy nad całym układem i podpiął go pod masę.
Wykonanie staranne, estetyczne, płytka również.
Ja swoje zabawki zasilam ATX'em wyjętym z kompa lub kostkowym do gniazdka - zasilanie zewnętrzne.
|
|
| Back to top |
|
 |
telemah Poziom 20

|
04 Sep 2008 22:00 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Zasilacz "do kompa" nie jest dobrym rozwiązaniem dla takiego sprzętu - wiele z nich wprowadza straszne zakłócenia ! zasilacz wtyczkowy też może być wątpliwej jakości ! Musi być zasilacz stabilizowany dobrej jakości do tego jak najdalej od nadajnika.Większość tanich zasilaczy wtyczkowych nie ma żadnego stabilizatora napięcia choć piszą że to zasilacz stabilizowany w środku jest tylko marnej jakości transformatorek mostek z 4 diód i kondensator rzadko przekraczający pojemność 470uf.
|
|
| Back to top |
|
 |
MacGyver. Poziom 18

|
04 Sep 2008 22:15 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Telemah, nie ma się co bać to nie jest kolejny Codegen tylko stary zasilacz wyjęty z kompa będącego z 1996 roku, gdzie sprzęt był dużo wyższej jakości, a że padł dysk a płyta główna nie obsługuje większych niż 3GB więc sobie go wyjąłem aniżeli reanimować tego osiołka.
Zasilacze kostkowe nie każdy jest taki be, a nawet powiem że w jednej mojej zabaweczce jest... impulsowy i niekoniecznie powoduje zakłócanie całego eteru. To też zależy na jakie "spłodziwo" się trafi.
Do takich konstrukcji jak ta najlepsze są zasilacze do CB, cena powala jednak zadowolenie da zapomnieć o wydanych pieniądzach.
Kwarcu, gdzie zdobyłeś kwarc 38kHz jeśli to nie allegro? Ta natalka czy jakoś tak olewa całkowicie przyszłego klienta a póki co mam przygotowany sam koderek który stoi ponad pół roku bez kwarca a wszelkie próby zaadaptowania układu LC kończyły się fiaskiem z trzaskami w radiu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Madman07 Poziom 17

|
04 Sep 2008 22:19 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Otwór w papierze masz trochę niestarannie wycięty (w plastiku ok). Moja rada, to nakłuwaj go w środku i zawijaj cały papier do środka (żeby z drugiej strony panelu wylazł) to wtedy będzie to ładnie wyglądało :-) A Kabel od 230V przydałoby się chociaż "glutem" podkleić. Mimo wszystko super konstrukcja, płytka też ładna, może pokażesz ją od spodu?
|
|
| Back to top |
|
 |
cezar91 Poziom 5

|
05 Sep 2008 10:13 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
- kabel sieciowy nie zabezpieczony przed wyrwaniem (chocby supelkiem)
- przewody audio od gniazda Jack nie zakranowane w dodatku poprowadzone sa zaraz przy kablu AC.
- PCB raczej malo ma wspolnego z W.CZ.
|
|
| Back to top |
|
 |
mimo87 Poziom 7

|
05 Sep 2008 12:15 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
cezar uważasz że płytka jest źle zaprojektowana na W.CZ.?? możesz podać powody??
mógłbym prosić autora o udostępnienie własnego projekty schematu płytki??
i mógłbyś się podzielić wrażeniami dotyczącymi zasięgu(oczywiście z użytą anteną)
jaką moc posiada ten układ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2008 12:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cezar91 Poziom 5

|
05 Sep 2008 13:11 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
| mimo87 wrote: |
cezar uważasz że płytka jest źle zaprojektowana na W.CZ.?? możesz podać powody??
|
z tego co przeswituje przez plytke, widac ze sciezki przy obwodzie rezonansowym i wzmacniaczu za za dlugie, powinny byc jak najkrotsze w dodatku "oblane" masą. wykonanie takie jak tutaj bedzie dosc mocno "mikrofonowało"
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2008 13:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwarcu Poziom 9

|
05 Sep 2008 13:17 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Witam znów!
Kwarc 38 kHz kupiłem za chyba 3 zł w Rzeszowie :D :D
Nie wiem dlaczego mówicie ze blacha jest za cienka ma 0,8mm a buczenia nie słychać w głośnikach radia dlatego że do kazdej z diod jest dołączony kondek 10nF a filtracja to 2200uF przed LM a po 680uF + 10 nF.
Kabli 230V nie zabezpiecze tylko bede odłaczał kabel z sieci :D
Pozostaje mi tylko wpakować we wzmacniacz zamiast BF240 - BFR96 i dobranie ich punktów pracy + filtr π i będzie GIT(jeśli nie to proszę mnie poprawić)
Zasięg na BF240 wyniósł ok 100m
Płytka juz jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj PIOTREczek Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
05 Sep 2008 16:19 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Nadajnik na początek naprawde ok ;) można się wiele nauczyć i odpalić bez wielkich umiejętności. Wykonanie 10/10 postarałeś się i widać to ;)
Jeśli chcesz budować dopał do tego to nie z tym scalakiem bo niestety strasznie pływa a bawienie się w dorabianie do niego syntezy PLL też jakiś extra efektów nieda. Jeśli już chcesz rozbudowywać swój projekt to zrób normalny generator z możliwościa podpięcia syntezy i ewentualnie jakiś wzmacniacz a ten nadajnik możesz używać jako koder stereo i w ten sposób z czasem poskładasz całkiem niezłą nadynę ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Veehraz Poziom 17

|
06 Sep 2008 10:31 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
| Quote: |
| W zamierzeniu miałbyć to jakis mocniejszy nadajnik o mocy ok. 500mW mono, ale jednak postawiłem na jakość dźwięku i zbudowałem nadajnik stereo na układzie BA1404. |
Na jakość dźwięku postawiłeś? Z tego BA to taki syf idzie ze głowa boli! Na skraju zasięgu stereo przy tym prostokącie pojawiają się takie świsty szumy i świergoty w radiu, że się po prostu paskudnie słucha. Że nie wspomnę o nędznym przesłuchu. TRansformator wymień może na jakiś toroid, o ile taki mały dostaniesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwarcu Poziom 9

|
06 Sep 2008 14:10 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
| Veehraz wrote: |
| W zamierzeniu miałbyć to jakis mocniejszy nadajnik o mocy ok. 500mW mono, ale jednak postawiłem na jakość dźwięku i zbudowałem nadajnik stereo na układzie BA1404. |
Na jakość dźwięku postawiłeś? Z tego BA to taki syf idzie ze głowa boli! Na skraju zasięgu stereo przy tym prostokącie pojawiają się takie świsty szumy i świergoty w radiu, że się po prostu paskudnie słucha. Że nie wspomnę o nędznym przesłuchu. TRansformator wymień może na jakiś toroid, o ile taki mały dostaniesz. |
Zupełnie się mylisz - mój nadajnik ma pracować w zasięgu 30m (dom i ogroód) a nie rozyłać po całym mieście heavy metal 8) W takim przypadku w głośnikach radia słychać lekki szum i nic więcej. Może jak miałeś badziewną antenę to takie świsty były :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Veehraz Poziom 17

|
06 Sep 2008 16:19 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Nie wytykaj mi badziewnej anteny, bo dobrze wiem co piszę, BA to śmietnik i się o tym przekonałem osobiście.
I ja napisałem na SKRAJU zasięgu czyli w miejscu gdzie kawałek dalej stereo już nie ma. (właściwie co ma antena do pilota stereo to ja nie wiem, sam pewnie masz kawałek kabla na końcu).
| W radiu nie słychać buczenia trafa , chyba że podgłośni się do połowy. |
Wierz mi, wielu by to rozbiło młotkiem tylko z powodu tego buczenia. A tak się jescze składa ze syf z BA słychać właśnie po pogłośnieniu radia. Normalnie powinna być w radiu cisza, a dopiero na maximum głośności lekki szum.
|
|
| Back to top |
|
 |
Gizmoń Poziom 21

Joined: 06 Jun 2007 Posts: 1178 Location: Kiełczów k. Wrocławia
|
06 Sep 2008 16:47 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Hmmm... Nadajnik bardzo fajnie zrobiony, wystarczy tylko poprawić drobne rzeczy (połączenia gdzie jest wysokie napięcie).
Zastanawia mnie, po co tam dałeś zasilacz stabilizowany. Na schemacie, do którego link podałeś w temacie, widać układ LM317D który jest właśnie stabilizatorem. Wystarczyłoby więc chyba tylko odpowiednie "trafo" i prostownik.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj PIOTREczek Poziom 13

|
06 Sep 2008 17:14 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
| Kwarcu wrote: |
| Może jak miałeś badziewną antenę to takie świsty były :) |
Co ma antena do świstów?
Nie wiem czy wiesz ale to buczenie czyli tzw. brum , nie musi sie brać koniecznie z trafa. Trzeba wziąść pod uwage wszystko: cewke w generatorze, odległosc masy od cewki, rozkład ściezek na płytce (które i tak u ciebie są nie dopuszczalne jesli chodzi o w.cz. wejscia , wyjscia ) .
Podłączanie do tego stopni wzmacniających to już barbarzyństwo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Veehraz Poziom 17

|
06 Sep 2008 18:16 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Jak dla mnie to są dwie możliwości: Trafo indukuje w cewce od generatora prądy i stąd bierze się buczenie, albo zasilanie jest słabo odfiltrowane. Ale raczej to pierwsze. Kieeedyś robiłem podobne dziadostwo, tylko że mono. Brdzo podobny transformatorek, takze na płytce. I też buczało... odsunąłem klocek od płytki i buczenie znikło.
To daje do myślenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej_RATM Poziom 7

|
07 Sep 2008 15:23 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Jak dla mnie wykonanie na 5+ ! Tylko nie ten schemat ! W sieci roi się od schematów nadajników z syntezą PLL i filtrami. Przydałoby się również dać konkretny koder stereo, w późniejszym etapie programowany również koderek RDS`u. Stopień mocy można zostawić na deser, najważniejsze jest to aby nadajnik nie siał ! Problem przydźwięku tzw buczenie może również być efektem pojawiania się sygnału w.cz. na wejściu nadajnika. Zalecam separację i maksymalne oddalenie anteny nadawczej od nadajnika. POMAGA - przetestowałem na swoim !
|
|
| Back to top |
|
 |
bb84 Poziom 18

|
07 Sep 2008 16:25 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
:arrow: Kwarcu
Stosujesz jakąś soldermaske/zabezpieczenie ? co to tak przebija na niebiesko przez laminat ?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Veehraz Poziom 17

|
07 Sep 2008 18:50 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Andrzej_RATM - to prawda buczenie jest powodowane także bliskoscią anteny. Ale przy mocach większych niż 1W. Mi buczenie pojawia się przy mocy 14W, gdy antena jest 2 metry od toru audio (szaleństwo ;p).
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwarcu Poziom 9

|
07 Sep 2008 19:23 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
| bb84 wrote: |
:arrow: Kwarcu
Stosujesz jakąś soldermaske/zabezpieczenie ? co to tak przebija na niebiesko przez laminat ?
Pozdrawiam. |
Soldermaska a tak to się nazywa :D Tak niebieska farba transparentna do szkła. Co prawda nie jest bardzo twarda ale za to da sie łatwo zdrapać z pól lutowniczych.
:arrow: Veehraz - wybacz, na pewno masz lepszy sprzęt i antene ale musze przyznać że ten nadajnik rzeczywiście nie jest super nadajnikiem bo zbdowałem o podobnej mocy mono z normalnym generatorem na BF-ie
i z napięciem zasilania ok 13,5V i prostą anteną miał zasięg ze 150m. Ten takiego zasięgu nie uzyskał niestety i dlateego chciałbym zwiększyć go choć trochę żeby dorównał tamtemu, więc co najlepiej zrobić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Veehraz Poziom 17

|
07 Sep 2008 19:45 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Dorób wyjście antenowe na 75om. Zrób wzmacniacz na bfr96s, we wzmacniaczu dopasowanie na 50 om i gniazdo wyjsciowe na 50 (na wszelki wypadek). Antenę dipol z dopasowaniem pawseya. Na tym mozesz znacznie więcej zaleciec niż 150m. Ale przed tym chociaż bym ten transformator w środku wymienił... na toroid o ile takie małe są, jak już pisałem.
------
Oczywiście, ja tylko pisze co ja bym zrobił na twoim miejscu, zeby nie było ze namawiam do piracenia...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2008 19:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SP8JZ Poziom 22

|
10 Sep 2008 03:26 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Nadajnik FM jest zespołem wielu urządzeń.
Powyższy koder jest jedyną udaną konstrukcją ,jakie miałem przyjemność wykonać - pomimo ostrych zboczy kluczowania można z zadowoleniem patrzeć na ekran oscyloskopu.
Jakiś prosty Kompresor dynamiki
Polecam koledze Preemfazę i Limiter jako uzupełnienie omawianego generatora.
A tak na marginesie widząc ,że temat zmierza w tym kierunku ,chciałbym wspomnieć że dobra konstrukcja wymaga sporego doświadczenia i nie tylko.Ważny jest najdrobniejszy szczegół - w tym przypadku jest nim niedostosowanie się do zasad obchodzenia się z techniką W.CZ.
Chciałbym dodać ,że kluczowym elementem poprawnego działania ARW w powyższym Limiterze jest pojemność C5 - musi to być tantal.Uważam ,że jest to super konstrukcja i zachęcam do zabawy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej_RATM Poziom 7

|
10 Sep 2008 12:22 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Co do kodera RDS, przedstawionego powyżej. Koder wydaje mnie się, że do pracy wymaga ciągłego podłączenia do PCeta. Nie jest to rewelacyjne rozwiązanie.
Dodano po 53 [sekundy]:
| Veehraz wrote: |
| Andrzej_RATM - to prawda buczenie jest powodowane także bliskoscią anteny. Ale przy mocach większych niż 1W. Mi buczenie pojawia się przy mocy 14W, gdy antena jest 2 metry od toru audio (szaleństwo ;p). |
W moim pojawia się już przy mocy nieco powyżej 1W
|
|
| Back to top |
|
 |
SP8JZ Poziom 22

|
10 Sep 2008 19:20 Re: Nadajnik FM Stereo BA1404 |
|
|
|
Tak ,właściwie jest to jedynie modulator bifazowy.
Linie wejściowe to szeregowy strumień RDS (RDCL i RDDA) ,na schemacie tego nie ma.Zegar RDCL=1,1875kHz wychodzi pin 12 TDA7330 ,jeśli nie podamy go na RS232 to opcje nadawania SIRRDS będą nieaktywne.Program potwierdza otrzymany prawidłowy RDCL dźwiękowo i wizualnie.
Znalazłem jeszcze coś takiego:
artykuł dj'a Bluzgacza
Można tu w prosty sposób podłączyć laptopa P100 (dla początkujących dobry jest np. SIRRDS) ,lub zaprogramowany mikrokontroler uzyskując całkiem niezależne urządzenie Uwaga - tutaj tylko przykład ,gdyż kiedyś robiłem podobny i dawno temu !!!
Myśle ,że najważniejszą zasadą przy tego typu konstrukcjach jest wysoka jakość sygnału.Tutaj uzyskujemy bardzo czysty sygnał - sprytne wykorzystanie wewnętrznych filtrów TDA7330.
Można "pożyczyć" RDS ze zwykłego odbiornika z wyjść RDCL i RDDA ,zestroić nasz koder ,a następnie przystąpić do zabawy w programowanie niezależnego mikrokontrolera mając pewność ,że ewentualne błędy leżą po stronie wadliwego programu.
Idealna konstrukcja dla początkujących ,sam się na niej uczyłem i polecam.
Co do buczenia bardzo dobra Antena
Pojawia się ono raczej po stronie odbiorczej - jest to interferencja na własną falę która odbijając się np. w pokoju wraca z lekkim opóźnieniem i powstaje buczenie.Jeśli jest inaczej ,oznacza to że trzeba umieścić nadajnik w metalowej obudowie tak aby fala nośna nie przedostawała się do VCO.
W bliskim sąsiedztwie z anteną powstają bardzo silne odbicia ,czasem tak silne że nawet moje przyrządy głupieją od tego :)
Bardzo ważne są pojemności odsprzęgające w.cz. na mostku prostowniczym zasilacza ,czasem się o tym zapomina np w przypadku CB radio.
Podobne odbicia fal ultrakrótkich można zaobserwować na ekranie telewizora przy źle ukierunkowanej antenie odbiorczej.Widzimy lekko przesunięty w prawo cień
|
|
| Back to top |
|
 |