| Author |
amigo25 Poziom 3

|
08 Sep 2008 16:05 Nadmierne dymienie, spadek mocy oraz wysokie spalanie w dies |
|
|
|
Witam
Mam problem dotyczący nadmiernego dymienia, spadku mocy oraz wysokiego spalania w moim nissanie (primera rok 00) silnik 2.0 turbo diesel. Auto stało sie strasznie mułowate ponad to strasznie dymi i dużo pali, silnik pracuje normalnie natomiast podczas jazdy można usłyszeć delikatny świst (sprężarka?). Auto mam od niedawna wcześniej zawsze jeździłem benzyniakiem i mam problem z ustaleniem przyczyny takiego zachowania, bardzo proszę o informację co może powodować takie problemy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2008 16:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kamilcendrowski Poziom 15

|
08 Sep 2008 16:19 Re: Nadmierne dymienie, spadek mocy oraz wysokie spalanie w |
|
|
|
Miałem podobny problem z fiatem temprą. okazało się że zawory były źle poustawiane. miały za duzy luz pomiędzy zaworami a klawiaturą. teraz wszystko gra. A ten lekki świst to sprężareczka. dobrze że tak gwiżdze. to oznacza ze jest w miarę sprawna.:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2008 16:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysio1985 Poziom 5

|
08 Sep 2008 16:29 Re: Nadmierne dymienie, spadek mocy oraz wysokie spalanie w |
|
|
|
sprawdz dolot a w szczegolnosci polaczenie sprezarki. zwykle dzieje sie w przypadku rozszczelnienia kanalu doldowujacego
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2008 16:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tmbull Poziom 2

|
20 Apr 2009 13:02 Re: Nadmierne dymienie, spadek mocy oraz wysokie spalanie w |
|
|
|
W tym silniku 2.0Td luzy zaworowe regulowane są za pomocą ciśnienia oleju, więc nie ma mowy o jakiejś regulacji ręcznej.Pisząc "sprężarka", chyba macie na myśli turbinę. Obawiam się że te opisy wynikają z niezanjomości tematu.
Podstawowa sprawa od której trzeba zacząc ustalenie przyczyny to:
wymiana filtra powietrza, a następnie sprawdzenie wartości napięcia przepływomierza.Podane są na forum w poście dotyczącym problemu.
Przepływomierz steruje dawką powietrza jaka jest dostarczana do silnika.
Jezeli jest uszkodzony, to silnik zaczyna dużo palić,nie ma przyśpieszenia. głośno pracuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
mateusz122007 Poziom 2

|
20 Apr 2009 17:57 Re: Nadmierne dymienie, spadek mocy oraz wysokie spalanie w |
|
|
|
prosze sprawdzic turbine i przepływomierz