Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prostownik trójfazowy sześciopulsowy... sterowanie


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Prostownik trójfazowy sześciopulsowy... sterowanie
Autor
Wiadomość
szefopiotr
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 36
Miasto: Gdańsk

Post#1 Post autora tematu 16 Wrz 2008 14:06   

Prostownik trójfazowy sześciopulsowy... sterowanie


Witam mam mały problem. Otóż w ramach projektu na uczelni mialem zamodelowac prostownik trojfazowy szesciopulsowy.to nie bylo wielkim problemem. Jednak mam jeszcze nim wysterowac (zrobic symulacje w PSpice) w taki sposob aby moc na wyjsciu niezaleznie od obciazenia byla stala. Nie chodzi tu o sposob zrobienia tego w Spice tylko bylbym wdzieczny gdyby ktos potrafil mi to opowiedziec w teorii. Zaznaczam ze przeszukiwalem juz elektrode i internet i nic nie znalazlem albo nie potrafilem z tego skorzystac... pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2008 14:06   





Powrót do góry
   
ma3-4ysz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 822
Miasto: prawie Bieszczady

Post#2 16 Wrz 2008 18:45   

Re: Prostownik trójfazowy sześciopulsowy... sterowanie


Tak całkiem niezależnie od obciążenia pracować ze stałą mocą to się nie da za bardzo.
Rozpatrując najprostszy przypadek gdy obciążenie jest rezystancyjne tp przy R=∞,czyli odłączonym odbiorniku nie da się do niego oddawać mocy. Z drugiej strony gdy rezystancja obciążenia R --> 0 prostownik musi oddać odpowiednio duży prąd aby przy niewielkim napięciu odkładającym się na odbiorniku osiągnąć tą stałą moc.
Trzeba więc zrobić jakieś sensowne założenie. Skoro praca, że stałą mocą to np założyć, że prostownik ma utrzymywać stała moc na odbiorniku na poziomie P=ileś tam W. (Jeszcze takie wyjaśnienie, że ta moc określana jest jako iloczyn wartości średniej prądu wyprostowanego i wartości średniej napięcia wyprostowanego przy obciążeniu rezystancyjnym P=Ud*Id).
Prostownik o liczbie pulsów q=6
zasilany napięciem 3 fazowym o amplitudzie Um
to jego średnie napięcie wyprostowane przy pełnym wysterowaniu (maksymalne) wyniesie Udo=(q/π) *Um*sin(π/q)
Teraz mając moc jaką układ ma utrzymywać oraz max napięcie na wyjściu określisz maksymalną rezystancję obciążenia, przy której układ będzie jeszcze mógł tą moc oddać Rmax=(Udo^2)/P.
Określenie minimalnej rezystancji jest bardziej kłopotliwe. Skoro zmniejszamy rezystancję obciążenia to i spada napięcie, jakie się na tym obciążeniu odkłada i aby utrzymać stałą moc prostownik musi być w stanie oddawać coraz większy prąd. Wydaje mi się, że takim ograniczeniem będzie moc zwarciowa źródła zasilającego prostownik Sz= ileś tam VA. Z tego przy zastosowaniu jakichś tam współczynników wylicza się reaktancję komutacyjną sieci Xk a z tego teoretyczną rezystancję komutacyjną sieci Rk=(q/2*π)*Xk. Teraz można by rozdumać jak to Rk może wpływać na minimalną rezystancję obciążenia. Nie wiem jak to ugryźć. Tak wziąść coś z kosmosu to nie elegancko, potem i tak będzie się z tego trzeba wytłumaczyć...

Teraz żeby to działało trzeba uzależnić kąt wysterowania tyrystorów prostownika od rezystancji obciążenia (zmiennej w przedziale, który wyżej próbowałem określić) co zagwarantuje, że moc dostarczana do odbiornika będzie stała.
Kąt wysterowania to chyba coś takiego
α=arc cos ((Id*R)/Udo) gdzie Id=Ud/R

Jak to zobaczy jakiś energoelektronik to niech nie zgrzyta mocno zębami tylko ogólnie napisze co tu zamotałem, bo sam wie jak to jest fajnie wytłumaczyć coś od początku wszechświata. Zresztą ja się na tym nie znam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2008 18:45   





Powrót do góry
   
szefopiotr
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 36
Miasto: Gdańsk

Post#3 Post autora tematu 17 Wrz 2008 02:15   

Re: Prostownik trójfazowy sześciopulsowy... sterowanie


Dzieki za jakis pomysl, na pewno bedzie cenny w poszukiwaniach. Chyba spedze dzis nad tym nocke :) Dam znac jak cos sensownego wymysle.

Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

Tak mi się wydaje, że maksymlne i minimalne wartości elementów obciążenia będą ograniczone przez możliwości sterowania kątem załączenia. W pracy prostownikowej górna granica zakresu sterowania wynosi αmax=120° (liczona od punktu naturalnej komutacji α=0 czyli kątu √=30° dla napięcia fazowego √=60° dla napięcia międzyfazowego). Dolna granica zależy od rodzaju obciążenia a dokładniej od przesunięcia fazowego napięcia od prądu (kąt φ). I tak dla indukcyjności αmin=60° a dla rezystancji αmin=0°. (o pojemności niestety nie znalazłem informacji). Teraz mając przedziały zmienności α dla indukcyjności i rezystancji wypadałoby uzależnić je jakoś od napięcia Ud0. Tak jak napisałeś dla rezystancji jest ok ale jak już w grę wchodzi indukcyjność to wzór na napięcie wyjściowesię zmieni( będzie uzależnione od Ldi/dt). Nie wiem tylko czy jest ide w dobra strone wprowadzajac d orownania doboru kata rozniczkowanie i przy pojemnosci(calkowanie).
Podsumowaujc te moje wypociny w skrocie:

1.Wybiore zadana stala moc P
2.Uzależnię dobór kąta α od rezystancji pojemności i indukcyjnosci
3.Ograniczenia co do parametrów tych elementów będą ustanowione poprzez możliwości doboru kąta załączania α ( oczym pisałem powyżej)

Nie wiem nawet czy ide w dobrym kierunku ale cóż...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Wrz 2008 02:15   





Powrót do góry
   
szefopiotr
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 36
Miasto: Gdańsk

Post#4 Post autora tematu 17 Wrz 2008 11:33   

Re: Prostownik trójfazowy sześciopulsowy... sterowanie


dostalem dzisiaj podpowiedz ze mam zczytywac moc na obciazeniu i porownywac ja z wartosc zadana w regulatorze PI,który podłączyc mam do tyrystorów. No cóż spróbuje :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Prostownik trójfazowy sześciopulsowy... sterowanie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Prostownik trójfazowy, niesterowany (8)
Tyrystorowy prostownik trójfazowy (2)
Jak zrobić prostownik pełnookresowy trójfazowy ? (1)
Falownik trójfazowy-sterowanie sinusem? (4)
Silnik trójfazowy - sterowanie falownikiem . (20)
Sterowanie pracą silnika. Styczniki, układ trójfazowy. (3)
Trójfazowy regulator mocy na 3 triakach (sterowanie fazowe) (15)
Nietypowy silnik - krokowy ? - - prawdopodobnie trójfazowy - sterowanie (3)
silnik trójfazowy - Przenośnik taśmowy sterowanie- częste WYŁ/ZAŁ lepiej styczni (17)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS