FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 10 Sep 2008 21:55   

Wiem, że z DIY to nie ma nic wspólnego (choć może i ma) ale uważam, że choć przez jakiś czas temat powinien być poruszony na Elektrodzie. Dziś mamy dzień, który na pewno zapisze się na kartach historii - w największym na świecie akceleratorze w CERN-ie dziś rano ruszyła pierwsza wiązka cząstek elementarnych.
Pierwszy test zakończył się sukcesem i myślę, że warto ten cud techniki i i szczyt myśli inżynierskiej uczcić dyskusją :D Sam śledząc wszystkie informacje na temat LHC i widząc stopień skomplikowania i zaawansowania zastanawiałem się czy to będzie w stanie działać. Teraz widzę, że ludzki umysł może zdziałać cuda. Zresztą przy budowie takich urządzeń powstają układy i systemy, którymi później możemy na co dzień się posługiwać.

Hylę czoła przed ludźmi, którzy to zbudowali i uruchomili.
Back to top

bracki19
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 10 Sep 2008 21:58   

Re: Pierwsza wiązka w LHC w CERN-ie

Z tego, co czytałem, udało sie wprowadzic juz druga wiązkę.
Back to top

radek.kaba
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 11 Sep 2008 10:24   

Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie

Warto wspomnieć, że na potrzeby dostępu do informacji przy poprzednim eksperymencie CERN "wymyślił" WWW ;)
Back to top

kamil22011
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 11 Sep 2008 11:33   

Ja się tak zastanawiam co spowoduje zderzenie się dwóch wiązek bo przecież urządzenie zbudowano właśnie żeby to sprawdzić. Takiej energii nie było od czasu powstawania wszechświata a teraz się pojawi i CO? Temat ciekawy ale, jeżeli nie wiedzą co się stanie to można liczyć na wszystko. Byle by nie kolejny bigbang.
Back to top

FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 11 Sep 2008 12:13   

Czy ktoś zna dokładną datę pierwszego eksperymentu zderzenia cząstek w LHC? W mediach podają że za kilka tygodni, jednak nic konkretnego, chyba że przeoczyłem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Sep 2008 12:13   

Back to top

PEJO
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 11 Sep 2008 12:42   

mnie tylko zastanawia jak oni odprowadzą tą potezna energie po zdeżeniu
i czy takie zedeżenia mogły by zachować ciągłosc i jak wyglada bilans energetyczny takiego "systemu"...
bo jeśli bedzie dodatni to mamy perpetum mobile, czyli coś jak czarna dziura?
to sa moje domysły tylko...
Back to top

bracki19
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 11 Sep 2008 13:00   

kamil22011 wrote:
Ja się tak zastanawiam co spowoduje zderzenie się dwóch wiązek bo przecież urządzenie zbudowano właśnie żeby to sprawdzić(...)

Z tego, co czytałem, to bardzo duze elektromagnesy sa odpowiedzialne za kontrole tych czasteczek, w tym takze za zatrzymywanie. Pierwsza wiązka obiegła tunel 3 razy, po kazdym okrazeniu byla zatrzymywana.
Najlepiej bedzie poczytac o tym:
Czy poznamy największą tajemnicę wszechświata?
CERN: druga część eksperymentu
Działalność CERN
O LHC
Zdjęcia LHC(36 zdjęć)
Back to top

Maly
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 11 Sep 2008 13:07   

Oficjalna strona CERN po polsku:

http://www.fuw.edu.pl/~ajduk/Public/Welcome.html

Mamy jeszcze trochę czasu do końca świata :)
Back to top

lukasb9
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 11 Sep 2008 13:16   

Nadprzewodnikowe elektromagnesy kierują wiązką cząstek tak aby ta poruszała się wewnątrz tunelu, przyspieszają ją również do tak wielkich prędkości. Co do odprowadzania energii po zderzeniu, nie ma tam wielkich energii w skali makro (chyba, że ktoś mówi o zasilaniu tego ustrojstwa ;) ), rzeczywiście energia jest ogromna ale pojedynczej cząstki, a tych cząstek wiele nie ma.

PS jeśli pisze bzdury niech mnie ktoś poprawi.
Back to top

michal2666
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 Post from the author of the topic 11 Sep 2008 14:40   

lukasb9 wrote:
.... rzeczywiście energia jest ogromna ale pojedynczej cząstki, a tych cząstek wiele nie ma.

PS jeśli pisze bzdury niech mnie ktoś poprawi.

Nie piszesz bzdur :!: właśnie dokładnie tak jest. Nadprzewodzące elektromagnesy chłodzone ciekłym helem o temperaturze bardzo bliskiej zera bezwzględnego przewodzą gigantyczne prądy rzędu tysięcy A. Wytwarzają one potężne pola magnetyczne, które odpowiedzialne jest za utrzymanie wiązki wysokoenergetycznych cząstek w kanale jonowodu. W tym wielkim tunelu są dwa takie próżniowe jonowody i biegną w nich dwie niezależne wiązki w przeciwnych kierunkach. Wiązki te przyśpiesza się aż osiągną potężną energię i wtedy nakierowuje się je na siebie.

Energia jest potężna ale jak już kolega wspomniał - w skali mikroskopowej :!: cząstki są tak małe, że będzie dochodziło do interesującego zdażenia tylko co jakiś czas. W skali makro nie wyzwoli się żadna potężna energia. I napewno nie powstanie tyle antymaterii by zagrozić ziemi :D zresztą z kosmosu codziennie dociera do nas spora ilość cząstek, które mają o wiele większą energię niż te w LHC i codziennie dochodzi do zderzeń w których coś ciekawego może powstać, ale chodzi o to by takie zderzenie powstało w detektorze i można by było je zbadać.

Dlatego możemy spać spokojnie, prędzej zniszczą nas ufoludki jak LHC :D

Dodano po 7 [minuty]:

Tak wygląda akcelerator od środka, widać jonowody próżniowe otoczone nadprzewodzącymi elektromagnesami.

a tu po lewej nadprzewodzący przewód, który może przewodzić prąd o wartości 13.000 A :!: dla kontrastu po prawej ilość miedzi, która była by potrzebna gdybyśmy nie znali nadprzewodnictwa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Sep 2008 14:40   

Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 11 Sep 2008 16:52   

Podobno niektóre czarne dziury we wszechświecie są śladem po cywilizacjach, które osiągnęły podobny stan technologii ;) . Na szczęście śmierć planety w czarnej dziurze jest szybka i bezbolesna.

Quote:
Hylę
Ja też Chylę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Sep 2008 16:52   

Back to top

dexter1
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 11 Sep 2008 16:56   

Hyhyhy, dziś całą fizykę spędziliśmy na rozprawianiu o LHC, najbardziej śmieszą mnie wypowiedzi niektórych ludzi którzy twierdzą że wyprodukować można tam przez przypadek czarną dziurę która "zje" nasz świat. Generalnie już mam szampana schowanego w lodówce i czekam aż ogłoszą że udało im się zarejestrować bozon Higgasa. Och nie mogę się już doczekać xD
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 11 Sep 2008 17:00   

Teoretycznie wiadomo, czego można się spodziewać, a praktyka pokaże na ile teoria się sprawdzi ;)
Back to top

pidpawel
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 11 Sep 2008 20:42   

http://lhcathome.cern.ch/lhcathome/join.php

Jeśli można oczywiście - jak ktoś chce pomóc to może swój komputer przekazać pod wodze tamtego projektu...
Oto linki opisujące dokładniej założenia projektu(przetwarzanie informacji u nas na PC)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przetwarzanie_rozproszone
http://pl.wikipedia.org/wiki/BOINC
http://pl.wikipedia.org/wiki/LHC@home -- ten "najważniejszy" link ;)
Sam dodałem 1 serwer i laptopka - całkiem niezgorszy sprzęcik :P Co prawa serwer pracuje w 4 projektach... :P
Back to top

markonedj
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 11 Sep 2008 21:59   

Te linki przypominają zaczęty dawno temu projekt o którym pisałem pracę kiedyś - Seti@home który wykorzystuje komputery na całym świecie do wspomagania obliczeń rozproszonych w poszukiwaniu życia pozaziemskiego hehe

dla zainteresowanych : http://pl.wikipedia.org/wiki/SETI@home
Back to top

PEJO
Poziom 17
Poziom 17

Post#16 11 Sep 2008 23:59   

a wie ktoś jak rejestrują te zderzenie tych cząstek?
przecież to niesamowicie szybko sie dzieje i w niesamowicie precyzyjnym miejscu...
poza tym taka niska temperatura...
???
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 12 Sep 2008 05:09   

markonedj wrote:
Te linki przypominają zaczęty dawno temu projekt o którym pisałem pracę kiedyś - Seti(małpa)home który wykorzystuje komputery na całym świecie do wspomagania obliczeń rozproszonych w poszukiwaniu życia pozaziemskiego hehe

dla zainteresowanych : [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/SETI(małpa)home]http://pl.wikipedia.org/wiki/SETI(małpa)home[/url]
Już znaleźli, czy jeszcze szukają ;) :?: Najlepsze są takie Granty, które się kręcą same na negatywnych wynikach. W ten sposób można ciągnąć kasę do końca świata (w czarnej dziurze ;) ) Tylko nie można za często wymieniać softu, bo po pewnym czasie się okaże, że już tylko sami plotą koniom grzywy.

Link ;)
Quote:

Nie czaje!
Po co mają odpalić maszyne,która roz**bie świat?oO

Quote:
Choć jak dla mnie to jest "bezsęsu" - nie rozumiemy świata, który nas otacza, a co dopiero mamy zabierać się za to, co się działo te, bagatela, 13 miliardów lat temu. O ile w ogóle miało to miejsce, ale to już temat na inną dyskusję.

PEJO wrote:
a wie ktoś jak rejestrują te zderzenie tych cząstek?
przecież to niesamowicie szybko sie dzieje i w niesamowicie precyzyjnym miejscu...poza tym taka niska temperatura...???

CMS
ALICE
ALICE
TOTEM
LHCb

Rozumiem, że umieszczenie tego tematu w dziale DIY to taki żart (znaczy szutka). No chyba, że jak se poczytamy, to postawimy za stodołą własny przyspieszacz protonów.
Back to top

markonedj
Poziom 16
Poziom 16

Post#18 12 Sep 2008 09:18   

Z tego co mi wiadomo to nie znaleźli nic co by mogło świadczyć o istnieniu obcych cywilizacji.
Back to top

waldo
Poziom 19
Poziom 19

Post#19 12 Sep 2008 09:23   

ja myślę skromnie że nawet gdyby eksperyment nie powiódł się to taki przyśpieszacz protonów będzie miał zastosowanie w przyszłości ,można go z czasem zminiaturyzować a energię wykorzystać do napędu samochodów ,tylko czy bilans energi włożonej do odzyskanej będzie korzystny ?
NIe wiem czy mam rację ,czy fantazjuję ale ,cały eksperyment kilkanaście lat do tyłu też wydawał się fantazją.
Back to top

neo_84
Poziom 13
Poziom 13

Post#20 12 Sep 2008 17:12   

albo do zakrzywiania czasoprzestrzeni :D
Back to top

kowalkrk
Poziom 3
Poziom 3

Post#21 12 Sep 2008 20:16   

a w brytyjskich brukowcach narobili paniki ze to już koniec świata i ze pochłonie nas czarna dziura nie podając informacji ze nie taki diabeł straszny jak go owym malują. Jednak jestem pełen podziwu panom inżynierom.
Back to top

nero226
Poziom 11
Poziom 11

Post#22 12 Sep 2008 21:10   

Nie mają co robić to inwestują kasę w coś co ma zadziałać (z resztą na razie tylko teoretycznie) z nie znanym skutkiem. Nasuwa się pytanie czy wogole dojdzie do zderzenia owych cząstek?A jeżeli tak to co z tego?-Pewnie nic i zadnych konkretnych wniosków. Być może po latach świat zapomni o całym wielkim LHC i o tym że wielkie naukowe przedsięwzięcie dało d... A ludzie nadal będą umierać z głodu...
Back to top

Artur1971
Poziom 4
Poziom 4

Post#23 12 Sep 2008 22:01   

Pracowalem w latach 90-tych jako technik elektronik w grupie fizykow i inzynierow przy budowie i utrzymaniu podobnego akacelaratora DESY w Hamburgu.
Oczywiscie project LHC przerasta rozmiarem i zaawansowanie technologicznym.
Ale juz wtedy moglem widziec ile nowatorskich rozwiazan z dziedziny elektroniki, mechaniki i kriogeniki zastosowano do budowy akceleratora.
Widok na zywo detektora ktory rozmiarami przypomina budynek 3 pietrowy. Z ktorego wychodza setki tysiecy przewodow. Nastepnie elektronika ktora “obrabia” i analizuje sygnaly z detektorow to naprawde robi niesamowite wrazenie i uswiadamia jak potezna jest mysl ludzka.
Tak sie zlozylo ze wyjechalem poza Europe i nie moglem uczestniczyc juz przy pracach w CERN-nie, ale jest mala satysfakcja ze wielu moich kolegow fizykow, inzynierow i technikow pracuje dla ekspermentu LHC glownie dla detektora ATLAS i ALICE
Trzymam kciuki za powodzenie.
Pozdrawiam serdecznie

Artur W
Back to top

szczur889
Poziom 9
Poziom 9

Post#24 13 Sep 2008 12:22   

A skąd oni biorą protony by je przyspieszać ?
Back to top

mały naukowiec
Poziom 18
Poziom 18

Post#25 13 Sep 2008 19:30   

Protony kupują na wagę w Lewiatanie, u mnie są po 10.99zł/kg
Back to top

Vsad
Poziom 17
Poziom 17

Post#26 13 Sep 2008 20:07   

Czy to prawda ze włamano sie do systemu LHC ?
Back to top

parafka
Poziom 18
Poziom 18

Post#27 13 Sep 2008 20:24   

Też tak słyszałem, zgineły chyba 3 protony.
:squarewink:
Back to top

pidpawel
Poziom 20
Poziom 20

Post#28 13 Sep 2008 22:05   

w wyszukiwarce wpisz lhc włamanie ;)
Informacji zatrzęsienie...
Back to top

michal2666
Poziom 17
Poziom 17

Post#29 Post from the author of the topic 14 Sep 2008 10:00   

Widzę, że niewiele osób potrafi docenić ten gigantyczny eksperyment. Nawet jeśli cząstki się nie zderzą, jeśli się zderzą może nic ciekawego nie powstać - zgadza się ale zobaczcie ile innowacyjnej technologii tam powstało !!! W dziedzinie elektroniki, informatyki, kriogeniki, technologii wysokich próżni, fizyki jądrowej, aparatury kontrolno-pomiarowej, sieci komputerowych. To wszystko posuwa ludzkość do przodu i zobaczycie, że rozwiązania tam zastosowane wejdą prędzej czy później w nasze życie. To jest już genialny sukces inżynierów i naukowców tam pracujących :!: :!: . Powinnyśmy być im za to wdzięczni a ne doszukiwać się tylko jakichś bzdur jak zniszczenie ludzkości.

Polecam filmik Pana Wiktora Niedzickiego:
http://www.itvp.pl/video.html?channel_id=-1&site_id=627&genre_id=501&form_id=479&video=42663

W ciekawy sposób wyjaśnił podstawowe zagadnienia związane z LHC.
Back to top

szczur889
Poziom 9
Poziom 9

Post#30 14 Sep 2008 10:45   

mały naukowiec wrote:
Protony kupują na wagę w Lewiatanie, u mnie są po 10.99zł/kg

HaHaHa bardzo śmieszne
Ale pytam na serio, bo trochę się nad tym zastanawiałem i nic nie wymyśliłem.A tam gdzie o tym czytałem, nie było żadnej wzmianki o tym skąd biorą protony
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Sep 2008 10:45   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
CERN: Plany na Międzynarodowy Zderzacz Liniowy ILC (15)
CERN wyprodukował i uwięził atomy antymaterii (antywodoru) (6)
WWW ma 15 lat. Tim Berners-Lee, CERN, Mosaic. (7)
Wielki Zderzacz Hadronów LHC przeniesie materię w przeszłość (14)
CERN wydała licencję na otwarte projekty sprzętowe (1)
LHC bliżej odkrycia zagadki antymaterii, wytworzono Kwark b (6)
LHC wreszcie ruszył z pełną mocą. (13)
CERN: Wielki Zderzacz Hadronów (LHC), padł rekord - 3.5 TeV (6)

Page generation time: 0.145 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed