FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Puszki pod halogen do p³yt kartonowo-gipsowych (rigips)

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Electricity Light and Lighting -> Puszki pod halogen do p³yt kartonowo-gipsowych (rigips)
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 17 Sep 2008 09:49   

Puszki pod halogen do p³yt kartonowo-gipsowych (rigips)

Witam

pytanie do instalatorów
przepyta³em wiele hurtowni i sklepów w necie ale w handlu nie ma dostênej puszki pod oprawê halogenow± (juz nie wspomnê o ³azience)
Mam poddasze wykoñczone regipsem, nad nim folia i 20cm we³ny. Jak zainstalowac halogen, aby nie stopiæ foli, i by nie wyzbywaæ siê ca³kiem we³ny mineralnej? czy sa jakie¶ puszki niepalne do których mogê zamontowaæ halogen? s³ysza³em ze instalatorzy zak³adaj± doniczki plastikowe, ale uwa¿am to za partyzantkê. A jak zainstalowaæ halogen w ³azience w sko¶nym suficie (30*) skoro nie ma hermetycznych regulowanych, a nie mogê sobie pozwoliæ przecinaæ folii nad regipsem aby wchodzi³a wilgoæ do ¶rodka.Oczywi¶cie halogen 12 V.
jak ten problem rozwi±zaæ?
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Sep 2008 09:49   

Back to top

jorgkrab
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 17 Sep 2008 15:46   

Re: puszki pod halogen do regipsa

Widzia³em jak go¶cie od dekoracji wnêtrz robili na w³a¶æiwych regipsach dodatkowy stela¿ o wymy¶lnych kszta³tach, które by³y obudowane p³yt± regipsoawa i wówczas halogen nie mia³ ju¿ styczno¶ci z tym co nie chciano. To tylko podpowied¼, ale decyzja nale¿y do Ciebie. Oprócz tego uzyskiwano super ekty dekoracyjne w postaci wymy¶lnych figur(wysp na sufitach). :D
Back to top

HeSz
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 17 Sep 2008 18:27   

To siê nazywa "RIGIPS"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Back to top

jorgkrab
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 17 Sep 2008 18:53   

HeSz wrote:
To siê nazywa "RIGIPS"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Rigips jest producentem plyt gipsowych i akcesorii z nimi zwi azanych oraz roznego rodzaju zapraw gipsowych. Rigips wchodzi w sklad grupy BPB (British Plaster Boards). Pozdro
Mniejsze o to -- moze byæ po polsku p³yta gipsowa :D to nie temat postu.

Napisa³em o mo¿liwo¶ci rozwi±zania problemu. :|
Back to top

diodak_13
Poziom 7
Poziom 7

Post#5 Post from the author of the topic 17 Sep 2008 22:26   

regips, rigips, sidrak..... h.., jak zwa³ tak zwa³, dziêkuje Koledzy za poradê, ale to nie o ni± prosi³em, a jak to mówi±, nadgorliwo¶æ jest gorsza od faszyzmu. Nastêpnym razem jak nie macie nic na temat to nie piszcie, bo o materia³y budowlane nie pytam.
Back to top

fantasta
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 18 Sep 2008 09:31   

Jakie to ostatnio nerwowe...
A jak nikt nic nie pisze to placza czemu nikt nie odpowiada.

Ja osobiscie nie widzialem takich puszek, pewnie nie ma takich do halogenow. Ile masz od plyty do foli paroizolacyjnej?? Zmierzyles ?? Jak sie ma ta odleglosc to minimalnej odleglosci dla danej oprawy?? Przewaznie jest od 50 do 80mm, czyli w sumie od plyty do foli wychodzi kolo 100mm.
Back to top

diodak_13
Poziom 7
Poziom 7

Post#7 Post from the author of the topic 18 Sep 2008 09:44   

ja s³ysza³em o takowych puszkach,ale ich nigdzie nie mogê znale¼æ. Zastanawia³em sie nad zrobieniem z cienkiej blachy ocynk puszki kwadratowej i osilikonowaæ j± tak coby siê wilgoæ poza t± puszkê nie wydostawa³a, i s±dz±c po tym tak bêde musia³ zrobiæ, bo pomys³ów ma³o. Oczywi¶cie blachê odizolowaæ jeszcze we³n± aby nie dzia³a³a temp bezpo¶rednio na foliê.
U mnie problem jest taki ¿e w przedpokoju mam foliê zaraz na rigipsie, natomiast ³azience skos o k±cie 30* i podstawy (poziomego sufitu) tylko 28cm, bior±c pod uwagê ¿e pasowa³o by po¶rodku zainstalowaæ halogen (14 cm) to od osi halogenu mam jakie¶ 5cm do folii. Foliê zawsze mo¿na troszkê naci±gn±æ, wiec te parê cm wystarczy.

My¶la³em aby jeszcze zastosowaæ miseczki nierdzewne, albo s± takie kubki nierdzewne o ro¿nych ¶rednicach i wielko¶ciach, ale nie wiem czy to dobry pomys³

pozdrawiam
Back to top

Tarnus
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 18 Sep 2008 12:56   

Metoda domowa. Id¼ do sklepu ogrodniczego i kup odpowiedniej wielko¶ci doniczki ceramiczne. ¦rednica przy krawêdzi doniczki ma byæ wiêksza o 1,5-2cm od ¶rednicy wymaganego otworu i odpowiednio wysoka aby zmie¶ciæ oprawê. Jak widzisz dobrze jest o tym pomy¶leæ odpowiednio wcze¶niej aby mo¿na by³o doniczkê po prostu po³o¿yæ na p³ycie i "obkleiæ" mas± szpachlow±. Je¿eli to jest niemo¿liwe to druga metoda wstawiania jest taka. Zaznaczasz na suficie uk³ad opraw o¶wietleniowych, wycinasz otwornic± otwory takie jak pod oprawê, nastêpnie wycinasz wiekszy fragment p³yty wokó³ otworu tak aby nie zniszczyæ wycinka. Stawiasz na wycinku doniczkê i oklejasz j± mas± szpachlow± do wycinka. Obrze¿a wycinka oraz dziury po nim w suficie lekko sfazuj ostrym nozem. Jak masa przy doniczce stwardnieje wstawiasz spowrotem wycinek do sufitu, Mocujesz tymczasowo po przek±tnej kawa³kiem listewki albo profilem do GK i dwoma wkrêtami. Tak tylko podtrzymujesz t± listewk± wycinek aby ci nie spada³ i by³ zarazem na tej samej p³aszczy¼nie co sufit. Szczelinê miêdzy p³yta a wycinkiem ³adnie wype³nij mas± szpachlow± bez banda¿a. Jak stwardnieje nak³adasz banda¿, szpachlujesz jak typowe po³±czenia p³yt GK.

Marek
Back to top

Babka
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 12 Nov 2008 19:43   

Witam.
Znajomy mi zapoda³ nastêpuj±cy problem zwi±zany z tematem. Mianowicie jaka¶ tam fachura zamontowa³a na poddaszu uszczelnionym wat± w³a¶nie halogeny, niestety jest error, puszki s± metalowe i po up³ywie parunastu minut tak wszystko jest nagrzane ¿e topi± siê kostki. Nie pomaga tu zmniejszenie mocy ¿arówek bo i tak robi siê to samo, wiadomo. Co w takim przypadku pomorze ? Wiem ¿e nie ma tam obiegu powietrza i bêdzie ciê¿ko ¿e by siê nie grza³o. Czy wy¿ej wymieniona ceramiczna obudowa z doniczki spe³ni swoj± role ? Czekam na sugestie zwi±zane z moim problemem.
Dziêki i pozdrawiam wszystkich.
Back to top

diodak_13
Poziom 7
Poziom 7

Post#10 Post from the author of the topic 12 Nov 2008 20:52   

Witaj
Po pierwsze, jak masz za ma³e te puszki metalowe i na dodatek owiniête szczelnie we³n± to jest problem, ale montujesz bez wzglêdu na wszystko kostki ceramiczne, a na przewód naciagasz z minimum 10 cm takiej koszulki termoodporej ( takie jakby szmaciane, w sklepach z grza³kami i ca³ym osprzêtem grzejnym) i po problemie, no chyba ¿e ¶mierdzi. Obudowa halogena grzeje sie do temp 250*C a szkie³ko do 300*C (info z laboratorium philipsa).

Ja osobi¶cie zrobi³em puszki na miseczkach spo¿ywczych z nierdzewki, kupione w pierwszym markecie. ¦rednica 18cm, wysoko¶æ ok 10cm, tak¿e sporo miejsca tam jest, na dodatek z boku jest obok belka betonowa wiêc przejmuje ciep³o. Mam tak zrobione ¿e nawet jak sie dostanie wilgoæ przez oprawê to nie przejdzie poza miseczkê, a folia sie nie styka z miseczk±. Jak kogo¶ interesujê to mogê podes³aæ bli¿sze info/fotkê.

Pozdrawiam
Back to top

mAlIbOr
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 18 Nov 2008 00:11   

Ja tez sie zastanawialem jak to rozwj±zaæ bo mam identyczn± sytuacje, p³yta --> folia --> we³na na folii. O tyle jestem w komfortowej sytuacji ze narazie jest stela¿ i we³na na nim a folia i p³yty czekaj± na przyklejenie/przykrêcenie ale problem jest w³asnie w o¶wietleniu. Kolejna sprawa jest w instalacji... czy robiliscie instalacje miedzy folia a plyt± czy dziurawili¶cie folie w cely przeci±gniêcia przewodu do halogenu??

Pozdrawiam
Back to top

Babka
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 18 Nov 2008 09:51   

Po d³ugim gdybaniu w koñcu doszed³em do wniosku najlepszym rozwi±zaniem bêdzie zastosowanie led-ów, oczywi¶cie porz±dnych a nie tam jakiego¶ badziewia, które bo zamontowaniu ¶wieci jak zapa³ka ;) Z tego wzgl. i¿ mia³o byæ zamontowane 8 halogenów, wiêc najwiêksz± zalet± led-ów jest energooszczêdno¶æ. Co by nie patrzeæ 8 halog. x 50W daje konkretnie po liczniku. Wad± jest oczywi¶cie koszt takiego rozwi±zania no ale jak siê nie ma co siê lubi ..... Mogê tylko dodaæ ¿e nie ma co oszczêdzaæ, zainwestowanie w porz±dne led mocy naprawdê nam siê op³aci, nie narzekaj±c na niedobór o¶wietlenia jak w przypadku wiêkszo¶ci tanich led-ów dostêpnych w sprzeda¿y. Oczywi¶cie nie wspomnê o mniejszym grzaniu modu³ów przez co staje siê to najlepszym rozwi±zaniem w trudnych warunkach.
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Nov 2008 09:51   

Back to top

mAlIbOr
Poziom 4
Poziom 4

Post#13 18 Nov 2008 10:50   

No ja tez w³asnie sie zastanawiam zeby przej¶æ na co¶ mniej grzej±cego siê czytaj. led b±d¼ ¶wietlówka. U mnie bedzie to w koryta¿u, nie bêdzie mi sie non stop paliæ ¶wiat³o, jak szybko halogen zaczyna sie rozgrzewaæ??
Back to top

Babka
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 18 Nov 2008 13:04   

U mnie jakies powy¿ej 8, 10 min i niestety wszystko w ¶rodku "p³ywa" nie wspomnê o nagrzanej puszcze, która zanim ostygnie du¿o czasu minie, wszystko oczywi¶cie dziêki wacie otulaj±cej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Nov 2008 13:04   

Back to top

fss
Poziom 4
Poziom 4

Post#15 18 Nov 2008 13:10   

Mo¿e to http://www.luxmarket.pl/asortyment/paulmann/puszka-do-montazu-oprawy-halogenowej-w-strop/4378
Back to top

wada
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 19 Nov 2008 02:11   

Nad p³ytami GKF (gipsowo kartonowych ognioochronna) jest folia PE (paroizolacja) folie te miêkn± i dziurawi± siê w temperaturze powy¿ej 80°C a jak s± nara¿one na temperatury ponad 60°C to szybko twardniej± i kruszej±.
Ka¿dy szanuj±cy siê projektant o tym wie i unika takich sytuacji, potem tylko problemy z wilgoci± i przemarzaniem izolacji poddasza.

I tak jak kto¶ wcze¶niej wspomnia³ to ¿adne puszki nie pomog±, halogeny mocuje siê w dodatkowej p³ycie GK zamontowanej poni¿ej, i czêsto abstrakcyjnie wyciêtej, lub w naro¿niku ¶ciana/sufit mocowane po skosie, i tak te dodatkowe GK zamontowane, aby pomiêdzy opraw± halogena, a p³yt± GKF by³a przynajmniej 2cm odleg³o¶ci.
A ka¿de takie przebijanie GKF i wstawianie grzej±cych opraw ¶wietlnych, to WIELKA g³upota, wbrew sztuce budowlanej. Nawet dziury po kablach do lamp powinny byæ uszczelnione, choæby piank± monta¿ow±.

A co do kabli to zawsze k³adzione pomiêdzy PE i GKF
i kable oczywi¶cie w Peszlu.
Back to top

gok
Poziom 1
Poziom 1

Post#17 01 Dec 2008 00:38   

Potwierdzam, najlepiej zamontowaæ do p³yt gipsowo kartonowych kolejny stela¿ z p³ytami i wtedy daæ halogeny. Mamy spokój z foli±, we³n± itp. osobi¶cie w ³azience montowa³em p³yty ogniochronne stela¿ aluminowy podwieszany i p³yty "zielone"
Back to top

on117
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 11 Sep 2009 15:22   

Re: Puszki pod halogen do p³yt kartonowo-gipsowych (rigips)

Widzia³em skrzynki plastikowe, które by³y przykrêcane pomiêdzy 2 ³atki 30 cm. Ale mia³y mo¿liwo¶æ rozsuwania, jak kto¶ ma mniej lub wiêcej ok. 25-40 cm to te¿ bêd± pasowa³y. My¶le, ¿e do profili by te¿ mo¿na przykrêciæ. Na krawêdziach mia³y rant i na nim samoprzylen± ta¶me. Folia by³a na ca³ym suficie i przylepiona szczelnie do krawêdzi szkrzynki, na ca³ej powierzchi skrzynki by³a wyciêta. Wszystko wygl±da³o szczelnie zaizolowane. P³yta dolega³a bezpo¶rednio do ³atek, skrzynek i foli. Po³±czenia by³y poprowadzone w warstwie we³ny peszlem plastikowym.
Back to top

darmaxx
Poziom 6
Poziom 6

Post#19 12 Sep 2009 00:50   

Witam,mo¿na u¿yc czapek albo halogenów przeciwpo¿arowych

http://www.nationallighting.co.uk/product/FH150/1138

http://www.nationallighting.co.uk/product/DLF301/1307
Back to top

Truckman
Poziom 5
Poziom 5

Post#20 11 Jun 2010 01:12   

Czy jak ja mam miêdzy p³yta ,a folia ok 10 cm poduszki powietrznej to mogê daæ halogeny bez niczego? Czy robiæ jakiego¶ typu skrzynki?
Back to top

diodak_13
Poziom 7
Poziom 7

Post#21 Post from the author of the topic 11 Jun 2010 01:32   

Truckman wrote:
Czy jak ja mam miêdzy p³yta ,a folia ok 10 cm poduszki powietrznej to mogê daæ halogeny bez niczego? Czy robiæ jakiego¶ typu skrzynki?

Zale¿y jakiej mocy bêd± halogeny (czy w ogóle bêd±, mo¿e ledy lub ¶wietlówki). Jak dasz max 20W to nie powinno siê nic staæ, ale jak ¿ona powie ¿e s³abe ¶wiat³o i wrzucisz 50W, na zewn±trz bêdzie upa³, w³±czysz na d³u¿sz± chwilê i bêdziesz siê zastanawia³ czy sie folia przetopi? ja bym nie ryzykowa³. Je¶li ju¿ to nad halogenem przykrêæ kawa³ek p³yty GK.
Back to top

humax
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 11 Jun 2010 20:21   

Próbowa³em kiedy¶ zastosowaæ oryginalne puszki przeznaczone do ochrony termicznej halogenów. Cena na co¶ takiego by³a jednak na tyle wysoka, ¿e równie dobrze mo¿na by³o zastosowaæ ¼ród³a LED 7W i w takim przypadku wydaje siê to bardziej sensowne. 7W LED (oczywi¶cie znanej marki i z PowerLED) mog± z powodzeniem zast±piæ 35W halogen 12V lub 50W GU10 (gdy¿ te na 230V maj± kiepsk± efektywno¶æ). W innym przypadku halogeny mog± dosyæ szybko zacz±æ siê przepalaæ. Po¿arowe kwestie odstawi³bym raczej na bok, gdy¿ to ma³o mo¿liwe w niepalnej we³nie.
Back to top

krzysztofh
Poziom 19
Poziom 19

Post#23 11 Jun 2010 21:32   

Nie wiem, czy jeszcze pomogê bo mo¿e ju¿ nie jest aktualne, ale ja mam rozwi±zane tak.
Instalacja elektryczna prowadzona na konstrukcji drewnianej (jêtki, krokwie).
Izolacja z we³ny i warstwa folii paroszczelnej. Na to p³yta gips-kartonowa.
Kolejny stela¿ i p³yta GK w odleg³o¶ci 10cm. Halogeny 50W zamontowane w typowych dedykowanych oprawkach sufitowych. Wszystko pracuje poprawnie, halogeny nie nagrzewaj± siê nadmiernie, czego dowodem jest ich ponad czteroletnia praca.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Jun 2010 21:32   

Back to top

artekba
Poziom 9
Poziom 9

Post#24 11 Jun 2010 22:40   

Jest prostsze rozwi±zanie. Zastosuj ¿arówki LED z trzonkiem GX5,3 12V o mocy 2,5W lub 3,7W. Brak objawów grzania oraz oszczêdno¶æenergii . Poszukaj na stronie: www.systemled.pl
Back to top

Truckman
Poziom 5
Poziom 5

Post#25 11 Jun 2010 23:57   

humax zrobiê tak jak ty zasugerowa³e¶. Po wizycie w zaprzyja¼nionym elektrycznym doszed³em do wniosku ¿e pójdê w LEDY. Ju¿ zakupi³em trafo 50W na cztery oprawy (zapas lepiej by by³) pytanie tylko jest jedno czy do ledów podejdzie ¶ciemniacz?

Mo¿e s± jakie¶ ¶ciemniacze?
Back to top

humax
Poziom 15
Poziom 15

Post#26 12 Jun 2010 00:35   

Truckman wrote:
pytanie tylko jest jedno czy do ledów podejdzie ¶ciemniacz?

Mo¿e s± jakie¶ ¶ciemniacze?

Musisz kupiæ odpowiednie LEDy - powinny mieæ dopisek "dimmable". Wiêcej mo¿esz poczytaæ tutaj:Link Z LEDami niskonapiêciowymi 12V mam sprawdzony transformator elektroniczny EMC + dowolny ¶ciemniacz z opó¼nionym odciêciem fazy. Przy PowerLED w wersji 230V dzia³a z dowolnym ¶ciemniaczem. Oczywi¶cie nie daj siê nabraæ na ¼ród³a "nabijane" LEDkami 8mm - jak ju¿ to tylko PowerLED i w ciep³ej temperaturze barwowej ¿eby¶ nie wygl±da³ w zimnym ¶wietle jak ¿ó³w w terratium. Powodzenia
Back to top

talgo
Poziom 9
Poziom 9

Post#27 09 Jul 2011 21:43   

ja jakiej firmy warto kupiæ takie diodowe ¿arówki
Back to top

diodak_13
Poziom 7
Poziom 7

Post#28 Post from the author of the topic 10 Jul 2011 11:38   

Ja mam ¿arówki z led-pola (www.led-pol.pl), 12 jak i 230 V. S± drogie ale ze ¶wiat³a jestem zadowolony. Wa¿ne aby dobraæ odpowiednia moc. W ³azience ok 8m2 mam na suficie 5 szt po 36led, jest wystarczaj±ce do ogólnych potrzeb, a jak kobita chce makija¿ to nad lusterkiem jest zwyk³y halogen.
Niestety nie mam porównana z innymi led-ami

Pozdrawiam
Back to top

dar1982
Poziom 2
Poziom 2

Post#29 05 Feb 2012 15:13helpful post - solution   

Witam serdeczniem serdecznie

Takie puszki istniej±.
Jestem elektrykiem w Norwegii i tutaj mamy takie puszki.
Jest obowi±zkiem w Norwegii u¿ywania puszek do halogenów(domy drewniane).
np. http://biltema.no/no/Bygg/Belysning-og-lamper/Tilbehor/Downlight-boks-46167/
Puszki mog± wydaæ Wam siê drogie 30z³ za sztukê
- ale tu jest inny przelicznik.
Jest te¿ firma BETEK. Oni maj± przeró¿ne rozsuwane, g³êbokie p³ytkie itp.
http://www.betek-norge.no/1202137/

Rada dla innych - Je¶li nie chcecie wydawaæ pieniêdzy a macie miejsce mo¿ecie zrobiæ te puszki z p³yt kartonowo-gipsowych. Jest to dopuszczalne - przynajmniej w Norwegii. P³yta k-g jest niepalna wiêc temperatura z halogenu jej nie uszkodzi.

Pozdrawiam wszystkich
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Electricity Light and Lighting -> Puszki pod halogen do p³yt kartonowo-gipsowych (rigips)
Page 1 of 1
Similar topics
Pod³±czenie halogen GU10 pod gniazdko elektryczne. (7)
Jak po³±czyæ przewody pod tynkiem bez puszki? (4)
Rozdzielnica w ¶cianie kartonowo-gipsowej (10)
prowadzenie przewodu miêdzy ¶cian± a p³yt± kartonowo-gipsow± (12)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed