Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Zasilacze -> UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU
Autor
Wiadomość
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#1 Post autora tematu 14 Wrz 2008 14:32   

UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Witam.
Wymieniłem i sformatowałem baterie w tym UPS-ie. W momencie jak przechodzi w tryb pracy z akumulatorów momentalnie się wyłącza, piszczy (zniekształcony dźwięk) i po chwili zaczynają mrugać wszystkie diody. Jest to starsza wersja UPS-a na RS232. W czym może tkwić problem?
Powrót do góry
   
Dzwiedziu84
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 2

Post#2 17 Wrz 2008 19:46   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Może nie skalibrowałeś UPS po wymianie?
Poprawiłem TONI_2003
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#3 Post autora tematu 17 Wrz 2008 21:38   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Witam, są skalibrowane programem APC. Dziś wymieniłem wszystkie (4 szt.) przekaźniki i dalej to samo
Powrót do góry
   
ASR16
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 72

Post#4 19 Wrz 2008 16:48   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Witam!
Czy kolega poradził sobie z tym problem, bo mam podobny objaw tylko, że UPS APC Smart 2200, po wymianie bateri i po przejsciu na zasilanie wszystkie lampki mrugają, i nie wiem co mam z tym zrobić?
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#5 Post autora tematu 19 Wrz 2008 18:58   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Witam, temat nadal aktualny. Szukam pomysłu co może być nie tak
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Wrz 2008 18:58   





Powrót do góry
   
paradoxium
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Paź 2003
Posty: 46
Miasto: Warszawa

Post#6 03 Paź 2008 22:41   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Witam

Zajrzyj do mojego posta Link

Może coś z opisu się przyda...
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#7 04 Lis 2008 12:26   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Mrugają wszystkie LED-y na panelu przednim włączając w to słupek wskażnika obciążenia oraz naładowania baterii?

slal
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#8 Post autora tematu 20 Lis 2008 23:30   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


SLAL napisał:
Mrugają wszystkie LED-y na panelu przednim włączając w to słupek skażnika obciążenia oraz naładowania baterii ?

Witam po czasie, wszystko co jest możliwe mruga jednocześnie. Oczywiście UPS-sa dałem do naprawy, ale nie zrobili twierdząc, że może być coś z czasami. Podeszli standardowo i wymienili przekaźniki - jak się okazało niepotrzebnie. Zobaczę może uda mi się coś zrobić przez hyper terminal. Jak się nie uda to oddam do serwisu pewnie...
Pozdro
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#9 21 Lis 2008 17:46   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Proponuję poszukać w sieci programu APCFix w wersji DEMO. Program w tej wersji niewiele umie, ale w zakładce STATUS wyświetla "interpretację" rejestrów. Rozumiem, że przy pracy z sieci UPS działa normalnie (?). Nie powinien przechodzić self-testu. Proszę również zmierzyć napięcie na bateriach przy załączonym do sieci UPS-sie (bez uruchamiania go przyciskiem).
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#10 Post autora tematu 21 Lis 2008 21:34   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


W programie apcfix.exe dostaje taki komunikat: main relay malfunction
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#11 21 Lis 2008 23:55   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Jakie jest napięcie na bateriach po załączeniu kabla zasilającego, bez załączania UPS-a przyciskiem? Jutro sprawdzę, ale o ile pamięć mnie nie myli, to w SU 1000/1400 jest 5 przekaźników!
SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#12 Post autora tematu 22 Lis 2008 10:25   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


SLAL napisał:
Jakie jest napięcie na bateriach po załączeniu kabla zasilającego, bez załączania UPS-a przyciskiem? Jutro sprawdzę, ale o ile pamięć mnie nie myli, to w SU 1000/1400 jest 5 przekaźników! SLAL

Napięcie na AKU przy wyłączonym UPS to 27,27V na załączonym (pracującym z sieci) to samo. Sam wymieniłem 2 przekaźniki w naprawie jak był wymienili jeszcze jeden, ale bez zmian. Po przejsciu na baterie UPS piszczy i się wyłącza sam (mrugają wszystkie diody w jednym tempie).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lis 2008 10:25   





Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#13 22 Lis 2008 15:46   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Usystematyzujmy trochę posiadane informacje, a więc:
1. Czy przed wymianą baterii UPS działał poprawnie,
2. Czy przy wymianie baterie nie zostały np. połączone odwrotnie (na chwilę),
3. Które przekaźniki zostały rzeczywiście wymienione - oznaczenia RY-1 do RY-5,

4. Wykonajmy następującą operację:
- odłączamy zasilacz od sieci, naciskamy przycisk dolny i trzymamy czy słychać charakterystyczne "stuknięcie" przekaźnika,
- załączamy zasilacz do sieci, czy w chwili podania zasilania słychać "stuknięcie przekaźnika"
- odłączamy zasilacz od sieci i uruchamiamy go w trybie pracy z baterii naciskamy górny przycisk, trzymamy, w chwili pojawienia się pisku puszczamy UPS powinien zacząć pracować z baterii - pracuje, czy nie?

Proszę o prawdziwą odpowiedź na wszystkie powyższe pytania. Pytanie następne - czy kolega potrafi "trzymać" lutownicę i miernik.
SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#14 Post autora tematu 23 Lis 2008 22:16   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


SLAL napisał:
Usystematyzaujmy trochę posiadane informacje, a więc:
1. Czy przed wymianą baterii UPS działał poprawnie,
2. Czy przy wymianie baterie nie zostały np. połączone
odwrotnie (na chwilę),
3. Które przekaźniki zostały rzeczywiście wymienione -
oznaczenia RY-1 do RY-5,
4. Wykonajmy następującą operację:
- odłączamy zasilacz od sieci, naciskamy przycist dolny i trzymamy
czy słychać chrakterystyczne "stuknięcie" przekażnika,
- załączamy zasilacz do sieci, czy w chwili podania zasilania słychać
"stuknięcie przekaźnika"
- odłączamy zasilacz od sieci i uruchamiamy go w trybie pracy z baterii
naciskamy górny przycisk, trzymamy, w chwili pojawienia się
pisku puszczamy UPS powinien zacząć pracować z baterii - pracuje,
czy nie ?

Proszę o prawdziwą odpowieź na wszystkie powyższe pytania.

Pytanie następne - czy kolega potrafi "trzymać" lutownicę i miernik.

SLAL


Ad 1
Tak UPS działał porawnie
Ad 2
Nie było takiej możliwości
Ad 3
przekaźniki są wszystkie ok (część 3szt wymienione pozostałe 2 sprawdzone i nawet zamienione miejscami z nowymi)
Ad4
- przy załączonym ups odłączam zasilanie (ups piszczy i za chwile mruga) po czym naciskam dolny przycisk - słychać klepnięcie przekaźnika
- podłączam zasilacz do sieci - słychać przekaźnik
- uruchamiam w trybie pracy z baterii - ups wydaje pojedynczy sygnał, startuje, zapala się dioda pomarańczowa (loads powered by battery) i w tym momencie słychać pisk i wszystkie diody zaczynają pulsować (ups nie pracuje)

Lutownicy i miernika się nie boję :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lis 2008 22:16   





Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#15 24 Lis 2008 13:30   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Co dzieje się ze sterowaniem przekaźnika RY-1 ?
Przekaźnik załącza wyjście UPS-a

SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#16 Post autora tematu 24 Lis 2008 21:13   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Jeżeli już uda mi się (po kilku próbach) go uruchomić to na przekaźniku jest napicie 25V.
Natomiast przy awarii (jak piszczy i mruga) na przekaźniku nie ma napięcia...
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#17 24 Lis 2008 22:18   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


1. Proszę sprawdzić napięcia po stronie wysokonapięciowej -
wyprowadzenia 1-4, i niskonapięciowej wyprowadzenia 5-8
transformatora T2
- wysokonapięciowa ok 230V (sieć)
- niskonapięciowa ok 20 lub 30V (nie pamiętam)
w stanie załączenia do sieci "bez załączania UPS-a"
prawdopodobnie będą poprawne

2. "Na próbę" wylutować C12,C12A,MV2,MV2A, jeżeli pomoże
zastąpić nowymi,

jeżeli nie:

3. Wymienić R95 (10k/025W), oraz sprawdzić Q44,Q45;

Biorąc pod uwagę, że czasem się daje uruchomić stawiam jednak na:
przekaźniki.
Proszę zweryfikować wymianę RY-4;RY-1 (czy rzeczywiście wymienione
na sprawne)

Z analizy problemu wynika, że błąd pojawia się podczas załączania, nie
przjścia na pracę z baterii czy tak jest ?

SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#18 Post autora tematu 24 Lis 2008 22:42   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Gdy jest podpięta sieć nie ma problemu z uruchomieniem. Problem pojawia się przy zaniku napięcia sieci lub podczas uruchomienia z baterii. Sprawdzę te napięcia i dam znać. Mam jeszcze pytanie ponieważ nie posiadam żadnego schematu tego upsa ale zastanawia mnie jeden tranzystor (prawdopodobnie) o symbolu Q3 IRF610 ponieważ ma on przerwę między dwoma nóżkami ( test diody na mierniku), za co on jest odpowiedzialny?
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#19 24 Lis 2008 23:57   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


1. Q3 to MOS proszę sprawdzić dane np. na www.elenota.pl
2. Załącza RY-5 oraz RY-4.
3. Proszę sprawdzić, czy wyprowadzenia nr. 2 i 3 Q3 nie są zwarte
(przebicie żródło dren) mało prawdopodobne aby zachowywał
się "losowo"
4. Jeżeli RY-4 jest w obudowie "przezroczystej", to czy bark sadzy
w okolicy styków
Czy działa z baterii, gdy jest odłączony kabel sieciowy
- wymuszony start z baterii ?

SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#20 Post autora tematu 24 Lis 2008 23:57   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


RY4 RY5 są to nowe przekaźniki (wymienione przeze mnie) faktycznie Q3 załącza te przekaźniki i działa. Przy starcie z baterii piszczy i nie chce załączyć np na 10 razy 4 razy się uruchomi
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#21 26 Lis 2008 12:06   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Czy to już działa, czy "walczymy" dalej ?

SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#22 Post autora tematu 26 Lis 2008 20:00   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Witam, nadal bez zmian. Może trochę nakieruje komunikat jaki pojawił się w programie APCFIX - main relay malfunction.
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#23 27 Lis 2008 00:33   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


1. Komunikat pojawia się wówczas, gdy pracuje poprawnie, czy wówczas, gdy "padnie" ?
- według mnie, gdy "pada" może tracić komunikację
2. Należy wziąć pod uwagę, że urządzenie przechodzi w stan "pracy awaryjnej" i jak to w życiu bywa "nie daje się zabić", na pomiary już jest zbyt późno - sterowanie pracuje poprawnie jeżeli "nie dymi"
3. Jeżeli usterka pojawia się "losowo" według mnie mało prawdopodobne jest uszkodzenie półprzewodnika, chyba, że pęknięty,
4. Najbardziej prawdopodobne jest:
- nieprawidłowo działający przekaźnik,
- zimny lut np. łączący wyprowadzenie przekaźnika z płytą,
- pęknięta ścieżka
- uszkodzony rezystor (losowa przerwa),
- uszkodzony kondensator (przebija)
- częściowo uszkodzony warystor - "przebija zbyt wcześnie",
5. Podaję stany przekaźników podczas "normalnych" trybów parcy - bez załączonego "smart boost/trim"
- UPS w trybie gotowości - tylko dołączony do sieci
RY1 - wył.
RY2 - wył.
RY3 - wył.
RY4 - zał.
RY5 - zał.
- UPS w trybie załączonym praca z sieci:
RY1 - zał.
RY2 - wył.
RY3 - wył.
RY4 - zał.
RY5 - wył.
- w trybie pracy z baterii:
RY1 - zał.
RY2-RY5 wył.

zał. - napięcie > 24V na sterowaniu
wył. napięcie 0V na sterowaniu

Sterowanie:
RY5, RY4 - R97, Q3
RY3 - Q42, R93, Q43, R94
RY2 - Q50, R108, Q49, R107
RY1 - Q44, R95, Q45, R96

W trybie pracy z sieci proszę porównać napięcie wejściowe z wyjściowym. Podczas "awarii" proszę sprawdzić napięcie na wyprowadzeniu 5 IC3 w stosunku do wyprowadzenia 4 IC3 (masa). Proszę również nie traktować jako "pewnik" wymienione znaczy nowe i dobre.

Osobiście stawiam na przekaźniki lub błąd w sterowaniu. Proszę również dokładnie zwrócić uwagę na zachowanie LED-ów podczas załączania:
Coś świeci, inne nie, jeżeli wykonujemy cykl i "startuje' innym razem "pada",
Czy APCFix poprawnie rozpoznaje model?
Czy poprawnie rozpoznaje wartości napięć?
Jakie LED-y świecą, gdy pracuje "poprawnie" ?

Proszę dokładnie przejrzeć wcześniejsze posty i zastosować się do nich.

Diagnoza "na odległość" jest skomplikowana, naprawa wymaga czasu,
natomiast pytania wymagają jednoznacznej odpowiedzi, w przciwnym
przypadku prościej urządzenie "wywalić", sprzedać na Allegro (jako uszkodzone !

Wbrew pozorom uszkodzenie objawiające się "losowo" jest "subtelne" i może wymagać np. wymiany pewnych elementów, które wydaję się sprawnymi.

Wydaje się również, że usterki nie należy "wiązać" z wymianą baterii. Na początek stawiam na RY5, RY4

SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#24 Post autora tematu 29 Lis 2008 10:13   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Witam, dziś jadę (dla pewności) po nowe przekaźniki. UPS nadal nie działa...
Zastanawia mnie jeszcze jedno ponieważ problem pojawił się po wymianie akumulatorów, czy UPS nie ma układu pomiarowego baterii? Może tu jest problem?
Wiem, że bateria nie jest równa baterii i zamiast np. 25V ma 24V, a UPS ma wpisane, że powinno wynosić 25.
Troszkę zawile to napisałem, ale myślę, że nie będzie problemu.
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#25 29 Lis 2008 15:56   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Teoretycznie (informacje krążące w sieci), nawet spotkałem tutaj - na "elektrodzie" opisany błąd oznacza awarię przetwornicy, nie można tego wykluczyć ale:
1. Z "uzyskanych" informacji wynika, że baterie są "ładowane" -
napięcie na bateriach przy UPS-ie załączonym do sieci 27, 27V, jeżeli pomiar jest prawidłowy, to są ładowane, a ładowane są właśnie przez przetwornicę.

2.Zadałem pytanie o "stabilność" wskazań napięć przez wspomniany APCFix, nie otrzymałem odpowiedzi, a parę dni spędziłem kiedyś nad "przypadkiem" rezystora, który "dostawał" przerwy.

3.Zadałem pytanie dotyczące napięcia na IC3, nie znam odpowiedzi, a jest to jedna z sygnalizacji "uszkodzenia" układu przełączającego.

4.Aby sprawdzić akumulatory proponuję obciążyć je żarówkami samochodowymi o mocy przynajmniej 100W (każdy akumulator z osobna) - ja do "wstępnego testu" używam 10szt 12V/21W. Połączonych równolegle i równocześnie zmierzyć napięcie.

5. Proszę sprawdzić, "wskazania" APCFix-a - pisałem o tym wcześniej
- typ UPS-a,
- napięcie baterii,
- napięcie wejściwe,
- napięcie wyjściowe,
- moc obciążenia (obciążając np. żarówką 230V/100W) wskazania
mocy traktować jako "orientacyjne",
wersja oprogramowania (firmware) i podać je w poście.

6.Proszę niczego nie "kalibrować" do chwili, gdy UPS nie zacznie pracować poprawnie chyba... Kalibracja to ostatni etap naprawy UPS.

Jak wspomniałem wcześniej zadawane pytania (mogą wydawać się mało istotne) z mojego punktu widzenia są istotne. Istotne są odpowiedzi na te pytania, ponieważ pozwolą coś diagnozować

SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#26 Post autora tematu 29 Lis 2008 23:44   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Napięcie w sieci(wej) 232V - APCFix - 232
Napięcie wyjść (praca z sieci) 232 APCFix - 232
Napięcie na bateriach 27,27V - APCFix - 27,74
UPS w trybie gotowości (podłączony tylko do sieci):
RY1 - wył.
RY2 - wył.
RY3 - wył.
RY4 - zał.
RY5 - zał.
UPS w trybie załączonym praca z sieci
RY1 - zał.
RY2 - wył.
RY3 - wył.
RY4 - zał.
RY5 - wył.
UPS w trybie pracy z baterii
RY1 - zał.
RY2-RY5 wył.
Napięcie na IC3 (praca z sieci) - 4,90V
Napięcie na IC3 (awaria) - 4,90V
Podczas awarii świeci dioda od przeciążenia, słupek stanu baterii oraz słupek obciążenia upsa
Podczas awarii nie było podłączonego żadnego odbiornika
Podczas pracy z baterii (już jak się udało uruchomić) płytę gł. upsa "opukałem" śrubokrętem w celu wykluczenia zimnych lutów - niestety to nie to.


APCFix rozpoznaje dokładnie
model- SMART-UPS 1000
Firmware 60.11.1
Manufacture Date 12/20/00
Batteries Replaced Date 11/21/08 (za pomocą org. soft. robiłem kalibracje.
Line Frequency 50HZ
Temp. Inside UPS 022C
UPS battery system 24V (realne 27,27)
Self Test przechodzi poprawnie (w programie APCFix jest taki przycisk "self test")
Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#27 30 Lis 2008 20:12   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Coś tu jest nie tak:

1. Praca z sieci - czuwanie, czy praca RY4, RY5 powinien być załączony - proszę to powtórnie dokładnie sprawdzić.

2. Co oznacza "przechodzi self-test" - jeżeli przy pracy z baterii wywala się przeciążeniem (chyba, że self-test jest wyłączny)?

3. Cy podczas self-testu zapala się żółta dioda "praca z baterii"?

4. Praca z sieci - nie gotowość "co się świeci" -
- słupek naładowania,
- on-line - zielony LED
- słupek obciążenia?

5. Jak prosiłem wcześniej proszę obciążyć UPS-a żarówką o znanej mocy (np. 100W) i sprawdzić, co pokazuje APCFix podczas pracy z sieci - gdy pali się zielony LED on-line,

6. Czy w "międzyczasie" coś było "zrobione" - ostatni opis zachowania jest inny niż poprzednie.

7. Czy wykonano "próbne" usunięcie C12,C12A,MV2,MV2A ? -
- nie wszystko musi być obsadzone, ale część z pewnością tak

Oczekuję na odpowiedzi, coś się tutaj zaczyna klarować, proszę jednak o dokładny opis zachowań. Realizacja zaleceń z punktu 5 i 7 jest ważna!

Jeszcze jedno za pomocą jakiego "softu" robiono kalibrację?
A. Przeprowadzono kalibrację?, czy
B. Wpisano datę wymiany baterii?
Kalibracja baterii wymaga pracy z baterii.
SLAL
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Lis 2008 20:12   





Powrót do góry
   
SLAL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Sty 2003
Posty: 656

Post#28 02 Gru 2008 17:40   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Czy już poprawnie działa, jeżli tak, to proszę napisać co było uszkodzone.

SLAL
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#29 Post autora tematu 03 Gru 2008 00:36   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


Witam, ostatnio nie było czasu laptopa włączyć. UPS nie działa, jutro jeszcze raz sprawdzę to co napisałem aby było bardziej czytelne
Powrót do góry
   
Sebus504
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Maj 2003
Posty: 52

Post#30 Post autora tematu 03 Gru 2008 22:02   

Re: UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU


SLAL napisał:
Usystematyzujmy trochę posiadane informacje, a więc:

Ad1:

UPS w trybie gotowości (podłączony tylko do sieci):
RY1 - wył.
RY2 - wył.
RY3 - wył.
RY4 - zał.
RY5 - zał.
UPS w trybie załączonym praca z sieci
RY1 - zał.
RY2 - wył.
RY3 - wył.
RY4 - zał.
RY5 - wył.
UPS w trybie pracy z baterii
RY1 - zał.
RY2-RY5 wył.
Ad2:

W programie APCFix jest przycisk selftest. Ciekawe bo gdy się uruchamia jest wszystko ok, a gdy chodzi i nagle zabraknie napięcia z sieci to UPS się wyłącza (piszczy)
Ad3:

Tak
Ad4:

- słupek naładowania baterii,
- on-line - zielony Led
- słupek obciążenia (jeśli UPS jest obciążony to odpowiednio do poboru prądu)
Ad5:

W przybliżeniu pokazuje moc którą jest obciążony UPS
Ad6:

Zostały wymienione wszystkie przekaźniki, ale objawy są te same.
Ad7:

Tak bez efektów.

Kalibrację robiłem za pomocą org. programu do UPS-a (znowu ciekawostka bo w czasie kalibracji UPS przechodzi na baterie i robi to bez problemu)

UPS przy starcie (gdy jest podłączony do sieci) przechodzi poprawnie seftest (ciekawe bo przecież się przełącza w tym czasie na baterię). Natomiast przy próbie odpalenia UPS-a tylko z baterii - wyłącza się (piszczy), podobnie wygląda gdy uruchomię go z sieci i po chwili odepnę zasilanie. Może to coś nakieruje.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Zasilacze -> UPS APC Smart 1000 po wymianie AKU
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
UPS APC Smart-UPS 1400 - niepoprawna praca z AKU. (5)
APC Smart-UPS 420 - problem z UPS, AKU, czy aPFC? (4)
APC Smart-UPS 1000 - spuchły AKU CTM CT12-12L, 12V, 12Ah (7)
UPS APC Smart 1000 - Modyfikacja, AKU na większe, podpięcie wentylatora itd& (6)
APC Smart 1000 - po wymianie AKU migaja diody? (6)
UPS APC Smart 1400 po wymianie AKU problem... (6)
UPS APC Smart UPS 1400 dziwne zachowanie po wymianie AKU? (9)
UPS APC Smart UPS 1000 lekko spuchł AKU CTM CTC14-12 (4)
UPS APC SMART-UPS 3000VA RM 2U jakie oryginalnie AKU? (4)
UPS APC Back UPS RS 500 nie ładuje po wymianie AKU? (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS