FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Junkers Suprastar KN - TAC

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Junkers Suprastar KN - TAC
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 21 Sep 2008 12:22   

Junkers Suprastar KN - TAC

mam problemy z prawidłowy grzaniem urządzenia generalnie chodzi o ustawienia parametrów na panelu sterowania TAC takich jak ;
- krzywa grzania
- współczynnik bezwładności budynku
- wpływu temperatury na obieg kotła
czy ktoś mógłby podać swoje ustawienia ?

Dom jednorodzinny o powierzchni urzytkowej 180 m z bloczka komórkowego ocieplony 15 cm steropianem w połaci 25 cm wełny.

piec nie reaguje na czujnik temperatury TWR1
oraz na ustawienia 20 stopni
grzeje non stop - chodz ma zadane grzanie w określonych godzinach

pomocy

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Sep 2008 12:22   

Back to top

aadamuss
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 21 Sep 2008 14:18   

Re: Junkers Suprastar KN - TAC

W menu masz dział pomiary gdzie możesz odczytać wartości z czujników (messungen jeśli nie masz polskiego języka) Krzywa grzania na początek 1.4. Współczynikiem nie zawracaj sobie głowy. Wpływ temp. na obieg kotła? O co dokładniej pytasz? Piec grzeje non stop nawet jak masz ustawione grzanie w określonych godzinach tylko dostosowuje sie do zadanych temperatur (guzik słoneczko księżyc). Pozdrawiam adma
Back to top

marcin25051977
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 Post from the author of the topic 21 Sep 2008 17:29   

spróbuje ustawić krzywą grzania na 1.4 - dziękujęD:D

wpływ temaperatury na obieg kotła - mam tu na myśli - skoro ustawiłem w Panelu TAC zadaną temperaturę na poziomie 20 stopni to czy jak mam w pokoju 22 piec nadal powinien startować i grzać

regulator TWR1 - kilka pytań - przy określonych załążeniach
słoneczko - to utrzymanie zadanej temperatury w okresach zaprogramowanych np 2 h rano - 4 godziny pracy wieczorem
auto - oznacza grzanie tylko w określonym ( zadanym czasie )

ADAP ( adaptacja - dostosowanie do temperatury w pomieszczeniu )
najlepiej włączyć - ein - czy wyłączyć - aus

aadamus jak masz podobierane parametry ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Sep 2008 17:29   

Back to top

aadamuss
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 21 Sep 2008 19:20   

Wpływ temperatury: pomiar temperatury w pomieszczeniu w zależności od ustawienia przełącznika z tyłu twr1. Ustawienie słoneczka to grzanie całą dobę z temperaturą ustawioną na słoneczku. Auto grzanie z przedziałami czasowymi. Jeśli nie masz właczonego pomiaru temp. w pomieszczeniu adaptacja nie działa.
Co do ustawienia temp. i grzania po przekroczeniu zadanej to kocioł może się jeszcze uruchamiać bo musi utrzymywać temp. min. kotła.
O które parametry pytasz? Nic nie mam poustawiane bo nie mam takiego kotła :) zajmuję się serwisem. adam
Back to top

marcin25051977
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 Post from the author of the topic 21 Sep 2008 21:19   

ok :D
- WIELKIE DZIEKI - REASUMUJĄC
krzywa grzania na 1,4
twr1
- słoneczko - grzanie z pominięciem ustawień godzinowych - jedynie powinny działąć ustawienie zadanej temperatury naokrągło przez 24 h.
- księzyc - identycznie jak w przypadku słoneczka tylko że piec działa z obniżoną, ustawioną temperaturą przez 24 h.
- auto - pic działa w ustawionych przedziałach czasowych z pominięciem wcześniej ustawionej temperatury, chyba że nie ma właczonej funkcji adaptacji w pomieszczeniu, chodzi o ADAPT załączona czyli EIN

PO JAKIM CZASIE USTAWIONA TEMPERATURA POWIEDZMY 20 STOPNI W POMIESZCZENIU POWINNA BYĆ UTRZYMYWANA PRZEZ PIEC NIE PRZEKARACZAJĄC USTAWINYCH PARAMETRÓW "NP.20 STOPNI" PRZY KŻYWEJ GRZANIA NASTYAWIONEJ NA 1,4

załącznie się pieca i grzanie kaloryferów w przypadku przekroczenia nastawy parametrów 20 stopni to normalne działenie eksploatacyjne - tak - czy piec w słoneczku na TWR1 nie powinien wogóle się włanczać i grzać kaloryferów przy nastawiach na powiedzmy 20 stop. - czy cos jeszcze trzeba sprawdzić

bardzo prosze o odpowiedz - więcej nie będę nękał - jeszcze raz dziękuję
troche już mi się rozjaśnia
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Sep 2008 21:19   

Back to top

tomazinek
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 30 Sep 2008 21:04   

witam w nowym sezonie grzewczym z Junkersem, czy lepszym? zaczął się nie fajnie i proszę o możliwa pomoc.
Piec zasila dwa obiegi grzewcze, podloga i kaloryfery plus woda.
Po włączeniu zauważalna jest za wysoka temperatura w ciągu dnia. O ile nastawienie pieca zmniejszyłem już do..... 14 i 15 stopni!!!! dzien i noc to na pomiarach (mesungen) mam odpowiednio od 29 do 23 stopni!!!. Temperatura mierzona w pomieszczeniachgdzie są czujki to 23-21 stopni!!!. Brak reakcji na korekcję na czujkach TWR. Piec jest zaprogramowany czasowo a przynajmniej od 2 tygodni probuje z min walczyć. Poki co to on wygrywa. Jedynym ratunkiem jest przełączenie na TWR na noc i mimo ze temerature ma nastawiona o 1 stopien wyzszą wyłącza się i przestaje grzać.:|
Porblem wydaje mi się niezbyt łątwy a sezon grzewczy ciekawy. Porsze o porade i wskazówki bo zima tuż tuż, pozdrawiam i dziękuję.
Back to top

marcin25051977
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 Post from the author of the topic 04 Oct 2008 15:07   

ja mam takie same problemy - nadal z nim walczę - chyba się poddam i spróbuje z fachowcami !!!

spróbuj jeszcze tego jeśli nie pomoże - daj znać
1 przy czujniku TWR1 zmierz temperaturę
2 porównaj tem z wyświetlaczem pieca # pomiary - temperatura w pomieszczeniu dla obiegu A
3 jeśli bedzie inna możesz skalibrować piec w # nastawy - wzorcowanie czujnika temperatury w pomieszczeniu obiegu A
+ - dostosuj temperaturę w pomieszczeniu z piecem

I w częsci serwisowej #ADAPT włącz funkcję wówczas piec powinien sam dostosować krzywą grzania

jeśli to nie pomoże w przeciągu 2-3 dni - skontaktuj się z serwisem
I KONIECZNIE NAPISZ CO POWIEDZIELI
Back to top

tomazinek
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 05 Oct 2008 11:18   

Powiedzieli ze nastawianie pieca w temperaturach ok 10 st C. jest trudne i mało precyzyjne o ile wogóle możliwe. Z kalibracji i funkcji adapt skorzystam i napiszę o efektach, pozdr.
Delikatnym problemem jest ogrzewanie podłogowe - 1 obieg i inercja jaką posiada. 2 obieg kaloryferowy jest łatwiejszy choc tez ma swoje humorki. O wodzie nie wspominam bo z nią problemu ne ma. Przy okazji jeszcze zapytam czy ma sens programowanie czasowe grzania domu i ciepłej wody czy nie bawic sie w to i nastawiac 6-22?:?::?:
Back to top

marcin25051977
Poziom 3
Poziom 3

Post#9 Post from the author of the topic 06 Oct 2008 19:57   

u mnie woda nastawiona jest na 40 stopni - więcej nie ma sensu a grzanie i utrzymanie wyższej temperatury pociąga za sobą wyższe koszty a onadto temp powyżej 40 stopni parzy i musi zostać schłodzona ...

jeśli chodzi o programowanie trybu pracy piec na ogrzewaniu chodzi od 5,30 - 8 h rano po południu 16,30 - 18 ponieważ przyjemnie wstać z łóżka i nieczuć chłodu później wszyscy wychodzą do pracy i nie ma sensu grzać
analogicznie jest po powrocie....

jesli chodzi o temperatury 10 stopni C i trudności z prawidłową pracą pieca to poczekamy do - 20 powiedzmy - zobaczymy co się będzie działo
proszę za jakiś czas o opinję jak u WAS spisuje się piec itp
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Oct 2008 19:57   

Back to top

tomazinek
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 08 Oct 2008 22:02   

wyłączyłem wczoraj grzanie i póki co mam 22 stopnie na trybie letnim. Jest dużo przyjemniej. Wode też mam na 40 stopni i w zupełności wystarcza. Piec piecem ale kwestia to izolacja domu, mój jest jak termos (Ytong) i to chyba jest lekkim utrudnienieem dla tej automatyki. Podziele sie uwagami jak ponownie go załączę.
Back to top

tomazinek
Poziom 2
Poziom 2

Post#11 19 Oct 2008 14:01   

Jestem po wizycie serwisu, nie pierwsza pewnie nie ostantia ale skutek odczuwalny. problem nie był w automatyce. I tu uwaga że nie wszystko z grzaniem wiąże się z samym piecem. Osprzęt też ma znaczenie. Zle od chyba początku podlaczony był zawór trojdrożny i po podgrzaniu wody czy tego chcialem czy nie wywalal mi ciepłą wode w ogrzewanie podlogowe. Wiązało się to z przegrzewaniem domu, ttrudną kalibracją i wyzszymi rachunkami. Jeszcze jedna uwaga, funkcja adapt (czyli logistyka pompy musi byc wylaczona bo piec sobie w naszych warunkach klimatycznych z tym nie poradzi. Na chwilę obecną mam tak ja byc powinno mimo że na podw +10. Pozdr.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Junkers Suprastar KN - TAC
Page 1 of 1
Similar topics
Junkers (kocioł) suprastar awaria (13)
Junkers Suprastar nie zapala (2)
ustawienie kotla junkers suprastar KN 24 (1)
kociol junkers suprastar KN18-8D (2)
Junkers Suprastar KN 36-8DP 23 (3)
Junkers SUPRASTAR KN 12-8 DP (3)
Junkers Suprastar KN 18 DP (4)
Junkers Suprastar - podlaczenie TWR1 lub alternatywa (3)
Junkers Suprastar + regulator Euroster 2026 - jak ustawić (4)
Automatyka kotła Juners Suprastar KN 24-8 DP (2)

Page generation time: 0.133 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed