Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Połączenie pc-tv przez HDMI


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Połączenie pc-tv przez HDMI
Autor
Wiadomość
gizmog
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 113
Miasto: Gdańsk

Post#1 Post autora tematu 17 Wrz 2008 16:42   

Połączenie pc-tv przez HDMI


Witam

Mam kilka pytanek dotyczących tego połączenia.
Otóż podłączyłem laptopa do tv przez kabel hdmi i mam dwa problemy z tym związane.
Raz:
brzegi (lewy,prawy,góra,dół) są obcinane (kilka cm), zmiana rozdzielczości w tv nic nie daje (z 16:9 na 4:3 po prostu obraz jest mniejszy, ale nadal brzegi obcięte).

Dwa:
gdy próbuje oglądać film przez program inny niż windows media player obraz na ekranie tv jest czarny (w miejscu gdzie powinien być odtwarzany film), jest to problemem, gdyż wmp nie obsługuje wyświetlania napisów, a czasami się one jednak przydają.

Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać któryś z problemów, to byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Wrz 2008 16:42   





Powrót do góry
   
mmm777
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 1248
Miasto: zagłębie/śląsk

Post#2 17 Wrz 2008 16:49   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Jak zainstalujesz ffdshow (i załączysz napisy w nim) to i napisy będą :)
Powrót do góry
   
gizmog
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 113
Miasto: Gdańsk

Post#3 Post autora tematu 17 Wrz 2008 17:14   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


W wmp udało sie ustawić te napisy, no ale problem dalej pozostaje, w końcu jakoś się to chyba ta ustawić. No i dalej kwestia obcinania brzegów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Wrz 2008 17:14   





Powrót do góry
   
mmm777
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 1248
Miasto: zagłębie/śląsk

Post#4 17 Wrz 2008 18:23   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Mam zbyt małe doświadczenie (podłączałem tylko TV-LCD do VMC - jako jedyny wyświetlacz), ale:
karta graficzna musi wysłać na hdmi sygnał telewizyjny, czyli tutaj 720p,
w driverze do karty powinno się wybrać właśnie sygnał TV, a nie jakąś konkretną rozdzielczość - wiem, mętne to, ale tak to wygląda na driverze ATI.
Nowsze drajwery u mnie poprawiły sytuację. Nie mam pojęcia jak to moze wygladać przy dwóch wyświetlaczach...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Wrz 2008 18:23   





Powrót do góry
   
gizmog
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 113
Miasto: Gdańsk

Post#5 Post autora tematu 17 Wrz 2008 19:01   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Na hdmi idzie 720p, w pomocy jest niby napisane, że można zmienić wielkość pulpitu wyświetlanego na ekranie (tak jak sie zmienia wielkość pulpitu w monitorach guzikami), jest podane co trzeba zrobić, tyle że tej opcji, która jest opisana nie ma.
Bawiłem się w różne skalowanie monitora, zmianę rozdzielczości, no ale nic, żadnego rezultatu.
Powrót do góry
   
Mad Max
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 615

Post#6 18 Wrz 2008 12:44   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


A TV nie ma opcji wyświetlania pełny/zoom/kinowy/rozszerzony? Wtedy to TV dopasowuje to, co dostaje z PC do swojego ekranu, a nie odwrotnie.
Powrót do góry
   
gizmog
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 113
Miasto: Gdańsk

Post#7 Post autora tematu 18 Wrz 2008 14:26   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


W tv próbowałem tych opcji, zmienia się wielkość pulpitu, ale za każdym razem tych brzegów nie ma. Wygląda to tak, jakby było potrzeba ręcznie ustawić wielkość obrazu (tak jak to robi się w monitorach przy zmianach rozdzielczości).
To wygląda jakby tv uważał ten obraz już za dobry, skoro nie koryguje go.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Wrz 2008 14:26   





Powrót do góry
   
qaz111
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1

Post#8 18 Wrz 2008 15:12   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Mam dokładnie ten sam kłopot co gizmog. Moja karta graficzna to Geforce 8400 GS, natomiast TV to Sharp 32 RD 8. Gdy sklonowany obraz jest na TV nie można zmienić trybu wyświetlania obrazu.
Powrót do góry
   
gader
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Sty 2004
Posty: 800

Post#9 19 Wrz 2008 05:11   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Nieraz lepiej jest podlaczyc tv po D-sub albo po componencie wtedy nie ucina bo tv nie robi overscanu. Mozna tez pogrzebac w menu serwisowym tv i albo calkowicie wylaczyc overscan albo go zredukowac. Sa tez opcje redukcji overscanu przez sterownik grafiki ale najlepszy, najostrzejszy obraz bedzie kiedy wyswietlanie bedzie pixel w pixel bez dodatkowych przeskalowan.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Połączenie pc-tv przez HDMI
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Połączenie komputera z TV przez HDMI (5)
Połączenie PC z monitorem przez HDMI (3)
Asus M3N78-VM połączenie przez hdmi (5)
Połączenie PC z TV przez HDMI, brak audio po kablu (8)
ASUS F5GL - połączenie z TV przez HDMI i brak obrazu (3)
radeon 4870,połączenie z tv przez hdmi,zanikanie obrazu (1)
Sharp Aquos LC-32LE210E, HD 4850 - przestało działać połączenie przez HDMI (5)
PC->TV (HDMI) - Połączenie laptopa i telewizora kablem HDMI świruje (1)
Acer one 522 HDMI audio - nie ma dzwieku przez hdmi (1)
Podłączenie komputera PC z TV LCD przez HDMI-HDMI (20)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS