| Author |
SAWEK101 Poziom 21

|
08 Feb 2012 10:51 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Ja dałem za ciepłomierz apator używkę bodajże 1,6m3/h około 120zł+przesyłka.
Tak że nie za bardzo się opłaca coś kombinować.
Mogę odstąpić ale 0,6m3/h, bo gdzieś się przewraca, ale to za mało do pc.
Miałem nawet tuningować te 0,6m3 bo jest taka możliwość, ale nie wiem jak wtedy będzie liczył, obudowy obu ciepłomierzy są podobne, ten 0,6m3 ma gwizdek zwężający na wejściu, 1,6m3 niema nic takiego tylko pełny przelot.
|
|
| Back to top |
|
 |
waldek63 Poziom 8

|
08 Feb 2012 12:08 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
WITAM. Znalazłem w internecie dwa typy sprężarek które zamierzam wykorzystać do budowy PC no i zamierzam dokonać wyboru oraz zakupu pierwsza to używana pompa Compeland ZR49KC-TFD-522 o wydajności 11,52m3/h cena 1700zł druga to nowa pompa cena 1100zł (ale na 230V) nazwa to:
sprężarka rotacyjna LG 2,34kW NK134P
Sprężarka rotacyjna LG Electronics Model NK134P
Podstawowe dane techniczne:
Wydajność chłodnicza Tpar/Tskr.=+7st C/+54,4stC - 2344W (8000 Btu/hr)
COP - 3,02
Przyłącza lutowane 3/8"
Kondensator rozruchowy 25uF
którą by panowie doradzili chodzi mi o to aby uzyskać jak największą temperaturę na parowniku
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2012 12:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
08 Feb 2012 12:19 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Waldku, powiedz jeszcze raz jak zamierzasz pobrać ciepło i w jaki sposób do pc i jaką najniższą temperaturę chcesz mieć na grzejnikach.
Bo albo ja kompletnie nie zatrybiłem albo naprawdę coś tu nie gra.
Z tymi sprężarkami to kompletny odlot, albo 11,5m3/h albo 2,3m3/h , jedno z drugim niema za wiele wspólnego.
|
|
| Back to top |
|
 |
waldek63 Poziom 8

|
08 Feb 2012 12:48 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
SAWEK101 Mam do czynienia z piecem lakierniczym pracuje on ponad10h dziennie non stop na wylocie po za filtrami pojawia się gdy piec jest w trakcie wypieku to temperatura na wymianie powietrza średnio około 30C* gdy jest koniec procesu to w zależności jak jest proces malowania mokry to około 70C* czas około 5min temperatura i spada około 30C* gdy proszkowy to temperatura wydmuchu po zakończeniu około 200C* i spada po około 5min do 30-40 stopni nie można tego powietrza wykorzystać bo krótko czuć farbą a cząstki stałe mimo filtrów osadzają się w lutniociągu a co dopiero w wężownicy wymiennika ja chce wykombinować w ten sposób aby wykonać wewnętrzną wężownice w rękawie wyciągu który ma 15,6m
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk2000 Poziom 23

|
08 Feb 2012 13:47 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
| SAWEK101 wrote: |
Ja dałem za ciepłomierz apator używkę bodajże 1,6m3/h około 120zł+przesyłka.
Tak że nie za bardzo się opłaca coś kombinować. |
SAWEK: ja potrzebuję licznik/impulsator do pomiaru przepływu wody.
Nie mówię o ciepłomierzu.
Ale dzięki za wsparcie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
reaven22 Poziom 18

|
08 Feb 2012 14:32 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
| HOLUM wrote: |
700 metrów podłogówki co 20cm rurka. Jedynie w łazience co 10 cm. Zapotrzebowanie na ciepło dla mojego domu wyliczone jest w projekcie na 4800 W.
Tylko że w stosunku do projektu dołożyłem więcej styro i mam jeszcze cieplejszy dom niż projekt zakładał.
Rurki podłogówki są pod 20 cm betonu (płyta fund) więc grzanie akumulacyjne. Ściany 20 cm styro. Pod płytą 25 cm styro. Nie chcę jednak zaśmiecać tego obszernego wątku konstrukcją mojego domu. |
Chwilę człowieka nie ma a tu już prawie 10 stron do czytania :)
Wrócę jeszcze do tematu kolegi HOLUM-a Z tego co wyczytałem to kolega próbuje zrobić PC o mocy takiej jak zapotrzebowanie czyli ok 5kW.
Co według mnie jest błędem. Przy ogrzewaniu podłogowym i sporej akumulacji grubej podłogi kolega powinien pomyśleć o większej PC 8-10kW. Co prawda trochę stracimy na COP ale więcej zyskamy korzystając z 2 taryfy.
Sam mam przewymiarowaną PC względem zapotrzebowania i ciesze się z tego bo do -15 spokojnie wystarcza zasilanie w 2 taryfie. Poniżej -15 przepalałem w kominku i to starcza. A z racji pojawienia się na świecie pierworodnego Małżowinka nie dała by zejść z temperaturą w domu poniżej 21'C :)
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
08 Feb 2012 14:43 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Elektryk, a co to za różnica, aby tylko cena była dobra :D.
Wpisz w alledrogo przetwornik przepływu może taki będzie dobry, 2,5l na impuls.
Waldek, trochę skomplikowana sprawa jak dla pc.
Ale dało by się zrobić, tylko kwestia czy się opłaca?, moim zdaniem niekoniecznie :?:
Przekaźnikiem ciepła musi być woda w dz i bufor do tego też musi być inaczej ugotujesz pc, do tego kontrola przepływu wody w dz żeby nie przeholować z odparowaniem itd, więc trochę wyższa szkoła jazdy.
Ja bym wolał zrobić jakiś wymiennik z możliwością czyszczenia i spróbować grzać bezpośrednio przez wymianę, albo odzyskanym ciepłem zasilać powtórnie komorę lakierniczą.
Zanim kupisz sprężarkę trzeba policzyć a najlepiej zmierzyć ile tego ciepła praktycznie możesz urwać twoim wymiennikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
HOLUM Poziom 10

|
08 Feb 2012 15:41 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
| reaven22 wrote: |
Chwilę człowieka nie ma a tu już prawie 10 stron do czytania :)
Wrócę jeszcze do tematu kolegi HOLUM-a Z tego co wyczytałem to kolega próbuje zrobić PC o mocy takiej jak zapotrzebowanie czyli ok 5kW.
Co według mnie jest błędem. Przy ogrzewaniu podłogowym i sporej akumulacji grubej podłogi kolega powinien pomyśleć o większej PC 8-10kW. Co prawda trochę stracimy na COP ale więcej zyskamy korzystając z 2 taryfy.
Sam mam przewymiarowaną PC względem zapotrzebowania i ciesze się z tego bo do -15 spokojnie wystarcza zasilanie w 2 taryfie. Poniżej -15 przepalałem w kominku i to starcza. A z racji pojawienia się na świecie pierworodnego Małżowinka nie dała by zejść z temperaturą w domu poniżej 21'C :) |
no ja zamierzam maksymalnie korzystać z II taryfy, jednak czy 8kW mimo wszystko nie będzie za dużo? Jeszcze mam podzespoły nie kupione więc zamysł można zmienić. Tylko z tego co się orientuję, to spore przewymiarowanie pompy ciepła też nie jest zbyt korzystne z różnych względów.
|
|
| Back to top |
|
 |
reaven22 Poziom 18

|
08 Feb 2012 15:51 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
| HOLUM wrote: |
no ja zamierzam maksymalnie korzystać z II taryfy, jednak czy 8kW mimo wszystko nie będzie za dużo? Jeszcze mam podzespoły nie kupione więc zamysł można zmienić. Tylko z tego co się orientuję, to spore przewymiarowanie pompy ciepła też nie jest zbyt korzystne z różnych względów. |
Przy dobrej podłogówce spadek cop nie będzie duży, zysk z 2 taryfy uważam za większy.
Dodatkowo czy kolega będzie grzał CWU pompą ciepła ?? jeśli tak również trzeba wziąć to pod uwagę dobierając moc.
U mnie 25% energii w okresie zimowym idzie na grzanie CWU.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2012 15:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
HOLUM Poziom 10

|
08 Feb 2012 16:01 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
projekt zakłada że do ogrzania mojego domu wystarczy pompa ciepła o mocy 5kw. Łącznie z ogrzaniem CWU. Tak jak pisałem wcześniej, dom jednak będzie bardziej docieplony niż zakładał projekt. Mam zakupione bardzo ciepłe okna i bardzo ciepłe drzwi. Na etapie budowy starałem się wyeliminować wszelakie mostki cieplne/termiczne. Okna, drzwi, wszystko "ciepły montaż". Mam kilka luksfer w domu, ale to nie powinno wpłynąć na duże straty ciepła. No i na koniec, to nie jest duży dom. Ma zwartą bryłę.
Tak więc naprawdę trzeba by się zastanowić czy warto przewymiarować pompę ciepła x2. Oczywiście to tylko moje zdanie.
No chyba że popatrzymy na to z tej strony, że moja amatorska pompa będzie osiągała bardzo niski COP.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2012 16:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
08 Feb 2012 18:12 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Ja natomiast sądzę że kolega Holum dobrze myśli że chcę 5Kw, a to głównie dla tego że tu ograniczeniem jest dz (jest go nie za dużo i nitki cienkie)
|
|
| Back to top |
|
 |
HOLUM Poziom 10

|
08 Feb 2012 18:18 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
no i właśnie jak kolega Sławek zauważył, DZ było robione pod pompę max 6kw a niestety nie ma możliwości rozbudowy go. Tak więc sprawa rozwiązała się sama. Myślę jednak ze 6kW będzie w sam raz.
|
|
| Back to top |
|
 |
m2m2 Poziom 12

|
09 Feb 2012 10:07 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
do Manio123
(ja dopiero jestem w fazie czytania forum, realizacja w przyszłości, 2 studnie kręgowe są i drenarka do rowu, też możliwość wyk. DZ poziomego lub spirale wgłąb)
Jak jest z tymi grzejnikami, u Ciebie opisywałeś wstecz (o ile pomnę) 1,5 żeberka żeliwnego/m2 , teraz mowa o aluminiowych (ile/m2).
Sugestia była tak silna, że planowałem (i częściowo wykonałem) dostawić do 2 żż/m2 + plus stalowe pionowe wysokie (ale to do solara), 2 oddzielne instalacje, łącznie duużo na ścianie, duże przekroje rur i tylko zawory kulowe. Mam zwykłe deski w podłodze na legarach, ale nie chcę zmieniać, ewentualnie pod nie pex gęsto i raczej bez wylewek lub b.cienka). Ewentualna podłogówka łazienka i przedpokój. Mam dom pow.uż. 90m2. Ile tych żż wstawiać. Czy ile tylko wlezie? (tanie są chciałem dać ok 150)
Co o tym sądzisz? (oprócz rozważań o cop bo nie ma co powtarzać)
Pzdr Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
manio123 Poziom 22

|
09 Feb 2012 18:39 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Sądzę, że to marny pomysł :( . Nigdy nie miałem żeliwa, więc może pisałem ogólnie. Zasada taka, że im więcej grzejników tym lepiej, ale zawsze dużo gorzej niż nawet słaba podłogówka. Budynek musi też być dobrze zaizolowany, nie da się napisać łatwego przepisu ile żeberek. Nie ma sensu gonić powyżej 40°C i to jest jakiś konkret : grzejników jest tyle ,żeby taka temperatura wystarczała. Pisano o tym wielokrotnie , nawet w tym miesiącu. :)
Przemyśl sprawę jeszcze raz bo duża różnica w efektywności . Nigdy bym nie robił na grzejnikach , to miał być tylko próbny rozruch ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Słowik Poziom 10

|
09 Feb 2012 19:19 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Przy tak małej akumulacyjności budynku ja bym tu widział rezygnacje z oszczędności na pierwszej taryfie (chyba że świadomie o ileś w dół), i grzać do 30 stopni, COP 1 w górę i klimakonwektory zamiast tego żeliwa.
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
09 Feb 2012 20:26 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
M2m2, plusem jest to że nawet jak będzie Cop 2,5 to przy tak małym domku dobrze ocieplonym, rachunek za energię będzie całkiem do przełknięcia.
Daruj sobie specjalne przygotowania do drugiej taryfy, jak masz to ok, ale wiele tu nie zakumulujesz bo tylko powietrze i troszkę energii w ścianach działowych.
Ale nic na siłę, nie masz tam przypadkiem gazu ziemnego?
|
|
| Back to top |
|
 |
crizz100 Poziom 13

|
10 Feb 2012 01:52 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Testował ktoś klimakonwektory z PC?
|
|
| Back to top |
|
 |
m2m2 Poziom 12

|
10 Feb 2012 12:13 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Witam
Dziękuję za odpowiedzi.
Manio123 rzeczywiście coś mi się pomerdało, wybacz ale forum długie i wydawało mi się, że Ty jesteś adresatem pytania. OK. 40°C konkret
Nie zabijcie mnie, ale jeszcze chwilkę nt.
Dom leciwy więc nie wszystko da się przerobić, może elementy podłogówki.
Ale zakładając, ze budynek jest dobrze zaizolowany, 20 cm wełna gora, boki i trochę mostków.
Chodziło mi raczej o prostą odpowiedź ogólną, która mi zobrazuje, w typie:
1. Grzejniki wzdłuż całej ściany .
2. Grzejniki na całej ścianie pod sufit
3. Grzejniki p.2 + elementy podłogówki - niezbędne
Grzejniki, że marny pomysł, wielokrotnie powtarzaliście: ‘tylko podłogówka’ i to dobra.
Czy gdyby wełnę spomiędzy legarów przenieść pod strop do piwnicy i zrobić podłogówkę, ale z grubością jastrychu tylko taką aby pex połączyć ze stropem, czy to troszkę lepiej?
To sporo zamieszania jest a deski też są izolatorem, a tych żeberek można dać przecież full. Stąd wynikało pytanie ile żż/m2
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Pompiarzy :)
m2m2
|
|
| Back to top |
|
 |
anwist Poziom 11

|
10 Feb 2012 14:08 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
a ja zapytam , czy ktoś z powodu zbyt małej ilości podłogówki lub braku możliwości jej zrobienia , zrobił ogrzewanie ścienne , i jak sie to spisuje ??
|
|
| Back to top |
|
 |
dkkdarch Poziom 13

|
10 Feb 2012 14:38 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Zajrzyj na forum muratora ,dział pompa ciepła.Tam nijaki Niedowiarek ma ścienne przy pompie ciepła.Link
|
|
| Back to top |
|
 |
m2m2 Poziom 12

|
10 Feb 2012 15:42 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Dwa strzały w 10. Dziękuję.
Pzdr
|
|
| Back to top |
|
 |
manio123 Poziom 22

|
10 Feb 2012 15:54 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Można nawieszać grzejników , ale jak do tego przekonasz domowników? Powiedzą że oszalałeś i może gdzie doniosą ? A efekt wizualny? Pomyśl jednak nad podłogówką , ciepło będzie o 30% tańsze , a i o sukces budowy pompy ciepła łatwo.
Z grzejnikami to nie tylko kwestia wysokich temperatur, ale i krótkich czasów pracy. To główne źródło niskiego COP : Ledwie się proces ustabilizuje to już się sprężarka wyłączy . Dochodzi zatem konieczność montażu bufora , co najmniej jakie 300-500 l, to i dodatkowe koszty. Gdybym miał odwagę rozwalenia posadzek to bym zrobił wzorcową podłogówkę i chwalił się COPem po wioskach i miasteczkach :D - wtedy łatwo być geniuszem i nie mieć kompleksów wobec deklaracji marketigowych renomowanych firm.
Grzejniki są brzydkie i mało efektywne.
Klimakonwektory to też grzejniki, więc różnica tylko w powierzchni i powiększonej nieco sprawności przez zastosowanie wentylatorka. Bodzio chwalił się tu na forum taka instalacją w hotelu i cały cymes tkwił w Pani Etażowej, która pilnowała przymykania klimakonwektorów w wolnych pokojach , generując tym oszczędności i niskie powroty z instalacji.
Cudów nie ma i fizyki ani podłogówki nie da się przeskoczyć. Tylko rozwiązania najprostsze są genialne !
|
|
| Back to top |
|
 |
crizz100 Poziom 13

|
10 Feb 2012 18:07 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Przy klimakonwektorach bardzo szybko osiagniemy zadana temperature w pomieszczeniu,
a bedzie on grzał nawet przy 30 stopniach na zasilaniu
|
|
| Back to top |
|
 |
m2m2 Poziom 12

|
10 Feb 2012 19:55 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Witam
Manio123 dziękuję.
Twoja odp. jak zawsze zresztą na tym forum w samo sedno. :)
Z odpowiedzi wnioskuję, że nie jest błędem dać max. żż (ile wlezie za firany), a jak okaże się mało itd... i to zrozumiałe. Przyjmuję w 100% . KIERUNEK już jest.
Tematu absolutnie nie chcę ciągnąć bo to poślednie zagadnienie. Na razie to dla mnie tylko teoretyczny temat. 2 studnie itd. to kiedyś, a do Kol. Bodzia lub Ravena blisko :) Peruna póki co trenował będę na solarze.
Zamieniam się spowrotem w czytacza :)
Pzdr
|
|
| Back to top |
|
 |
manio123 Poziom 22

|
10 Feb 2012 21:09 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
| crizz100 wrote: |
Przy klimakonwektorach bardzo szybko osiagniemy zadana temperature w pomieszczeniu,
a bedzie on grzał nawet przy 30 stopniach na zasilaniu |
Klimakonwektor odda szybko tyle ciepła ile zakumulował w swojej masie i ani 1J więcej, a ciepło oddaje do wyrównania jego temperatury z temperaturą otoczenia - jak każdy inny grzejnik. To czy wystarczy 30°C zależy wyłącznie od zapotrzebowania ogrzewanego pomieszczenia , czyli od temperatury zewnętrznej , dziś ma co najmniej tyle podłogówka. Nie przesadzaj, to forum techniczne i nie ulegamy iluzjom . Liczy się głównie powierzchnia grzejnika i jego średnia temperatura. Tako rzecze fizyka połączona z prakticom łachudraulika :D .
Piszesz oczywiście prawdę , bo przez większość okresu grzewczego taka temperatura wystarcza , istota jednak tkwi w szczególe i wrednej właściwości PCi że najmniej grzeje wtedy, gdy jest najbardziej potrzebna. Wtedy podłogówka traci najmniej i o to chodzi !
Chyba , że Twój klimakonwektor widzisz ogromny, porównywalny powierzchnią ( ma wyższą efektywność wymiany ciepła) z podłogówką, wtedy OK, ale koszy będzie bezsensowny . Nie ma lepszego grzejnika niż podłogówka i polubownie ustalmy , że potem długo nic i wreszcie jest klimakonwektor :D Gdzieś po drodze jest grzejnik ścienny , ale to wcale nie łatwe rozwiązanie i ma swoje wady.
Na szarym końcu grzejniki konwekcyjne ( czyli też żeliwne) , które są ostatecznością traktowaną jako chwilowa prowizorka. Prowizorki bywają jednak trwałe :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
10 Feb 2012 21:47 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
I w takich sytuacjach całkiem dobrze wypada inverter nawet powietrze woda oczywiście tylko wtedy gdy są sensowne warunki na zewnątrz :D
|
|
| Back to top |
|
 |
crizz100 Poziom 13

|
11 Feb 2012 01:44 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Co do oddawania ciepła przez klimakonwektor, to jest to zależne od jego mocy przy określonym zasilaniu, przecież podłogówka też nie będzie grzała bez różnicy temperatur. Nie neguje zalet podłogówki przy PC ale szukam opcji b nie każdy ma możliwość wykonania podłogówki,.
Dodano po 6 [minuty]:
Tutaj mamy klimakonwektory daikin z zasilaniem już od 35
blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/hp-konwektor-klimakonwektor-dedykowany-do-powietrznej-pompy-ciepla-altherma/
|
|
| Back to top |
|
 |
anwist Poziom 11

|
11 Feb 2012 20:30 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Wykonuje odwierty pionowe ,,domowym sposobem,, , na głebokości 12 m mam skałe której juz niemoge przewiercić , wiec postanowiłem ze wykonam odpowiednią ilośc odwiertów by uzyskać sumaryczną ilośc mb. W dniu dzisiejszym ze temp zew były ,,odpowiedne ,, :D --wystarczająco duzy minus-- postanowiłem zrobićeksperyment , zastosowałem chłodnice samochodową z wentylatorem , pompe c.o. i wodomierz by sprawdzićile ile takiego odwiertu moge uzyskać mocy i wyszło mi..
temp zew -13st
temp przed chłodnicą glikolu -1,0 st
temp za chłodnicą glikolu -2.4st
przepływ 0,5 m3
i teraz czy dobrze licze ze taki odwiert daje mi ok 840 wat ??
|
|
| Back to top |
|
 |
manio123 Poziom 22

|
12 Feb 2012 17:00 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Tabliczkę mnożenia masz opanowaną :D , ale to warunki dalece odbiegające od pracy pompy ciepła, zastanów się jaka by była temperatura parowania aby zapewnić porównywalne wyniki .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Feb 2012 17:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
anwist Poziom 11

|
12 Feb 2012 20:46 Re: Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym |
|
|
|
Ja wiem ze temperatury są,,niskie,, i ze róznica temperatur tez mała , ale jest to pomiar wykonany tylko w jednym odwiercie 12 metrowym gdzie rury jest 24 m. Gdy bedzie juz gotowe to w tej ,,nitce, bedzie 5 takich odwiertów połączonych w szereg wiec i temp. powinny być wyższe na wejściu do wymiennika
|
|
| Back to top |
|
 |