| Author |
marek_Łódź Poziom 23

|
22 Sep 2008 18:05 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| pidpawel wrote: |
| Nie zauważyłeś, że wymiana informacji jest częścią bytu ludzkiego? Po to ludzie potrafią mówić |
Problem w tym, że większość (tak z 95%) ludzi nie ma czego wymieniać i dar mowy jest dla nich poważną redundancją genetyczną, więc wymieniają cudzą informację, co jest równie bezproduktywne jak mielenie plew.
| Quote: |
| Będziesz mógł oglądać 500 programów TV w wersji holograficznej jednocześnie i w międzyczasie słuchać muzyki z 400 głośników. |
Nie chcesz to nie - łaski bez ;)
|
A kto powiedział, że nie chcę ;) Już gromadzę telewizory.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mark II Poziom 15

|
22 Sep 2008 18:53 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| marek_Łódź wrote: |
Będziesz mógł oglądać 500 programów TV w wersji holograficznej jednocześnie i w międzyczasie słuchać muzyki z 400 głośników. |
To zostanie jeszcze choć trochę czasu na cokolwiek :?:
| marek_Łódź wrote: |
ps protony to mały Kubuś...wyobraźcie sobie jak realistyczne obrazy z kamerek da się przesłać ;) , nie wspominając o innych zmysłach z . dotykiem włącznie ;) . Piękna platforma dla socjoinwalidów, nie potrafiących normalnie funkcjonować w realu i różnej maści popaprańców. |
No właśnie, ktoś może zarzucić, że przecież w czasie upowszechniania internetu też były głosy wieszczące koniec świata, że ten Internet to samo zło. A okazał się wspaniałym narzędziem komunikowania się z którego korzystają nawet jego niedawni przeciwnicy.
Tyle, że wcześniejsze pytanie zadałem nieco przewrotnie. Co internet faktycznie zmienił. Wymieniamy ze sobą coraz więcej wiadomości, coraz więcej gadamy i przesyłamy fajnych filmików. I co? I nic; świat dalej jest taki jak był, mało tego granice ubóstwa wciąż się poszerzają. Konflikty mimo iż opisane na głównych stronach portali, wciąż wybuchają i o ich podłożu wiemy tyle ile dawniej dowiedzielibyśmy się z gazet. Pranie mózgów przeniesiono z jedynie słusznych dzienników na setki stron www, które trudniej rozszyfrować niż Trybunę Ludu. Możemy wymieniać informacje, lecz ich zalew powoduje że albo ich wartości nie można ocenić, albo są kiepskiej jakości. Kwestią czasu jest, czuje to w kościach, cenzura sieci. Pierwsze kroki obserwujemy już teraz, na razie są podejmowane z jak najsłuszniejszych pobudek, ale kto wie co będzie dalej i jakie treści zostaną uznane np. za "mowę nienawiści".
Pytanie jak długo będzie w stanie z tymi cudownymi narzędziami, poradzić sobie zwykły, przeciętny człowiek. Z wiekiem sprawność maleje, ja to obserwuję u moich starszych już Rodziców, widzę jakie problemy stwarza obsługa coraz bardziej pogmatwanych telefonów komórkowych.
Zostaną wykluczeni z aktywnego życia, bo nie sprostają wciąż rosnącym wymaganiom wobec użytkowników wielokanałowych cudów?
I wreszcie jak długo natura wytrzyma ten efektowny styl życia cywilizacji, która co pół roku wyrzuca miliony odtwarzaczy MP3, komórek, nawigacji, bo właśnie wyszedł nowy model.
Takie sobie przemyślenia. Poddaję je pod rozwagę obecnym hurrazwolennikom megapostępu. O ile oczywiście na tą refleksję znajdą chwilę, najlepiej w ciszy, przy wyłączonych wszystkich świecidełkach.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
22 Sep 2008 20:35 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
A ja wszystkim zwolennikom megabudowli poleciłbym dwie niewielkie książeczko Heisenberga, które są dość łatwo dostępne - "Ponad granicami" i "Część i całość" . Warto poczytać o tym, czym jest fizyka i skąd się bierze.
Jeśli to jest dla kogoś zbyt trudne, to proponuję skrót:
Pożeracz czasu .
|
|
| Back to top |
|
 |
markonedj Poziom 15

|
24 Sep 2008 20:41 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Miało być o LHC a jest o pieniądzach. Szkoda.. bo fajnie się temat zaczął, a kiepsko kończy na głupich przepychankach.
Informacje dotyczące akceleratora giną w natłoku bezsensownych kłótni, przypominających prowokacyjne komentarze do artykułów o LHC na popularnych portalach internetowych.
Gdzie jak gdzie, ale nie spodziewałem się, że na takim forum jakim jest elektroda, gdzie wypowiadają się ludzie znający się na rzeczy i pomagające innym, dojdzie do tak bezsensownych rozmów.
Ogarnijcie się trochę i nie róbcie z elektrody drugiej wp czy onetu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mark II Poziom 15

|
25 Sep 2008 11:42 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Przy tak potężnych projektach nieodmiennie rodzi się pytanie: czy warto?
Ja odpowiedzi nie znam, przynajmniej na razie.
Daleki jednak jestem od ślepej fascynacji postępem, jako wartością samą w sobie.
Stawianie takich pytań nie ma nic wspólnego z "ogarnianiem się".
A głupie posty, cóż, zawsze będą się pojawiały.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Sep 2008 11:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
25 Sep 2008 13:19 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Analogia z komputerami jest bardzo dobra. Duże rozmiary cyklotronu świadczą przede wszystkim o słabości stosowanych technologii. Nikomu specjalnie to nie przeszkadza, dopóki komuna na to płaci. Im większe i bardziej spektakularne laboratoria, tym większą kasę można (próbować) na to wycisnąć. W tym momencie nie jest w interesie badaczy szukanie nowych technologii, czy metod badawczych zbijających koszty, bo niby po co. Póki jest kasa.
|
|
| Back to top |
|
 |
marszalek_duck Poziom 15

|
25 Sep 2008 13:26 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
A cha czarna dziura nie jest perpetuum mobile (nie wiem jak się pisze) ona też po pewnym czasie ( 1 googl lat czyli 1 i sto zer tak przeliczana jest przynajmniej czarna dziura w centrum galaktyki (to tylko hipoteza)).
Co do postępu to moim zdaniem to jest wartością samą w sobie ponieważ chęć poznanai jest wrodzona w nasze geny a postęp to jego jednostaka miary.
Ostatnim razem powstało WWW ale to dopiero Mosaik i Netscape (nie pamiętam dokładnie która była pierwsza) były pierwszymi graficznymi przeglądarkami.
Z komputerami się opłaciło choć były wielkie jak stodoły. Pan kowalski stracił tego "1gr" z podatku na ich rozwijalnie za to jego np. wnuk mógł za te 50lat otworzyć sklep komputerowy i zarobić na podatek. Tak samo będzie teraz może to co tam poznamy np. jak się rozpoczął świat itp. nie przyda się w normalnym życiu ale te nowinki techniczne wkrótce wejdą do normalnego życia.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
25 Sep 2008 13:41 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Ja bym nie lekceważył tego grosza. Efektem centralizacji rozdawnictwa kasy na badania naukowe jest między innymi likwidacja niewielkich ośrodków BR wdrażających nowoczesne technologie i skierowanie tych pieniędzy na rozdmuchane międzynarodowe projekty.
Eurosojuz już widzi skutki tych działań, przejawiające się w spadku konkurencyjności eurogospodarki i na gwałt szuka rozwiązań, kierując potężną kasę na badania i rozwój. Kasę, która znowu będzie rozdawana centralnie przez eurobiurestwo, które poprzednimi decyzjami doprowadziło do rozsypania tzw strategii lizbońskiej. Normalny cyklotron, w którym kasa okrąża Europę coraz szybciej i stopniowo znika w czarnej dziurze. Ile by nie wstrzyknąć eurosów, tyle wessie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
25 Sep 2008 13:44 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
W 100% zgadzam się z poprzednikiem(marszalek_duck).
Proponuję zakończyć tę rozmowę, nt. słuszności.
Zaczynajmy pytania typowo techniczne. Np - kto wie na jakiej zasadzie zrobione są sieci w CERN'ie - tzn czy od czujników dane są przesyłane wspólną magistralą, czy do "grupek" komputerów do przetwarzania?
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
25 Sep 2008 14:51 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| Proponuję zakończyć tę rozmowę, nt. słuszności. |
Propozycja odrzucona w pierwszym czytaniu ;)
Linki
Grid
Królikowski
ATLAS detector
|
|
| Back to top |
|
 |
marszalek_duck Poziom 15

|
25 Sep 2008 15:51 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
A loty w kosmos z czyich pieniędzy to idzie??? A co dzięki temu mamy : Satelity, GPS itp. Choć pomysł wtedy był niewiarygodny i bezsensowny bo niby poco człowiek na księżycu jak nie przyniesie to nic zwykłemu kowalskiemu. Tak samo jest z LHC.
Własnie ktoś wie ile zużyto miedzi to tych uzwojeń bo gdzieś to napewno czytałem a teraz nie wiem gdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
25 Sep 2008 17:50 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| marszalek_duck wrote: |
| A loty w kosmos z czyich pieniędzy to idzie??? A co dzięki temu mamy : Satelity, GPS itp. Choć pomysł wtedy był niewiarygodny i bezsensowny bo niby poco człowiek na księżycu jak nie przyniesie to nic zwykłemu kowalskiemu. Tak samo jest z LHC. |
Podbój kosmosu jest wynikiem zimnej wojny i wyścigu zbrojeń. Technologie wojenne (zwłaszcza wdrażane w USA) jak najbardziej się spłacają społeczeństwu z nawiązką i to na całym świecie (i dlatego w zimnej wojnie 1:0 dla USA), co dotyczy również technik komputerowych. Gorzej z naukowcami w Europie,a już szczególnie z badaniami cywilnymi, finansowanymi arbitralną decyzją urzędników wygenerowaną w wyniku starcia różnych lobby naukowych. Z pewnością odpryski technologiczne z CERN będą trafiać pod strzechy, tyle że będzie to nieproporcjonalne do nakładów.
Jest jeszcze jeden problem natury filozoficznej. Otóż fizyka z założenia zajmuje się zjawiskami powtarzalnymi i dającymi się odtworzyć, natomiast LHC będzie analizował zjawiska delikatnie mówiąc słabo powtarzalne w tych warunkach pomiarowych (stąd konieczność przetwarzania oceanu danych). To zahacza już o metafizykę. W jaki sposób interpretować te wyniki, skoro uczeni nie potrafią sobie poradzić chociażby z TYM
|
|
| Back to top |
|
 |
marszalek_duck Poziom 15

|
26 Sep 2008 15:11 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Loty w kosmos były pomysłem Niemieckich naukowców którzy planowali budowy rakiet dopiero potem użyto tych planów do budowy V1 i V2 a potem tych naukowców przechwycili głównie Amerykanie i trochę Ruscy ale na początku był to pomysł tylko o lotach w kosmos a dopiero potem pomysły na broń, to samo było z prochem który wymyślili Chińczycy, to samo było z dynamitem miał pomagać w kopalniach i być bezpieczniejszy od nitrogliceryny, pierwszy stos atomowy ktury powstał w ameryce był poto by sprawdzić czy będzie się dało wykorzystać moc jakom nam daje uran itp. w elektrowniach a dopiero potem zainteresowało się nim wojsko, pierwszy komputer przekaźnikowy MARK I był sponsorowany przez IBM i był przeznaczony tylko do przeliczania a dopiero potem komputerów urzyto w wojsku, samolot stworzony był aby latać a dopiero potem zainteresowało się nim wojsko, i jest dużoooooooooooo więcej takich przykładów. Nie zdziwiłbym się jakby się okazało że wojsko za parę lat wykorzysta coś co wymyślono w LHC.
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
26 Sep 2008 16:35 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
...A potem to, co było w wojsku dopracowane zostanie wykradnięte przez chińczyków i przerobione na papkę dla mas...
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
26 Sep 2008 17:56 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| marszalek_duck wrote: |
| Loty w kosmos były pomysłem Niemieckich... |
Proponuję zajrzeć do wykipedii pod rakieta, zamiast siać dezinformację. Poza tym przed polemiką, warto zrozumieć treść,z którą się polemizuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
marszalek_duck Poziom 15

|
27 Sep 2008 08:58 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
I kto tu sieje dezinformacje???
Niemieccy inżynierowie zaczęli jeszcze przed wojną snuć plany rakiet mogących wynieś człowieka na orbitę lecz technologia wtedy była zbyt prymitywna potem wybuchła wojna oni udoskonalili plany ale zostały one przerobione (głównie silnik) po to aby przenosić ładunki wybuchowe. Po zakończeniu wojny Amerykanie i ruscy wkroczyli do Berlina amerykanie zdążyli zgarnąć większość naukowców i wycieli połowe fabryki V1 i V2 Ruscy przejęli tylko paru naukowców. Najpierw Ruscy udoskonalili plany V2 (zrobili rakietę dwuczłonową czy jakoś tak) tak że mogli teraz walić w eurapie chyba we wszystko. A Amerykanie się przestraszyli i zaczeli pracę nad swoimi rakietami. I od tego praktycznie zaczął się wyścig zbrojeń a potem loty w kosmos.
I to chociaż dośc ogulnikowo pisało w mojej książce od chustori z 3 gim.
Dodano po 6 [minuty]:
V-2 nie zmieniła biegu wojny, ale zademonstrowała zwycięzcom możliwości rakiety balistycznej jako broni, lecz także jako pojazdu kosmicznego.
Po wojnie Rosja, Anglia i USA prześcigały się w pozyskaniu technologii niemieckiej. Anglia i Rosja miały pewne sukcesy, ale najwięcej skorzystały Stany Zjednoczone. Po kapitulacji Niemiec, von Braun wraz ze współpracownikami poddał się wojskom amerykańskim, licząc na możliwość kontynuowania prac nad rakietami do celów cywilnych. |
I co ty nato to pisało na wikipendi w linku ktury mi podałeś. Sam żeś się przyznał do błędu. Następnym razem przeczytaj zanim coś umieścisz bo siejesz DEZINFORMACJE.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krater28 Poziom 15

|
27 Sep 2008 21:03 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Ehhh... czego to uczą teraz w gimnazjum... chyba kupowania hamburgerów i coca-coli :cry: Płakać się chce jak czytam takie błędy ortograficzne. Rośnie nam pokolenie "dzióbków do spijania pepsi" - potencjalnych klientów supermarketów.
:arrow: marszalek_duck
Więcej pokory! Więcej szacunku do ludzi z którymi rozmawiasz! - są starsi od Ciebie. Więcej nauki! Więcej ortografii! Popracuj nad sobą i nad książkami.
Co do lotów w kosmos - po pierwsze Amerykanie nigdy nie byli na księżycu http://prawda2.info/prawda/czlowiek_na_ksiezycu.html
po drugie Amerykanie zabijają własnych cywili http://www.maxior.pl/film/15769/Cala_prawda_o_ataku_z_11_wrzesnia
Ktoś może w to wierzyć lub nie - niech każdy sam to oceni.
Po trzecie -Amerykanie zabili również Kenediego bo nie chciał wojny - czy każdy o tym wie?
Co do Wielkiego Zderzacza Hadronów - jest zepsuty na co najmniej 2 miesiące z powodu wycieku Helu - więc ci co się boją końca świata jeszcze trochę pożyją :D
Oczywiście nie wierzę w żaden koniec świata z powodu jakiegoś tam zderzacza Hadronów - opis końca świata jest całkiem inny.
michal2666 pisał w którymś poście że energia zderzeń będzie niewielka - nie zgodzę się z tym ponieważ w fizyce jest coś takiego jak prawo zachowania energii. Skoro zastosowano tam generatory mikrofalowe ogromnych mocy i elektromagnesy nadprzewodnikowe o prądzie znamionowym 13kA to gdzieś ta energia będzie się musiała później podziać. Nie ważne czy rozpędzasz pociąg do prędkości 300km/h czy pudełko zapałek do ogromnych prędkości - gdzieś ta energia będzie musiała mieć ujście.
Co do zderzeń:
"Urządzenie w 2009 będzie zderzać protony o energii 14 TeV[4]" - ile to jest dżuli?
"Zderzenia protonów będą następowały 30 mln razy w ciągu sekundy, a detektory LHC będą produkować około 100 TB danych na sekundę" - więc czy jest to mało i czy raz na jakiś czas?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Sep 2008 21:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
komornik Poziom 14

|
27 Sep 2008 22:01 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Z całym szacunkiem, pierwszy stos atomowy powstał na zlecenie wojska... Pracował przy tym m.in. Enrico Fermi. Z ciekawostek: zapasy miedzi potrzebne do zbudowania stosu były zbyt małe, więc wojsko wydębiło srebro...
|
|
| Back to top |
|
 |
marszalek_duck Poziom 15

|
29 Sep 2008 15:07 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Byłem na weselu dlatego nie pisałem albo raczej nie byłem w stanie...
Co do błędów to racja... ale miałem 2 z polskiego i nigdy mnie to nie interesowało.
Co do lądowania na księżycu to nie jest do końca pewne chociaż wcale bym się nie zdziwił jakby ściemniali w końcu to zimna wojna trwała. Ale nie możemy powiedzieć że nie wylądowali nigdy bo niby było kilka razy to może w końcu to zrobili. Nie podważa to jednak że ruscy lub amerykanie byli w kosmosie a dzięki tremu moich wcześniejszych stwierdzeń.
Co do 11 września to praktycznie pewne. Obejrzyj sobie film faranhait 9/11 (niestety nie wiem jak się pisze więc przepraszam) naprawdę super dokument.
A z tym stosem to faktycznie dałem ftope nie wiem jak mi to do głowy przyszło chciałem bardzo przeprosić wszystkich forowiczów bo tym razem to ja siałem dezinformacje.
O spisku na Kenediego nie słyszałem ale faktycznie wydaje się prawdopodobne.
Ktoś wie może albo zna stronkę na której pisze dokładniej jak ta anty materia może powstać w LHC bo szukałem dziś trochę o tym ale nie znalazłem za dużo.
P.S Nie jadam c hamburgerów jak już to czasem kebab.
Wszystkie te uwagi jednak nie zmieniają faktu że postęp nie był zły i jak na razie idzie nam na dobre.
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
29 Sep 2008 15:39 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| Wszystkie te uwagi jednak nie zmieniają faktu że postęp nie był zły i jak na razie idzie nam na dobre. |
Tak właściwie to to jest forum dla "kreatywnych elektroników", więc co jak co, ale prawdopodobnie przyczyniamy się do postępu ;)
Tak tylko mi do głowy przyszło ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
marszalek_duck Poziom 15

|
30 Sep 2008 08:31 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Doooooooooooooobra już skończyłem.
Ma ktoś coś o tej antymaterii??? Bo rozmawiałem z googlem ale nie powiedział mi nic dokładnie. Dowiedziałem się ino że może wytworzyć czrnom dziurę i skończyć świat. Ale jak ona możne powstać w tym LHC???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Sep 2008 08:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serum Poziom 14

|
30 Sep 2008 21:31 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Bardzo prosto, czarna dziura to nic innego jak bardzo duża gęstość materii, jeżeli obiekt jest mniejszy niż objętość wynikająca z jego promienia Schwarzschilda to mamy czarną dziurę. A że masa jest równoważna energii to dzięki zderzeniom o wielkich energiach jak ma to miejsce w LHC można otrzymać czarną dziurę. Ale jest to bardzo mała czarna dziura, wykazano że takie obiekty parują ( emitują promieniowanie i cząstki elementarne) a parują w tempie odwrotnie proporcjonalnym do ich masy. Czarna dziura wytworzona w LHC powinna wyparować szybciej niż zdąży oddziaływać z otaczającą materią więc nie rozrośnie się i nie pochłonie Ziemi;]
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
01 Oct 2008 09:22 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| serum wrote: |
| Bardzo prosto, czarna dziura to nic innego jak bardzo duża gęstość materii, jeżeli obiekt jest mniejszy niż objętość wynikająca z jego promienia Schwarzschilda to mamy czarną dziurę. A że masa jest równoważna energii to dzięki zderzeniom o wielkich energiach jak ma to miejsce w LHC można otrzymać czarną dziurę. Ale jest to bardzo mała czarna dziura, wykazano że takie obiekty parują ( emitują promieniowanie i cząstki elementarne) a parują w tempie odwrotnie proporcjonalnym do ich masy. Czarna dziura wytworzona w LHC powinna wyparować szybciej niż zdąży oddziaływać z otaczającą materią więc nie rozrośnie się i nie pochłonie Ziemi;] |
Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Fizycy tego NIE WIEDZĄ, tylko tak im wychodzi z ekstrapolacji MODELI PRZYRODY, którymi operują. Dotychczas nikt nie wykuł świadomie czarnej dziury, więc można dyskutować tylko teoretycznie. Gdyby to wiedzieli, nie byłoby potrzeby budowy tych kosztownych urządzeń, a oni sami mogliby se na drzwiach przybić tabliczkę z napisem "BÓG" (albo "SZATAN") ;) . Dlatego też użycie słowa "WYKAZANO" jest lekką przesada, natomiast słowo "POWINNA" jest jak najbardziej na miejscu.
Inna sprawa, że jak nie spełni swojej powinności "wyparowania", to już nie będzie miał kto ją pociągnąć do odpowiedzialności ;)
| Krater28 wrote: |
| "Zderzenia protonów będą następowały 30 mln razy w ciągu sekundy, a detektory LHC będą produkować około 100 TB danych na sekundę" - więc czy jest to mało i czy raz na jakiś czas? |
Tryger
| Mimo zastosowania trygera, aby odpowiedzieć na niektóre pytania, np. na pytanie czy istnieje cząstka Higgsa, trzeba będzie zbierać dane przez ok. trzy lata. |
Myślę,że 3 lata to jest raz na jakiś czas, przy czym ten czas jest zależny również od awaryjności samego cyklotronu, tudzież od jego jakości, czy jak kto woli precyzji i stabilności jego elementów, bo przy wysokiej awaryjności, z tych trzech lat może się zrobić trochę więcej.
|
|
| Back to top |
|
 |
marszalek_duck Poziom 15

|
01 Oct 2008 17:39 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
I po co ja kupowałem nowego PC jak mi go czarna dziura wciągnie???
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
01 Oct 2008 17:55 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Możesz ją zaskarżyć do trybunału w Strasburgu
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
01 Oct 2008 18:14 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Korzystaj z życia póki możesz ;) Kup drugiego xD
|
|
| Back to top |
|
 |
serum Poziom 14

|
01 Oct 2008 18:32 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Gdyby takie czarne dziury nie wyparowywały natychmiast po powstaniu już dawno nie było by Ziemi. Do zderzeń o takich energiach dochodzi nieustannie kiedy z atmosferą zderzają się cząstki promieniowania kosmicznego. Natura dysponuje "akceleratorami" o mocy jakiej jeszcze długo (nigdy?) nie osiągniemy, są one aktywnymi jądrami odległych galaktyk tzw. kwazary. To że czarne dziury parują można sprawdzić, jest to w dodatku promieniowanie ciała doskonale czarnego.
Więc mam raczej złe wiadomości: jednak trzeba będzie spłacać kredyty:(
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
01 Oct 2008 18:43 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
Z pozycji antropocentrycznych fizycy WIEDZĄ, natomiast ze sceptycznych SĄDZĄ. Fizyka nie jest opisem świata rzeczywistego, a jedynie pewnego uproszczonego modelu, w dodatku niezbyt jednoznacznym. Przekonanie, że się wie na pewno jest w większości przypadków objawem megalomanii (no może z wyjątkiem matematyków, którzy nie muszą się martwić odniesieniami zewnętrznymi). Przykładem może być tzw. "stała grawitacji", która niekoniecznie jest stałą, ale dla wielu jest jedną z podstawowych stałych "we wszechświecie".
Sięgając dwa rzędy dalej w głąb cząstek, mogą PRZYPUSZCZAĆ, co tam znajdą, ale pewności nie mają. Zresztą gdyby taka pewność istniała, budowanie tak złożonych, drogich urządzeń dla potwierdzenia rzeczy oczywistych nie miałoby specjalnego sensu.
|
|
| Back to top |
|
 |
serum Poziom 14

|
01 Oct 2008 19:24 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| Sięgając dwa rzędy dalej w głąb cząstek, mogą PRZYPUSZCZAĆ, co tam znajdą, ale pewności nie mają. Zresztą gdyby taka pewność istniała, budowanie tak złożonych, drogich urządzeń dla potwierdzenia rzeczy oczywistych nie miałoby specjalnego sensu. |
Więc po to się buduje takie urządzenia, żeby sprawdzić. Co tak właściwie chcesz przez to powiedzieć? Że naukowcy nie wiedzą wszystkiego i że nie powinni próbować się dowiedzieć bo nie wiedzą wszystkiego. Właśnie coś takiego zrozumiałem czytając Twoją wypowiedź. Co do kwestii finansowych - mnie na przykład wkurza, że kasa z podatków idzie na budowę jakichś stadionów, na pensje dla sportowców. Po co Chiny wydały taką kasę na Igrzyska? Co taki zwykły Chińczyk z tego miał? Co mnie obchodzi że ktoś przebiegł 100m o 0,01s szybciej niż ktoś inny? Czy to jest dla rozwoju ludzkości takie ważne? Ale mimo że mi się to nie podoba to muszę to zaakceptować bo nie zdołam tego zmienić. Ty też powinieneś zaakceptować że badania naukowe będą prowadzone. Na pocieszenie mogę dodać że jeżeli nawet czarna dziura pochłonie Ziemię to nawet się o tym nie dowiesz, bo będziemy martwi. ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
01 Oct 2008 21:55 Re: Pierwsza wiązka protonów w LHC w CERN-ie |
|
|
|
| serum wrote: |
| Co tak właściwie chcesz przez to powiedzieć? |
Że w przeciwieństwie do XX-wiecznych fizyków, współcześni nie bardzo wiedzą, czego szukają, stąd taki barok (następny cyklotron będzie pewnie zrobiony wokół eurosojuza). Pomału wyczerpują się możliwości badawcze człowieka i osiągamy poziom, na którym będzie można nabudować kilka różnych, równie nieweryfikowalnych modeli np w kosmologii. Kolejna teza jest taka, że jeśli kasę na badania przyznają urzędnicy to sensowność takiego czy innego granta jest nieistotna, natomiast istotna jest siła takiego czy innego lobby i wyposażenie go w ładnie brzmiące hasła (np. "sięganie do początku wszechświata"). Wreszcie czwarta teza jest taka, że niezależnie od tzw "wyższych racji ludzkości", to państwo jest bankrutem i jako takie nie ma specjalnych uprawnień do rozdawania cudzej kasy (.
|
|
| Back to top |
|
 |