| Author |
zbych33 Poziom 12

|
05 Sep 2008 23:16 Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Witam posiadam właśnie ups wymieniony w temacie postu jest on już po naprawie bo użytkownikowi od którego go dostałem akumulator zrobił zwarcie i przepaliły się diody w prostowniku ładującym akumulator. Oryginalny akumulator był 7Ah, ja chcę założyć akumulator 44Ah taki od samochodu wiem że muszę przerobić układ ładowania tego ups-a żeby podołał z prądem ładowania tak dużego akumulatora ale niestety nie mam schematu od tego ups-a i nie wiem czy przypadkiem procesor sterujący tym ups-em nie sprawdza pojemności akumulatora i nie steruje właśnie ładowaniem tego akumulatora. Jeśli tak jest to ja bym chciał właśnie dołączyć ten mój nowy i bardziej wydajny układ ładowania właśnie do tego sterowania i do kontroli akumulatora. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
sk700 Poziom 16

|
05 Sep 2008 23:45 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Jest to starszy typ ups`a - ładowanie prawdopodobnie jest zrobione na LM317. Dobierz się do wnętrza. Przewód od akumulatora (już na PCB) powinien się rozdzielić na 2 bezpieczniki. Jeden większy do przetwornicy, 2 mniejszy do ładowania. prześledź gdzie idzie ścieżka za mniejszym bezpiecznikiem. Jeśli idzie do układu z 3 nóżkami na radiatorze to wystarczy odłączyć ten układ, wymienić bezp. na większy i podłączyć Twoją ładowarkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2008 23:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zbych33 Poziom 12

|
06 Sep 2008 22:59 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
SK700 dzięki za podpowiedź, tak to jest starszy typ ups-a i ładowanie jest właśnie zrobione na LM317 tylko że ten stabilizator regulowany LM317 jest sterowany jakimś tranzystorkiem który jest wprost podłączony bazą z procesorem sterującym całą przetwornicą. I tak koło tego tranzystora i diod prostowniczych układu ładowania akumulatora spaliły się ścieżki ja przylutowałem nowe diody na razie w pajęczynę i do nóżek właśnie tegoż stabilizatora żeby sprawdzić czy coś więcej się nie spaliło ale okazało się że ups uruchomił się i ładuje akumulator natomiast nie wiem w jaki sposób wpiąć właśnie owe sterowanie ładowania gdyż ścieżki od tegoż tranzystorka do LM317 są popalone bo przebiegały pod mostkiem prostowniczym :cry: A chciałbym podłączyć to jak należy żeby miało ręce i nogi i dalej procesor ups-a kontrolował ładowanie. Aha no i nie ma u mnie żadnych bezpieczników pomiędzy akumulatorem a pcb ups-a i dlatego chyba się to popaliło jak akumulator dostał zwarcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo1268 Poziom 13

|
07 Sep 2008 00:07 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
ten tranzystor jest od sygnalizowania ładowania akumulatora - procesor musi mieć informację o procesie ładowania aby móc na panelu wysterować diodę led sygnalizującą ładowanie. A sama ładowarka jest bardzo prosta - gdzies na elektrodzie był kiedyś schemat takiej ładowarki na lm317 - prąd ładowania jak i napięcie ustalało się za pomocą pr-ków. Procek nie ma tu nic do tego.
|
|
| Back to top |
|
 |
sk700 Poziom 16

|
07 Sep 2008 01:15 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Napisz do której nóżki i którą nóżka jest on podłączony do LM`a, i procesora. Prawdopodobnie jest tak jak napisał Przemo1268. Jeśli uC naprawdę wtrąca się do ładowania to wystarczy oddzielić ścieżkę która prowadzi od akumulatora do przetwornicy, a układ ładowania obciążyć np rezystorem. Napisz jeszcze co to za tranzystor. (smd?)
PS link do datasheeta procesora
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/23742/STMICROELECTRONICS/ST62T10C.html
|
|
| Back to top |
|
 |
zbych33 Poziom 12

|
07 Sep 2008 20:11 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Witam są dwa tranzystorki jeden to IRFZ46N i tak jakby zwierał mostek prostowniczy ładowarki akumulatora a drugi to jest jakiś malutki smd który zwiera do masy potencjometr regulacyjny napięcie ładowania LM317 i oba te tranzystorki są sterowane z procesora. Narysowałem schemat odczytany z płytki tylko jest narysowany w CIRCAD'98 bo innego akurat programu do rysowania nie mam. O właśnie udało mi się zrzucić ten schemat do jpg.
http://obrazki.elektroda.net/71_1220811449.jpg
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo1268 Poziom 13

|
07 Sep 2008 20:21 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Z tego wynika, że ten mały tranzystor SMD służy do załączania i wyłączania układu ładowarki - podczas pracy bateryjnej ładowarka ładowała by akumulator coraz większym prądem w miarę jego rozładowania - ponieważ perpetuum mobile nie istnieje - układ ładowarki jest wyłączany w trakcie pracy podtrzymania bateryjnego. Sygnalizacja ładowania będzie sterowana przez procesor na podstawie napięcia akumulatora i informacji o stanie pracy (sieć-bateria).
|
|
| Back to top |
|
 |
zbych33 Poziom 12

|
07 Sep 2008 20:26 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Wszystko możliwe i też tak podejżewam ale nie miałem pewności ale po co ten tranzystor mosfet który zwiera + z - mostka prostowniczego właśnie tej owej ładowarki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2008 20:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo1268 Poziom 13

|
07 Sep 2008 21:01 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Być może służy do podnoszenia napięcia wejściowego układu ładowania - jeżeli napięcie po wyprostowaniu jest za niskie (poniżej 14,4VDC) wówczas kluczując go z dużą częstotliwością oraz małym wypełnieniu możemy zwiększyć wartość napięcia zasilającego układ ładowarki (wykorzystywana jest indukcyjność trafo). Nie wiem jak to wygląda w tym modelu.
---edit---
Jeżeli masz sprawny ten zasilacz to podłącz się oscyloskopem na bramkę tego mosfeta i zobaczysz co się tam dzieje.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbych33 Poziom 12

|
07 Sep 2008 21:21 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Tak ma sprawnego tego ups-a bo już go naprawiłem bo właśnie spalone były tylko diody prostownicze w układzie ładowania akumulatora które właśnie zwiera też ten mosfet. No ale niestety nie posiadam oscyloskopu żeby skorzystać z twojej rady a zwykłym miernikiem cyfrowym coś zaobserwuje?
I jeszcze mam pytanie czy jest możliwość zwiększenia mocy tego ups-a? oczywiście w taki sposób że wymiana trafa na większe łącznie z jego przewinięciem do napięć jaki teraz są na obecnym i wymianie kluczy mosfetów na większej mocy i oczywiście chłodzenie wymuszone i większy radiator. Czy to by wypaliło? I jeszcze jedno mam pytanko czy mógłbym wykorzystać do ładowania akumulatora napięcie symetryczne 2x8v to razem jest 16v te uzwojenia są podłączone do kluczy mosfetów ale mają większy przekrój drutu i większy prąd można by z nich pociągnąć do ładowania tak dużego akumulatora 44Ah, oczywiście musiał by być jakiś układ przełączający jak ładowanie to ładowanie a jak praca z baterii to układ ładowania blokowany, zadało by to egzamin?
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo1268 Poziom 13

|
07 Sep 2008 21:36 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Możesz uzwojenie pierwotne dołączyć do sieci i zmierzyć miernikiem jakie masz napięcie na uzwojeniu, które jest dołączone do tego mostka. Następnie podłącz trafo ponownie do UPSa, przełącz go w tryb pracy sieciowej poprzez podanie sieci do jego wtyku sieciowego i zmierz miernikiem ponownie napięcie na uzwojeniu dołączonym do tego mostka. Tu masz schemat Fideltronika F450 z podobnym układem ładowania (też LM317 i mosfet zwierający zasilanie LM-a za mostkiem) - plik "F450 Pro.tif"
|
|
| Back to top |
|
 |
zbych33 Poziom 12

|
07 Sep 2008 21:45 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Dzięki Przemo1268, spróbuje zrobić tak jak napisałeś, a ten schemacik od tego ups-a co mi podpowiedziałeś to faktycznie ma podobny układ ładowania co everze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo1268 Poziom 13

|
08 Sep 2008 17:31 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Ten mosfet nie będzie podwyższał napięcia ładowania - jest to oddzielne uzwojenie trafo więc nie ma takiej potrzeby, bo wartość napięcia jest odpowiednia. Podwyższanie napięcia stosuje się gdy trafo ma jedno uzwojenie wtórne używane w pracy falownikowej i prostownikowej. W tym modelu dodatkowe uzwojenie układu ładowarki wykorzystane jest do stabilizacji napięcia wyjściowego i ten tranzystor może mieć z tym związek. Troszkę analizowałem tego fideltronika ale ze schematu za wiele nie wynika, gdyż mikroprocesor może także zmieniać stan wejścia układu ULN2003 i należało by dokonać pomiarów w jakich okolicznościach bramka mosfeta zostaje wysterowana. Sam jestem ciekaw do czego zastosowano ten tranzystor - mam nawet jakiegoś starego prostokąta na lm317, jak znajdę troszkę czasu to sprawdzę to. Ale to dopiero za 2 tygodnie bo teraz uczę się do egzaminu poprawkowego.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
zbych33 Poziom 12

|
10 Sep 2008 10:47 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
No dobrze ale jakim sposobem ups sprawdza to napięcie na tym uzwojeniu o którym piszesz co jest wykorzystywane do funkcji ładowania, bo u mnie oprócz układu ładowania to żaden inny element nie jest do tych napięć podpięty. A z tego co pamiętam do kontroli napięcia i detekcji jego jest takie małe trafko ts2/15.
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo1268 Poziom 13

|
10 Sep 2008 16:32 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Zgadza się ale to jest do kontroli napięcia wejściowego. UPS oprócz pomiaru napięcia wejściowego musi także badać napięcie wyjściowe w celu utrzymania jego odpowiedniej wartości
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Sep 2008 16:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zbych33 Poziom 12

|
11 Sep 2008 18:48 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
No tak zgadza się to w takim układzie ja nie mogę zrezygnować z oryginalnego układu ładowania, a dokładniej części jego chyba samego mostka prostowniczego bo jak zrezygnuje to ups będzie pracował nie stabilnie jak wogóle będzie pracował. A ten mój układ ładowania do tak dużego akumulatora jak 44Ah muszę podłączyć w taki sposób a by ten mały tranzystorek smd co teraz ogranicza prąd ładowania na LM317 ograniczał mi prąd ładowania w mojej ładowarce. Dobrze zrozumiałem?
Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:
No to dziś pomierzyłem napięcia na transformatorze tak jak radziłeś Przemo1268. I mam następujące napięcia na uzwojeniach transformatora, to co jest podłączone do układu ładowania akumulatora wynosi 21V a te dwa symetryczne które są podłączone do kluczy tranzystorów to mają po 8,3V. Aha zmierzyłem tez miernikiem napięcie stałe na bramce tego mosfeta który zwiera mostek prostowniczy układu ładowania i występuję na tej bramce napięcie stałe 100 mV nie wiem czy to o czymś świadczy czy też nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo1268 Poziom 13

|
11 Sep 2008 20:48 Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC |
|
|
|
Jak będę miał troszkę wolnego czasu to zobaczę na oscyloskopie jak wygląda przebieg na bramce tego tranzystora. Pomiar miernikiem za dużo nie mówi. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |