Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie laptopa do TV


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware ->Podłączenie laptopa do TV Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#1 Post autora tematu 13 Wrz 2008 15:30   

Podłączenie laptopa do TV


Otóż kupiłem dzisiaj kabel S- VIDEO(do kompa) - SCART(do TV). Podłączyłem kabelek do lapka i TV, przełączyłem na odpowiedni kanał i niestety tylko mam dźwięk, natomiast obrazu w ogóle nie ma. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, powiem że pierwszy raz podłączam laptopa do TV. Wydaję mi się, że kabel mam dobry, bo dźwięk jest. Myślałem, że trzeba przestawić coś w opcjach karty graficznej, niestety żadnej potrzebnej mi opcji tam nie znalazłem. Dodam, że mam kartę Mobile Intel 945 Express Chipset Family. Ściągnąłem nawet najnowsze sterowniki - też nic nie dało. Podłączałem TV do innego laptopa z NVIDIA, lecz jest tak samo. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale w kablu S-VIDEO, który kupiłem mam 5 bolców do "dziurek" w laptopie, natomiast w nim samym "dziurek" jest 9. Czy w takim wypadku w kablu też powinienem mieć 9 bolców?

Bardzo proszę o pomoc i jakieś wskazówki jak to podłączyć, bo bardzo potrzebuję mieć obraz na TV.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 13 Wrz 2008 15:30   



Powrót do góry
Kuniarz
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 30 Mar 2004
Posty: 2853
Miasto: Poznań

Kuniarz
Poziom 23
Post#2 13 Wrz 2008 15:43   

Re: Podłączenie laptopa do TV


...jesteś kolego pewny że to gniazdo to wyjście TV-OUT ? Jeśli tak, to poszukaj na klawiaturze skrótu przełączającego LCD/CRT/TV (najczęściej symbol monitorka, na którymś z F-ów)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#3 Post autora tematu 13 Wrz 2008 16:16   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Kuniarz napisał:
...jesteś kolego pewny że to gniazdo to wyjście TV-OUT ? Jeśli tak, to poszukaj na klawiaturze skrótu przełączającego LCD/CRT/TV (najczęściej symbol monitorka, na którymś z F-ów)


Pewien to nie jestem...a jak można to sprawdzić? bo ja jestem po prostu zielony w temacie...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Vizzle
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 432
Miasto: Bartoszewo

Vizzle
Poziom 17
Post#4 13 Wrz 2008 22:34   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Instrukcja obsługi może okazać się dobrym źródłem informacji.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#5 Post autora tematu 14 Wrz 2008 09:12   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Vizzle napisał:
Instrukcja obsługi może okazać się dobrym źródłem informacji.


Jakbym miał to bym chyba zajrzał...;P
Ale nie macie pomysłu co z tym fantem zrobić...?a może podłaczyc przez kabel VGA?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Vizzle
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 432
Miasto: Bartoszewo

Vizzle
Poziom 17
Post#6 14 Wrz 2008 10:17   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Instrukcje często można ściągnąć online ze strony producenta, proponuję poszukać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Kuniarz
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 30 Mar 2004
Posty: 2853
Miasto: Poznań

Kuniarz
Poziom 23
Post#7 14 Wrz 2008 10:24   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Ewentualnie jak Ci się chce to wrzuć tutaj fotkę tego złącza, albo DOKŁADNY model laptopa.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
AnnoDomi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 766
Miasto: Katowice, Sosnowiec

AnnoDomi
Poziom 19
Post#8 14 Wrz 2008 17:48   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Możliwe, że masz dość stary TV, który pomimo, że ma złącze SCART to wymaga sumowanego sygnału chrominacji i luminacji (composite video) a nie SVHS - sprawdź, czy we wtyczce SCART jest kondensator wlutowany pomiędzy pinami 15 i 20 - jeśli nie ma to wlutuj 150pF i sprawdź raz jeszcze. Dobrze jest przełączyć TV na AV i dopiero wtedy włączyć notebook - bo on wtedy sprawdza, czy ma obciążenie na wyjściach VGA i/lub S-Video i jeśli jest to podaje automatycznie tam sygnał - czyli nie musisz szukać klawisza przełączającego TV/monitor/LCD...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Wrz 2008 17:48   



Powrót do góry
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#9 Post autora tematu 15 Wrz 2008 19:47   

Re: Podłączenie laptopa do TV


TV to jest prawie najnowszy Sony LCD, niedawno kupowałem...więc TV jest dobre. Włączenie najpierw AV a potem laptopa niestety nic nie dało. A laptop to : Lenovo 3000 N100

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Kuniarz
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 30 Mar 2004
Posty: 2853
Miasto: Poznań

Kuniarz
Poziom 23
Post#10 15 Wrz 2008 21:31   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Taaa... masz wyjście TV-OUT, a na klawiszu F7 masz przełączanie ekranów ( z funkcyjnym).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#11 Post autora tematu 18 Wrz 2008 17:32   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Kuniarz napisał:
Taaa... masz wyjście TV-OUT, a na klawiszu F7 masz przełączanie ekranów ( z funkcyjnym).


No właśnie wyjście TV-OUT jest...
Więc podłączyłem znowu lapka do TV i włączyłem przycisk do zmiany ekranu...no i dupa:-( jakby w ogóle nie było żadnej reakcji...tylko jest takie "windosowe piknięcie"..i to wszystko. A wszystkie inne klawisze działają bez problemu...pamiętam, że kiedyś też i ten F7 działał i pokazywało się jakieś okienko, ale teraz nic...co z tym fantem można zrobić???
Bardzo proszę o pomoc, bo powoli już zaczyna mi cierpliwości do tego brakowaćRazz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
AnnoDomi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 766
Miasto: Katowice, Sosnowiec

AnnoDomi
Poziom 19
Post#12 19 Wrz 2008 14:00   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Windowsowe "pyknięcie" może wskazywać na dwie rzeczy:

Po pierwsze: układ VGA próbkuje wyjście TV i... nie stwierdza na nim obciążenia więc nie przełącza się - wlutuj ten kondzior o którym pisałem powyżej... powinno pomóc o ile o to chodzi. Poza tym, skoro jak piszesz jest to prawie najnowszy LCD SONY to dlaczego nie podepniesz go poprzez kabel VGA?! W LCD jest wejście DSUB15, a w lapku raczej też powinieneś mieć wyjście na zewnętrzny monitor - znacznie lepsza jakość dzięki temu...

Po drugie: Sterowniki jakie masz zainstalowane do grafy nie obsługują TV-OUT - i nie ma nic do rzeczy czy są oryginalne itp. Spotkałem się nie raz że oryginalne sterowniki dodane do lapków nie miały wsparcia do TVout i trzeba było instalować inne...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#13 Post autora tematu 20 Wrz 2008 19:13   

Re: Podłączenie laptopa do TV


AnnoDomi napisał:
Windowsowe "pyknięcie" może wskazywać na dwie rzeczy:

Po pierwsze: układ VGA próbkuje wyjście TV i... nie stwierdza na nim obciążenia więc nie przełącza się - wlutuj ten kondzior o którym pisałem powyżej... powinno pomóc o ile o to chodzi. Poza tym, skoro jak piszesz jest to prawie najnowszy LCD SONY to dlaczego nie podepniesz go poprzez kabel VGA?! W LCD jest wejście DSUB15, a w lapku raczej też powinieneś mieć wyjście na zewnętrzny monitor - znacznie lepsza jakość dzięki temu...

Po drugie: Sterowniki jakie masz zainstalowane do grafy nie obsługują TV-OUT - i nie ma nic do rzeczy czy są oryginalne itp. Spotkałem się nie raz że oryginalne sterowniki dodane do lapków nie miały wsparcia do TVout i trzeba było instalować inne...


No właśnie nie wiem dlaczego tego VGA nie kupiłem...chyba dlatego że sprzedawca polecił mi s-video...ale wiem że to okno z F7 wczesniej to sie otwieralo, dlatego nie mam pojęcia dlaczego teraz się nie otwiera...a znasz jakąs stronke z takimi sterownikami do tego ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
AnnoDomi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 766
Miasto: Katowice, Sosnowiec

AnnoDomi
Poziom 19
Post#14 22 Wrz 2008 12:10   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Stron jest multum - ale możesz spróbować sterowników stąd lub tutaj albo stąd. Tak czy inaczej ja gorąco zachęcam do zaopatrzenia się w kabel VGA - różnica w jakości KOLOSALNA!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#15 Post autora tematu 22 Wrz 2008 15:48   

Re: Podłączenie laptopa do TV


AnnoDomi napisał:
Stron jest multum - ale możesz spróbować sterowników stąd lub tutaj albo stąd. Tak czy inaczej ja gorąco zachęcam do zaopatrzenia się w kabel VGA - różnica w jakości KOLOSALNA!!


Dzięki wielkie za linki...jak to nie pomoże to chyba naprawdę ten kabel VGA kupię.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 22 Wrz 2008 15:48   



Powrót do góry
pinio3000
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 1

pinio3000
Poziom 1
Post#16 22 Wrz 2008 17:10   

Re: Podłączenie laptopa do TV


U siebie miałem podobny problem, ale po krótkiej kombinacji zadziałało. Musisz w ustawieniach ekranu (pulpit prawy przycisk myszy) zaznaczyć drugi monitor (telewizor), wykrywa go po podłączeniu kablem. U mnie laptop przestał świecić, ale za to był obraz w telewizorze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#17 Post autora tematu 22 Wrz 2008 21:33   

Re: Podłączenie laptopa do TV


pinio3000 napisał:
U siebie miałem podobny problem, ale po krótkiej kombinacji zadziałało. Musisz w ustawieniach ekranu (pulpit prawy przycisk myszy) zaznaczyć drugi monitor (telewizor), wykrywa go po podłączeniu kablem. U mnie laptop przestał świecić, ale za to był obraz w telewizorze.


Ale mówisz o podłączeniu przez kabel s-video czy VGA?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 22 Wrz 2008 21:33   



Powrót do góry
Matius_guitar
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 62

Matius_guitar
Poziom 11
Post#18 Post autora tematu 25 Wrz 2008 18:03   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Kurcze...już nic nie rozumiem z tego...podłączyłem dzisiaj laptopa tym samym kablem co wcześniej tylko do innego telewizora z wyjściem SCART (taki stary soniaczek). I ku mojemu zdziwieniu system wykrył bez problemu telewizor i normalnie wszystko elegancko chodzi. Więc mam pytanie: DLACZEGO W JEDNYM Z NOWSZYCH TELEWIZORÓW LCD NIE WYKRYWA MI OBRAZU PRZEZ TEN SAM KABEL???!!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 25831
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

tzok
Moderator Samochody
Post#19 25 Wrz 2008 23:20   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Bo być może ten nowszy telewizor nie ma wejścia s-video w złączu SCART (bo nie ma tego w standardzie), a starszy ma. Jakbyś wlutował ten kondensator 470pF we wtyku SCART to pewnie i na tym nowszym by też zadziałało, ale jakość obrazu byłaby jeszcze gorsza.
Jeśli tan nowy ma złącze VGA, to w ogóle nie ma się nad czym zastanawiać i należy z niego skorzystać, przez s-video masz obraz w jakości magnetowidu VHS, przeskalowany do rozdzielczości 768*576 w 50Hz... powyżej 800x600 nic nie da się odczytać, jak podłączysz przez VGA to będziesz miał idealny obraz jak na monitorze.

Swoją drogą to w tym złączu mini-DIN 9pin masz zarówno sygnał s-video, jak i composite video oraz dźwięk... niemniej potrzebujesz specjalnej przejściówki, na której będziesz miał gniazda 3xRCA (composite+audio) + mini-DIN 4 (s-video).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Wrz 2008 23:20   



Powrót do góry
AnnoDomi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 766
Miasto: Katowice, Sosnowiec

AnnoDomi
Poziom 19
Post#20 28 Wrz 2008 18:53   

Re: Podłączenie laptopa do TV


Nie wykrywa, bo SCART jest dość starym złączem i już nie rozwijanym. Są już nowsze i znacznie lepsze złącza multimedialne choćby HDMI. Niewiele też osób próbowałoby podłączyć kompa poprzez SCART skoro obok jest złącze VGA. Po raz trzeci piszę w tym poście o pomiarze obciążenia na wyjściu i nie wykrywaniu go poprzez układ próbkujący TV-out karty VGA i nie włączeniu tego wyjścia na nowym SONY. Masz już odpowiedź, dlaczego na nowym TV nie zadziałało. Jeśli dobierzesz stery i obejdziesz układ próbkujący to też na tym nowym uzyskasz obraz, tylko PO CO?! Lub też do licha wlutuj ten kondensator aby pokazać układowi próbkującemu, że jest obciążenie na wyjściu TVout i ma tam podać sygnał....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Podłączenie laptopa do TV
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie monitora do laptopa (DVI męskie) do laptopa (VGA żeńskie) (6)
zbita matryca, podłączenie laptopa do laptopa (4)
Podłączenie laptopa do TV (2)
Podłączenie laptopa do TV. (3)
podłączenie laptopa do tv (4)
Podłączenie laptopa do TV (2)
Podłączenie laptopa do pc (3)
Podłączenie laptopa do tv (3)
Podłączenie laptopa do TV (1)
Podłączenie Tv do laptopa (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.265 seconds

elektroda.pl temat RSS