Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Dlaczego nie dziala? Router programowy...
Autor
Wiadomość
xbaj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 420
Miasto: Poznań

Post#1 Post autora tematu 03 Mar 2004 15:48   

Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Witam!
Mam nastepujacy problem: siec LAN 12 kompow, serwer z ISDN'em na win98 (niestety ale to juz nie ode mnie zalezy) z zainstalowanym Winroute 4.25 Lite. Wysztko niby jest ok, jesli polacze sie do netu z "serwera" - tzn wszystkie pozostale kompy maja do niego dostep. Jesli natomiast chce ze stacji robaczej polaczyc sie bez uprzedniego laczenia sie z serwera - wystepuje blad.
W winroute pojawia sie komunikat ze brak zdefinowanego forwardowani dns'ow... i niechce on podjac polaczenia.
I co z tym zrobic?
Wywalilem jeszcze raz wszystkie protokoly TCP/IP w celu oczyszczenia ze smieci, zainstalowelem od nowa i nic...
Prosze o pomoc!
Powrót do góry
   
GD
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Lut 2004
Posty: 656

Post#2 03 Mar 2004 18:20   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


źle masz skonfigurowany DNS :D
pewnie forwarda nie masz ustawionego :D
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2004 18:20   





Powrót do góry
   
xbaj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 420
Miasto: Poznań

Post#3 Post autora tematu 03 Mar 2004 19:34   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Wiec tak:

- probowalem ustawic na stacji roboczej DNS'a oraz brame taka, jaki jest IP serwera,
- w routerze ustawilem forwarding DNS
WYNIK:
W log'u routera pojawia sie error C:0 dns error. Ze stacji roboczej nie mozna polaczyc sie do netu.

Robiłem tez tak:
- stacja robocza ma wszystko automatycznie ustawiane przed DHCP,
- na routerze forwarding
WYNIK:
Nie ma netu na stacjach roboczych!

Mam dostep do internetu ze stacji roboczej gdy:
- mam wylaczone forwarding na routerze
- nawiazuje polaczenie na serwerze
- i jeszcze raz zalaczam forwarding w routerze... (bo jesli tego nie zrobie, to moge tylko laczyc sie ze strona majaca adres jak wiadomo w postaci np 213.43.52.13)


Normalnie nic z tego nie rozumiem...
POMOCY!
Powrót do góry
   
GD
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Lut 2004
Posty: 656

Post#4 04 Mar 2004 00:54   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


jak ustawiłeś forward?? Tu musi być jakaś przyczyna...
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2004 00:54   





Powrót do góry
   
xbaj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 420
Miasto: Poznań

Post#5 Post autora tematu 04 Mar 2004 01:02   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Zrobilem 'automatic forward'...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2004 01:02   





Powrót do góry
   
GD
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Lut 2004
Posty: 656

Post#6 04 Mar 2004 11:59   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


skoro nie działa automatic.... trzeba ustwić go ręcznie :D
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
xbaj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 420
Miasto: Poznań

Post#7 Post autora tematu 04 Mar 2004 13:25   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Jakie ustawic adresy DNS?
Wpisalem takie, ale nie wiem czy mozna tych uzywac:

dns.tpnet.pl 194.204.159.1
dns.tpnet.pl2 194.204.152.34

Na nich wszystko dziala. Ale czy tak mozna?
Powrót do góry
   
GD
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Lut 2004
Posty: 656

Post#8 04 Mar 2004 13:51   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


z tego co widzę to są serwerki tepsy :D, a tepsa sama pisze, że można z nich korzystać :D
z resztą skoro działa - cieszmy się :D
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2004 13:51   





Powrót do góry
   
xbaj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 420
Miasto: Poznań

Post#9 Post autora tematu 04 Mar 2004 14:21   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Racja :)

Dzieki wszystkim za pomoc!

:D DZIALA :D
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Dlaczego nie dziala? Router programowy...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Programowy router, program zamiast WinRoute Lite (1)
Router - Dlaczego nie ma internetu? (6)
Router programowy pod Windos po raz n-ty (5)
Dlaczego Pendrive nie dziala pod Win 98se (3)
Router sprzętowy czy programowy? (15)
Klawiatura w laptopie - dlaczego nie dziala ? (5)
Dlaczego nie dziala kopiowanie? (3)
Automatyczny adres IP - dlaczego nie dziala ? (9)
Router: dziala LAN, nie dziala WLAN (7)
Modem ADSL + wifi+ router dlaczego tak kiepsko dziala (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS