| Author |
tomip Poziom 2

|
05 Sep 2008 13:39 Program do projektowania/rysowania schematów el/automatyki |
|
|
|
Poszukuję programu do rysowania, projektowania, schematów-obwodów elektrycznych, obwodów automatyki przemysłowej. Chodzi mi o środowisko umożliwiające stworzenie bazy danych, i na jej podstawie tworzenia schematów, generowania zestawień materiałowych, list we/wy, rysowania logiki, generowania list kablowych, generowania listw zaciskowych, itp. są programy - Eplan, SEE Electrical expert - czy spotkał się ktoś jeszcze z jakimś innym programem, który by posiadał te funkcje które wymieniłem, nie chodzi mi o darmowy program. jeżeli ktoś mógłby dokonać porównania tych dwóch programów, które wymieniłem będę wdzięczny.
|
|
| Back to top |
|
 |
00marian00 Poziom 4

|
05 Sep 2008 14:09 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Ja polecam PCschematic http://www.pcschematic.com/english/index.htm
Można ściągnąć wersje demo i wypróbować.
Ma naprawdę bardzo dużą bazę gotowych obiektów i spore możliwości automatyzacji procesu projektowania. Jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o robieniu schematów w CADzie to nie będziesz miał problemów. Co do EPlan oraz SEE to są do siebie bardzo podobne. Tak na prawdę to wszystko zależ co komu się podoba. Najlepiej ściągnąć wersję demo i wypróbować. Możliwości tych programów są bardzo porównywalne, jedynym co je tak naprawdę różni to interfejs.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2008 14:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
*paweł* Poziom 20

|
05 Sep 2008 14:24 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Mikro Elcad-prosty i darmowy jest gdzieś na elektrodzie jeśli nie znajdziesz to daj znać to wyślę.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
gigipawel Poziom 13

|
05 Sep 2008 17:57 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
AutoCAD Electrical jak ktoś przyzwyczajony do AutoCada.
|
|
| Back to top |
|
 |
gacolini Poziom 16

|
05 Sep 2008 18:30 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
W 100% popieram kolegę i także szczerze polecam PCSchematic, prosty, intuicyjny i co najważniejsze dużo automatycznych opcji, dzięki czemu wygenerowanie połączeń kablowych, listy elementów, itd... to czysta przyjemność. A do tego do opanowania w kilka godzinek.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
pimo17 Poziom 11

|
05 Sep 2008 18:54 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Tomek, kup sobie PCschematic. Cena programu zależy od wielkości schematów jakie chcesz wykonywać. Ja używam go już drugi rok i nic lepszego nie potrzebuję.
Piotrek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2008 18:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ronin1ab Poziom 1

|
06 Sep 2008 03:25 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Witam,
Proponuje EPLAN. Duża ilość symboli oraz makra do sciągnięcia za darmo
z internetu.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kryszak1 Poziom 3

|
07 Sep 2008 22:36 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Witam ja osobiście używam Eplan Electric P8 w polskiej wersji językowej
Moge podesła na meila
|
|
| Back to top |
|
 |
wojrol Poziom 12

|
04 Oct 2008 09:46 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Witam!
Od kilku dni ćwiczę PCSchematic Elautomation 40- wersję demonstracyjną. Bardzo fajny programik. Mam pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników, czy producenci aparatów (CI najbardziej znani oczywiście), tworzą i udostępniają bazy symboli swoich elementów, które można wykorzystać w projektach. Szczególnie zależy mi na sterownikach (GE Fanuc, OMRON, oraz elementach RELPOLU.
Programik generalnie super- i do tego bardzo dobrze opracowane książki w pdf-ie. Naprawdę polecam- tylko te ograniczenia wersji DEMO... chyba będzie trzeba kupić oryginał, albo...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
gervee Poziom 14

|
04 Oct 2008 10:20 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Z tego podwórka to jeszcze coś z oferty IGE-XAO możesz wypróbować albo np. WSCAD. Chyba jednak Eplan byłby najlepszy (choć chyba jednocześnie najdroższy z wymienionych w tym wątku - ale tego nie jestem pewien bo nie znam aktualnych cen Eplana).
Bardzo często zdarza się w w/w oprogramowaniu, że brakuje np. sterowników GE-Fanuc a są np. Siemensa (co bywa problematyczne jeśli nie korzysta się z Siemensa).
|
|
| Back to top |
|
 |
jkoczor Poziom 6

|
23 Jan 2009 16:43 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
SEE Buliding LT - 30 dniowy trial na stronie: http://www.ige-xao.pl/?page=seeBuildingLT
- 900 zł+VAT,
- schematy jednokreskowe,
- schematy automatyki,
- instalacje elektryczne,
- rysowanie budynków,
- otwarte biblioteki symbole,
- import dwg,
(po co wydawać więcej na początku?)
|
|
| Back to top |
|
 |
Narciarzr Poziom 11

|
14 Oct 2009 17:01 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Potrzebuje programu do poprawiania istniejącej dokumentacji papierowej.
tzn. Czasami po jakieś zmianie trzeba zmienić kilka stron, dotychczas poprawki nanosimy ołówkiem ale wygląda to nie za profesjonalnie.
Nie mam dokumentacji w wersji elektronicznej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranster Poziom 7

|
14 Oct 2009 19:23 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Witam
osobiście polecam WSCAD. Pracuję na nim od 98r zarówno na wersji podstawowej (prosty do rysowania) jak i na wersji Mega. Teraz dystrybutor zaproponował wersje Mega okrojoną do 40 stron (co w większości przypadków jest wystarczające) i cena dosyć przyzwoita.
|
|
| Back to top |
|
 |
kubai Poziom 12

|
20 Oct 2009 08:38 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
| Narciarzr wrote: |
Zapytam tutaj.
Potrzebuje programu do poprawiania istniejącej dokumentacji papierowej.
tzn. Czasami po jakieś zmianie trzeba zmienić kilka stron, dotychczas poprawki nanosimy ołówkiem ale wygląda to nie za profesionalnie.
Nie mam dokumentacji w wersji elektronicznej. |
Pajączek Moellera wystarczy w zupełności. Do ściągnięcia ze strony producenta po darmowej rejestracji. Temat programów do rysowania schematów (nie tylko freeware ale i kombajnów typu ePLAN) poruszany był już na forum w dziale "Przemysł Elektryka Energoelektronika" i tam Kolega z pewnością znajdzie więcej informacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaltron Poziom 14

|
20 Oct 2009 09:18 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Witam,
osobiście używam od dłuższego czasu sPlan'a - prosty w obsłudze i niedrogi programik.
Więcej TUTAJ.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Oct 2009 09:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Przem188 Poziom 21

|
20 Oct 2009 09:34 Re: program do projektowania-rysowania schematów ele-automat |
|
|
|
Jest jeszcze program Zukena - z serii E3Logic . Jest to program, który umozliwia stworzenie kompleksowej dokumentacji projektowej - schemat elektryczny, pneumatyczny i hydrauliczny. Z tego programu korzystają duże firmy branż samochodowej i lotniczej. W jednym programie tworzą cały projekt wszelkich instalacji. Program integruje się z Cadstarem - programem do projektowania płytek drukowanych, czyli projektant płytki zmieniając np. podpięcie sygnałów na złaczu pakietu będącego na wyposażeniu np. szafy sterowniczej nie musi sie martwić ze teraz złącze kablowe wpinane w płytkę ma pomylone sygnały, pakiet sam zamieni w wiązce kablowej doprowadzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
bestler Poziom 22

|
24 Feb 2010 10:02 Re: Program do projektowania/rysowania schematów el/automaty |
|
|
|
Poprawiłem, pousuwałem zbędne posty. Temat zamykam. Gdyby istniała potrzeba otwarcia to pisać na pw.
|
|
| Back to top |
|
 |