FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przeróbka ups EVER MP300 DPC

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Power Supplies, Chargers -> Przeróbka ups EVER MP300 DPC
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 05 Sep 2008 23:16   

Przeróbka ups EVER MP300 DPC

Witam posiadam właśnie ups wymieniony w temacie postu jest on już po naprawie bo użytkownikowi od którego go dostałem akumulator zrobił zwarcie i przepaliły się diody w prostowniku ładującym akumulator. Oryginalny akumulator był 7Ah, ja chcę założyć akumulator 44Ah taki od samochodu wiem że muszę przerobić układ ładowania tego ups-a żeby podołał z prądem ładowania tak dużego akumulatora ale niestety nie mam schematu od tego ups-a i nie wiem czy przypadkiem procesor sterujący tym ups-em nie sprawdza pojemności akumulatora i nie steruje właśnie ładowaniem tego akumulatora. Jeśli tak jest to ja bym chciał właśnie dołączyć ten mój nowy i bardziej wydajny układ ładowania właśnie do tego sterowania i do kontroli akumulatora. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.
Back to top

sk700
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 05 Sep 2008 23:45   

Re: Przeróbka ups EVER MP300 DPC

Jest to starszy typ ups`a - ładowanie prawdopodobnie jest zrobione na LM317. Dobierz się do wnętrza. Przewód od akumulatora (już na PCB) powinien się rozdzielić na 2 bezpieczniki. Jeden większy do przetwornicy, 2 mniejszy do ładowania. prześledź gdzie idzie ścieżka za mniejszym bezpiecznikiem. Jeśli idzie do układu z 3 nóżkami na radiatorze to wystarczy odłączyć ten układ, wymienić bezp. na większy i podłączyć Twoją ładowarkę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Sep 2008 23:45   

Back to top

zbych33
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 Post from the author of the topic 06 Sep 2008 22:59   

SK700 dzięki za podpowiedź, tak to jest starszy typ ups-a i ładowanie jest właśnie zrobione na LM317 tylko że ten stabilizator regulowany LM317 jest sterowany jakimś tranzystorkiem który jest wprost podłączony bazą z procesorem sterującym całą przetwornicą. I tak koło tego tranzystora i diod prostowniczych układu ładowania akumulatora spaliły się ścieżki ja przylutowałem nowe diody na razie w pajęczynę i do nóżek właśnie tegoż stabilizatora żeby sprawdzić czy coś więcej się nie spaliło ale okazało się że ups uruchomił się i ładuje akumulator natomiast nie wiem w jaki sposób wpiąć właśnie owe sterowanie ładowania gdyż ścieżki od tegoż tranzystorka do LM317 są popalone bo przebiegały pod mostkiem prostowniczym :cry: A chciałbym podłączyć to jak należy żeby miało ręce i nogi i dalej procesor ups-a kontrolował ładowanie. Aha no i nie ma u mnie żadnych bezpieczników pomiędzy akumulatorem a pcb ups-a i dlatego chyba się to popaliło jak akumulator dostał zwarcia.
Back to top

Przemo1268
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 07 Sep 2008 00:07   

ten tranzystor jest od sygnalizowania ładowania akumulatora - procesor musi mieć informację o procesie ładowania aby móc na panelu wysterować diodę led sygnalizującą ładowanie. A sama ładowarka jest bardzo prosta - gdzies na elektrodzie był kiedyś schemat takiej ładowarki na lm317 - prąd ładowania jak i napięcie ustalało się za pomocą pr-ków. Procek nie ma tu nic do tego.
Back to top

sk700
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 07 Sep 2008 01:15   

Napisz do której nóżki i którą nóżka jest on podłączony do LM`a, i procesora. Prawdopodobnie jest tak jak napisał Przemo1268. Jeśli uC naprawdę wtrąca się do ładowania to wystarczy oddzielić ścieżkę która prowadzi od akumulatora do przetwornicy, a układ ładowania obciążyć np rezystorem. Napisz jeszcze co to za tranzystor. (smd?)
PS link do datasheeta procesora
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/23742/STMICROELECTRONICS/ST62T10C.html
Back to top

zbych33
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 Post from the author of the topic 07 Sep 2008 20:11   

Witam są dwa tranzystorki jeden to IRFZ46N i tak jakby zwierał mostek prostowniczy ładowarki akumulatora a drugi to jest jakiś malutki smd który zwiera do masy potencjometr regulacyjny napięcie ładowania LM317 i oba te tranzystorki są sterowane z procesora. Narysowałem schemat odczytany z płytki tylko jest narysowany w CIRCAD'98 bo innego akurat programu do rysowania nie mam. O właśnie udało mi się zrzucić ten schemat do jpg.
http://obrazki.elektroda.net/71_1220811449.jpg
Back to top

Przemo1268
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 07 Sep 2008 20:21   

Z tego wynika, że ten mały tranzystor SMD służy do załączania i wyłączania układu ładowarki - podczas pracy bateryjnej ładowarka ładowała by akumulator coraz większym prądem w miarę jego rozładowania - ponieważ perpetuum mobile nie istnieje - układ ładowarki jest wyłączany w trakcie pracy podtrzymania bateryjnego. Sygnalizacja ładowania będzie sterowana przez procesor na podstawie napięcia akumulatora i informacji o stanie pracy (sieć-bateria).
Back to top

zbych33
Poziom 12
Poziom 12

Post#8 Post from the author of the topic 07 Sep 2008 20:26   

Wszystko możliwe i też tak podejżewam ale nie miałem pewności ale po co ten tranzystor mosfet który zwiera + z - mostka prostowniczego właśnie tej owej ładowarki?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Sep 2008 20:26   

Back to top

Przemo1268
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 07 Sep 2008 21:01   

Być może służy do podnoszenia napięcia wejściowego układu ładowania - jeżeli napięcie po wyprostowaniu jest za niskie (poniżej 14,4VDC) wówczas kluczując go z dużą częstotliwością oraz małym wypełnieniu możemy zwiększyć wartość napięcia zasilającego układ ładowarki (wykorzystywana jest indukcyjność trafo). Nie wiem jak to wygląda w tym modelu.

---edit---

Jeżeli masz sprawny ten zasilacz to podłącz się oscyloskopem na bramkę tego mosfeta i zobaczysz co się tam dzieje.
Back to top

zbych33
Poziom 12
Poziom 12

Post#10 Post from the author of the topic 07 Sep 2008 21:21   

Tak ma sprawnego tego ups-a bo już go naprawiłem bo właśnie spalone były tylko diody prostownicze w układzie ładowania akumulatora które właśnie zwiera też ten mosfet. No ale niestety nie posiadam oscyloskopu żeby skorzystać z twojej rady a zwykłym miernikiem cyfrowym coś zaobserwuje?
I jeszcze mam pytanie czy jest możliwość zwiększenia mocy tego ups-a? oczywiście w taki sposób że wymiana trafa na większe łącznie z jego przewinięciem do napięć jaki teraz są na obecnym i wymianie kluczy mosfetów na większej mocy i oczywiście chłodzenie wymuszone i większy radiator. Czy to by wypaliło? I jeszcze jedno mam pytanko czy mógłbym wykorzystać do ładowania akumulatora napięcie symetryczne 2x8v to razem jest 16v te uzwojenia są podłączone do kluczy mosfetów ale mają większy przekrój drutu i większy prąd można by z nich pociągnąć do ładowania tak dużego akumulatora 44Ah, oczywiście musiał by być jakiś układ przełączający jak ładowanie to ładowanie a jak praca z baterii to układ ładowania blokowany, zadało by to egzamin?
Back to top

Przemo1268
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 07 Sep 2008 21:36   

Możesz uzwojenie pierwotne dołączyć do sieci i zmierzyć miernikiem jakie masz napięcie na uzwojeniu, które jest dołączone do tego mostka. Następnie podłącz trafo ponownie do UPSa, przełącz go w tryb pracy sieciowej poprzez podanie sieci do jego wtyku sieciowego i zmierz miernikiem ponownie napięcie na uzwojeniu dołączonym do tego mostka. Tu masz schemat Fideltronika F450 z podobnym układem ładowania (też LM317 i mosfet zwierający zasilanie LM-a za mostkiem) - plik "F450 Pro.tif"
Back to top

zbych33
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 Post from the author of the topic 07 Sep 2008 21:45   

Dzięki Przemo1268, spróbuje zrobić tak jak napisałeś, a ten schemacik od tego ups-a co mi podpowiedziałeś to faktycznie ma podobny układ ładowania co everze.
Back to top

Przemo1268
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 08 Sep 2008 17:31   

Ten mosfet nie będzie podwyższał napięcia ładowania - jest to oddzielne uzwojenie trafo więc nie ma takiej potrzeby, bo wartość napięcia jest odpowiednia. Podwyższanie napięcia stosuje się gdy trafo ma jedno uzwojenie wtórne używane w pracy falownikowej i prostownikowej. W tym modelu dodatkowe uzwojenie układu ładowarki wykorzystane jest do stabilizacji napięcia wyjściowego i ten tranzystor może mieć z tym związek. Troszkę analizowałem tego fideltronika ale ze schematu za wiele nie wynika, gdyż mikroprocesor może także zmieniać stan wejścia układu ULN2003 i należało by dokonać pomiarów w jakich okolicznościach bramka mosfeta zostaje wysterowana. Sam jestem ciekaw do czego zastosowano ten tranzystor - mam nawet jakiegoś starego prostokąta na lm317, jak znajdę troszkę czasu to sprawdzę to. Ale to dopiero za 2 tygodnie bo teraz uczę się do egzaminu poprawkowego.
Pozdrawiam
Back to top

zbych33
Poziom 12
Poziom 12

Post#14 Post from the author of the topic 10 Sep 2008 10:47   

No dobrze ale jakim sposobem ups sprawdza to napięcie na tym uzwojeniu o którym piszesz co jest wykorzystywane do funkcji ładowania, bo u mnie oprócz układu ładowania to żaden inny element nie jest do tych napięć podpięty. A z tego co pamiętam do kontroli napięcia i detekcji jego jest takie małe trafko ts2/15.
Back to top

Przemo1268
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 10 Sep 2008 16:32   

Zgadza się ale to jest do kontroli napięcia wejściowego. UPS oprócz pomiaru napięcia wejściowego musi także badać napięcie wyjściowe w celu utrzymania jego odpowiedniej wartości
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2008 16:32   

Back to top

zbych33
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 Post from the author of the topic 11 Sep 2008 18:48   

No tak zgadza się to w takim układzie ja nie mogę zrezygnować z oryginalnego układu ładowania, a dokładniej części jego chyba samego mostka prostowniczego bo jak zrezygnuje to ups będzie pracował nie stabilnie jak wogóle będzie pracował. A ten mój układ ładowania do tak dużego akumulatora jak 44Ah muszę podłączyć w taki sposób a by ten mały tranzystorek smd co teraz ogranicza prąd ładowania na LM317 ograniczał mi prąd ładowania w mojej ładowarce. Dobrze zrozumiałem?

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

No to dziś pomierzyłem napięcia na transformatorze tak jak radziłeś Przemo1268. I mam następujące napięcia na uzwojeniach transformatora, to co jest podłączone do układu ładowania akumulatora wynosi 21V a te dwa symetryczne które są podłączone do kluczy tranzystorów to mają po 8,3V. Aha zmierzyłem tez miernikiem napięcie stałe na bramce tego mosfeta który zwiera mostek prostowniczy układu ładowania i występuję na tej bramce napięcie stałe 100 mV nie wiem czy to o czymś świadczy czy też nie.
Back to top

Przemo1268
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 11 Sep 2008 20:48   

Jak będę miał troszkę wolnego czasu to zobaczę na oscyloskopie jak wygląda przebieg na bramce tego tranzystora. Pomiar miernikiem za dużo nie mówi. Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Power Supplies, Chargers -> Przeróbka ups EVER MP300 DPC
Page 1 of 1
Similar topics
Spalony UPS ever 800 - jakie tranzystory? (1)
UPS Ever Simline 2000, 1600 ... (2)
Wyciszenie UPS-a EVER 700 (5)
UPS EVER DUO PRO 350 - przeróbka na AKU samochodowy? (12)
UPS EVER NET 1000 DPC RACK pobór prądu (2)
UPS Ever Net 2200 DPC - nie ładuje. (34)
UPS EVER MP300 wykorzystanie ogniw z baterii (1)
UPS Ever niepotrzebnie wchodzi w tryb podtrzymania napiecia. (2)
UPS firmy EVER 350 przełącza się na zasilanie z baterii i wyłącza się. (11)

Page generation time: 0.113 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed