FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Analizator widma akustycznego

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Analizator widma akustycznego
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 09 Sep 2008 22:17   

Jak przerobić ten układ
mogę zbudować np.3 ale głównie o to chodzi żeby zrobić żeby jeden miernik pokazywał np. częstotliwość do niskich tonów 2 średnie tony i 3 wysokie tony
Co muszę zmienić bo i tak chyba trzeba zbudować 3 takie układy dla każdego pasma osobno
Back to top

matheus1990
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 10 Sep 2008 08:10   

Re: Wychyłowy wskaźnik mocy

Zrób 3 takie układy. Przed pierwszym zamontuj filtr dolnoprzepustowy do 300hz. Dla drugiego filtr środkowo przepustowy ok 1k a dla trzeciego górnoprzepustowy od ok 5-7k w górę. powinno być ok. chyba że masz kolorofon lub cos takiego i w miejsce żarówek wmontuj ten układ dopasowując napięcia wyjsciowe na żarówkach
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 10 Sep 2008 08:47   

Witam!

Tak jak Kolega wyżej napisał nie wystarczy tylko prostowanie sygnału. Musisz z widma akustycznego wydzielić określone częstotliwości (przy użyciu filtrów pasmowych - środkowoprzepustowych) i dopiero te sygnały prostować i podawać na wskaźniki. Więc nie chodzi Ci o wychyłowy wskaźnik mocy, ale o urządzenie, które się nazywa analizatorem widma akustycznego. Myślę, że od wskaźników wychyłowych lepsze będą wskaźniki na bargrafach ("słupki z diod LED"). W załączniku masz schemat ciekawego analizatora widma akustycznego 10 kanałowego, wykonanego przy użyciu popularnych układów scalonych (555, 4017, 4066, LM3915, TL084):

Pozdrawiam
PS Powyższy układ robi takie bajery do wyboru jak: wyświetlanie "słupkowe", wyświetlanie "kreskowe", pamięć wartości maksymalnej, pamięć wartości chwilowej. Lepszej klasy sprzęty audio mają takie "coś" wbudowane na stałe.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Sep 2008 08:47   

Back to top

Vsad
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 Post from the author of the topic 10 Sep 2008 09:02   

Może jakiś wykaz elementów do tego bo nie wszystkie są podane
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Sep 2008 09:02   

Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 10 Sep 2008 09:28   

Witam!

Wszystko na schemacie jest dokładnie opisane. Masz nawet podane co robią poszczególne bloki. Schemat zamieściłem dla tego, że masz tam gotowe filtry pasmowe aktywne (tzw. żyratory - częstotliwości pasmowe filtrów są podane na schemacie), które możesz wykorzystać w swoim 3-kanałowym urządzeniu. Nie mniej, jeśli Ktoś będzie chciał skonstruować ten układ w całości, to dokładny opis zainteresowanym wyślę na e-maila (na "elce" nie mogę umieszczać całości tego opisu z wiadomych względów, opracowanie nie jest moje. Opis nie zawiera płytki PCB, a więc raczej nie dla początkujących). Info z prośbą o cały opis kierować do mnie na PW - nie pisać TEGO w temacie.

Pozdrawiam
PS Jeśli chodzi o układy scalone to dla 10 kanałów potrzeba:

3 x TL084 (US 1, 2, 3 na schemacie)
3 x CD4066 (US 4, 5, 6)
1 x CD4017 (US 8 )
1 x LM3915 (US 7)
1 x NE555 (US 9)
1 x 78L02 + 1 x ZTE2 (US10 z diodą stabilizacyjną ZTE2 - trudno dostępną - można zastąpić 78L02 + 3 x 1N4148, lub tylko 78L05, jeśli urządzenie nie będzie wykorzystywane jako przenośny przyrząd pomiarowy do badania głośników, kolumn i akustyki pomieszczeń, a będzie wbudowane na stałe do jakiegoś urządzenia audio. Zailanie urządzenia z baterii, akumulatorów, lub zasilacza 9-12V/200mA min.)

...i

100 LED 10 "słupków" po 10 LED (najlepsze będą mini-prostokątne LEDy, lub 10 szt. bargrafów LED 10-punktowych)

... no i trochę innych drobnych elementów (wszystko dokładnie opisane na schemacie).

:arrow: Vsad zmień tytuł tematu na: "Analizator widma akustycznego", to więcej zainteresowanych osób z tego skorzysta.

Przeszukaj również "elkę" pod kątem tematu: "analizator widma akustycznego" - jest tego trochę. ;-)
Back to top

Vsad
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 Post from the author of the topic 10 Sep 2008 21:15   

Re: Analizator widma akustycznego

Ciekawe ale oparty jest on na mikrofonie :cry:
znalazłem ciekawy projekt ale robił ktoś go u nas na 28 słupkach ? Jak można liczyć takie filtry ?
Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 11 Sep 2008 09:55   

Witam!

Ten układ, który wkleiłem jest uniwersalny. Przełącznikiem S1 przełączasz żródło sygnału i zakres (pozycja S1/1 to mikrofon, a pozostałe to wejście z kabla ze zmianą zakresu - przecież na schemacie masz zaznaczone gniazda: do mikrofonu z dodatkowym przedwzmacniaczem US1a i gniazda z pominięciem tego przedwzmacniacza do kabla AUX IN). Podobny schemat analizatora tylko 8-kanałowego jest na elektrodzie (i trochę mniejsze możliwości oraz inne układy cyfrowe w multiplekserze przełączającym sygnały kanałowe).

Pozdrawiam
Back to top

Vsad
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 Post from the author of the topic 11 Sep 2008 14:57   

Chodzi mi o liczenie takich filtrów jak sie je liczy ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Sep 2008 14:57   

Back to top

r2d2004
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 14 Sep 2008 16:32   

Witam!

Liczenie i konstruowanie filtrów to jedno z podstawowych zagadnień techniki analogowej. Na pewno jest na ten temat sporo na "elektrodzie" i ogólnie w necie, a więc zakasać rękawy i do roboty - kłania się wyszukiwarka na "elce" i nie tylko (patrz również regulamin forum p.14).

Pozdrawiam
Back to top

Mariuszek15
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 16 Sep 2008 12:37   

Vsad
Trzeba poszukać :) Kolega zrobił prościutki analizator widma, miał pewne problemy, ale to wynikało z niepoprawnego montażu podzespołów:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1092532.html

A ja polecam swoje analizatory widma :)

http://www.mariuszelektro.elektroda.eu/analizatorwidma.html
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Analizator widma akustycznego
Page 1 of 1
Similar topics
7-kanałowy analizator widma akustycznego (30)
Analizator widma akustycznego- schemat (8)
Problem z Analizator widma akustycznego (9)
Analizator widma akustycznego 16-punktowy (44)
Analizator widma akustycznego na LCD. (3)
Analizator widma akustycznego V2.1. (4)
Analizator widma akustycznego - V2 (24)
Analizator widma akustycznego. (5)
Analizator Widma Akustycznego (69)
Analizator widma sygnału akustycznego (23)

Page generation time: 0.147 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed