X

Amplituner RFT Modus RX42 Hi-Fi (1985rok) padł FM

19 Sep 2008 16:43 ADAdam_W32
  • #1 19 Sep 2008 16:43
    Adam_W32
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Witam wszystkich !!!
    Prosze o porade w amplitunerze firmy RFT Modus RX42 Hi Fi (1985rok) mam problem uszkodził sie FM radyjko groalo sobie i padl FM przestała swicic sie kontrolka odbioru stereo i niema typowego szumu FM. Jak wezme glosnosc na max to cichutko gra a powinno ryczec !
    Poziom sygnalu z anteny FM sweci sie bez zmian.
    Prosze o podpowiedź.


    A moze ktos ma schemat.
    Pozdrawiam
  • #2 20 Sep 2008 22:30
    11111olo
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Cichutko gra - czy bez zniekształceń?
    Nie znam tego modelu. Czy ma on może radio AM?
  • #3 21 Sep 2008 05:35
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    Kolego Adam_W32----> FM nie padł, a raczej z samym dekoderem stereo możesz mieć problem, albo z jego zasilaniem. Spróbuj znaleźć (bez schematu) obwody stereo dekodera i skoncentruj się nad nimi - zmierz napięcia zasilania, itp.

    Kolego 11111olo----> AM ten model posiada.
  • #4 21 Sep 2008 10:50
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tak cichutko gra bez zniekształcen. Oczywiscie posiada radio AM.
    Dekoder stereo jest w nim A290D ale nie wiem jakie zasilanie i na której nóżce powinno byc
  • #5 21 Sep 2008 11:07
    11111olo
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    To naprawa jest stosunkowo prosta.
    Zanim podam co zrobić napisz czy na AM radio gra z normalną głośnością. Jeśli tak to podaj jakie układy scalone są w tym amplitunerze.
  • #6 21 Sep 2008 19:31
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    Przepraszam panowie, jeszcze się wtrące :) proszę taki oto link do innej strony elektrody: A290D

    Jest to opis (w języku niemieckim) tego dekodera stereo - może się przyda, jeśli AM pracuje normalnie.
  • #7 21 Sep 2008 21:59
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tak AM gra z normalna głośnoscia jednak wystepuje duzy przydźwiek, nie wiem czy przydzwięk na AM byl wcześniej bo go mam od niedawna.
    Pozdrawiam
  • #8 21 Sep 2008 22:04
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    Jeśli słychać głośno AM (który jest podatny na "śmietnik" w eterze i możliwy stąd przydźwięk), to temat coraz bardziej się klaruje - t.j: sprawdź napięcie zasilania na tej kości A290D (zostawiłem link do aplikacji). Jeśli wszystko będzie o'k z zasilaniem, to podstawiasz A290D.
  • #9 22 Sep 2008 12:20
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ok wielkie dzięki, ale mam jeszcze pytanie wg.aplikacji zasilanie na pierwszej nóżce powinno być 8 max 15V a jest 20,6V i w takiej sytuacji podstawienie nowego jest ryzykowne. Co z tym fantem ?
    Pozdrawiam

    P.S.
    A jeszcze mam pytanko gdzie to najlepiej dostać taki scalak.
  • #10 22 Sep 2008 13:36
    11111olo
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    To musisz sprawdzić zasilacz. Może jakaś dioda zenera lub tranzystor jest uszkodzony lub ma zimny lut.
  • #11 22 Sep 2008 21:59
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    Kiedy już sprawdzisz zasilacz i doprowadzisz do normalnego stanu napięcie tej kostki, to wpisz np. w google "A290D" i wyskoczy Ci kilka sklepów w których mają element. Cena oscyluje około 3pln.
  • #12 23 Sep 2008 21:57
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Krzysztof L. wrote:
    Kiedy już sprawdzisz zasilacz i doprowadzisz do normalnego stanu napięcie tej kostki, to wpisz np. w google "A290D" i wyskoczy Ci kilka sklepów w których mają element. Cena oscyluje około 3pln.


    Sprawdzilem zasilacz wydaje sie ok diody kondesatory OK z jednego kond elektrolit 1000uF/40 jakis zel troszke sie wysaczył .
    W zasilaczu jest dioda pisze na niej 5.1 po co tam taka ????.
    Napiecia na wyjsciu zasilacza to 2x 32V i 21V.
    po wymianie ukladu scalonego nic sie nie zmienilo .
    Po wlaczeniu sieci wydostaje sie jakis dziwny dzwiek jak by zwarcia i pozniej scisza sie ale buczy.

    Dodano po 9 [minuty]:


    W sumie ta dioda 5.1 (pewnie zenerka) na omomierz dobrze sie sprawuje, jest ona w obudowie tranzystora np BC308 ale ma dwie nozki.
    W zasilaczu jest chyba az 6 sztuk kondensatorów 1000uF/40 ale jeden jest jakby wymieniany (inny producent) i ma wartosc 470uF/25 i z niego brane jest zasilanie do FM czy nie powinien byc do kompletu 1000uF/40 ?
    Na kondensatorach jest napis "floryt" sa to taki gdzie nózki maja po bokach.
  • #13 23 Sep 2008 22:05
    11111olo
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Ten kondensatorze co się 'wysączył' jest do wymiany. Zmierz napięcie na tej diodzie zenera - powinno być coś ok. 5.1V
  • #14 23 Sep 2008 23:07
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Napiecie na zenerce jest 5,21V. Czyli zasilanie chyba ok. Ale jest to mozliwe ze w aplikacji ukladu A290D jest napiecie max 15V a w rzeczywistosci podaje sie 21V.
    Chyba ze pod obiazeniem spadnie ale az do 15V nie wierze. Tak czy owak usterka tkwi gdzies indziej. chyba :)
    Pozdrawiam
  • #15 24 Sep 2008 00:57
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    Heh.., no nie... :D Na początek sądziłem że bezwzględnie doprowadzisz do porządku napięcie zasilania (te max 15V dopuszczalne, lub troszkę mniej - kości dekodera), a tak pewnie "usmarzyłeś" nową kostkę - z tąd skwierczenie i buczenie. 11111olo wspomniał o 1000µF/40V <---- do wymiany. Zasilacz też nie może wydawać się okej.., musisz być tego pewny, i kiedy już pojawi się prawidłowe napięcie dochodzące do dekodera (sprawdzaj bez jego wlutowywania), dopiero wtedy można się zdecydować na montaż lutowany (albo daj podstawkę).

    Quote:
    Napiecia na wyjsciu zasilacza to 2x 32V i 21V


    Właśnie te 21V wchodzi prosto na dekoder i gotowy "upieczony". Sądze też że na 99% napięcie powinno być stabilne (stabilizowane), i nie siądzie z tych 21V przy obciążeniu dekoderem. Może jest w okolicy zasilacza jakiś tranzystor (fragment dyskretnego stabilizatora) i ma zwarcie kolektor/emiter..?

    !Sprawdzaj bez wmontowanego dekodera! :)

    pozdr.
  • #16 24 Sep 2008 17:45
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzieki za podpowiedz w zasilaczu sa dwa tranzystory maly cos jak w obudowie BC308 i duzy z radiatorem bez wymontowania na omomierz ok ale moze byc uszkodzony wylutuje go i sprawdze.

    Dzis podlaczylem napięcie z obcego zrodla (zasilacz regulowany) ustawilem napicie na 12-15V i buczenie ustalo ale niestety dekoder niedziala pewnie sie zjaral ten A290D po wymianie na stary z powrotem bez zmian .
    W sumie nie wiem (w sklepie internetowym sa takie ) i musze raczej kupic bo jak pan mówi po naprawie zasilacza jakby dal dobry scalak to by pewnie zagralo.
    Dziwi mnie jeszcze jadna sprawa na falach AM stasznie buczy i piskiliwie gra nawet po podlaczeniu zasilania z obcego zrodla 12V .
    Bo nie wspomnialem wczesnie z tego napięcia zasilane jest am i fm.
    Czyli uklad zamawiać ?
    Pozdrawiam
  • #17 24 Sep 2008 18:40
    11111olo
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Jeśli masz 'inny' odbiornik FM możesz sprawdzić czy na wejściu P. CZ. jest normalny sygnał.
  • #18 24 Sep 2008 20:40
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    NO i mam problem tranzystor w zasilaczu SD336 jest ok ale przebicia ma tranzystor C36 (taki symbol) dodatkowy napis to DUD.
    Nawet nie wiem jaka jest jego polaryzacja pomóżcie panowie.
    Na elektrodzie gosc 5 lat temu dał zapytanie i nikt nie mu odpowiedzial.
    Gosc napisał ze byly one produkowane w DDR ( niemcy).

    Pomózcie panowie.
    Pozdrawiam
  • #19 24 Sep 2008 21:47
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    Hehe.., ale masz fart :) Mam właśnie rozkręcony taki stary wzm. gitarowy produkcji DDR, i jest tam C36. Jest to tranzystor NPN - czyli można dać np. BC546, BC547. Wyprowadzenia ułożone tak samo: KBE - czyli wstaw tak jak oryginała. Jeśli zamawiasz nowy dekoder (poprzednie na 1000% "posadzone"), to zamów sobie dwie sztuki (drugą na zaś) i wlutuj podstawkę, a kość będziesz w nią wkładał.
  • #20 28 Sep 2008 10:48
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzieki za pomoc Panowie mam juz schemat. Rzeczywiście napiecie z zasilacza dla tego dekodera jest 15V.
    Jak chcielibyście taki schemat prosze pisać.
    Pozdrawiam
  • #21 28 Sep 2008 11:14
    11111olo
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Wrzuć schemat na Elektrodę - wszyscy będziemy mieli pożytek :D
  • #22 29 Sep 2008 22:24
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Mam kolejny problem po naprawie zasilacza okazuje się ze jest zwarcie w ukladzie tunera (przypominam że FM i AM zasilany tym samym napięciem)po podlaczeniu napiecia 16V z zasilacza spada ono do 1,5v z charakterystycznym pyknieciem w glosniku i zaiskrzeniem.
    Uklad dekodera stereo FM A290D wymontowany, sprawdzilem mniej wiecej tranzystory i diody bez wylutowywania (wydaja sie OK).
    Podlaczylem zastepczo zasilacz z plynna regulacja napiecia jedna napiecie "siada" a zapala sie kontrolka pradowa.
  • #23 30 Sep 2008 01:54
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    hmm.., wymontuj jednak te półprzewodniki które sprawdzałeś w druku i zobacz jeszcze raz (profilaktycznie), sprawdź też na tej linii 16V czy nie jest przebity (zwarty) któryś z kondensatorów "elektrolitów" (są tam np. 22µF) i odłącz też na próbę zasilanie A277 (linijka led). Może też (przy tych 21V poprzednio) w "dupencję" dostała kostka A225D (pośrednia częstotliwość).

    Szukaj, jesteś blisko :)
  • #24 30 Sep 2008 21:47
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wielkie dzieki za podpowiedz.
    Miałeś rację przepalił sie A277D po odłaczeniu zasilania od niego radio ruszylo (sprawdzilem jeszcze kondensator kolo tego ukladu aby sie upewnic czy aby napewno uklad ale wyszlo ze napewno uklad.
    AM chodzi spoko, ale FM gra z mocą max tylko ok 20% do tego zniekształcony dzwięk jest troche.
    Napięcia na układach A244 oraz A225 wydają sie być wg schematu ok.
    A244 jako p.cz musi byc dobra poniewaz dziala poprawnie AM.
    Moze jakas podpowiedz.
    Pozdrawiam
  • #25 01 Oct 2008 04:15
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    Oj niee... :) Adamie; A244 jest scalonym obwodem AM. Pośrednia (A225) jest umieszczona blisko filtru (ceramik z trzema kopytkami) 10,7Mhz, i nie jest istotna dla AM-u w Twoim amplitunerku. Podstaw nowe p.cz. A225 i to raczej będzie wszystko na ten temat. Ewentualnie sprawdź jeszcze tranzystory na wyjściu sygnału audio z dekodera, oznaczone na schemacie jako "VT205 i 206" (SC236) - ale one akurat na 99% mogą być w porządku.

    pozdrawiam ;)
  • #26 03 Oct 2008 17:30
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam !!!
    Tranzystory sa ok !.
    fm gra cichutko bez zmian ale dioda stereo wraz nie swieci sie pomimo ze dekoder nowy. Czyli napewno scalak A225 do wymiany.
    Ale wlasnie dziwne to jest ze dioda stereo wraz nie swieci sie pomimo ze dekoder jest nowy i zasilanie ok.
  • #27 03 Oct 2008 18:59
    11111olo
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    PILOT w sygnale MPX ma za małą amplitudę. Sprawdź moduł P. Cz.
  • #28 04 Oct 2008 00:05
    Adam_W32
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Hm ale jak to sprawdzic.
    Sprawdziłem wiekszość elektrolitów i tranzystorów jest ok diody tez.
    Jesli chodzi o scalak A225D to napiecia na nózkach odbiegaja od normy tylko w dwóch przypadkach na nózce drugiej powinno byc 0,68V a jest 1,20V i jeszcze na innej; pozostałe ok. Czy to moze byc jednak uszkodzony ten scalak A225D ?
    Pozdrawiam
  • #29 04 Oct 2008 20:26
    11111olo
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Jakbyś miał generator p. cz. to szybko byś sprawdził działanie toru FM.
    Jeśli nie boisz się rozkręcić dobre radio możesz z niego pobrać p. cz. 10,7 MHz i sprawdzić jak się zachowuje Amplituner RFT Modus RX42 Hi-Fi.
  • #30 08 Oct 2008 21:45
    Krzysztof L.
    Moderator Audio Serwis
    Helpful post? (0)
    Quote:
    Adam_W32: dziwne to jest ze dioda stereo wraz nie swieci sie pomimo ze dekoder jest nowy i zasilanie ok



    hmm... A może na początku problemów z tunerkiem pokręciłeś PR-ką regulacyjną stereo dekodera..? Może są ślady fabrycznego lakieru na elementach regulacyjnych montowanych blisko stereo dekodera, np: R230 / 4,7kΩ..? Jeśli faktycznie czymś kręciłeś w środku, to spróbuj sprowadzić ustawienia do pierwotnego stanu. Próbuj również metodami kolegi "11111olo" (jeśli czujesz się na siłach :) ). Ja już przez pewien czas nie odezwę się w Twoim temacie, ponieważ muszę wyjechać w ważnych sprawach. Powodzenia przy RFT - pewnie już "działa" tak jak powinien, tylko coś przeoczyłeś.

    p.s.
    Quote:
    Adam_W32: Czy to moze byc jednak uszkodzony ten scalak A225D?


    Jeśli nie zrobisz tak jak sugeruje kol. "11111olo" (podłączenie toru UKF FM innego tunera od wyjścia p.cz. do wejścia Twojego dekodera), to po prostu wstaw nową pośrednią A225D. Sądze że scalak A225D może być również tani jak przysłowiowy "barszcz".

    Pozdrawiam serdecznie ;)
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products