Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Dlaczego nie dziala? Router programowy...


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->Dlaczego nie dziala? Router programowy... Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
xbaj
Level 19
Location: Poznań
Joined: 18 Nov 2003
Posts: 419
Helped: 17
Post rating: 1
xbaj
Level 19
Post#1 03 Mar 2004 14:48  Topic author   

Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Witam!
Mam nastepujacy problem: siec LAN 12 kompow, serwer z ISDN'em na win98 (niestety ale to juz nie ode mnie zalezy) z zainstalowanym Winroute 4.25 Lite. Wysztko niby jest ok, jesli polacze sie do netu z "serwera" - tzn wszystkie pozostale kompy maja do niego dostep. Jesli natomiast chce ze stacji robaczej polaczyc sie bez uprzedniego laczenia sie z serwera - wystepuje blad.
W winroute pojawia sie komunikat ze brak zdefinowanego forwardowani dns'ow... i niechce on podjac polaczenia.
I co z tym zrobic?
Wywalilem jeszcze raz wszystkie protokoly TCP/IP w celu oczyszczenia ze smieci, zainstalowelem od nowa i nic...
Prosze o pomoc!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
GD
Level 22
Joined: 22 Feb 2004
Posts: 656
GD
Level 22
Post#2 03 Mar 2004 17:20    

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Ľle masz skonfigurowany DNS :D
pewnie forwarda nie masz ustawionego :D
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
xbaj
Level 19
Location: Poznań
Joined: 18 Nov 2003
Posts: 419
Helped: 17
Post rating: 1
xbaj
Level 19
Post#3 03 Mar 2004 18:34  Topic author   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Wiec tak:

- probowalem ustawic na stacji roboczej DNS'a oraz brame taka, jaki jest IP serwera,
- w routerze ustawilem forwarding DNS
WYNIK:
W log'u routera pojawia sie error C:0 dns error. Ze stacji roboczej nie mozna polaczyc sie do netu.

Robiłem tez tak:
- stacja robocza ma wszystko automatycznie ustawiane przed DHCP,
- na routerze forwarding
WYNIK:
Nie ma netu na stacjach roboczych!

Mam dostep do internetu ze stacji roboczej gdy:
- mam wylaczone forwarding na routerze
- nawiazuje polaczenie na serwerze
- i jeszcze raz zalaczam forwarding w routerze... (bo jesli tego nie zrobie, to moge tylko laczyc sie ze strona majaca adres jak wiadomo w postaci np 213.43.52.13)


Normalnie nic z tego nie rozumiem...
POMOCY!

Helpful post? + 0
Back to top
GD
Level 22
Joined: 22 Feb 2004
Posts: 656
GD
Level 22
Post#4 03 Mar 2004 23:54    

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


jak ustawiłe¶ forward?? Tu musi być jaka¶ przyczyna...
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
xbaj
Level 19
Location: Poznań
Joined: 18 Nov 2003
Posts: 419
Helped: 17
Post rating: 1
xbaj
Level 19
Post#5 04 Mar 2004 00:02  Topic author   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Zrobilem 'automatic forward'...

Helpful post? + 0
Back to top
GD
Level 22
Joined: 22 Feb 2004
Posts: 656
GD
Level 22
Post#6 04 Mar 2004 10:59    

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


skoro nie działa automatic.... trzeba ustwić go ręcznie :D
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
xbaj
Level 19
Location: Poznań
Joined: 18 Nov 2003
Posts: 419
Helped: 17
Post rating: 1
xbaj
Level 19
Post#7 04 Mar 2004 12:25  Topic author   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Jakie ustawic adresy DNS?
Wpisalem takie, ale nie wiem czy mozna tych uzywac:

dns.tpnet.pl 194.204.159.1
dns.tpnet.pl2 194.204.152.34

Na nich wszystko dziala. Ale czy tak mozna?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
GD
Level 22
Joined: 22 Feb 2004
Posts: 656
GD
Level 22
Post#8 04 Mar 2004 12:51    

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


z tego co widzę to s± serwerki tepsy :D, a tepsa sama pisze, że można z nich korzystać :D
z reszt± skoro działa - cieszmy się :D
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
xbaj
Level 19
Location: Poznań
Joined: 18 Nov 2003
Posts: 419
Helped: 17
Post rating: 1
xbaj
Level 19
Post#9 04 Mar 2004 13:21  Topic author   

Re: Dlaczego nie dziala? Router programowy...


Racja :)

Dzieki wszystkim za pomoc!

:D DZIALA :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Dlaczego nie dziala? Router programowy...
Page 1 of 1

Similar topics to dlaczego nie dziala? Router programowy...

Modem ADSL + wifi+ router dlaczego tak kiepsko dziala (4)
Router: dziala LAN, nie dziala WLAN (7)
Dlaczego nie dziala kopiowanie? (3)
Automatyczny adres IP - dlaczego nie dziala ? (9)
Klawiatura w laptopie - dlaczego nie dziala ? (5)
Dlaczego Pendrive nie dziala pod Win 98se (3)
Router sprzętowy czy programowy? (15)
Router programowy pod Windos po raz n-ty (5)
Programowy router, program zamiast WinRoute Lite (1)
Internet nie dziala - Internet nie dziala ani przez kabel ani router.. co robic? (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.045 seconds