Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Połączenie pc-tv przez HDMI


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Połączenie pc-tv przez HDMI Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Zarządzanie firmą
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
gizmog
Poziom 13
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 116
Pomógł: 1
gizmog
Poziom 13
Post#1 17 Wrz 2008 16:42  Autor tematu   

Połączenie pc-tv przez HDMI


Witam

Mam kilka pytanek dotyczących tego połączenia.
Otóż podłączyłem laptopa do tv przez kabel hdmi i mam dwa problemy z tym związane.
Raz:
brzegi (lewy,prawy,góra,dół) są obcinane (kilka cm), zmiana rozdzielczości w tv nic nie daje (z 16:9 na 4:3 po prostu obraz jest mniejszy, ale nadal brzegi obcięte).

Dwa:
gdy próbuje oglądać film przez program inny niż windows media player obraz na ekranie tv jest czarny (w miejscu gdzie powinien być odtwarzany film), jest to problemem, gdyż wmp nie obsługuje wyświetlania napisów, a czasami się one jednak przydają.

Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać któryś z problemów, to byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mmm777
Poziom 29
Miasto: zagłębie/śląsk
Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 1281
Pomógł: 75
Ocena postów: 55
mmm777
Poziom 29
Post#2 17 Wrz 2008 16:49    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Jak zainstalujesz ffdshow (i załączysz napisy w nim) to i napisy będą :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gizmog
Poziom 13
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 116
Pomógł: 1
gizmog
Poziom 13
Post#3 17 Wrz 2008 17:14  Autor tematu   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


W wmp udało sie ustawić te napisy, no ale problem dalej pozostaje, w końcu jakoś się to chyba ta ustawić. No i dalej kwestia obcinania brzegów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mmm777
Poziom 29
Miasto: zagłębie/śląsk
Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 1281
Pomógł: 75
Ocena postów: 55
mmm777
Poziom 29
Post#4 17 Wrz 2008 18:23    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Mam zbyt małe doświadczenie (podłączałem tylko TV-LCD do VMC - jako jedyny wyświetlacz), ale:
karta graficzna musi wysłać na hdmi sygnał telewizyjny, czyli tutaj 720p,
w driverze do karty powinno się wybrać właśnie sygnał TV, a nie jakąś konkretną rozdzielczość - wiem, mętne to, ale tak to wygląda na driverze ATI.
Nowsze drajwery u mnie poprawiły sytuację. Nie mam pojęcia jak to moze wygladać przy dwóch wyświetlaczach...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gizmog
Poziom 13
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 116
Pomógł: 1
gizmog
Poziom 13
Post#5 17 Wrz 2008 19:01  Autor tematu   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Na hdmi idzie 720p, w pomocy jest niby napisane, że można zmienić wielkość pulpitu wyświetlanego na ekranie (tak jak sie zmienia wielkość pulpitu w monitorach guzikami), jest podane co trzeba zrobić, tyle że tej opcji, która jest opisana nie ma.
Bawiłem się w różne skalowanie monitora, zmianę rozdzielczości, no ale nic, żadnego rezultatu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mad Max
Poziom 22
Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 625
Pomógł: 36
Ocena postów: 7
Mad Max
Poziom 22
Post#6 18 Wrz 2008 12:44    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


A TV nie ma opcji wyświetlania pełny/zoom/kinowy/rozszerzony? Wtedy to TV dopasowuje to, co dostaje z PC do swojego ekranu, a nie odwrotnie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gizmog
Poziom 13
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 116
Pomógł: 1
gizmog
Poziom 13
Post#7 18 Wrz 2008 14:26  Autor tematu   

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


W tv próbowałem tych opcji, zmienia się wielkość pulpitu, ale za każdym razem tych brzegów nie ma. Wygląda to tak, jakby było potrzeba ręcznie ustawić wielkość obrazu (tak jak to robi się w monitorach przy zmianach rozdzielczości).
To wygląda jakby tv uważał ten obraz już za dobry, skoro nie koryguje go.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
qaz111
Poziom 1
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1
qaz111
Poziom 1
Post#8 18 Wrz 2008 15:12    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Mam dokładnie ten sam kłopot co gizmog. Moja karta graficzna to Geforce 8400 GS, natomiast TV to Sharp 32 RD 8. Gdy sklonowany obraz jest na TV nie można zmienić trybu wyświetlania obrazu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gader
Poziom 26
Dołączył: 14 Sty 2004
Posty: 827
Pomógł: 81
Ocena postów: 2
gader
Poziom 26
Post#9 19 Wrz 2008 05:11    

Re: Połączenie pc-tv przez HDMI


Nieraz lepiej jest podlaczyc tv po D-sub albo po componencie wtedy nie ucina bo tv nie robi overscanu. Mozna tez pogrzebac w menu serwisowym tv i albo calkowicie wylaczyc overscan albo go zredukowac. Sa tez opcje redukcji overscanu przez sterownik grafiki ale najlepszy, najostrzejszy obraz bedzie kiedy wyswietlanie bedzie pixel w pixel bez dodatkowych przeskalowan.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Połączenie pc-tv przez HDMI
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Połączenie komputera z TV przez HDMI (5)
Połączenie PC z monitorem przez HDMI (3)
Asus M3N78-VM połączenie przez hdmi (5)
Połączenie PC z TV przez HDMI, brak audio po kablu (8)
Bezprzewodowe połączenie PC(laptop) do telewizora przez HDMI (3)
ASUS F5GL - połączenie z TV przez HDMI i brak obrazu (3)
radeon 4870,połączenie z tv przez hdmi,zanikanie obrazu (1)
Sharp Aquos LC-32LE210E, HD 4850 - przestało działać połączenie przez HDMI (5)
PC->TV (HDMI) - Połączenie laptopa i telewizora kablem HDMI świruje (1)
Acer one 522 HDMI audio - nie ma dzwieku przez hdmi (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.152 seconds

elektroda.pl temat RSS