| Author |
michal2666 Poziom 17

|
10 Sep 2008 21:55 Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Wiem, że z DIY to nie ma nic wspólnego (choć może i ma) ale uważam, że choć przez jakiś czas temat powinien być poruszony na Elektrodzie. Dziś mamy dzień, który na pewno zapisze się na kartach historii - w największym na świecie akceleratorze w CERN-ie dziś rano ruszyła pierwsza wiązka cząstek elementarnych.
Pierwszy test zakończył się sukcesem i myślę, że warto ten cud techniki i i szczyt myśli inżynierskiej uczcić dyskusją :D Sam śledząc wszystkie informacje na temat LHC i widząc stopień skomplikowania i zaawansowania zastanawiałem się czy to będzie w stanie działać. Teraz widzę, że ludzki umysł może zdziałać cuda. Zresztą przy budowie takich urządzeń powstają układy i systemy, którymi później możemy na co dzień się posługiwać.
Hylę czoła przed ludźmi, którzy to zbudowali i uruchomili.
|
|
| Back to top |
|
 |
bracki19 Poziom 12

Joined: 02 Jul 2006 Posts: 108 Location: C:\Winzgroza\System32
|
10 Sep 2008 21:58 Re: Pierwsza wiązka w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Z tego, co czytałem, udało sie wprowadzic juz druga wiązkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
radek.kaba Poziom 13

|
11 Sep 2008 10:24 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Warto wspomnieć, że na potrzeby dostępu do informacji przy poprzednim eksperymencie CERN "wymyślił" WWW ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil22011 Poziom 17

|
11 Sep 2008 11:33 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Ja się tak zastanawiam co spowoduje zderzenie się dwóch wiązek bo przecież urządzenie zbudowano właśnie żeby to sprawdzić. Takiej energii nie było od czasu powstawania wszechświata a teraz się pojawi i CO? Temat ciekawy ale, jeżeli nie wiedzą co się stanie to można liczyć na wszystko. Byle by nie kolejny bigbang.
|
|
| Back to top |
|
 |
FlyBoy Poziom 21

|
11 Sep 2008 12:13 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Czy ktoś zna dokładną datę pierwszego eksperymentu zderzenia cząstek w LHC? W mediach podają że za kilka tygodni, jednak nic konkretnego, chyba że przeoczyłem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Sep 2008 12:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
PEJO Poziom 17

|
11 Sep 2008 12:42 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
mnie tylko zastanawia jak oni odprowadzą tą potezna energie po zdeżeniu
i czy takie zedeżenia mogły by zachować ciągłosc i jak wyglada bilans energetyczny takiego "systemu"...
bo jeśli bedzie dodatni to mamy perpetum mobile, czyli coś jak czarna dziura?
to sa moje domysły tylko...
|
|
| Back to top |
|
 |
bracki19 Poziom 12

Joined: 02 Jul 2006 Posts: 108 Location: C:\Winzgroza\System32
|
|
| Back to top |
|
 |
Maly Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
lukasb9 Poziom 21

|
11 Sep 2008 13:16 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Nadprzewodnikowe elektromagnesy kierują wiązką cząstek tak aby ta poruszała się wewnątrz tunelu, przyspieszają ją również do tak wielkich prędkości. Co do odprowadzania energii po zderzeniu, nie ma tam wielkich energii w skali makro (chyba, że ktoś mówi o zasilaniu tego ustrojstwa ;) ), rzeczywiście energia jest ogromna ale pojedynczej cząstki, a tych cząstek wiele nie ma.
PS jeśli pisze bzdury niech mnie ktoś poprawi.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal2666 Poziom 17

|
11 Sep 2008 14:40 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| lukasb9 wrote: |
.... rzeczywiście energia jest ogromna ale pojedynczej cząstki, a tych cząstek wiele nie ma.
PS jeśli pisze bzdury niech mnie ktoś poprawi. |
Nie piszesz bzdur :!: właśnie dokładnie tak jest. Nadprzewodzące elektromagnesy chłodzone ciekłym helem o temperaturze bardzo bliskiej zera bezwzględnego przewodzą gigantyczne prądy rzędu tysięcy A. Wytwarzają one potężne pola magnetyczne, które odpowiedzialne jest za utrzymanie wiązki wysokoenergetycznych cząstek w kanale jonowodu. W tym wielkim tunelu są dwa takie próżniowe jonowody i biegną w nich dwie niezależne wiązki w przeciwnych kierunkach. Wiązki te przyśpiesza się aż osiągną potężną energię i wtedy nakierowuje się je na siebie.
Energia jest potężna ale jak już kolega wspomniał - w skali mikroskopowej :!: cząstki są tak małe, że będzie dochodziło do interesującego zdażenia tylko co jakiś czas. W skali makro nie wyzwoli się żadna potężna energia. I napewno nie powstanie tyle antymaterii by zagrozić ziemi :D zresztą z kosmosu codziennie dociera do nas spora ilość cząstek, które mają o wiele większą energię niż te w LHC i codziennie dochodzi do zderzeń w których coś ciekawego może powstać, ale chodzi o to by takie zderzenie powstało w detektorze i można by było je zbadać.
Dlatego możemy spać spokojnie, prędzej zniszczą nas ufoludki jak LHC :D
Dodano po 7 [minuty]:
Tak wygląda akcelerator od środka, widać jonowody próżniowe otoczone nadprzewodzącymi elektromagnesami.
a tu po lewej nadprzewodzący przewód, który może przewodzić prąd o wartości 13.000 A :!: dla kontrastu po prawej ilość miedzi, która była by potrzebna gdybyśmy nie znali nadprzewodnictwa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Sep 2008 14:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
11 Sep 2008 16:52 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Podobno niektóre czarne dziury we wszechświecie są śladem po cywilizacjach, które osiągnęły podobny stan technologii ;) . Na szczęście śmierć planety w czarnej dziurze jest szybka i bezbolesna.
Ja też Chylę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Sep 2008 16:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dexter1 Poziom 12

|
11 Sep 2008 16:56 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Hyhyhy, dziś całą fizykę spędziliśmy na rozprawianiu o LHC, najbardziej śmieszą mnie wypowiedzi niektórych ludzi którzy twierdzą że wyprodukować można tam przez przypadek czarną dziurę która "zje" nasz świat. Generalnie już mam szampana schowanego w lodówce i czekam aż ogłoszą że udało im się zarejestrować bozon Higgasa. Och nie mogę się już doczekać xD
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
11 Sep 2008 17:00 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Teoretycznie wiadomo, czego można się spodziewać, a praktyka pokaże na ile teoria się sprawdzi ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
markonedj Poziom 16

|
11 Sep 2008 21:59 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Te linki przypominają zaczęty dawno temu projekt o którym pisałem pracę kiedyś - Seti@home który wykorzystuje komputery na całym świecie do wspomagania obliczeń rozproszonych w poszukiwaniu życia pozaziemskiego hehe
dla zainteresowanych : http://pl.wikipedia.org/wiki/SETI@home
|
|
| Back to top |
|
 |
PEJO Poziom 17

|
11 Sep 2008 23:59 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
a wie ktoś jak rejestrują te zderzenie tych cząstek?
przecież to niesamowicie szybko sie dzieje i w niesamowicie precyzyjnym miejscu...
poza tym taka niska temperatura...
???
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
12 Sep 2008 05:09 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| markonedj wrote: |
Te linki przypominają zaczęty dawno temu projekt o którym pisałem pracę kiedyś - Seti(małpa)home który wykorzystuje komputery na całym świecie do wspomagania obliczeń rozproszonych w poszukiwaniu życia pozaziemskiego hehe
dla zainteresowanych : [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/SETI(małpa)home]http://pl.wikipedia.org/wiki/SETI(małpa)home[/url] |
Już znaleźli, czy jeszcze szukają ;) :?: Najlepsze są takie Granty, które się kręcą same na negatywnych wynikach. W ten sposób można ciągnąć kasę do końca świata (w czarnej dziurze ;) ) Tylko nie można za często wymieniać softu, bo po pewnym czasie się okaże, że już tylko sami plotą koniom grzywy.
Link ;)
| Quote: |
Nie czaje!
Po co mają odpalić maszyne,która roz**bie świat?oO |
| Quote: |
| Choć jak dla mnie to jest "bezsęsu" - nie rozumiemy świata, który nas otacza, a co dopiero mamy zabierać się za to, co się działo te, bagatela, 13 miliardów lat temu. O ile w ogóle miało to miejsce, ale to już temat na inną dyskusję. |
| PEJO wrote: |
a wie ktoś jak rejestrują te zderzenie tych cząstek?
przecież to niesamowicie szybko sie dzieje i w niesamowicie precyzyjnym miejscu...poza tym taka niska temperatura...??? |
CMS
ALICE
ALICE
TOTEM
LHCb
Rozumiem, że umieszczenie tego tematu w dziale DIY to taki żart (znaczy szutka). No chyba, że jak se poczytamy, to postawimy za stodołą własny przyspieszacz protonów.
|
|
| Back to top |
|
 |
markonedj Poziom 16

|
12 Sep 2008 09:18 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Z tego co mi wiadomo to nie znaleźli nic co by mogło świadczyć o istnieniu obcych cywilizacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
waldo Poziom 19

|
12 Sep 2008 09:23 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
ja myślę skromnie że nawet gdyby eksperyment nie powiódł się to taki przyśpieszacz protonów będzie miał zastosowanie w przyszłości ,można go z czasem zminiaturyzować a energię wykorzystać do napędu samochodów ,tylko czy bilans energi włożonej do odzyskanej będzie korzystny ?
NIe wiem czy mam rację ,czy fantazjuję ale ,cały eksperyment kilkanaście lat do tyłu też wydawał się fantazją.
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
12 Sep 2008 17:12 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
albo do zakrzywiania czasoprzestrzeni :D
|
|
| Back to top |
|
 |
kowalkrk Poziom 3

|
12 Sep 2008 20:16 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
a w brytyjskich brukowcach narobili paniki ze to już koniec świata i ze pochłonie nas czarna dziura nie podając informacji ze nie taki diabeł straszny jak go owym malują. Jednak jestem pełen podziwu panom inżynierom.
|
|
| Back to top |
|
 |
nero226 Poziom 11

|
12 Sep 2008 21:10 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Nie mają co robić to inwestują kasę w coś co ma zadziałać (z resztą na razie tylko teoretycznie) z nie znanym skutkiem. Nasuwa się pytanie czy wogole dojdzie do zderzenia owych cząstek?A jeżeli tak to co z tego?-Pewnie nic i zadnych konkretnych wniosków. Być może po latach świat zapomni o całym wielkim LHC i o tym że wielkie naukowe przedsięwzięcie dało d... A ludzie nadal będą umierać z głodu...
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur1971 Poziom 4

|
12 Sep 2008 22:01 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Pracowalem w latach 90-tych jako technik elektronik w grupie fizykow i inzynierow przy budowie i utrzymaniu podobnego akacelaratora DESY w Hamburgu.
Oczywiscie project LHC przerasta rozmiarem i zaawansowanie technologicznym.
Ale juz wtedy moglem widziec ile nowatorskich rozwiazan z dziedziny elektroniki, mechaniki i kriogeniki zastosowano do budowy akceleratora.
Widok na zywo detektora ktory rozmiarami przypomina budynek 3 pietrowy. Z ktorego wychodza setki tysiecy przewodow. Nastepnie elektronika ktora “obrabia” i analizuje sygnaly z detektorow to naprawde robi niesamowite wrazenie i uswiadamia jak potezna jest mysl ludzka.
Tak sie zlozylo ze wyjechalem poza Europe i nie moglem uczestniczyc juz przy pracach w CERN-nie, ale jest mala satysfakcja ze wielu moich kolegow fizykow, inzynierow i technikow pracuje dla ekspermentu LHC glownie dla detektora ATLAS i ALICE
Trzymam kciuki za powodzenie.
Pozdrawiam serdecznie
Artur W
|
|
| Back to top |
|
 |
szczur889 Poziom 9

|
13 Sep 2008 12:22 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
A skąd oni biorą protony by je przyspieszać ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mały naukowiec Poziom 18

|
13 Sep 2008 19:30 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Protony kupują na wagę w Lewiatanie, u mnie są po 10.99zł/kg
|
|
| Back to top |
|
 |
Vsad Poziom 17

|
13 Sep 2008 20:07 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Czy to prawda ze włamano sie do systemu LHC ?
|
|
| Back to top |
|
 |
parafka Poziom 18

|
13 Sep 2008 20:24 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Też tak słyszałem, zgineły chyba 3 protony.
:squarewink:
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
13 Sep 2008 22:05 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
w wyszukiwarce wpisz lhc włamanie ;)
Informacji zatrzęsienie...
|
|
| Back to top |
|
 |
michal2666 Poziom 17

|
14 Sep 2008 10:00 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Widzę, że niewiele osób potrafi docenić ten gigantyczny eksperyment. Nawet jeśli cząstki się nie zderzą, jeśli się zderzą może nic ciekawego nie powstać - zgadza się ale zobaczcie ile innowacyjnej technologii tam powstało !!! W dziedzinie elektroniki, informatyki, kriogeniki, technologii wysokich próżni, fizyki jądrowej, aparatury kontrolno-pomiarowej, sieci komputerowych. To wszystko posuwa ludzkość do przodu i zobaczycie, że rozwiązania tam zastosowane wejdą prędzej czy później w nasze życie. To jest już genialny sukces inżynierów i naukowców tam pracujących :!: :!: . Powinnyśmy być im za to wdzięczni a ne doszukiwać się tylko jakichś bzdur jak zniszczenie ludzkości.
Polecam filmik Pana Wiktora Niedzickiego:
http://www.itvp.pl/video.html?channel_id=-1&site_id=627&genre_id=501&form_id=479&video=42663
W ciekawy sposób wyjaśnił podstawowe zagadnienia związane z LHC.
|
|
| Back to top |
|
 |
szczur889 Poziom 9

|
14 Sep 2008 10:45 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| mały naukowiec wrote: |
| Protony kupują na wagę w Lewiatanie, u mnie są po 10.99zł/kg |
HaHaHa bardzo śmieszne
Ale pytam na serio, bo trochę się nad tym zastanawiałem i nic nie wymyśliłem.A tam gdzie o tym czytałem, nie było żadnej wzmianki o tym skąd biorą protony
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Sep 2008 10:45 |
|
|
|