X

Płyta gazowa ze szkła hartowanego stali czy emalia

09 Sep 2008 06:49 MAmacek
  • #1 09 Sep 2008 06:49
    macek
    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Witam stoję przed wyborem kuchenki. Chciałbym żeby była przede wszystkim funkcjonalna. Wydaje mi się że najbardziej brudzi sie stal nierdzewna typu inox.
    Co myślicie o płycie ze szkła hartowanego?
    Ostatecznie mogła by być emalia ale ciężko dostac do zabudowy i wyglad nie ten.

    Skłaniam sie ku Amica EBE 6421L + GC 0620
    http://www.ceneo.pl/1658688
    Przekonuje mnie głównie niska cena
    Prosze o opinie
  • #2 23 Aug 2010 11:23
    no_fear
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    również stoję przed dylematem - szkło czy stal ?
    nigdy nie miałem do czynienia z płytą gazową ze szkła...

    Macie jakieś doświadczenia w tej materii ?
  • #3 24 Aug 2010 15:40
    JohnnyBlaze
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Wszystko ma swoje plusy i minusy.Do inoxu można używać specjalnego mleczka,i po sprawie,bo brudy i paluchy szybko schodzą. Na szkle zaś widać każdą zaschniętą plamę itp.i wtedy w ruch idzie płyn do szyb:) Z doświadczenia wiem,że i inox i szkło z czasem się rysuje,tylko na inoxie jest to bardziej widoczne. To i to trzeba czyścić.

    No i większość płyt w inoxie mają tzw.wanienkę ,czyli w razie wykipienia nie zaleje nam od razu kuchni,a przy szkle trzeba z tym uważać:)
  • #4 18 Feb 2011 12:50
    Soll83
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Odświeżam wątek. Czy ktoś może mi wyjaśnić ogólne róznice, wady i zalety płyty gazowej ze szkła hartowanego, emalii i stali nierdzewnej? Doda, że przymierzam się do zakupu płyty w kolorze czarnym. Orientuję się, że szkło może pęknąć, widać na nim odciski palców, na emalii pewnie nie, nie wiem jak na czarnej stali. Czy kolor czarny, którym jest pokryta emalia lub stal może ''odprysnąć'' lub się łuszczyć?
  • #5 17 Dec 2011 20:21
    patryk260983
    Level 18  
    Helpful post? (-1)
    po pierwsze - jak Ci płyta gazowa na szkle rozpryśnie się na kawałki, bo to szkło hartowane,to to nie podlega gwarancji, więc musisz wydać w razie czego jakieś 300-400zł na nowe szkło, więc prawie tyle ile wartość całej płyty.
    po drugie - Goła stal nierdzewna, czyli INOX ma wadę w postaci odbarwień przy kwaśnych płynach, więc jak Ci wykipi kapusta itp, to na 100% zostaną ślady. No ale nie pęknie więc tu śpisz spokojnie.
    po trzecie - emalia zwłaszcza czarna jak np. w płycie boscha PBP 613B90E, nie odbarwi się, co najwyżej odpryśnie, ale to dobra jakość więc nie powinno nawet przy uderzeniu garnkiem.
    Morał z tego - najlepsza byłaby czarna emaliowana lub inox, zależy do czego ma pasować, do piekarnika czy do okapu itd.
    Ze szkła nie polecam, znajomej po 2 miesiącach poszła w drobny mak(serwis uznał, że uszkodzenie mechaniczne, bo pewnie uderzyła wcześniej garnkiem, a pękła jej w nocy, kiedy wszyscy spali co dziwne), stąd wiem, jakie to koszty:-)
  • #6 20 Sep 2015 15:42
    martilu
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Użytkuję gaz na szkle już 7 lat. Wymieniam ją na nową i nie będzie na pewno to już szkło. Bardzo ciężko utrzymać czystość. W efekcie czysta jest tylko po czyszczeniu, bo już po pierwszym gotowaniu, smażeniu nadaje się do ponownego szorowania. A kto ma na to czas. Mama ma inoxa i łatwiej jest utrzymać czystość. Ja natomiast skłaniam się do emalii.
  • #7 20 Sep 2015 16:05
    keseszel
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Emalia najłatwiejsza do utrzymania w czystości, najbrzydsza.

    Inox w miarę, ale też zostają ślady po czyszczeniu drucikiem, czymś twardszym, o odbarwieniach nie słyszałem.

    Szkło najbardziej efektowne, najładniejsze. Trudno też utrzymać w czystości, widać paluchy, kurz. Latanie ze szmatą, ale klasa sama w sobie.

    Często na OLX popękane, obtłuczone używki. Raczej należałoby dokupić ubezpieczenie, dodatkowy koszt.

    Jakiś czas miałem podobny dylemat, kupiłem za psie pieniądze Inox. Teraz mam emalię i serce mnie boli jak wchodzę do kuchni.
    Wybór jest Twój.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products