Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Poczekalnia ->Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
pawel_srem
Poziom 9
Miasto: Śrem
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 24
pawel_srem
Poziom 9
Post#1 13 Wrz 2008 17:02  Autor tematu   

Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.

Witam.

Na początek napiszę ze schemat został zabrany z tematu z elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1060921&highlight=interfejs&sid= został on przerobiony tak żeby działał jako interfejs do ODB i do gazu. Schemat poprawiłem ja ,lecz kolega z elektrody " pgoral " powiedział mi jak to zrobić, podziękowania dla niego. :D Interfejs naprawdę warto zrobić działa wyśmienicie i na gazie i z Vag-com. A poniżej kilka fotek zmienionego schematu i całego interfejsu.

Schemat:
Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym. Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.

Fotki interfejsu:
Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym. Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym. Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym. Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pawel_srem
Poziom 9
Miasto: Śrem
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 24
pawel_srem
Poziom 9
Post#2 13 Wrz 2008 20:02  Autor tematu   

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Witam
Wiem nie zrobiłem fotek wnętrza ponieważ pełno tam kabli a wszystko polutowałem na płytkach uniwersalnych.
Jeśli ktoś będzie bardzo chciał to mogę dać foty wnętrza ale nic rewelacyjnego :D
Pozdrawiam i zachęcam do zrobienia takiego interfejsu naprawdę działa.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1566
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#3 13 Wrz 2008 20:12    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Witam
ja już mam wytrawioną płytkę pod sam interfejs VAG
w FT232 w SMD a reszta normalna ;)
fajnie Ci to wyszło, pozdrawiam :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
przemek_byd
Poziom 11
Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 79
Ocena postów: 1
przemek_byd
Poziom 11
Post#4 13 Wrz 2008 20:12    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


kolego, a ten interfejs dziala z przejsciowkami USB->COM ??


wiem ze gazowe dzialaja bez problemu, ale z obd mam problem i musze podlaczac pod zwyklego PCta co jest troszke malo poreczne, biegac z laptopem i dodatkowo podlaczac sie pod zwyklego kompa

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1566
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#5 13 Wrz 2008 20:12    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


To jest od razu pod USB ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
przemek_byd
Poziom 11
Dołączył: 11 Wrz 2003
Posty: 79
Ocena postów: 1
przemek_byd
Poziom 11
Post#6 13 Wrz 2008 20:15    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


eee to trzeba bylo tak od razu ;)

podziekowal

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pawel_srem
Poziom 9
Miasto: Śrem
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 24
pawel_srem
Poziom 9
Post#7 13 Wrz 2008 20:31  Autor tematu   

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Tak jak kolega napisał interfejs jest bezpośrednio pod USB.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zattara
Poziom 12
Miasto: wrocław
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 63
Pomógł: 1
zattara
Poziom 12
Post#8 13 Wrz 2008 22:43    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Ja tylko dla sprostowania, bo ten błąd się powtarza nawet na obudowie interfejsu, nie ODB tylko OBD. On Board Diagnostic.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pawel_srem
Poziom 9
Miasto: Śrem
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 24
pawel_srem
Poziom 9
Post#9 14 Wrz 2008 09:19  Autor tematu   

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Faktycznie pomyliłem się przez przypadek. Dzięki za spostrzegawczość.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gajos3
Poziom 12
Dołączył: 23 Gru 2003
Posty: 65
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
gajos3
Poziom 12
Post#10 14 Wrz 2008 09:58    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Mam pytanie czy ten interface będzie chodził na przejściówce usb>com na układzie PL-2303. Jeśli tak to jakie sterowniki do tej przejściówki są potrzebne?? Chodzi mi oczywiście o sam interface na max232 a zamiast przejściówki na FT232 wstawić przejściówkę na PL-2303.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zattara
Poziom 12
Miasto: wrocław
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 63
Pomógł: 1
zattara
Poziom 12
Post#11 14 Wrz 2008 10:49    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Wszystkie przejściówki typu RS-USB oparte na nowych chipsetach bedą chodziły z takimi interfejsami ale nie bedą realizowały wszystkich funkcji. Na przykład w bardzo popularnej instalacji STAG-300 (polskiej produkcji), można przy pomocy przejściówki skalibrować jednostkę sterującą ale próba zmiany mapy mnożnika kończy się zawieszeniem systemu i wyzerowaniem ustawień, które trzeba przeprowadzać od początku. To samo tyczy się aktualizacji oprogramowania sterownika. W tym przypadku jedynie zastosowanie sprzętowego RS-a zapewnia poprawne działanie wszystkich funkcji. W przypadku VAG-a najnowsze chipsety Profilic działają poprawnie. Przy PL-2303 sterowniki są dołączone do przejściówki a dodatkowo można je ściągnąć ze strony producenta. Przejściówki są dostępne w cenie około 20 złotych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rikimaru99
Poziom 12
Miasto: Poznań
Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 85
Ocena postów: 3
rikimaru99
Poziom 12
Post#12 15 Maj 2010 01:38    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Witam. Widzę że zbudowany układ na tym scalaku - ft232 działa i łączy się z samochodem. Mam więc pytanie ponieważ i ja zbudowałem układ na bazie tego scalaka tak żeby łączyć się przez usb (emulować coma) no i po zwarciu odpowiednich nóżek w scalaku ft, działa echo w programie obd.test(podłączam układ pod usb kompa oczywiście instaluje drivery łączę układ z lapkiem kablem usb-usb(wtyczka - wtyczka)i jest git, nawet vag wykrywa interfejs. Problem pojawia się gdz podłączam ten układ do samochodu (opel).Mianowicie stosując ten sam kabel połaczeniowy co powyżej nie mogę się połączyć z ecu samochodu A wystarczy że po drodze wepnę rozgałęźnik usb to łączę się momentalnie. I kto mi powie o co chodzi? Dlaczego muszę stosować takową nazwijmy to przejściówkę modecoma?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hoze arkadio moralez
Poziom 9
Miasto: Świebodzin
Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 29
hoze arkadio moralez
Poziom 9
Post#13 06 Lis 2010 16:54    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Witam sorry za odgrzebanie tematu .
Panowie wykonał ktoś ten interfejs? Działa? Może ktoś ma projekt płytki PCB
Skąd sterowniki zessać?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tagro
Poziom 9
Dołączył: 07 Mar 2008
Posty: 5
tagro
Poziom 9
Post#14 15 Lut 2011 08:40    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


wykonałem ten projekt i wszystko działa, polecam.
Sterowniki możesz ściągnąć ze strony http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tagro
Poziom 9
Dołączył: 07 Mar 2008
Posty: 5
tagro
Poziom 9
Post#15 16 Lut 2011 05:32    

Re: Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.


Jak ustawić opcje(program options->ramka protocol options) w programie VAG-COM, żeby interfejs działał. U mnie działa wszystko w programie Polski VAG, ale w VAG-COM jak próbuje się połączyć program wyłącza się. Mam ustawione Start Baud:0, Blk int:110, char int:3,WorkShopCode:0,VZ/impotrer:0

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Poczekalnia -> Interfejs VAG-COM / Interfejs gazowy, 2 w jednym.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Interfejs do VAG-COM pod USB (126)
Interfejs do programowania Yaesu VX-5R (2)
Interfejs 1-wire usb (16)
Ożywienie ZX Spectrum, interfejs AY (20)
Interfejs do sterowania urządzeniami zewnętrznymi (22)
SPI2CF interfejs WLAN na AVR (1)
uDMX - interfejs DMX - USB (4)
Woda jako interfejs dotykowy (6)
Interfejs szeregowy 3-wire LCD. (4)
2-żyłowy interfejs klawiatury na ne555. (19)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.195 seconds

elektroda.pl temat RSS