| Author |
wwmajor Poziom 12

|
03 Mar 2004 22:07 Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
Witam! Niedawno na laborkach z elektrotechniki złapałem za kabelek z 230 woltami i… 8O jeszcze dobrze mnie nie kopnęło a już wyłączył się prąd.
Od razu zakochałem się w tym urządzeniu niestety w sklepie zobaczyłem, że tego jest strasznie wiele rodzajów. Pytanie brzmi jak dobrać Wyłączniki nadprądowe by dobrze działały w moim domu i czy w ogóle jest sens wymiany starych korków na coś takiego.
Co konkretnie musiałbym sobie policzyć żeby facet w sklepie wiedział co mi poradzić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Mar 2004 22:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
oldking Poziom 20

|
03 Mar 2004 22:19 Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
Witam
Wyłącznik o którym myślisz to "różnicowoprądowy".
Wymaga zmiany instalacji z 2-przewodowej na 3-przewodową (myslę że chodzi Ci o mieszkanie).
|
|
| Back to top |
|
 |
emeryt Poziom 18

|
03 Mar 2004 22:26 Re: Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
Przede wszystkim.. jeśli pozwolisz.. nie korki tylko bezpieczniki, inaczej mówiąć zabezpieczenia przeteżęniowo-przeciążeniowe - to po pierwsze..
Po drugie.. możesz nie wymienić tylko dobudować !. Każde z tych urządzeń ma inne przeznaczenie. Wyjaśniam:
Zabezpieczenia przeciążeniowo-przeteżeniowe (korki - jak je nazwałeś) służą do zabezpieczenia obwodów elektrycznych przed skutkami zwarć i przeciążeń w obwodach nimi zabezpieczonych.
Zabezpieczenia różnicowo-prądowe (te, które ochroniły Cie przed "kopnięciem") służą do m.in. ograniczenia skutków porażenia i reagują na uplywność prądu poza regularnym obwodem (np. do "ziemi" poprzez Twoje ciało).
Oba rodzaje zabezpieczeń stosuje sie łacznie a nie zamiennie.
a Jeśli chcesz dobudować takie coś u siebie, to musisz:
1. Pytać o wyłącznik różnicowo-prądowy 0,03A
2. Poczytać książkę Henryka Markiewicza "Instalacje elektryczne", z której dowiesz się całej reszty.
Pozdrawiam.. i uważaj przy eksperymentowaniu - w sieci występuje napiecie niebezpieczne dla życia !
|
|
| Back to top |
|
 |
mkos1 Poziom 22

|
03 Mar 2004 22:37 Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
Witaj !
Zacznijmy może od tego, że "korki" są na butelkach z winem, zaś jako zabezpieczenie przeciążeniowo-zwarciowe w domu masz bezpieczniki.
Ażeby się w domu zabezpieczyć przed tym co wspomiałeś to zabezpieczenia nadprądowe nie zadziałają - trzeba zastosować wyłączniki różnicowo prądowe.
Ale musisz wiedzieć, że w starszym budownictwie to raczej wiąże się także z wymianą instalacji, gdyż wcześniej przewód "neutralny" był także przewodem "ochronnym".
Obecnie wszystkie nowe instalacje elektryczne są instalacjami 5-przewodowymi dla odbiorników 3-fazowych i 3-przewodowe dla instalacji jednofazowych. Oczywiście wymagane jest też zastosowanie tych wył. różn.-prądowych.
"Filozofią" takiego rozwiązania rozdzielenie właśnie tych przewodów - neutralnego i ochronnego. Przecież w przewodzie neutralnym przy używaniu odbiornika jednofazowego płynie przecież prąd roboczy identyczny co w przewodzie fazowym.
Jak to dokładnie z tym jest proponuję poczytać literaturkę np. książeczkę na egzaminy SEP.
Wyłączniki różnicowoprądowe stosowane w mieszkaniach są najczęściej z nastawą wyzwolenia 30mA prądu upływu. Można jeszcze spotkać z mniejszą nastawą (np 10 mA) a także z większą (np 300 mA) ale do domowych zastosowań taka wartość jest w zupełności wystarczająca.
...no może wystarczy :)
Pozdrawiam !
Marek
[hr:c7f45e10c8]
...szkoda, że za wolno pisałem odpowiedź :roll:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Mar 2004 22:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bwleklinski1 Poziom 8

|
04 Mar 2004 10:07 Re: Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
witam
wszystko pięknie i ślicznie ale nikt z tego co rzuciłem okiem nie poruszył tematu wrażliwości zabezpieczeń różnicowo-prądowych na mocno zakłócone przepieci prądu. Takie zakłócenia mogą generować wszelakie przetworniki energoelktroniczne,których w gospodarstwie domowym jest coraz więcej. Nawet takie urządzenia jak odkurzacz mogą być wyposażone w prosty jedno tyrystorowy falownik.
Jeszcze jedna rzecz, nie można łączyć kaskadowo dwóch "różnicówek" o tych samych parametrach prądu różnicowego (własne doświadczenie).
Ogólnie bardzo dobre zabezpieczenie przeciw porażeniowe, ale nie zawsze zadziała. W tej sprawie odsyłam do literatury (w razie problemów napisz bwleklinski(malpa)gazeta.pl )
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
mkos1 Poziom 22

|
04 Mar 2004 10:44 Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
Tak, zgadzam się z poprzednikiem i chciałbym dodać, że niestety zastosowanie wył.różn-prądowych z praktyki widż, że wiąże się to często z wymianą niektórych starszych urządzeń domowych takich jak pralki czy lodówki.
Pozdrawiam !
|
|
| Back to top |
|
 |
Raaf Poziom 17

|
04 Mar 2004 13:52 Re: Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
Jeżeli po zainstalowaniu RDC "stara"lodówka czy pralka ją wyłącza, to trzeba się liczyć z tym , że przy samych bezpiecznikach te urządzenia mogą zabić!
Trzeba sprawdzić dlaczego mają przebicie na obudowę - bo to nie jest normalne..
Jeżeli występuja tak potężne zakłócenia to zastosować można RDC klasy A. Do łączenia kaskadowego różnicówek należy stosować RDC selektywne.
|
|
| Back to top |
|
 |
wwmajor Poziom 12

|
04 Mar 2004 16:11 Re: Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
Strasznie się cieszę, że nie skończyło się na demagogii i tekstach „a po co ci to?”. Dziękuję więc wszystkim (nawet tym co długo pisali). :wink:
Ja mieszkam w bloku mającym 18lat. Instalacja nie jest więc tragiczna a urządzenia mam w miarę nowe. Nie zamierzam w domu podłączać betoniarki więc jedna faza mi wystarczy ale trzeci kabel mam tylko w kuchni i łazience. Czy to oznacza, że montując nowe zabezpieczenia muszę wymienić kable na trzyżyłowe? Bo to będzie chyba największy koszt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Mar 2004 16:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
emeryt Poziom 18

|
04 Mar 2004 18:29 Re: Jak wymienić korki na wyłączniki nadprądowe |
|
|
|
Zasadniczo, tam gdzie ochrona przeciwporażeniowa jest najbardziej potrzebna (kuchnia i łazienka czyli pomieszczenia tzw. "mokre") instalacja trójżyłowa istnieje w Twoim przypadku. Moim skromnym zdaniem "rewolucja" nie jest niezbędna, wystarczy jedynie dokonać odpowiednich przełączeń w tablicy zabezpieczeń.... więc do dzieła i powodzenia.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |