FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 03 Mar 2004 22:07   

Witam! Niedawno na laborkach z elektrotechniki złapałem za kabelek z 230 woltami i… 8O jeszcze dobrze mnie nie kopnęło a już wyłączył się prąd.
Od razu zakochałem się w tym urządzeniu niestety w sklepie zobaczyłem, że tego jest strasznie wiele rodzajów. Pytanie brzmi jak dobrać Wyłączniki nadprądowe by dobrze działały w moim domu i czy w ogóle jest sens wymiany starych korków na coś takiego.
Co konkretnie musiałbym sobie policzyć żeby facet w sklepie wiedział co mi poradzić?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Mar 2004 22:07   

Back to top

oldking
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 03 Mar 2004 22:19   

Witam

Wyłącznik o którym myślisz to "różnicowoprądowy".
Wymaga zmiany instalacji z 2-przewodowej na 3-przewodową (myslę że chodzi Ci o mieszkanie).
Back to top

emeryt
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 03 Mar 2004 22:26   

Re: Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe

Przede wszystkim.. jeśli pozwolisz.. nie korki tylko bezpieczniki, inaczej mówiąć zabezpieczenia przeteżęniowo-przeciążeniowe - to po pierwsze..
Po drugie.. możesz nie wymienić tylko dobudować !. Każde z tych urządzeń ma inne przeznaczenie. Wyjaśniam:
Zabezpieczenia przeciążeniowo-przeteżeniowe (korki - jak je nazwałeś) służą do zabezpieczenia obwodów elektrycznych przed skutkami zwarć i przeciążeń w obwodach nimi zabezpieczonych.
Zabezpieczenia różnicowo-prądowe (te, które ochroniły Cie przed "kopnięciem") służą do m.in. ograniczenia skutków porażenia i reagują na uplywność prądu poza regularnym obwodem (np. do "ziemi" poprzez Twoje ciało).
Oba rodzaje zabezpieczeń stosuje sie łacznie a nie zamiennie.
a Jeśli chcesz dobudować takie coś u siebie, to musisz:
1. Pytać o wyłącznik różnicowo-prądowy 0,03A
2. Poczytać książkę Henryka Markiewicza "Instalacje elektryczne", z której dowiesz się całej reszty.

Pozdrawiam.. i uważaj przy eksperymentowaniu - w sieci występuje napiecie niebezpieczne dla życia !
Back to top

mkos1
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 03 Mar 2004 22:37   

Witaj !
Zacznijmy może od tego, że "korki" są na butelkach z winem, zaś jako zabezpieczenie przeciążeniowo-zwarciowe w domu masz bezpieczniki.
Ażeby się w domu zabezpieczyć przed tym co wspomiałeś to zabezpieczenia nadprądowe nie zadziałają - trzeba zastosować wyłączniki różnicowo prądowe.
Ale musisz wiedzieć, że w starszym budownictwie to raczej wiąże się także z wymianą instalacji, gdyż wcześniej przewód "neutralny" był także przewodem "ochronnym".
Obecnie wszystkie nowe instalacje elektryczne są instalacjami 5-przewodowymi dla odbiorników 3-fazowych i 3-przewodowe dla instalacji jednofazowych. Oczywiście wymagane jest też zastosowanie tych wył. różn.-prądowych.
"Filozofią" takiego rozwiązania rozdzielenie właśnie tych przewodów - neutralnego i ochronnego. Przecież w przewodzie neutralnym przy używaniu odbiornika jednofazowego płynie przecież prąd roboczy identyczny co w przewodzie fazowym.
Jak to dokładnie z tym jest proponuję poczytać literaturkę np. książeczkę na egzaminy SEP.
Wyłączniki różnicowoprądowe stosowane w mieszkaniach są najczęściej z nastawą wyzwolenia 30mA prądu upływu. Można jeszcze spotkać z mniejszą nastawą (np 10 mA) a także z większą (np 300 mA) ale do domowych zastosowań taka wartość jest w zupełności wystarczająca.
...no może wystarczy :)
Pozdrawiam !
Marek

[hr:c7f45e10c8]
...szkoda, że za wolno pisałem odpowiedź :roll:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Mar 2004 22:37   

Back to top

bwleklinski1
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 04 Mar 2004 10:07   

witam
wszystko pięknie i ślicznie ale nikt z tego co rzuciłem okiem nie poruszył tematu wrażliwości zabezpieczeń różnicowo-prądowych na mocno zakłócone przepieci prądu. Takie zakłócenia mogą generować wszelakie przetworniki energoelktroniczne,których w gospodarstwie domowym jest coraz więcej. Nawet takie urządzenia jak odkurzacz mogą być wyposażone w prosty jedno tyrystorowy falownik.

Jeszcze jedna rzecz, nie można łączyć kaskadowo dwóch "różnicówek" o tych samych parametrach prądu różnicowego (własne doświadczenie).

Ogólnie bardzo dobre zabezpieczenie przeciw porażeniowe, ale nie zawsze zadziała. W tej sprawie odsyłam do literatury (w razie problemów napisz bwleklinski(malpa)gazeta.pl )

pozdrawiam
Back to top

mkos1
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 04 Mar 2004 10:44   

Tak, zgadzam się z poprzednikiem i chciałbym dodać, że niestety zastosowanie wył.różn-prądowych z praktyki widż, że wiąże się to często z wymianą niektórych starszych urządzeń domowych takich jak pralki czy lodówki.
Pozdrawiam !
Back to top

Raaf
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 04 Mar 2004 13:52   

Jeżeli po zainstalowaniu RDC "stara"lodówka czy pralka ją wyłącza, to trzeba się liczyć z tym , że przy samych bezpiecznikach te urządzenia mogą zabić!
Trzeba sprawdzić dlaczego mają przebicie na obudowę - bo to nie jest normalne..
Jeżeli występuja tak potężne zakłócenia to zastosować można RDC klasy A. Do łączenia kaskadowego różnicówek należy stosować RDC selektywne.
Back to top

wwmajor
Poziom 12
Poziom 12

Post#8 Post from the author of the topic 04 Mar 2004 16:11   

Strasznie się cieszę, że nie skończyło się na demagogii i tekstach „a po co ci to?”. Dziękuję więc wszystkim (nawet tym co długo pisali). :wink:
Ja mieszkam w bloku mającym 18lat. Instalacja nie jest więc tragiczna a urządzenia mam w miarę nowe. Nie zamierzam w domu podłączać betoniarki więc jedna faza mi wystarczy ale trzeci kabel mam tylko w kuchni i łazience. Czy to oznacza, że montując nowe zabezpieczenia muszę wymienić kable na trzyżyłowe? Bo to będzie chyba największy koszt.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Mar 2004 16:11   

Back to top

emeryt
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 04 Mar 2004 18:29   

Zasadniczo, tam gdzie ochrona przeciwporażeniowa jest najbardziej potrzebna (kuchnia i łazienka czyli pomieszczenia tzw. "mokre") instalacja trójżyłowa istnieje w Twoim przypadku. Moim skromnym zdaniem "rewolucja" nie jest niezbędna, wystarczy jedynie dokonać odpowiednich przełączeń w tablicy zabezpieczeń.... więc do dzieła i powodzenia.

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe
Page 1 of 1
Similar topics
Wyłączniki nadprądowe, na klatce 23A, suma wszystkich 64A. (6)
S191/193 a S301/303 - wyłączniki nadprądowe (12)
Wyłączniki róznicowo nadprądowe (12)
Wyłączniki instalacyjne(nadprądowe) (2)
wyłączniki nadprądowe-układ (3)
Wyłączniki różnicowoprądowe i nadprądowe (6)
Wyłączniki nadprądowe (2)
Korki - wymiana na wyłączniki nadprądowe (5)
Jak podłączyc 2 wyłączniki schodowe (3)
Korki jak od Szampana (6)

Page generation time: 0.113 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed