Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Połączenie pc-tv przez HDMI


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->Połączenie pc-tv przez HDMI Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
gizmog
Level 13
Location: Gdańsk
Joined: 02 Feb 2005
Posts: 116
Helped: 1
gizmog
Level 13
Post#1 17 Sep 2008 16:42  Topic author   

Połączenie pc-tv przez HDMI


Witam

Mam kilka pytanek dotyczących tego połączenia.
Otóż podłączyłem laptopa do tv przez kabel hdmi i mam dwa problemy z tym związane.
Raz:
brzegi (lewy,prawy,góra,dół) są obcinane (kilka cm), zmiana rozdzielczości w tv nic nie daje (z 16:9 na 4:3 po prostu obraz jest mniejszy, ale nadal brzegi obcięte).

Dwa:
gdy próbuje oglądać film przez program inny niż windows media player obraz na ekranie tv jest czarny (w miejscu gdzie powinien być odtwarzany film), jest to problemem, gdyż wmp nie obsługuje wyświetlania napisów, a czasami się one jednak przydają.

Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać któryś z problemów, to byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mmm777
Level 29
Location: zagłębie/śląsk
Joined: 16 Jun 2003
Posts: 1282
Helped: 75
Post rating: 56
mmm777
Level 29
Post#2 17 Sep 2008 16:49    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Jak zainstalujesz ffdshow (i załączysz napisy w nim) to i napisy będą :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gizmog
Level 13
Location: Gdańsk
Joined: 02 Feb 2005
Posts: 116
Helped: 1
gizmog
Level 13
Post#3 17 Sep 2008 17:14  Topic author   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


W wmp udało sie ustawić te napisy, no ale problem dalej pozostaje, w końcu jakoś się to chyba ta ustawić. No i dalej kwestia obcinania brzegów.

Helpful post? + 0
Back to top
mmm777
Level 29
Location: zagłębie/śląsk
Joined: 16 Jun 2003
Posts: 1282
Helped: 75
Post rating: 56
mmm777
Level 29
Post#4 17 Sep 2008 18:23    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Mam zbyt małe doświadczenie (podłączałem tylko TV-LCD do VMC - jako jedyny wyświetlacz), ale:
karta graficzna musi wysłać na hdmi sygnał telewizyjny, czyli tutaj 720p,
w driverze do karty powinno się wybrać właśnie sygnał TV, a nie jakąś konkretną rozdzielczość - wiem, mętne to, ale tak to wygląda na driverze ATI.
Nowsze drajwery u mnie poprawiły sytuację. Nie mam pojęcia jak to moze wygladać przy dwóch wyświetlaczach...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gizmog
Level 13
Location: Gdańsk
Joined: 02 Feb 2005
Posts: 116
Helped: 1
gizmog
Level 13
Post#5 17 Sep 2008 19:01  Topic author   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Na hdmi idzie 720p, w pomocy jest niby napisane, że można zmienić wielkość pulpitu wyświetlanego na ekranie (tak jak sie zmienia wielkość pulpitu w monitorach guzikami), jest podane co trzeba zrobić, tyle że tej opcji, która jest opisana nie ma.
Bawiłem się w różne skalowanie monitora, zmianę rozdzielczości, no ale nic, żadnego rezultatu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Mad Max
Level 22
Joined: 25 Jul 2004
Posts: 625
Helped: 36
Post rating: 10
Mad Max
Level 22
Post#6 18 Sep 2008 12:44    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


A TV nie ma opcji wyświetlania pełny/zoom/kinowy/rozszerzony? Wtedy to TV dopasowuje to, co dostaje z PC do swojego ekranu, a nie odwrotnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gizmog
Level 13
Location: Gdańsk
Joined: 02 Feb 2005
Posts: 116
Helped: 1
gizmog
Level 13
Post#7 18 Sep 2008 14:26  Topic author   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


W tv próbowałem tych opcji, zmienia się wielkość pulpitu, ale za każdym razem tych brzegów nie ma. Wygląda to tak, jakby było potrzeba ręcznie ustawić wielkość obrazu (tak jak to robi się w monitorach przy zmianach rozdzielczości).
To wygląda jakby tv uważał ten obraz już za dobry, skoro nie koryguje go.

Helpful post? + 0
Back to top
qaz111
Level 1
Joined: 18 Dec 2007
Posts: 1
qaz111
Level 1
Post#8 18 Sep 2008 15:12    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Mam dokładnie ten sam kłopot co gizmog. Moja karta graficzna to Geforce 8400 GS, natomiast TV to Sharp 32 RD 8. Gdy sklonowany obraz jest na TV nie można zmienić trybu wyświetlania obrazu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gader
Level 26
Joined: 14 Jan 2004
Posts: 827
Helped: 81
Post rating: 2
gader
Level 26
Post#9 19 Sep 2008 05:11    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Nieraz lepiej jest podlaczyc tv po D-sub albo po componencie wtedy nie ucina bo tv nie robi overscanu. Mozna tez pogrzebac w menu serwisowym tv i albo calkowicie wylaczyc overscan albo go zredukowac. Sa tez opcje redukcji overscanu przez sterownik grafiki ale najlepszy, najostrzejszy obraz bedzie kiedy wyswietlanie bedzie pixel w pixel bez dodatkowych przeskalowan.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Połączenie pc-tv przez HDMI
Page 1 of 1

Similar topics to połączenie pc-tv przez HDMI

Połączenie komputera z TV przez HDMI (5)
Połączenie PC z monitorem przez HDMI (3)
Asus M3N78-VM połączenie przez hdmi (5)
Połączenie PC z TV przez HDMI, brak audio po kablu (8)
Bezprzewodowe połączenie PC(laptop) do telewizora przez HDMI (3)
ASUS F5GL - połączenie z TV przez HDMI i brak obrazu (3)
radeon 4870,połączenie z tv przez hdmi,zanikanie obrazu (1)
Sharp Aquos LC-32LE210E, HD 4850 - przestało działać połączenie przez HDMI (5)
PC->TV (HDMI) - Połączenie laptopa i telewizora kablem HDMI świruje (1)
Acer one 522 HDMI audio - nie ma dzwieku przez hdmi (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.057 seconds