Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 11 Wrz 2008 21:48
    Usunięty
  • #2 12 Wrz 2008 16:03
    Usunięty
  • Pomocny post
    #3 12 Wrz 2008 20:56
    pwmis
    Poziom 18  

    ajax16 napisał:
    Czy mogę na niej robić frytki wyjęte z zamrażalnika? jeśli tak to na jakiej opcji? Ile minut? Inf. o frytkach w instrukcji sie nie doczytalem...

    Możesz na funkcji opiekacza reszta informacji na opakowaniu frytek


    ajax16 napisał:
    Czy bezpośrednio na obrotowym talerzu mogę kłaść np. grzankę z serem? Czy zawsze na tym talerzu musi byc jakies inne naczynie?
    I czy to naczynie to musi byc tez żaroodporne? Czy możliwe jest podgrzanie obiadu bezpośrednio na talerzu do jedzenia? Czy może on pęknąć? To samo pytanie dotyczy filiżanek z kawą np. porcelanowych.
    Mam na myśli podgrzewanie na pełnej mocy do 2 minut.

    Nie stanowi problemu wykorzystywanie talerz mikrofali ale wiąże się to z jego częstym myciem a to może skutkować przedwczesnym stłuczeniem a wtedy problem bo albo niedostępny albo drogi dlatego też wygodniej jest używać oddzielnego talerza na potrawę. Naczynie nie musi być żaroodporne ale nadające się do kuchenki mikrofalowej (takie którego nie rozgrzewają mikrofale). Jak będzie nieodpowiednie może pęknąć więc porcelany raczej nie wkładaj ale kubki z glinki (np. jak z Ikei) sprawdzają się znakomicie. Obiad podgrzewasz bezpośrednio na talerzu ale warto dokupić przykrywkę do mikrofali (nie będzie wysuszone i równomierniej nagrzane)
    Na pełnej mocy (może poza kawą itp.) nie warto podgrzewać ponieważ różne produkty z różną prędkością się nagrzewają np. ziemniaczki szybciej a schabowy i kapustka wolniej) najlepiej ok 75% mocy.
    Przez dwie minuty na pełnej mocy zagotujesz wodę w szklance.

    ajax16 napisał:
    Czy wogóle kuchenka tej firmy to dobry wybór? :)

    O tym powiesz nam za kilka lat :)

    Pozdrawiam

  • #4 12 Wrz 2008 23:13
    Usunięty
  • #5 13 Wrz 2008 12:10
    pwmis
    Poziom 18  

    ajax16 napisał:
    W instrukcji pisze:
    po pierwsze to że można podgrzewać pizze - w uwadze pisze ze uzywać tylko rozmrożonych produktów. - nie wiem do konca jak takie cos traktować, czy jest poprawnie jesli po prostu wyjme na kilka minut z zamrazalnika pizze a dopiero po kilku minutach "na pol zamrozona" wloze do mojej mikrofali?

    Znaczy to jedynie, iż najpierw ustawiasz odmrażanie produktu (masz gotowe programy) z następnie opiekasz.
    ajax16 napisał:
    po drugie o frytkach nie pisze ani slowa w instrukcji:)

    po trzecie w specyfikacji pisze: Opiekanie na chrupko przez górny grill - nie posiada.

    Jak to wszystko ma się do frytek?

    W ogóle nie ma się.

    Instrukcja obsługi nie jest książką kucharską.

    To Twoja inwencja, pomysłowość oraz chęć eksperymentowania określi możliwości tego urządzenia jego funkcjonalność itp., itd., jednocześnie trzymając się zasad czego nie robić.

    Jeżeli w instrukcji jest napisane tego i tego nie "robić" to tak ma być (przede wszystkim dla Twojego bezpieczeństwa)
    a reszta to już "wolna amerykanka"

    Pozdrawiam

  • #6 13 Wrz 2008 13:10
    Usunięty
  • #7 13 Wrz 2008 14:31
    pwmis
    Poziom 18  

    Dokładnie, jeśli przeznaczone są do pieczenia. A nie będzie to podgrzewanie tylko pieczenie.
    Podgrzewasz wcześniej ugotowanie czy upieczone potrawy.
    Pozdrawiam

  • #8 13 Wrz 2008 16:54
    Usunięty
  • #9 13 Wrz 2008 22:17
    pwmis
    Poziom 18  

    Grill, temperatura i czas jak na opakowaniu produktu.
    Moja wypowiedź odnosiła się pizzy, najpierw rozmrażasz potem pieczesz.
    Pozdrawiam

  • #10 13 Wrz 2008 22:44
    Usunięty
  • #11 13 Wrz 2008 23:34
    Citek
    Poziom 22  

    Wracając trochę do początku tematu,to nawet nie wiedziałem, że w mikrofali można piec frytki, może dlatego jestem tak "zacofany" bo mam mikrofale kupioną prawie 10 lat temu a wiadomo technologia idzie do przodu.
    Jeżeli chodzi o naczynia jakie można wkładać do mikrofali to żadne metalowe kubki i miski, także żadne talerzyki z jakimś metalowym wzorkiem, obwódką.
    Oczywiście nie wkładamy potraw zawiniętej w folię aluminiową (sam się przekonałem dlaczego - fajne pioruny).
    Kubki i szklanki u mnie w mikro działają bez problemu
    Przechodząc do głównego talerza to można go używać bez problemu, ale będzie go trzeba potem czyścić
    Podsumowując:
    Moim zdaniem jedzenia z mikrofali tracą bardzo dużo na wartości, głównie walorach smakowych.
    Mikrofale wykorzystuję głównie do:
    - podgrzania/zagotowania mleka na płatki
    - zrobienie sobie tostów
    - podgrzania herbaty ;/
    - odgrzania pizzy (nawet źle nie smakuje)

    Odradzam podgrzewania:
    - bagietek z czosnkiem
    - jajek
    - obiadów (są mało apetyczne)

    Jako alternatywę mikrofali proponuję zastosować kombiwar, bardzo fajne urządzenie, w którym można upiec/usmażyć/odgrzać bardzo dobre dania bez utraty walorów smakowych

  • #12 13 Wrz 2008 23:47
    Usunięty
  • #13 21 Gru 2008 22:39
    Usunięty
  • #14 11 Sty 2009 05:52
    Usunięty
  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty