Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie podwójnego włącznika.


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Electricity Light and Lighting -> Podłączenie podwójnego włącznika.
Author
Message
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 Nov 2007
Posts: 55

Post#1 Post from the author of the topic 08 Sep 2008 19:09   

Podłączenie podwójnego włącznika.


Witam,
Wiem, ze temat pojawial sie wiele razy (przeczytalem wiekszosc watkow), ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.
Posiadam obecnie wlacznik do swiatla z pokretelkiem (dzieki ktoremu moge zciemniac lub rozjasniac). Wlacznik sie zepsul (dziala tylko na najjasniejszym ustawieniu, na poczatku swieci slabiutkim swiatlem a po ok min swiatlem wlasciwym) wiec postanowilem wymienic te cudo na podwojny wlacznik (jako ze mam 2 lampy sufitowe w pokoju). I tutaj pojawil sie problem. Do wlacznika dochodza 4 przewody (czerwony, niebieski, zolty i nieizolowany podlaczony do obudowy wtyczki. Sprawdzalem probowka i swieci sie tylko kiedy dotykam czerwonego przewodu. Zolty i niebieski podlaczone sa razem. Czy mozliwe jest w ogole podlaczenie podwojnego wlacznika majac tylko 1 faze? Czy Wy szanowni forumowicze, jako specjalisci moglibyscie mi pomoc?
pozdrawiam
Podłączenie podwójnego włącznika.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sep 2008 19:09   





Back to top
   
pletwonurek2
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 Sep 2007
Posts: 56
Location: Międzychód

Post#2 08 Sep 2008 19:45   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


A więc jak zetkniesz przewód żółty z niebieskim to powinna zapalić się jedna lampa a jak zetkniesz przewód żółty z czerwonym to drugą lampa. Czyli przewód żółty podłącz na wyłączniku pod zacisk fazowy a niebieski i czerwony pod dwa pozostałe zaciski jeden pod jeden zacisk drugi pod drugi zacisk. Zacisk fazowy powinien mieć oznaczenie L

Helpful message? + -

Back to top
   
zbigniew furdak
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Apr 2008
Posts: 58
Location: sanok

Post#3 08 Sep 2008 19:56   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


żółty i niebieski to są wyjścia do żarówek a czerwony to zasilanie więc tak czerwony wpinasz na styl oznaczony jako L (jeden zacisk na włączniku) a żółty i niebieski po drugiej stronie pojedynczo (tam gdzie dwa zaciski)

Dodano po 5 [minuty]:

pletwonurek2 wrote:
A więc jak zetkniesz przewód żółty z niebieskim to powinna zapalić się jedna lampa a jak zetkniesz przewód żółty z czerwonym to drugą lampa. Czyli przewód żółty podłącz na wyłączniku pod zacisk fazowy a niebieski i czerwony pod dwa pozostałe zaciski jeden pod jeden zacisk drugi pod drugi zacisk. Zacisk fazowy powinien mieć oznaczenie L

panie pletwonurek2 czytaj uważniej przecież żółty i niebieski jest podłączony pod jeden styk to jak może świecić a poza tym to czerwony jest zxasilający

Helpful message? + -

Back to top
   
pletwonurek2
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 Sep 2007
Posts: 56
Location: Międzychód

Post#4 08 Sep 2008 20:02   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


oj sory ja źle doczytałem tak czerwony to przewód fazowy który należy podłączyć pod zacisk L

Dodano po 4 [minuty]:

pletwonurek2 wrote:
A więc jak zetkniesz przewód czerwony z niebieskim to powinna zapalić się jedna lampa a jak zetkniesz przewód żółty z czerwonym to drugą lampa. Czyli przewód czerwony podłącz na wyłączniku pod zacisk fazowy a niebieski i żółty pod dwa pozostałe zaciski jeden pod jeden zacisk drugi pod drugi zacisk. Zacisk fazowy powinien mieć oznaczenie L

Helpful message? + -

Back to top
   
jorgkrab
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 11 Apr 2008
Posts: 292
Location: KSU.........

Post#5 08 Sep 2008 21:33   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Podłączenie podwójnego włącznika.

Tak wyglada podłaczenie tego cuda. Kolory są inne bo nie miałem czasu ich zmieniać. Fakt, że był tam wrysowany wyłącznik schodowy.
Przepraszam. To było zbyt szybko. Tylko się cieszyć z bystrych obserwatorów Very Happy
Poprawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Lutek49
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Aug 2008
Posts: 2169
Location: Trzecia planeta Układu Słonecznego

Post#6 08 Sep 2008 22:01   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Przedstawiony schemat zawiera błąd - zawsze świeci jedna żarówka. W układzie powinien być wyłącznik podwójny a nie przełącznik.

Helpful message? + -

Back to top
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 Nov 2007
Posts: 55

Post#7 Post from the author of the topic 08 Sep 2008 22:02   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Dziekuje bardzo, za szybkie odpowiedzi. Naprawde nie spodziewalem sie tak szybkiego czasu reakcji Smile Dzikuje ze informacje i rysunek. Czyli moj czerwony (L) to niebieski na rys. a pozostale 2 t ozolty i niebieski. Jutro sprobuje podlaczyc i oczywiscie dam znac jak poszlo:)
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
sp4msu
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 468

Post#8 09 Sep 2008 00:43   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Nie dziękuj bo jest BYK "Lutek49 " ma rację , tyle że tu jest potrzebny wył. Świecznikowy .

Helpful message? + -

Back to top
   
jorgkrab
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 11 Apr 2008
Posts: 292
Location: KSU.........

Post#9 09 Sep 2008 10:25   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Przeprosiny. Poprawiono.

Helpful message? + -

Back to top
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 Nov 2007
Posts: 55

Post#10 Post from the author of the topic 10 Sep 2008 15:54   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Witam, kupilem wlacznik podwojny, ale rowniez z regulacja jasnosci i znowu sie zdolowalem. Nie mam pojecia jak to podlaczyc. Wyglada jakby te 2 "klawisze" byly niezalezne od siebie. Czy jest jakis sposob na podlaczenie? (zmostkowanie przy pomocy czerwonego kabelka/polaczenie L)? i podlaczenie zoltego dojednego i niebieskiego do drugiego) czy mam oodac wlacznik do sklepu? Smile Zalaczam zdjecie.
Dziekuje za odpowiedzi
Podłączenie podwójnego włącznika.

Podłączenie podwójnego włącznika.

Helpful message? + -

Back to top
   
sp4msu
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 468

Post#11 10 Sep 2008 17:32   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


W puszcze masz 3 przewody , a więc L ( fazowy ) łączysz z obiema L wyłączników , zostały 2 przewody i 2 zaciski .
Myślę że powinno być jasne .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sep 2008 17:32   





Back to top
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 Nov 2007
Posts: 55

Post#12 Post from the author of the topic 10 Sep 2008 18:20   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Dzieki, za odpowiedz. Wiec jesli dobrze rozumiem, to bede potrzebuje jeszcze kawalatka przewodu (czerwonego) zeby polaczyc 2 eLki, i potem do jedenej z tych eLek kabel czerwony, do do pozostalych dwoch nieb i zolty.
Czy ten kawalek czerwonego kabelka moze byc wziety z jakiegos innego przewodu? bo obawiam sie, ze mam tylko przewody ktore pod kolnierzem maja tylko zwoj drucikow a nie jeden grubszy drut jak kable wychadzace ze sciany.

Helpful message? + -

Back to top
   
sp4msu
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 468

Post#13 10 Sep 2008 18:29   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Może być , grubość nie ma znaczenia na takiej długości .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sep 2008 18:29   





Back to top
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 23 Nov 2007
Posts: 55

Post#14 Post from the author of the topic 10 Sep 2008 19:13   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Ok, dzieki, za szybka odopowiedz. Zaraz sprobuje i dam znac Smile

Dodano po 39 [minuty]:

Juz zrobione. Swieci i dziala tak jak trzeba! Smile
Dzieki wielkie wszystkim za zaangazowanie!
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
domelek202020
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 99
Location: dwd

Post#15 13 Oct 2008 18:50   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Witam. Podlacze sie do tematu. Jesli wlacznik jest pojedynczy to powinno sie ciagnac kabel podwojny (L i N) czy potrojny (L,N,PE). A jesli wlacznik jest podwojny to kabel 3 czy 4 zylowy? Ogolnie PE sie nie podlacza we wlacznikach ale chodzi mi o przpisy i normy. Ja np w swojej instalacji mam podlaczony kabel zolto-zielony do powrotu fazy z wlacznika swiatla (tak mi zrobil elektryk!) a ze akurat bede wymienial kable w kilku pokojach to zastanawiam sie jak to jest wlasnie w przepisach i jak sie powinno robic.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 1078
Location: Konstancin

Post#16 13 Oct 2008 20:18   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


domelek202020 wrote:
Witam. Podlacze sie do tematu. Jesli wlacznik jest pojedynczy to powinno sie ciagnac kabel podwojny (L i N) czy potrojny (L,N,PE).

do włacznika idzie TYLKO faza a nie neutralny czy ochronny te zostaja w puszce rozgałęźnej i z niej ida do kinkietu , czy lampy w suficie

domelek202020 wrote:
A jesli wlacznik jest podwojny to kabel 3 czy 4 zylowy?

3 żyły, jedna doprowadzająca dwie pozostale to "odpływy"

domelek202020 wrote:
Ogolnie PE sie nie podlacza we wlacznikach ale chodzi mi o przpisy i normy. Ja np w swojej instalacji mam podlaczony kabel zolto-zielony do powrotu fazy z wlacznika swiatla (tak mi zrobil elektryk!)

dobrze zrobił , jedyny błąd że nie owinął czarną izolacją tego przewodu, są w sprzedaży przewody bez żyły zielono zóltej ale cżesto sie je pomija

domelek202020 wrote:
a ze akurat bede wymienial kable w kilku pokojach to zastanawiam sie jak to jest wlasnie w przepisach i jak sie powinno robic.

Pozdrawiam

a nie lepiej dac zarobic temu elektrykowi co już wczesniej kladł instalcje , pomylisz połaczenia w puszkach i nieszczęscie gotowe

Helpful message? + -

Back to top
   
domelek202020
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 99
Location: dwd

Post#17 13 Oct 2008 21:20   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Zle sie wyrazilem. Piszac o L i N chodzilo mi o kolory kabli. Wiem ze N sie nie rozdziela i nie puszcza do wlacznika. Chcialbym sie tylko dowiedziec jak to wyglada w normach i przepisach. Duzo ostatnio czytalem na ten temat i niektorzy pisali ze do wlacznika ciagnie sie kabel w kolorach: czarny i brazowy a poszczanie powrotu fazy kablem zielono zoltym jest bledem(dotyczy tylko kolory). Pisali tez ze kabel zolto zielony to "swietosc" i oprocz podlaczenia uziemienia nie mozna go wykorzystac do niczego innego. A co na kolorystyke kabli przepisy i normy? Poprostu mnie to ciekawi. Czyli z twojej wypowiedzi wynika iz do wlacznika nie trzeba ciagnac uziemienia zeby sobie "wisialo" w puszcze?

Helpful message? + -

Back to top
   
Farad1985
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Nov 2007
Posts: 603
Location: Warszawa

Post#18 14 Oct 2008 12:05   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Właśnie do zyrandoli i lamp, które posiadają metalowe części w zasięgu dotyku, muszą być podłączone pod przewód PE czyli do żyrandoli, bez podłaczenia świecznikowego musi być prowadzony przewód 3 żyłowy, a do swiecznikowego 4 żyłowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
domelek202020
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 99
Location: dwd

Post#19 14 Oct 2008 13:16   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Do lamp oczywiscie powinien byc puszczony przewod ochronny. Ale czy do wlacznika swiatla tez?

Helpful message? + -

Back to top
   
Farad1985
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Nov 2007
Posts: 603
Location: Warszawa

Post#20 14 Oct 2008 14:21   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Mi się wydaje, że tylko jeżeli wyłącznik był by metalowy, co dosyć rzadko się zdarza.

Helpful message? + -

Back to top
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 1078
Location: Konstancin

Post#21 14 Oct 2008 18:55   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


domelek202020 wrote:
Duzo ostatnio czytalem na ten temat i niektorzy pisali ze do wlacznika ciagnie sie kabel w kolorach: czarny i brazowy a poszczanie powrotu fazy kablem zielono żółtym jest bledem(dotyczy tylko kolory).

jest błędem, ale jeśli masz do dyspozycji przewód 3 zyłowy o kolorach czarny /brązowy, niebieski , żółtozielony to wracając z wyłacznika do puszki powinieneś ich końce zaznaczyć (owinąć ) czarną taśmą izolacyjną

domelek202020 wrote:
Pisali tez ze kabel zolto zielony to "swietosc" i oprocz podlaczenia uziemienia nie mozna go wykorzystac do niczego innego. A co na kolorystyke kabli przepisy i normy?

kolor żółtozielony jest przeznaczony tylko do przewodów ochronnych dlatego wykorzystując go w innym celu postepujemy jak opisałem wcześniej

domelek202020 wrote:
Poprostu mnie to ciekawi.

jutro postaram się zaspokoić twoją ciekawość i sięgnę do dostępnych mi norm i zacytuje ci co tam napisano
domelek202020 wrote:
Czyli z twojej wypowiedzi wynika iz do wlacznika nie trzeba ciagnac uziemienia zeby sobie "wisialo" w puszcze?

w przypadku włączników plastikowych to nie ma sensu , co do metalowych - wymagane ale jakos nie mogę sobie przypomnieć bym spotkał sie z takimi ( kiedys w latach 70 były takie hermetyczne na pokrętło) przewód ochronny nie może wisieć sobie w puszce tylko ma być doprowadzony do żyrandola posiadajacego miejsce do jego podłączenia

Helpful message? + -

Back to top
   
domelek202020
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 99
Location: dwd

Post#22 14 Oct 2008 20:23   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


[quote="and61"]
jutro postaram się zaspokoić twoją ciekawość i sięgnę do dostępnych mi norm i zacytuje ci co tam napisano
quote]


Bede wdzieczny. Chodzi tylko i wylacznie czy do wlacznika (nie puszki rozdzileczej tylko do puszki gdzie montuje sie wlacznik) powinno sie prowadzic przewod ochronny.

Helpful message? + -

Back to top
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 1078
Location: Konstancin

Post#23 17 Oct 2008 21:15   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


domelek202020 wrote:
... Chodzi tylko i wylacznie czy do wlacznika (nie puszki rozdzileczej tylko do puszki gdzie montuje sie wlacznik) powinno sie prowadzic przewod ochronny.


kolego domelek202020 , najpierw sorki za opóźniona odpowiedź ale na spokojnie przejrzalem dostepne mi normy , niestety nie znalazlem takiej ktora by nakazywala dosłownie podłaczać przewód PE do włąćznika światła ale np norma PN-91/E-05009/41 nakazuje by w ukladzie TN wszystkie części dostępne instalacji były przyłączone do uziemionego punktu zasilania za pomocą przewodow ochronnych . wiec tak jak już wcześniej wspomniałem jesli obudowa włącznika światła jest metalowa to podłącz do niej przewód ochronny , jesli jest plastikowa to nie ma sensu

Helpful message? + -

Back to top
   
-Yaro-
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 08 Jan 2009
Posts: 35

Post#24 09 Jan 2009 08:55   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Witam
Dopiszę się do tematu aby nie tworzyć nowego, mianowicie mój problem polega na tym że, mam podłączone cztery lampy które wiszą na ścianie i dwie w suficie, a kłopot w tym że jak chce zapalić te zamontowane na suficie to najpierw muszą zostać zapalone te na ścianie - wyłącznik ma 4 wejścia na przewody ale jedno jest puste a mam cztery przewody na dodatek wszystkie koloru brązowego no i nie świeci się nie wiem jak to nazwać czerwona lampeczka tego przełącznika żeby w ciemnościach było go łatwiej zlokalizować, może to nie ten typ wyłącznika i muszę zakupić inny, przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Z góry dziękuje za pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Farad1985
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Nov 2007
Posts: 603
Location: Warszawa

Post#25 09 Jan 2009 09:29   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Musisz zlokalizować przewód fazowy i przede wszystkim zakupić wyłącznik świecznikowy taki dwuklawiszowy. Wpiąć Przewód fazowy L w odpowiednie miejsce oznaczone na wyłączniku i dalej kombinować z resztą przewodów wpinając je w pozostałe dwa zaciski. W takiej sytuacji jak przedstawiłeś możliwe że nie będzie konieczny przewód czwarty. Jak wstawisz foto tego wyłącznika to Ci odpowiem czy jest prawidłowy. Jeżeli nie będzie poprawnego podłączenia to ta lampeczka też sie nie będzie świecić, ponieważ musi być prawidłowo zamknięty obwód.

Helpful message? + -

Back to top
   
Farad1985
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Nov 2007
Posts: 603
Location: Warszawa

Post#26 09 Jan 2009 10:20   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


No to sprawa bardzo prosta. Wyłaacznik masz dobry, bierzesz wkrętak z neonówką i sprawdzasz oczywiści ostrożnie przy włączonym napięciu które przewody to przewody Fazowe. mogą być dwa, a na dwóch nie powinno być napięcia. Wyłączasz zasilanie i przedów na którym świeciła neonówka we wkrętaku podłączasz pod zacisk górny drugi przewów na którym może ale nie musi być napięcie. zostawiasz wolny. I pozostałe dwa podłączasz pod dolne zaciski, włączasz napięcie i sprawdzasz wyłącznikiem co sie dzieje.

Jak to zrobisz to napisz jak Ci poszło.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jan 2009 10:20   





Back to top
   
-Yaro-
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 08 Jan 2009
Posts: 35

Post#27 10 Jan 2009 14:09   

Re: Podlaczenie podwojnego wlacznika - Pomocy


Już podłączyłem i wszystko świeci tak jak ma świecić, tylko ta kontrolka bardzo słabiutko świeci wręcz wcale, tak że w nocy nie będzie jej widać.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Electricity Light and Lighting -> Podłączenie podwójnego włącznika.
Page 1 of 1
Similar topics
Podłączenie podwójnego włącznika do oświetlenia (8)
Podłączenie włącznika podwójnego w instalacji dwużyłowej? (12)
Podłączenie czujnika ruchu do podwójnego włącznika (6)
Podłączenie zasilacza LED do podwójnego włącznika (4)
Podłaczenie 2 żyrandoli do podwójnego włącznika. (11)
schemat podwójnego włącznika krzyżowego (2)
Regulacja oświetlenia przy użyciu podwójnego włącznika (6)
Podpięcie włącznika pojedynczego i podwójnego na jednej fazie (12)
Podłączenie wyłącznika podwójnego (4)
Podłączenie podwójnego łącznika świecznikowego (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl topic RSS feed